Van’da yaz aylarının başlamasıyla birlikte özellikle kavak ağaçlarından yayılan polenler, alerjik hastalıkları olan vatandaşları tehdit ediyor. 


Van’da kavak ağaçlarının fazla olması nedeniyle kent merkezine adeta polen yağdı. Kavak ağaçlarından yayılan polenler hayatı olumsuz yönde etkilerken, alerjik hastalığı olan vatandaşlar ise dışarı çıkamıyor. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ümit Yaşar Can, alerjik hastalığı olan vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunarak, polenlerin yoğun olduğu saatlerde mümkün mertebe dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.


Alerji oluşturan maddelerin polen olarak tanımlandığını belirten Dr. Can, “Bu polenlerin normal bir insan için herhangi bir zararı yokken aşırı reaksiyon gösteren alerjik bünyeler için gözde kaşıntı, yanma, hapşırma, nefes darlığı, öksürük, vücutta kaşıntı ve kızarıklıklara kadar birçok olumsuzluğa yol açabiliyor” dedi.


Alerjik hastalığı olan vatandaşların polen mevsimlerinden önce doktorlarına başvurmaları gerektiğin ifade eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Can, “Vatandaşlarımızın eğer astım ya da daha önce bilinen bir rahatsızlığı varsa, mevsim geçişlerinde doktora görünüp ilaçlarında düzenleme yapılmaları gerekiyor. Bunlardan korunmak için de eğer böyle bir bünyeye sahip isek eve geldiğimizde direk üstümüzü değiştirmemiz ve banyo yapmamız, saçlarımızı, kulak ve borun bölgemizi iyice yıkayıp kurulamanız gerekiyor. Yine mümkünse üstümüzü yatak odamız dışında değiştirmemizde fayda vardır. Dışarıda gezerken aracımızda mümkünse camları kapalı tutmalı ve klimamıza polen filtrelerine göre ayarlamalıyız” şeklinde konuştu.


Evlerin sabah saatlerinde havalandırılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Can, şunları kaydetti:
“Evlerinizi mümkün olduğunca sabah polenlerin yoğun olduğu saatlerde havalandırmayın. Bunun yanı sıra bu süreçte çamaşırlarınızı mümkünse içeride kurutmaya çalışın. Çocuklar ve bebeklerimizi mümkün mertebe polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkarmamak gerekir. Alerjik bünyeleri olmayan çocukların da fazlaca polenlere maruz kalması durumunda alerjik bünye oluşabileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden de okuyan çocuklarımıza okul dönüşü duş aldırmamız, bebeleri ise polenlerin az olduğu saatlerde dışarı çıkarmamızda yarar var.”

Editör: TE Bilisim