HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır’da “100 kişiye suikast yapılacağı istihbaratı dolaşıyor” açıklaması ve ardından ‘Diyarbakır, Batman ve Van’da pompalı silah satışında bir artışın yaşandığı’ söylemleri gündeme bomba gibi düştü. Demirtaş’ın bu açıklamasının ardından Şehrivan gazetesi olarak bu iddiaları araştırmak üzere Van’da av silahı ticareti yapan esnafla görüştük. Halen Türkiye’nin en yaşanabilir 20 ilinden biri olan Van’da kayıtlı silahlanma azalırken, Van Emniyeti de rakamlarla Van’da silahlanma artışının olmadığını ortaya koydu. Resmi satış rakamları da yine aynı şekilde artış değil Van’da bir düşüş olduğunu gösteriyor…

 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da “Son dönemlerde Diyarbakır’da Batman’da Van’da kaç pompalı tüfek satışı olmuş, nereye gitmiş bunlar, kimin evinde hazır bekliyor? Bunların ortaya çıkarılması lazım.” açıklamasının ardından tüm gözler bu illere çevrildi. Gözlerin çevrildiği Van’daki durumu hem Emniyet Müdürlüğüne hem de av silahları satan esnaf ile görüştük.

 

DEMİRTAŞ: SİLAHLAR NERDE, KİMİN EVİNDE

Demirtaş, Diyarbakır’da patlamanın yaşandığı yerde inceleme yaparken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz bugüne kadar parti olarak ne hedef gösterdik ne de kimseyi hedefe koyacak bir anlayışımız olabilir. Ne bize bağlı bir silahlı birim vardır ne de böyle bir şey imkanı vardır. Biz siyaset yapıyoruz. Biz kendi sempatizanlarımızı da evlerde silahlandırmadık. Son dönemlerde Diyarbakır’da Batman’da Van’da kaç pompalı tüfek satışı olmuş, nereye gitmiş bunlar, kimin evinde hazır bekliyor? Bunların ortaya çıkarılması lazım. Tezgah bu şekilde dönüyor. Halkımız dikkatli ve duyarlı olmalı.” Dedi. Diyarbakır saldırısını IŞİD’in gerçekleştirdiğinin açıklanması ve yeni saldırıların olabileceği yönündeki iddialar tedirginliği artırırken bölge halkında silaha yönelme geçtiğimiz yıllara oranla büyük ölçüde arttı. Bölge halkı yeni saldırılar ve kişisel savunma yollarını ararken Van’da ise Doğu ve Güneydoğu illerine oranla farklı bir tablo ortaya çıktı.

 

EMNİYET RUHSAT RAKAMLARINI VERDİ: ARTIŞ YOK

 

Demirtaş’ın bu açıklamasının ardından tüm gözler bu illere çevrildi. Diyarbakır, Batman ve Van’da silah satışları arttı açıklamasının ardından bu illerde yaşanan vatandaşlar tedirgin olurken, Şehrivan gazetesi olarak silah satışları ile ilgili araştırma yaptık. Gazete olarak Emniyet Müdürlüğü’nden de ruhsatlı silahlarla ilgili veriler alarak kamuoyunu aydınlatmak istedik. Van Emniyet Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili gazetemizle bilgiler paylaşarak Van’da taşıma, bulundurma ve av tüfeği ruhsatlarıyla ilgili bilgi verdi. Van Emniyet Müdürlüğü bilgilerine göre, silahlanmanın azaldığı görülürken, şu ifadelere yer verildi: “Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğümüzde toplam, Bin 539 silah taşıma ruhsatı, 554 silah bulundurma ruhsatı ve 4 Bin 240 yivsiz av tüfeği ruhsat kaydı bulunmaktadır.” Emniyet Müdürlüğü, ruhsatlı silahlanma rakamlarının son yıllara göre bir artış göstermediğini belirtti.

 

ESNAF DA RUHSATSIZDAN ŞİKÂYETÇİ

Van’da av silahları satışı yapan esnaf ile yaptığımız görüşmelerde çok çarpıcı sonuçlar elde ettik. Bu sonuçlara göre her yıl satılan av silah satışlarının bu yıl yapılmadığı söylendi. Esnaf, geçen yıla göre işlerinin bu yıl yüzde 60’a kadar düştüğünü belirtti. Esnafın en fazla rahatsız olduğu konu ise ruhsatsız satışı yapılan silahlar. Esnaf bu konudaki görüşünü şöyle ifade ediyor: “Kesinlikle hiçbir şekilde ruhsatsız av silahı satmıyoruz. Ama gizli ve kaçak yollardan ruhsatsız silahlar fazlasıyla satılıyor. Bu durumdan çok rahatsızız. İşlerimiz geçen yıllara göre çok daha kötü. Ticaretimizde yüzde 20-30’luk bir düşüş var. Bu yıl sadece 30 tane av silahı satabildik. Ama kaçak yollarla ne kadar satılıyor bilemeyiz.”

 

‘İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ YAPILIYOR’

Hemen hemen tüm esnafın ortak sıkıntısı olan ruhsatsız silah satışı onları da tedirgin ederken, kendilerinin sattığı av silahlarının garantili olduğunu söylüyor. Esnaf, “Kaçak yollarla gelen silahlar hem kalite olarak kötü hem de kullanımı yasaktır. Ama benim sattığım silahlar orijinal. Ve ben silahları 5 yıldan fazla garantili satıyorum. Konya’da atölye işi yapılan silahlardan dolayı fabrikasyon silahlar satılmıyor. Konya’daki atölyeler yüzünden vatandaşlar ruhsat almadan silah kullanır oldu. Ruhsatsız ve kalitesiz satılan silahlar yüzünden iş yapamaz olduk. Genellikle internet üzerinden satıyorlar o silahları. Fiyatı bin lira olan bir silah 500 liraya satılırsa tabi ki orijinal ve fabrikasyon olan silah tercih edilmez.” Dedi. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim