Meral YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL

Son yıllarda başta İran olmak üzere, yerli turistler ve kentte konaklama için gelen insanların yoğun talebini karşılamak için ardı ardına açılan oteller zor zamanlardan geçiyor. Pandemi sonrası kapanan Kapıköy’ün bir daha açılmaması nedeniyle zor günler geçiren bir çok sektör gibi turizm sektörü de kan kaybederken, büyük bütçelerle açılan oteller bir bir kapanıyor.

Dünyayla birlikte Türkiye’de de hem sağlıkta hem de ekonomide tüm dengeleri alt üst eden Koronavirüs belası Van gibi kentlerdeki tahribatını artırarak sürdürüyor. Son dönemlerde turizmde bir çıkış yaparak bölgenin ve ülkenin en gözde kendi olma yolunda ilerleyen Van’da, turizmin durması, Kapıköy’ün kapanması ve hareketliliğin bitme noktasına gelmesi nedeniyle özellikle turizmciler büyük sıkıntılar yaşıyor. İranlılar’ın birkaç ay değil yılın her günü/mevsimi gelmeye başladığı Van’da talebe yetişmek için inşa edilen, açılan oteller şu sıralar da bir bir kapanıyor. 5 yıldızlı otellerin açıldığı, Türkiye’nin dev otel zincirlerinin gelmek için hazırlık yaptığı kentte şu sıralar oteller zor süreçten geçerken sektörün temsilcileri kaybın ciddi boyutlarda olduğunu söylüyor. Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç, Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir ve HALDİ TUR yönetim kurulu başkanı Murat Beyaz, gidişatı Şehrivan aracılığı ile dile getirirken özellikle Kapıköy’ün kapalı kalmasının tahribatının büyük olduğunu söyledi.

50 OTELDEN 15’İ KAPANDI!

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler kapsamında Kapıköy Sınır Kapısının kapatılması ile Van zor zamanlar yaşıyor. Turizmin başkentlerinden biri olan Van’da özellikle otel işletmeleri zor zamanlar yaşıyor. Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç, koronavirüs salgını sürecinde sınır kapısının kapalı tutulmasının en çok turizm sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, kentteki 50 otelden 15’inin kapandığını söyledi.

VAN TURİZMİ ZOR GÜNLER YAŞIYOR

11 Mart’ta ilk vakanın ortaya çıktığı Türkiye’de, pandemi süreci başarıyla yönetilmesine rağmen vatandaşların bilinçsizliğinden dolayı, yaz aylarında vaka sayısı tekrar piki gördü. Pandemiyle birlikte salgı ülke ekonomisini de olumsuz etkiledi. Bu süreçten en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen turizm, umutlarını bağladığı yaz sezonundan da beklediğini bulamadı. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinin yanında pandemi öncesine kadar bölgenin en yüksek turizm potansiyeline sahip illerden biri olan Van’da da turizm sektörü ve özellikle otel işletmecileri zor zamanlardan geçiyor.

KAPIKÖY’ÜN KAPALI KALMASI EN BÜYÜK KAYIP!

Pandemi öncesi süreçte doğası, tarihi ve diğer kültürel değerleriyle başta İran ve Irak’tan çok sayıda misafir ağırlayan Van’da, artan talepten dolayı birçok yeni, apart ve süit otel açılmış, iş merkezleri ve turistlere hizmet verecek çok sayıda yeni işletme kurulmuştu. Pandeminin başlamasıyla birlikte seyahat yasakları kapsamında Kapıköy Sınır Kapısının kapatılması özellikle otel işletmelerine zor günler yaşatıyor.

EN ÇOK OTELLER ETKİLENDİ….

Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç, koronavirüs (covid-19) salgınının ülkede yayılmasıyla birlikte alınan tedbirler kapsamında ilk olarak sınır kapıları kapatıldığını ifade ederek, “Bir süre sonra ticari araçların geçişi üzerindeki yasak kalkarken, halen birçok sınır kapısında sivillerin geçişine izin verilmiyor. Bunlardan birisi de Van’ın Saray ilçesindeki İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapısı. Söz konusu kapının aylardır kapalı olması kent turizminize büyük bir darbe vurdu. Her yıl kente giriş yapan binlerce İranlı turistin yasaklardan dolayı gelememesi ise en çok otelleri olumsuz etkiledi. Kentte kayıtlı bulunan otellerden birçoğu kepenk indirdi. Otellerde çalışan yüzlerce kişi ise işsiz.” Dedi.  

ESNAF ÇOK ZOR DURUMDA!

