ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALÖZ-ERDAL ERBAŞ

Son birkaç yıldır kış boyunca sadece bir iki defa yaşanan kar yağışı bu yıl etkisini artırdı. Van’ın tarihinin en kurak dönemlerinden birisini yaşadığı süreçte kar yağışı kentte 7’den 77’ye tüm kesimlerin yüzünü güldürdü. Van Gölü’nün kilometrelerce çekildiği süreçte hem Van Gölü’nün beslenmesi hem de barajların doluluklarının artamı noktasında yağışlar büyük sevinçle karşılandı. Öte yandan çiftçilerde de kurak geçen birkaç yılın ardından bol yağışın sevinci yaşanırken öğrenciler de okulların ikinci kez kar nedeniyle tatil olmasını kutladı. Son dönemlerin en büyük yağışının görüldüğü kent ve bölgede kar nedeniyle olumsuzluklar da yaşanırken Van’ın dün sabah saatlerinde kent genelinde toplamda 930 yerleşim yerinin kar nedeniyle ulaşıma kapandığı haberi geldi.

KAR KALINLIĞI BAZI BÖLGELERDE 50 SANTİME KADAR YÜKSELDİ!

Van'da önceki akşam saatlerine doğru başlayan kar yağışı, sabaha kadar sürdü. Kar kalınlığı, kent merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye kadar ulaştı. Kent genelinde 509 mahalle ve 421 mezra yolu ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışının etkili olduğu Van-Bahçesaray yolunun 7 noktasına ise çığ düştü. Güvenlik nedeniyle ulaşıma kapatılan yolda, çığ riski nedeniyle çalışma yapılmazken, dün Bahçesaray-Hizan yolunda da çalışma yapılan iş makinesinin üzerine de çığ düştü. İş makinesi operatörü Kemal Aktaş, son anda kar kümesi altında kalmaktan kurtuldu. Yolda, kar temizleme çalışmaları devam ediyor.

YAĞIŞ SONRASI 930 YERLEŞİM YERİ İLE İRTİBAT KESİLDİ

Van’da iki gün boyunca devam eden yoğun yağış sonrası yerleşim yerleri ile bağlantılar adeta koptu. Önceki günden beri devam eden yağışlardan dolayı 930 yerleşim yerinin yolları kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada 509 mahalle, 421 mezrada ise ulaşımın kapandığı aktarıldı. Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi birkaç gündür devam eden etkili yağışla mücadelesini kentin dört bir tarafından sürdürdüğü açıklamasını yaptı.

ÇİFT VARDİYA İLE YOĞUN BİR ÇALIŞMA YAPILIYOR!

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada çalışmalarla ilgili olarak ise: “Van’da dün başlayan yoğun kar yağışıyla birlikte harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, 250 araç ve 650 personelle yaklaşık 6 bin kilometrelik yol ağında karla mücadele çalışması yürütüyor. Büyükşehir’e bağlı ekipler Fen İşleri Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yapılan planlama doğrultusunda, şehir merkezindeki tüm ana arterlerde gece boyu küreme ve tuzlama çalışması yaparak, trafikte herhangi bir aksama yaşanmaması için yoğun bir mesai harcandı. Çift vardiya halinde görev yapan ekipler, yaya yolu ve kaldırımlarda mini loderle temizlik çalışmasını hızlandırırken, Ana caddelerdeki kar temizleme çalışmasına Büyükşehir Belediyesi envanterinde bulunan Kar Toplama Aracı da görev alıyor. Olası olumsuzluklara karşı önceden önlemlerini alan karla mücadele ekipleri, yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçerken, yolu ulaşıma kapanan 509 mahalle ve bu mahallere bağlı 421 mezra yolunun açılması için ekipler aralıksız bir şekilde çalışıyor.” Denildi.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL OLDU, OKULLAR TATİL EDİLDİ

Van’da yoğun yağıştan dolayı önceki gün tüm uçuşlar iptal olurken dün ise kent genelindeki okullar için bir bir tatil haberi geldi. Yoğun yağış ile birlikte gün içinde sağanak yağışın da zaman zaman etkili olduğu yağışlar gece saatlerinde şiddetini artırırken Van Valiliği tatil kararı aldığını duyurdu. Tüm kademelerde tatil kararı alınırken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ise sınav döneminde olan öğrencilerine tatil nedeniyle telafi sınavı hakkı vereceğini duyurdu.

ARAÇLAR KARA SAPLANDI, YARALILAR İÇİN SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Van’daki yoğun yağıştan dolayı kentin farklı bölgelerinde kazalar ve kar mağduriyetleri de yaşandı. Gürpınar ilçesinde kar ve tipi nedeniyle 4 saat yolda mahsur kalan 4 tırın sürücülerini, belediye ekipleri kurtardı. Erciş’te ise içerisinde diyaliz hastası bulunan ve yoldan çıkarak kara saplanan minibüs, büyükşehir belediyesi ekiplerince kurtarıldı. Öte yandan İpekyolu ilçesinde yoğun kardan dolayı kapalı olan yol açılana kadar hasta kadın doğum yaptı. İlçenin Ortanca Mahallesi'nde ikamet eden Gülizar Yılmaz'ın sancıları başlayınca, yakınları sağlık ekibinden destek istedi. Hemen harekete geçen sağlık ekipleri, yoğun kar yağışından dolayı kapanan yoldan ilerleyemeyince Van Büyükşehir Belediyesine ait iş makinesinin yolu açmasıyla 3 saatte hastaya ulaşabildi. Sağlık ekipleri ulaşıncaya kadar evde doğum yapan hasta, kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı.

KURAKLIK SONRASI KAR YAĞIŞI SEVİNDİRDİ

Öte yandan kar yağışı yaşattığı mağduriyet ve engellere rağmen kent genelinde sevinçle karşılandı. Geçtiğimiz yıllara göre artan yağışlar hem vatandaşın hem yağış bekleyen kesimlerde sevinç yaratırken, kuraklık sonrası azalan su seviyesinin artması için de umut olarak görüldü. Kent genelinde göllerin çekildiği, barajların kuruduğu bir yaz sonrası bu yağışların su seviyesini artırması beklenirken, kış sonuna kadar daha fazla yağış olması yönünde beklentiler dile getirildi. Öte yandan uzun süre sonra ilk kez bu kadar yoğun şekilde yağan yağış sonrası kentte kartpostallık görüntüler de oluştu.

Editör: TE Bilisim