ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

yıllarda Türkiye geleninde başlayan enflasyon krizi devam ediyor. Artan zam ve maliyetler birçok sektörü etkilerken, berber ve kuaför sektörünü de vurdu. Özellikle salgın sürecinde berber ve kuaförler ekonomik açıdan zor günler yaşarken, bu kez de ülkede a'dan z'ye bütün ürünlere yapılan zamlardan etkileniyor. Kira, kozmetik ürünler, malzeme, elektrik faturaları gibi birçok kalemde artan maliyetler karşısında Van’daki berber ve kuaförler kısa süre önce fiyat tarifelerinde güncellemeye gitti. Konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, maliyetler karşısında esnafın zor durumda kalmaması için zam yaptıklarını kaydederken, vatandaşlar da fiyatların fazla olduğunu ve daha makul bir zam yapılması gerektiğini söyledi.

TIRAŞ ÜCRETERİ DE ZAMLANDI

Tıraş ücretlerine yapılan zammı Şehrivan’a değerlendiren Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, “Zam olması gereken bir mevzuattı. Çünkü ülkede artan maliyetler göz önündedir. Her gün her şeye zam geliyor ve fiyatlar artıyor. Bunun yanında dükkan ve ev kiraları aldı başını gidiyor. Yine elektrik, doğal ve su zamları da zamlanmaya devam ediyor. Hepsini bir kenara bırakalım ve berberlerimizin kullandığı ürünlere bile ciddi anlamda zam yapıldı. Çünkü genelde yurt dışından gelen ürünler olduğu için dolar bazlı satışı yapılıyor. Bu anlamda da esnaflarımız zor durumdaydı, bizde zam talebinde bulunduk.” Dedi.

“BU ŞEREFLİ CAMİAYI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYDIK”

Esnafların kira karşısında ezildiklerini ifade eden Koç, “Esnaflarımızdan fahiş kira ücretleri isteniyor. Bunun yanında diğer ürünlere zam geliyor ve bu durum karşısında esnaflarımız makul bir ücrete ihtiyaçları vardı. Bu şerefli camiayı düşünmek zorundaydık. 8 ay önce bir tarife vermiştik ve son aylarda yine ciddi artışlar olunca yeni bir tarifeye gittik. Çünkü bir porsiyon yemek bile 70-80 TL’yi buluyor. Diğer zamlı ürünleri saymıyorum bile. Her şey ateş pahası olmuş. Bizim değerli esnafımızda el emeği göz nuru bir meslek icra ediyor ve hakkını almazsa bu esnaf bu işi nasıl yürütecek.” Diye ekledi.

KOÇ: KEYFİMİZDEN ZAM TALEP ETMEDİK

Berberlik mesleğini icra eden insanların hastalıkların söz eden Koç, şunları kaydetti: “20-30 yıldır bu meslekleri yapan insanlarda ya bel fıtığı ya da boyun fıtığı hastalıkları çıkıyor. Daha sonra gözlerini zaten erkenden kaybediyorlar. Tabi daha birçok sağlık sorunları da bulunuyor. Sağlımızı 3-5 kuruş için heba ediyoruz. Kazancım ise tedavime yetmeyecekse bu mesleği ne diye icra edelim. Aldığımız ürünler de 4 kat zamlandı ve biz artık işin içinden çıkamıyoruz. Bir berber 6 ayda bir makas değiştirmek zorunda ve eskiden 100 TL olan makas şimdi 1000 TL, yani keyfimizden bu zamları talep etmedik. Kimse de bu tarifenden yakınmasın.”

“VATANDAŞLARDAN DA RİCAM BU ESNAFLARA SAYGI DUYSUNLAR”

7’den 70’e herkesin berber ve kuaförlere ihtiyacı olduğu belirten Başkan Koç, “Bu mesleği yapan insanlara saygı duyalım. Vatandaşlar da bu durumdan zerre etkilenmeyecek aksine saygı duyacak. Aylık tıraşına vereceği parayı, günlük harcıyor zaten. Sigara alıp yemek yese bile 85 TL’nin üstünü ödüyor. Sadece saçına ayda 50 TL gibi bir mevla vermesi çok bir para değil. Berber ihtiyacı şahısların temizliğidir ve bunu da ayda bir defa yapıyor. Öte yandan biz insanların psikologları gibiyiz. Günlük iş yerimize 50 insan girer ve her birinin kişiliklerine bürünmek zorundayız. Vatandaşlardan da ricam bu esnaflara saygı duysunlar.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞ DAHA MAKUL BİR FİYAT TARİFESİ İSTİYOR

