ŞEHRİVAN HABER

Son dönemlerde birçok ilden yatırımcının ilgisini çeken Van’da kurulan fabrika ve atölyelerde bazı ünlü markalar için üretilen ürünler Avrupa'ya ihraç ediliyor. Tekstil anlamında kendinden söz ettirmeye başlayan kent, elde ettiği karlılık ile yeni tekstil üreticilerinin de yönünü Van’a çevirmesini sağlıyor.

TEKSTİL İŞİ TUTTU!

Ülkenin farklı illerinden Van’a gelen yatırımcılara Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsisi yapılırken, istihdam anlamında da büyük bir adım atılmış oldu. Van'da devletin sağladığı teşvik programlarından yararlanan girişimcilerin kurduğu fabrikalarda üretilen ürünler, Avrupa'nın birçok ülkesine gönderilmeye başlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yaptığı yatırımlar ve girişimcilere sunulan teşvikler, Van'da onlarca tekstil fabrikasının kurulmasını sağladı. Van-Hakkâri kara yolundaki tekstil kent, yeni kurulan "Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi" ve kentin birçok noktasında açılan fabrikalar, kentte hem istihdamın hem de ihracatın artmasına katkı sundu. Kent genelindeki 40 tekstil fabrikası ve atölyelerde 5 bin kişi istihdam ediliyor.

TUTMAZ DENİLMİŞTİ 10 YILDA DEV BİR PAZARA OLDU

Dönemin Van milletvekillerinden Burhan Kayatürk’ün kurulması için yoğun çaba harcadığı, DAKA’nın ciddi bir destek vererek öncüsü olduğu Van Tekstilkent’te başlayan tekstil üretim atağı Van’da devasa bir pazara dönüştü. İlk fabrikanın kurulmasının üzerinden 10 yıl bile geçmeden Van dünyaya tekstil ihraç eden bir kent haline geldi. Kısa sürede onlarca fabrika ve merka üretime başlarken, önemli firmalar üretim yeri olarak Van’ı seçmeye başladı. Bu ilgil ikinci Tekstilkent etabının OSB’de kurulması için çalışma başlatırken, bu üretimler sadece Van’a değil bölgeye de büyük yatırımlar çekti. Van ile birlikte diğer illerde de binlerce kişi çalıştıran üretim merkezleri oluşurken Van birçok büyük markanın üretim merkezi haline gelmeye başladı.

VAN, YATIRIMCI ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR

Tekstil üretimine yönelik bu yönelim sürerken, ikinci etap hazırlığının yapıldığı Van OSB’de de büyük bir heyecan yaşanıyor. Bu süreç devam ederken, süreçle ilgili değerlendirmeler yapan Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, kentin son zamanlarda yapılan yatırımlar sayesinde tekstil sektörünün parlayan yıldızı olduğunu söyledi. Her gün tekstil alanında yeni bir taleple karşılaştıklarını belirten Aslan, "Van bu trendini sürdürerek üst katmanlara doğru emin adımlarla yürüyor. İlimize ve Organize Sanayi Bölgemize son dönemlerde yapılan sanayi, tekstil ve diğer alanlardaki yatırımlar çok büyük katkı sağladı. Ülkemizin büyümesine, ihracatına çok ciddi katkılar sunuyor. Bu da hepimizi mutlu ediyor." diye konuştu.

“BU FİRMALARIN HEPSİ AVRUPA'YA ÇALIŞIYOR”

Kentteki tekstil fabrikalarında üretilen ürünlerin Avrupa'nın birçok noktasında ihraç edildiğini vurgulayan Aslan, Van'ın kısa sürede ülkenin en önemli tekstil merkezlerinden biri olacağına inandıklarını aktardı. Organize sanayi bölgesinin büyük bir bölümünü "tekstil bölgesi" ilan ettiklerini anlatan Aslan, şunları kaydetti: "Bu bölgelerin altyapılarını Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının katkılarıyla tamamladık. Son 2 müteşebbis heyet toplantımızda bu alanların tahsisini yaptık. İzmir'in, İstanbul'un, Bursa'nın en büyük tekstil yatırımcıları Van'a geldi. Onlara yer tahsis ettik. Bu firmaların hepsi Avrupa'ya çalışıyor. Bu yatırımlar hem ilimize istihdam hem de ülkemizin ihracatına, dış ticaretine katma değer sağlayacak. Bu da ilimizin, bölgemizin büyümesi, kalkınması, insanların gelir seviyesinin yükselmesi demektir."

VAN’DAN ÜRETİLİP AVRUPAYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR

Van'da üretim yapan Feka Tekstil'in İşletme Müdürü Hakan Topçu, devletin sağladığı desteklerle kurdukları fabrikada 300 kişinin çalıştığını belirtti. Fabrikada kesim ve dikim yaptıklarını ifade eden Topçu, "Ürünlerimiz İstanbul'a, oradan da Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Markamız, Danimarka markası. Türkiye'nin doğusundan Avrupa'nın kuzeyine sevk ediyoruz. Böyle bir işletmemiz var Van'da. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Danimarka, İsveç, Belçika, Almanya ve İspanya var." diye konuştu.Ronis Tekstil Yöneticisi Hüseyin Güzel ise dünyadaki birçok markayla çalıştıklarını dile getirerek, "Ürünlerimizin çoğu Avrupa ülkelerine gönderiliyor. İspanya, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD'ye ihracat yapıyoruz." dedi.

Editör: TE Bilisim