ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM - “Açılacak mı açılmayacak mı?” sorularının gündemden düşmediği okullar dün itibariyle kısmen de olsa açıldı. Sadece anaokulu ve ilkokul 1’inci sınıf öğrencilerinin haftada bir gün gideceği şekilde açılan dönem için törenler düzenlendi. Bu açılışa rağmen geriye kalan süreç ile ilgili belirsizlik hala sürerken, veliler, öğretmenler, özel okullar atılacak olan adıma kilitlendi.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda yüz yüze eğitim, seyreltilmiş uygulamalarla anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıflarda haftada bir gün olacak şekilde bugün başlatıldı. Yeni eğitim öğretim dönemi, TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla 31 Ağustos'ta başlatılmıştı. Resmen okula gidişler ise dün itibariyle başladı. Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül'de gerçekleştirilecek uyum programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda ‘1 gün yüz yüze eğitim’ şeklinde olacak. Bu programa rağmen dönemin geriye kalanı ile ilgili belirsizlik hala devam ederken pandeminin gölgesinde Van’da da ilk ders zili çaldı. Öğrenciler protokolün de katıldığı açılış töreninde okula ‘merhaba’ derken, Van’da açılış töreni Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Bilmez’in katılımı ile Edremit İlçesinde bulunan Bakımlı İlköğretim Okulunda Van protokolünün katılımıyla gerçekleşti. Öğrencilerin tedbirler kapsamında ders başı yaptığı etkinlik sonrası gözler bir kez daha bundan sonraki sürece çevrilirken, velilerin temkinli yaklaşımına rağmen Şehrivan’a konuşan özel eğitim kurumları ise yüz yüze eğitimden yana olduklarını dile getirdi.

VAN’DA DERS ZİLİ ÇALDI

Geçtiğimiz yıl Mart ayından bu yana kapalı kalan okulların durumu, bu dönemki süreci tartışılmaya devam ederken, okul zili ilk kez okula gidecekler için 1 günlük de olsa çaldı. Pandeminin en çok etkilediği kurum olan okullar dün itibariyle 2020-2021 sezonunun ilk yüz yüze eğitimine anaokulu ve miniklerle başladı.  Tüm ülkede olduğu gibi Van’da da ana sınıf ve birinci sınıflarda dersin ilk zil çaldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Bilmez Van’da ilk dersin zilini çaldı. Van’ın Edremit İlçesinde bulunan Bakımlı İlköğretim Okulunda Van protokolünün katılımıyla pandemi kuralları çerçevesinde öğrenciler ders başı yaparken, özellikle okul merdivenlerine çizilen sosyal mesafeye dair bilgiler ise dikkatlerden kaçmadı.

SOSYAL MESAFE VE MASKE TAKMAK EN ÖNEMLİ KURAL

Van’da 2020- 2021 eğitim öğretim yılında yüz yüze eğitimin başlaması dolayısıyla Bakımlı İlköğretim Okulunda tören düzenlendi. Törene Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Bilmez, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Tuğgenerel Yüksel Yiğit, Edremit Kaymakamı Muhammed Fuat Türkman, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile il ve ilçe milli eğitim müdürleri ile kamu kurum yetkilileri katıldı. Açılışta saygı duruşunun ardından ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra ise Vali Bilmez ders zilini çaldı. Ardından öğrenciler sosyal mesafe kurallarına uygun olarak sınıflara alındı.

“VAN GENELİNDE BU YIL 20 BİN 600 KİŞİ ANA SINIFLARDA EĞİTİME BAŞLADI”

Vali Bilmez ve beraberindekiler sınıflarda öğrencilere yeni ders yılında başarılar diledikten sonra Vali Bilmez basın mensuplarına yeni eğitim öğretim yılına dair açıklamalarda bulundu. bilmez, tüm ülkede olduğu gibi Van’da da 2020-2021 eğitim öğretim yılına başlandığına dikkat çekti. Bilmez, “Ana sınıflar ve birinci sınıflar eğitime başladı. Van genelinde bu yıl 20 bin 600 kişi ana sınıflarda eğitime başladı. 26 bin 700 kişide birinci sınıfta eğitim ve öğretime başladı. Bugün 5 ders üzerinden yarım saatlik olarak eğitime başladık. Bu hafta bir gün eğitim olacak. Önümüzdeki hafta gün sayısı ikiye çıkarılacak. Ve eğitim 2 gün şeklinde devam edecek. Bundan sonrada peyderpey olacak şekilde diğer öğrencilerimizde inşallah eğitime başlayacak.” Şeklinde konuştu.