Van Otelciler Odası (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, turizm sektörünün durmasıyla birlikte 50 otelden 15’inin kapandığını aktardı. Kapının açılmaması durumunda bu tablonun daha da kötüleşeceğine dikkati çeken Yeşilağaç, otel çalışanlarının da ya işsiz kaldığını ya da ücretlerini alamadıklarını kaydeden Yeşilağaç, pandeminin başında otellerin yüzde 90’ının kapalı kaldığını söyledi. Yeşilağaç, “Kapıköy Sınır Kapısı Van’dır. Vanlı esnaflar zor durumda. Bunun ötesi yok. Van’ın olmazsa olmazı İran’dır. İş ve kültür turları Van’da bitmiş durumda” dedi. Yurdun birçok kentinden Tahran’a uçuşların yapıldığına dikkati çeken Yeşilağaç, buna rağmen sınır kapısının kapalı olmasına anlam veremediklerini ifade etti.

ÇİFTE STANDARTLARA DUR DEMEK İSTİYORUZ

Yeşilağaç, “Haftada 55 uçak seyahati İran’dan Türkiye’ye yapılıyor. Bu uçuşlar yapılıyorsa o zaman neden hala sınır kapısı kapalı? Bu çifte standarttır. Esnaflar olarak bu çifte standartlara dur demek istiyoruz. Eğer gümrük kapısı kapalı kalmaya devam ederse bu süreçte batarız. Birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak. Pek yakında Tahran-Erzurum, Erzurum-Trabzon uçak seferleri başlayacak. Bu durum bizleri üzüyor.” Dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE BİRÇOK SEYAHAT ACENTESİ KAPANDI

Vanlı turizmci Murat Beyaz Şehrivan’a verdiği demecinde, pandemi sürecinin başlamasından bu yana zor günler geçirdiklerini belirtti. Turizm sektöründe sadece otellerin değil onlarca seyahat acentesinin de kapandığını belirten Beyaz, “Otellerim kapanması bizleri üzüyor. Turizm sektöründe sadece oteller değil özellikle biz acente işi yapan turizmciler de olumsuz etkileniyor. Bizler sektörde kapandığı görünmeyen sektörleriz. Pandemi sürecinde birçok seyahat acentesi kapandı. Yok parasına iş yapıyoruz. Turizm piyasasında nefes alamıyor durumdayız. Bu kadar sıkıntıya rağmen siyasi lobinin sessiz kalması gerçekten bizi derinden üzüyor. Bu sadece parti babında değil. Genel olarak siyasi lobiden bahsediyoruz. İran’la ilgili bu kadar sessiz kalınması doğru değil. Biran evvel Van lobisi harekete geçip Ankara’yı bu konuda sıkıştırmalı ve bir an evvel doğudaki sınır kapıları açılmalı.” Dedi.

BEYAZ: BİR YILDIR TEKER DÖNMÜYOR

Beyaz, “Görüntü itibari ile otellerin kapanıyor olması fiziki olarak kapısına kilit vurulduğu belirtilse de biz seyahat acentesi işi yapan turizmciler bu durumun somut hale geldiğinin örneğiyiz. Otellerin içinde yapılan yatırımlar, istihdamlar otellerin kapatılması sonucu çok ciddi anlamda işsizliği de ortaya çıkardı. Birçok iş adamı battı ve batıyor. Birçok lokanta ve benzeri işletme kapandı. Ayrıca turizm taşımacılığı yapan işletmeler ve şahısların araçları çürümeye terk edildi. Yaklaşık bir yıldır teker dönmüyor. Açıkçası turizmin tüm dallarında insanları vicdanen rahatsız eden yıkıntılar söz konusu.” ifadelerini kullandı.

TUNÇDEMİR: BU ZAMAN ZARFINDA TURİZMCİLERİN ZARAR GÖRMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL

VAHATUDER Başkanı Abdullah Tunçdemir, Pandemi döneminin en fazla turizm sektörünü etkilediğini ifade etti. Pandemi sürecinde en fazla zarar gören işletmelerin oteller ve seyahat acentesi işletmeleri olduğunu söyleyen Tunçdemir, “Bu süreçte otellerin yüzde 15’i kapandı. Bunla birlikte birçok işletme de zarar gördü. Özellikle taşıma şirketleri de çok büyük zarar gördü. Malumunuz Van esnafı en fazla İran’dan gelen turizmcilerin yaptığı alışverişler ile kazanç elde ediyordu. Ancak İranlı gelmeyince de esnafımız büyük zarar gördü. Bu durumun Nisan ayına kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu da bir buçuk yıl demek. Bu zaman zarfında turizmcilerin zarar görmemesi mümkün değil. Bizim temennimiz bu durumun bir an önce düzelmesi ve hayatın normale dönmesi. Kontrollü bir şekilde İran sınır kapısının açılması. Zor durumdayız bir an önce çözülmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim