ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- FATMA POLATCAN

2015 yılında Van’da başlayan Alışveriş Festivali (Shopping Fest), 5 yıl üst üste yapılırken, 2020 yılında ise koronavirüs engeline takıldı. İki yıl ara verilen alışveriş festivali bu yıl tekrar başlarken, yerel piyasanın canlandırılması için 15-29 Mart tarihinde düzenlenecek olan festival dün itibariyle de start aldı. Yürütücülüğünü Van Valiliği’nin yaptığı, Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte birçok kurum ve kuruluşun da paydaşı olduğu iki haftalık festival için tüm hazırlıklar tamamlanırken bir törenle de start verildi. Geçtiğimiz yıllarda Van’a ekonomik katkısı büyük olan festivalin kortej yürüyüşü geleneksel olarak bir kez daha gerçekleşti. İki hafta boyunca devam edecek etkinliklerin de dahil edildiği festivalde, esnafların dahil olacağı indirimler dışında, onlarca program da hayata geçirilecek.

Beşyol Meydanı’ndan start alan yürüyüşe Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İpekyolu Kaymakamı Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Emre, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, kamu kurumlarının müdürleri ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

VAN SHOPPING FEST KALDIĞI YERDEN DEVAM!

Festival de konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Van Alışveriş ve Eğlence Festivalimizin resmi başlangıcını hem kent meydanında, hem de Kapıköy'de aynı anda başlatmış bulunmaktayız. 29 Mart’a kadar her gün kentin değişik noktalarında konserlerin, sergilerin düzenlendiği, tiyatroların oynandığı, insanlarımızın hem eğlenebildiği hem de alışveriş yapabildiği bir festival dönemine giriyoruz. 2015 yılından beri bu festival yapılmakta ama pandemiden dolayı 2 yıl ara verdik. Tüm kamu kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, Van esnafı olarak heyecanla bu festivale hazırlandık. Umuyor ve diliyorum ki her zamankinden daha fazla misafiri ağırlayacağımız, gelen misafirlerimizin de memnun kaldığı, Van halkının da memnun kaldığı bir sezonun başlangıcı olsun” dedi.

“BİR HAFTA DA 2 BİN İRANLI VAN’A GİRİŞ YAPTI”

Festivallerin Van sınırı aştığını vurgulayan Bilmez, şunları söyledi: “Uluslararası bir nitelik kazandı. Geçtiğimiz hafta Kapıköy'den günlük 2 bin İranlının geçişi oldu. Bu haftadan itibaren günlük 5 bin geçiş bekliyoruz. İranlı yetkililerde bu anlamda bütün hazırlıklarını yaptılar. Kapıda herhangi bir aksama ve kuyruğun oluşmaması için gerekli bütün tedbirler alındı. Ayrıca Çarşamba gününden itibaren her gün Tahran-Van arası charter seferleri başlayacak. Biz iyi bir sezon geçirmiş olacağız. Her yerden gelen misafirlerimizi iyi bir şekilde ağırlamak, onların Van'da hem eğlenmesini, hem de alışveriş yapmasını sağlamalıyız. Bu süre zarfında Van'da nevruzun kardeşliğini, birliğini, beraberliğini hep hakim kılmalıyız ve o ruha sahip çıkmalıyız. Birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize, misafirlerimize hep birlikte sahip çıkacağız. Bundan hem esnafımız memnun kalır, hem de biz memnun kalırız. Etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ekonomik daralma yaşayan esnafımız, bu festivalle birlikte yüzünün güleceği, kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine ciddi katkı sunacak bir başlangıca vesile olduk.”

ARVAS: VAN, BİRÇOK ALANDA CİDDİ ADIMLARLA İLERLİYOR

El birliğiyle kente sahip çıkılması gerektiğini belirten AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, şunları kaydetti: “6’ncısını düzenlendiğimiz Van Shopping Fest alışveriş günlerinin Nevruz ayına denk gelmesiyle İranlı turistlerimizin gelip rahat bir şekilde alışverişlerini yapmalarını hedefliyoruz. Turistlerin esnaflarımızın sıcak yüzleriyle karşılaşmaları, ilgi ve alakalarıyla güzel bir ortam içerisinde geçirmelerini diliyoruz. Van Valiliği, Van TSO paydaşlarıyla da beraber festivalde emeği geçenleri kutluyoruz. Bu kent alışveriş, yatırım, sanayi, ticaret ve inşallah turizm kenti olma konusunda ciddi adımlarla ilerliyor. Van’ımızda yaşayan insanlarımız huzurlu bir kentte yaşayışını devam ettirecekler. Van, yaşanabilir tarihi, kültürü, güzelliğiyle beraber eğlenilebilir bir kenttir. Esnaflarımıza bugünün hayırlı olmasını diliyoruz. Esnaflarımızın gelen misafirleri en güzel şekilde karşılayacağını umuyoruz. 15 gün sürecek festivalimizin Van’ımıza, memleketimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum.”