18 BİN ÖĞRETMEN GÖREVE HAZIR

Vali Bilmez açıklamasının devamında şunları söyledi: “18 bin öğretmenimiz okullarda eğitime hazır halde bekliyor. Bu okulda gördüğünüz tüm tedbirler diğer okullarda da alındı. Hem hijyen açısından hem de sosyal mesafe açısından gerekli işaretlemeler yapıldı. Ben yapılan çalışmalar konusunda öğretmenlerimizi ve yöneticilerimizi tebrik ediyorum. Yeni eğitim öğretim yılını ülkemiz ve ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi iletiyorum.”

VELİLER TEDİRGİN VE KARARSIZ

Üniversitelerde eğitimin bu dönem için uzaktan olacağı süreç netleşirken Milli Eğitime Bağlı okullarda sürecin hala netlik kazanmaması velileri de kara kara düşündürüyor. İlk etapta sadece ana okulu ve ilkokul öğrencileri kısmi saatlerde başlasa da velilerin bir çoğu öğrencilerini okula gönderme konusunda kararsızca bekliyor. Okulların açılma kararına rağmen öğrencilerini okula göndermeme taraftarı olan büyük bir veli grubunun olduğu bilinirken bir kesim ise okulların kontrollü olarak açılıp sürecin normalleşmeye başlamasından yana fikir beyan ediyor. Bu anlamda yüz yüze eğitim taraftarı olan kesimlerden birisi ise özel okullar. Şehrivan’a konuşan bu isimler yüz yüze eğitimin her anlamda daha doğru olacağından yana fikir beyan ediyor.

HÜRRİYET KOLEJİ MÜDÜRÜ YAVUZ: YÜZYÜZE EĞİTİMİN TARAFTARIYIZ

Bu tartışmalar sürerken Van’daki en başarılı özel okullardan birisi olan Hürriyet Koleji de fikrini Şehrivan aracılığı ile beyan etti. Okulların yüz yüze eğitime açılmasının altını çizen Hürriyet Koleji Müdürü Ramazan Yavuz, “Pandemi süreci sağlık açısından çok önemli ama çocukların uzun bir süre eğitimsiz kalması da çok ciddi manada olumsuz yansımalara neden olacaktır. Onun için genel kanaatimiz tüm tedbirler alınarak sosyal mesafe, maske gibi kurallara uygulanarak okulların yüz yüze eğitime açılması taraftarıyız. Şuan online eğitim yapıyoruz fakat online eğitim hiçbir zaman yüz yüze eğitimin yerini alamayacaktır. Çünkü öğretmenlerin öğrencilerle etkileşimi çok önemlidir. 6-7 aylık bir süreçte çocuklar hep evdeydi, buda onların tablet ve bilgisayarlara bağımlılığını artırıyor. Bizim amacımız onları teknolojiden ayırmak değil, teknolojik bağımlılığını ortadan kaldırmak, çocukların birçoğu pandemiden dolayı internete bağımlı hale gelmiş.” Dedi. 