Tıraş fiyatlarının zamlanmasın hakkında görüşlerini ifade eden vatandaşlardan Ömer Tokaş, “Türkiye de zamların ardı arkası kesilmiyor. Van’da son dönemlerde hemen her şeye zam geliyor. Bu kapsamada berber ve kuaförlerde ücretlerine zam yaptı. Yani aslında artık yapılan zamları eleştirmiyoruz. Çünkü sonuçta onlarda ev geçindiriyor. Ev ihtiyaçlarını karşılamayan bir insan neden bu mesleği yapsın ki. Zamlar zincirleme bir şekilde devam ediyor ve bizde izlemeye devam ediyoruz. Sosyoekonomik sıralama da çok gerilerde yer alıyoruz. Çünkü buralara yatırım yapılmıyor ve iş imkanı hiç yok. Bu da vatandaşları ciddi anlamda zorluyor ve bu kapsamda da yapılan zamlar ücret konusunda daha iyi seviyelere getirilebilir. Tıraş, ekmek ve ulaşım gibi ihtiyaçların fiyatları daha makul bir seviyeye gelebilir. Tabi sadece bunlar değil, aslında tüm ürünlerde indirim yapılmalı.” dedi.

ESNAF DA HAKLI VATANDAŞ DA!

Zamlarla birlikte uyuyup ve uyandıklarını belirten İbrahim Alyar, maliyetler karşısında geçinemez hale geldiklerini söyledi. Alyar, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Van’da en gündeme gelen berberlerin zamları daha makul seviyelerde olmasını isterdik. Ancak ürünlere gelen zamlar karşısında vatandaş da susuyor esnaf da susuyor. Her ürün her gün ayrı ayrı zamlanıyor. Bir tıraşın 100 TL civarında olması ciddi anlamda çok fazla. İnanıyorum ki esnaflar da bu durum karşısında vatandaşlara yardımcı olacaklar. Çünkü birbirimize yardımcı olmazsak, kaybederiz. Allah vatandaşın yardımcısı olsun. Çalışan veya çalışmayan vatandaşlar var. İkisine de aynı fiyat olmaz. Bunlar da artık iki ayda bir tıraş olurlar. Fiyatların sürekli artması artık ciddi anlamda rahatsız ediyor.” şeklinde yorumladı.

VATANDAŞ TIRAŞ ÜCRETİNİ FAZLA BULUYOR

Zamlardan bıktıklarını kaydeden Mehmet Seven, şunları aktardı: “Elektrik, doğalgaz ve diğer birçok ürüne günlük zamlar geliyor. Artan bu zamlar karşısında şaşırmaktan başka bir şey yapmıyoruz. Bütün ürünlere yüzde 300 civarında zam geldi. Berberler de el emeği için zam yaptılar. Ancak kimse fiyat tarifesine uymayacaktır. Çünkü vatandaşlar ucuz tıraş eden esnaflara yönelecekler. Aslında vatandaşlar için büyük bir mevla olan ücret belki de berberlerin giderlerini karşılamayacak. İnsanları bu zor dönemlerde düşünmekte fayda var. Hem vatandaşların hem de esnafların mutlu olacağı bir fiyat tarifesi daha iyi olabilirdi. Bu ücret bu döneme oranla çok fazla. Vatandaşların birçoğu artık tıraş olamayacak.”

“HERKES ZAMDAN ŞİKAYETÇİ AMA HERKES ZAM YAPIYOR”

Ayda bir tıraş olduğunu söyleyen İbrahim Diyar, artık iki ayda bir tıraş olacağını belirtti. Kendi evinde kendi makinasıyla tıraş olacağını aktaran Diyar, “Zamlar artık belimizi büküyor. Her gün farklı bir zamla uyanmak zorunda mıyız? Artık serbest piyasa haline gelmiş, kim kimden ne koparsa meselesine dönmüş. Berberlere yapılan zamlar hakkında birilerini suçlamak doğru olmaz. Bugün berber zam istedi yarın başka sektör zam talebinde bulunacak. Çünkü hem maliyetler artıyor hem de zam haberleri birbirini tetikliyor. Ulaşımdaki zamlarda çok fazla tıraş zamları da çok yüksek. Herkes zamdan şikayetçi ama herkes zam yapıyor. Bu durumdan hiçbir şey anlamadık, hakkımızda hayırlısı olsun.” dedi.

Editör: TE Bilisim