SAY: VAN’A YAKIŞIR ŞEKİLDE KARŞILAYALIM

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van’ın da pandemiden olumsuz etkilendiğini belirtti. Say, esnafa, tacirlere ve iş insanları da seslenerek, “2 yıldır bütün dünyanın yaşadığı pandemiyi Van’da yaşıyordu. 15-29 Mart arasında bir Shopping Fest’imiz var. İnşallah esnafımız ve halkımız 2 yıllık arayı telafi eder. Buradan sizlerin aracılığıyla esnaflarımıza, iş insanlarımıza ve tacirlerimize bir ricamız olacak; lütfen misafirlerimizi Van’a yakışır bir şekilde karşılayalım ki bu 1-2 yıllık olmasın. Gelen misafirlerimiz, Vanlıların misafirperverliklerinden mutlu ayrılsın. İnşallah bol ve bereketli bir dönem olur. Baharla birlikte Van’da hak ettiği güzelliklere kavuşur” dedi.

BAŞKAN AKMAN’DAN ESNAFA ÖNEMLİ UYARI

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, gelen turistlere iyi davranılması gerektiğinin altını çizdi. Akman, gereken indirimlerin yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bizim turizme önem vermemiz lazım. Ticaretin ülkeler arasında olduğunu bilmemiz lazım. Gelen turistlerimize iyi davranmalıyız. Saygıda kusur etmememiz lazım. Gereken indirimleri kendilerine yapmamız lazım. Bu tür hareketlerde bulunduğumuz müddetçe turistler de ilimize akın eder. İnşallah esnafımızın yüzü güler ve esnafımız için iyi bir gelir olur. İranlıların burada huzur ve güven içerisinde yaşamalarını istiyoruz. Emeği geçenleri de tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

USLU: VAN’I BU TÜR FESTİVALLERLE ÖN PLANA ÇIKARMAMIZ LAZIM

Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Erol Uslu, Van’ı dünyaya tanıtmak için bu tür etkinlik ve festivallerin yapılmasının önemine vurgu yaptı. Uslu, bu tür festivallerin kente katmadeğer sağladığını dile getirerek, “Van, tarihi 7000 yıllık geçmişe sahip kadim bir şehirdir. Van’ı sadece kültürü ile değil bu tür festival ve etkinliklerle ön plana çıkarmamız lazım. Van’ımızın güzel yüzünü dünyaya tanıtmak için bu tür festival ve etkinlikler yapılmaya başlandı. Bu etkinlikler devam edecek. Buradaki amaç sadece İran üzeri değil çevre ülkelerin, Van dışındaki diğer illerden gelen turistlerin Van’a getirilip, burada bir alışveriş, heyecan ve güzelliğin olduğunu insanlara göstermektir. O açıdan bu tür festivaller Van’a katmadeğer sağlayacaktır. İran üzerinden Van’a günlük yaklaşık 5 bin turistin geleceğini düşünüyoruz. Bu noktada yapılacak bütün çalışmaları da tamamladık. Eksiklerimizi tamamladık. Bütün paydaşlarla birlikte 15 gün sürecek bu festivalin güzel geçmesini umut ediyoruz. Katkı sağlayan bütün paydaşlara da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ÖZGÖKÇE: İLİMİZİ ÇOK SEVİYORLAR

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, İranlıların Van’ı çok sevdiğini belirterek, “Shopping Fest bugün başlıyor. Her yıl olduğu gibi 15 Mart’ta yaklaşık 15 gün devam edecek. İran’dan gelecek misafirlerimizin Nevruz Bayramında 15 günlük tatilleri var. İran’dan gelen misafirlerimiz öncelikli Van olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrine geliyorlar. İranlılar ilimizi, yemek kültürümüzü, tatil beldelerimizi çok seviyorlar. Bizler de bütün hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı bitirdik” diye aktardı.

Editör: TE Bilisim