TEDBİRLER ALINARAK İLK DERS ZİLİ ÇALINDI

Sözlerini devam ettiren Yavuz, “Ama süreç böyle işlerse de uzaktan eğitim için altyapımız hazır, bu konuda herhangi bir eksiğimiz yok. Bir de şunu söylemek istiyorum. Bilgiler çalındı, okula gelen veli ve öğrencilerin bilgileri başkasına satıldı gibi duyumlar kullanılıyor. Bunların önüne geçmek için lisanslı ürünler kullanarak, dijitale platformlarla çalışıyoruz ve kendi altyapımızla uzun zamandır devam ettiriyoruz. Milli Eğitimin bize çizdiği bir yol var biz de o yoldan devam etmek zorundayız. Normal şartlarda bizim tercihimiz yüz yüze eğitime geçmektir. Süreç böyle devam ederse uzaktan eğitim derslerine de devam etmeye hazırız. İlkokul ve anaokulu öğrencileri için ilk ders zili çalındı. Sosyal mesafeye uyularak, gruplar halinde derslere başladık. Ara sınıflar içinde bir yol haritası çizilene kadar uzaktan eğitim ile devam edeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘temiz okul’ diye bir projesi var, bu proje kapsamında her türlü tedbiri almak gibi bir zorunluluğunuz var. Biz ise bütün tedbirlerimizi aldık. Sınıflara öğrencilerimizi gruplar halinde alıyoruz, maksimum 10 kişi olacak,  sınıflarda, yemekhanede ve lavabolarda dezenfektan bulunduruyoruz. Teneffüslerde ise hocalarımız çocukların yakın temasta bulunmamaları için ellerinden geleni yapacaklar. Sosyal etkinlik çalışmalarımız da sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde yapılacak.” İfadelerini kullandı.

“OKULLARIN AÇILMA NOKTASINDA BİLİNÇLENDİRME ÇOK ÖNEMLİDİR”

Kentin önemli kolejlerinden birisi adına konuşan Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi Yönetim Kurulu Üyesi İdris Ertaş, da bu anlamda fikrini şu şekilde beyan etti:“2020-2021 eğitim öğretim yılının pandemiden sekmeye uğraması, öğrencimizin eğitim ve öğretimden uzak kalmaları haliyle büyük aksaklıklara neden oldu. Güncel hayatta önceliklerinizi erteleyebilirsiniz ama eğitimi erteleyemezsiniz, eğitim yerinde ve zamanında yapılmadığı zaman büyük tahribatlara neden olabilir. Ondan dolayı yüz yüze eğitimin çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak pandemi sürecinde tedbirsiz olduğunuz vakit ilerde telafisi olmayan hasarlara ve canımızdan çok sevdiğimiz çocukların hayatlarını etkileyecek bir olayla karşılaşabiliriz. Sağlık bizim için ön planda bu sağlık koşullarımızı, fiziki ortamları müsait hale getirmek yine bize düşen bir görevdir.”

“BİLİNÇLENDİRME OKULDA YAŞATARAK DA ÖĞRETİLEBİLİR”

“Eğitimin aslında her yerde olabileceğini sadece dört duvar arasında verilemeyeceğini, okullarda hiç olmazsa canlı bağlantılarla onlara ulaşabilmek, onlarla paylaşımda bulunmak, ödev takibi, kitap okumalarını sağlamak bunların hepsi de görevlerimizin arasında olan ve yapmamız gerekenlerdir. Fiziki ortamlarda okullarımızın dezenfektan işlemleri rutin her gün yapılmaktadır. Ateş ölçer, maske dağıtımları gerçekleştiriyoruz. Okulların açılma noktasında bilinçlendirme çok önemlidir. Öğrencilerimizin ve velilerimizin hatta bizim bu pandemi ile yaşamamız gerektiğine inanan bir insanım. Hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu hastalıklara karşı bizim kendi çocuklarımızı bilinçlendirme görevimiz gerektiğine inanıyorum bu da eğitim çatısı altında birebir öğrenciye uygulamayı yaşatarak öğretebiliriz. Bunların hepsi de yüz yüze eğitim, sahada uygulama şansını vermemiz gerekiyor ki pandeminin üstesinden gelebilelim.” Şeklinde konuştu.

“UMUDUMUZ EN KISA SÜREDE BÜTÜN SINIFLARIN YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLAMASIDIR”

Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Özvan ise konuyla ilgili olarak, “21 Eylül, anaokulu ve ilkokul öğrencilerin yüz yüze eğitime başlama tarihi oldu. Biz istiyoruz ki bütün sınıflar okullarında bulunup eğitimlerine devam etsinler. Çünkü uzaktan eğitim, eğitimden çok öğretim anlamında bir fonksiyon görmektedir. Çocuklarımız, gençlerimiz kendi arkadaşlarıyla kaynaşmadığı sürece, kendi öğretmenleriyle kaynaşmadığı sürece biz tam anlamıyla bir eğitimden bahsedemeyiz. Umudumuz en kısa sürede bütün sınıfların yüz yüze eğitime başlamasıdır. Bu konuda da bütün altyapımız hazır.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim