ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - MERAL YILDIZ - Türkiye’nin son Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün Van’a geldi. Van’da yapılan çalışmaları tek tek anlatan Yıldırım, Van için daha önce çok konuşulan çevreyolu ve stadyum için söz verdi. Yıldırım’ın bu konuşmasındaki en önemli detay ise mevcut stadyumun yerine yapılması planlanan "Millet Bahçesi" oldu.

 

 

Son 1 buçuk yıllık süreçte önemli sorunların konuşulduğu ve Van Büyükşehir Belediyesi eliyle önemli projelerin hayata geçirildiği kentte bir büyük sorun için çözüm ve Vanlı’yı sevindirecek bir müjde daha geldi. Van şehir merkezinde çalışmaları başlatılan Kent Meydanı, Valiliğin taşınması sonrasında yerine düşünülen mini bir ikinci meydandan sonra Başbakan Binali Yıldırım da Van’a millet bahçesi sözü verdi. Yeşil alan azlığının ve kentin nefes alacağı mekanların azlığının gündemden düşmediği süreçte Yıldırım, Van’a yeni stadyumun yapılacağını stadyumun yerinin de Millet Bahçesi olacağını duyurmuştu. Bilindiği gibi Millet Bahçesi projesi İstanbul’a 3. Havalimanının yapılmasının ardından Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılması ile adından söz ettirmişti. Ardından bir kaç il için daha düşünülen projenin bir yenisi de Van için dile getirilmiş oldu. Böylelikle 15 Temmuz FETÖ girişiminin ardından hükümet yetkililerin askeri alanların şehir dışına çıkacağı ve bu alanların yeşil alan olacağı duyurması ile birlikte atılan adımlara Van’da eklendi. Başbakan hem stadyum hem millet bahçesi haberi sevinç yaratırken kentteki vatandaşlar ve dinamikler de kararı ‘doğru’ olarak yorumladı.

 

 

BAŞBAKAN 'MİLLET BAHÇESİ' İÇİN NE DEDİ?

 

Van’a 2 müjde veren Yıldırım bu müjdeleri çevreyolu ile stadyum oldu. Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Koca şehr-i Van’da 2002’de sadece 36 kilometre bölünmüş yol vardı. Bugün ise 547 kilometre bölünmüş yol var. Yoları böldük, hayatları ve gönülleri birleştirdik. Yoları böldük ama Türkiye’yi böldürmedik, böldürtmeyiz. Van Denizinin her iki tarafını yollarla donattık. Kuzgunkıran’ı yaptık diğeri tüpü de yapıyoruz. Havalimanını büyüttük. 2003’te Van’a gelen yolcu sayısı 114 bindi. Şimdi ise 1 milyon 600 binin üzerine çıktı. Bahçesaray’a tünel yaptık. Van-Hakkari yolunu tamamlayacağız. Burada tüneller yapacağız. 2 müjdem var size. Uzun süre HDP’nin yapımına engel olduğu çevreyolunu yapacağız. Bir diğeri ise şehr-i Van’a güzel bir stadyum yakışır değil mi? Yeni bir stadyum yapacağız. Hayırlı olsun. Mevcut stadyumun yerini de Millet Bahçesi yapıyoruz.”

 

 

IRAK: EN DOĞRU KARAR OLUR

 

Van TSO ve Van TB eski başkanlarından işadamı Feridun Irak, mevcut stadın taşınmasının çokta doğru olmadığına vurgu yaparak, yeni yapılacak stadın yürüyüş mesafesinde olması gerektiğini söyledi. Irak Şehrivan’a yaptığı konuşmada, Van’da yapılması planlanan yeni stadın uzun zamandır gündemi meşgul ettiğini belirterek, “Bu konuda birçok ilin statları modern şekilde yapıldığı halde Van maalesef geride bırakılmış durumda. Yapılacak yeni stadın yürüyüş mesafesinde olması bir ailenin elinde bayraklarıyla yürüyerek stada gidebilmelidir. Bu şekilde bir uygulama ilin ekonomisine çok daha fazla katkı sunacaktır. Kaldı ki statların yürüyüş mesafesinde yapılması UEFA’nın da tavsiyedir. Van’da yeni yapılacak stat şu an ki yerinde yapılması en doğrusudur. Eğer yeri değiştirilecekse elbette ki eski yerinin park bahçe olması en doğru karar olacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

 

DEMİR: MİLLET BAHÇESİ OLMALI AMA...

 

Gazetemize konuşan vatandaşlardan Sinan Demir, Van’da yeşil alan ve parklara ihtiyaç olduğunu söyledi. Demir şöyle konuştu: “Van’da yeşil alan ve park ihtiyacı var. Bu yıllardır konuşuluyor. Van depreminde yıkılan binaların yerine yeşil alan ve parklar yapılması beklenirken, ne yazık ki bu iyi değerlendirilmedi. Stadyumun yerinin millet bahçesi olması çok doğru bir karar olur. Ancak yeni stadyum nereye yapılacak o da çok önemli. Şehirden çok uzağa olursa stadyum bu da çok büyük sorun olur.”

 

 

VAN STADYUM YAPILDI-YAPILACAK

 

Van’ın tek takımı olan Van Büyükşehir Belediyespor'un maçlarını oynandığı Atatürk Stadyumu depremin ardından hasar gördü. Vanlıların en büyük talebi olan stadyum talebi depremin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bir türlü gerçekleşmedi. Daha önce 30 ile yapılması söz verilen stadyumların birçoğu ya bitti ya da bitmek üzere. Stadyum yapılan sözleri ve söylemlerinin ardından bu kez de nereye yapılacağı konuşulmaya başlandı. Vanlıların geneli aynı yerinde yapılmasını beklerken, stadyumun başka yerde yapılacağı konuşuldu. Vanlılar artık yapılsın da nereye yapılacaksa yapılsın dediği stadyum için, son olarak Başbakan Binali Yıldırım’da stadyumun yeri için açıklama yaptı.

Editör: TE Bilisim