ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM - Son yıllarda önemi gittikçe artan prefabrik yapılar depremden korurken, güvenliği de sağlıyor. Türkiye’nin birçok ili gibi Van’ın da depremsellik kaderi değişmezken, olası depremlere karşı da seminerler düzenlenmeye devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Fakültesi konferans salonunda Türkiye Prefabrik Birliği, Ete Beton ve İL-SA Prefabrik Yapı Elemanları sponsorluğunda ‘Prefabrik Betonarme Yapılar’ konulu seminer düzenlendi. İnşaat Mühendisi Aydın Şahin, Günkut Barka, Şerif Güner ve Birol Doyranlı’nın birer konuşma yaptığı seminer, Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mucip Tapan’ın yaptığı panel ile sona erdi. Seminere VASKİ İl Müdürü Ülker Cem Kaplan, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, KOSGEB İL Müdürü Bilal Emre Yörük ve çok sayıda inşaat mühendisi ve öğrenci katıldı.
 

SEMİNERİN DİĞER PAYDAŞLAR! 
 

Türkiye Prefabrik Birliği, Van YYÜ, İnşaatlar Mühendisliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Genç İstihdam Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Van Organize Sanayi Bölgesi, İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi ve Mimarlar odası işbirliğiyle ‘Prefabrik Betonarme yapılar konulu seminer düzenlenerek prefabriğin bölgede ki ihtiyaçları ve yararlarıyla ilgili bilgi verildi.


 

TAPAN: BETONARME YAPILAR ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT SUNMAKTADIR.
 

Prefabrik ve Betonarme Yapılar Semirenin açılış konuşmasını yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mucip Tapan, “Yapı sektöründe hız ve verimliliğin çok önemli olduğu bu süreçte betonarme yapılar çok büyük bir fırsat sunmaktadır. Prefabrik yapı konsepti ilk olarak 1890 yılların başında gündeme geliyor. Daha sonra 1900’li yıllarda Amerika Birleşik Devleti’nde (ABD) inşaat üretimine adapte ediliyor. 2’nci Dünya Savaş’ında ise inanılmaz bir konut açığı meydana geliyor ve 1950’li yıllardan 1960’lı yıllara kadar olan bu konut eksikliğini gidermek için hızlı üretim ve prefabrik yapı tercih ediliyor. Buda prefabriklerin üretimi için önemli bir anahtar oluyor.” Dedi. 


 

“SEMİNERİN ÇOK FAYDALI OLACAĞINI TEMENNİ EDİYORUM”  
 

Tapan, cümlelerini şöyle tamamladı: “1960 yılından sonra dünyanın her tarafına prefabrik yapılar yapılmaya başlıyor. Şuan Avrupa’da 5 bin 500’den fazla bu sektörle ilgilenen firma bulunmaktadır. Verimliliğin, maliyetlerin ve ekonominin çok önemli olduğu günümüzde prefabrik yapılar da çok iyi ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seminerde de konuda uzman kişileri dinleyeceğiz. Onlarda bu sektöre yıllarını vermiş. Piyasada çalışan mühendis arkadaşlara ve bu meslekteki öğrencilerimize bu seminerle bu sektörün önemini anlatmayı hedefledik. Türkiye’deki deprem yönetmeliğine göre tasarım ve üretim konusunda genel bir bilgi aktarmayı hedeflediğimiz seminerin çok faydalı olacağını temenni ediyorum.”  


 

ETE:  VAN DEPREM BÖLGESİDİR  
 

 Van’da beton yapı elemanlarının ilk kurucu firmalarından biri olduklarını belirten Ete Beton İşletme Yöneticisi Ali Ete, 1986 yılından beri bu işi yaptıklarını ifade ederek,  “Van’ın deprem bölgesi olması münasebetiyle kuruluş amacımızı belirlerken; sürekli geliştirme, yenilikçi, kaliteli ve sürekli istihdamı hedefleyerek bu yola girdik. Amacımız, beton prefabrikasyon sisteminin önce ilimizde, sonra bölgemizde ve daha sonra ülkemizde daha iyi anlaşılabilir bir seviyede olmasını, daha iyi yerlere gelmesini ve bununla beraber gerek istihdamın gerekse kalitenin önünün açılmasını sağlamaktır. Bütün meslektaşlarımız inşaat mühendislerimiz, mimarlarımız, jeoloji mühendislerimiz, harita mühendislerimiz tarafından deprem bölgesi olduğumuz bilinmektedir. Bununla ilgili prefabrik yapı elemanları, deprem yönetmeliğine daha uygun ve daha uzun soluklu yapılar üreterek aynı zamanda milli servete de katkı sağlıyorlar” ifadelerine yer verdi.
 

KAPLAN: AMACIMIZ HEM YAPI HIZINI ARTTIRMAK HEM DE GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK
 

İL-SA Beton Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Servan Kaplan ise prefabriğin bölgede anlatılması ve tanıtılması için öncü firmalar olduklarının altını çizerek, “Bununla ilgili sürekli bu tür etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz. Amacımız hem yapı hızını arttırmak hem de yapının yüksek deprem bölgesi olduğundan dolayı güvenliğini sağlamaktır. Nitekim 2011 de 7.2 ve 5.6 büyüklüğünde iki büyük deprem yaşadık. İL-SA Beton olarak yaptığımız tüm binalardan hiçbir zarar almadan çıktık. Bu anlamda kendimizle gurur duyuyoruz. İL-SA Beton, Türkiye Prefabrik Birliğinin yönetim kurulunda olup, ulusal bir firma olma yolunda devam ediyor. Çünkü biz bir Türkiye firmasıyız” dedi.


 

“PREFABRİKASYON ETKİNLİĞİNİ VAN’DA YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”


Prefabrik binaların yanında alt yapı, içme suyu ve kanalizasyon işleri de yaptıklarını belirten Kaplan, “Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması için her türlü desteğimizi sunmaya deva ediyoruz. Bizim asıl amacımız, Türkiye Prefabrik Birliği’ne Van’da bu tür etkinlikler yaptığımızı anlatmaktır. Nitekim bu günkü katılımla biz mutlu bir şekilde Türkiye Prefabrik Birliğine ‘Biz bu işte varız ve iddialıyız’ dedik. Bu konuda da Prefabrik Birliğinin her sene geleneksel düzenlediği prefabrikasyon etkinliğini Van’da yapmaya çalışıyoruz. Hedefimiz prefabrik birliğinin bütün firmalarını Van’da ağırlamak ve burada bir prefabrik seferberliği başlatmaktır. Tekstil kent bölgesi olmamız ve 6. Bölge teşviklerinde çok büyük tekstil firmalarını çektiğimiz için bizim bu prefabrik yapıları iyi anlatıp, insanlara iyi lanse etmemiz gerekiyor. Bu konuda İL-SA Beton ve Ete Beton olarak biz bu işin yüklenicisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim