ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını Türkiye de olduğu gibi Van’da da tahribatlarını sürdürüyor. Özellikle Van’daki yükseliş dikkat çekerken son açıklanan verilerde kentin ilk 3’te yer alması büyük tedirginlik yarattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın haftalık olarak paylaştığı her yüz bin kişide görülen haftalık vaka sayısında 100’ün üzerinde yani haftalık 1200 civarında bir vakaya sahip olan Van’ın aşılamadaki yeri de tartışma konusu oldu.

Türkiye, normalleşmede üçüncü etaba geçilirken, geçtiğimiz haftaya kadar süren iyi gidişat yeniden endişe yaratan boyutlara geldi. Bir ara günlük 5 binin altına düşen vakalar önceki gün yine 6 binin üzerine çıkarken Doğu-Güneydoğu illerindeki artış yeni bir tehlikeli yükseliş Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da dikkat çektiği bir konu oldu. Bir ay öncesine kadar rekor vakaya sahip batı illerinde büyük düşüş sürerken Van ve bölge illerindeki büyük artış bu hafta da devam etti. Mayıs ayına kadar Türkiye'nin en iyi 5 ilinden biri olan ve takdir kazanan Van ise son 5-6 haftada çok büyük bir artışın olduğu iller arasında oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son açıklamasında kentin durumuna dikkat çekerken, bu hafta vaka sayısını en çok artıran illerden birisi olarak Van'ın da aralarında olduğu illeri açıkladı. Van’ın haftalık 1200’e varan vaka sayısı ve yüzde 50’nin altındaki aşılama durumu sürerken hastanelerde yeniden büyük yoğunluk oluştu. Vaka ve artış sayısı sürerken halkın gerginliğini de artıran süreç devam ederken gözler kent ve bölgesel bazlı kararlar alınıp alınmayacağına çevrildi.

VAN İLK 3’TE

Haftalık olarak kentlerin verilerini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son paylaştığı harita Van adına durumun iyi olmadığını ortaya koydu. Koca twitter adresinden yaptığı paylaşımda illere göre her 100 bin kişide görülen vaka sayılarını belirterek, “İnsidans haritamızın güncel şekli, illerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayısını gösteriyor. İllerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini ekte görebilirsiniz. Salgının sonu aşı ile geliyor. Yarına bugünden daha güvenli bakabilmek için aşınızı olun.'' paylaşımında bulundu. Açıklanan verilere göre Van'da vaka sayısı 100 binde 76,13 ile vaka sayıları artan iller arasında yer aldı.

VAN EN ÇOK VAKANIN OLDUĞU 3'ÜNCÜ İL!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 100 bin kişide görülen vaka sayılarını duyurdu. Bu kapsamda en yüksek vaka görülen illeri açıklayan Bakan Koca'nın açıklamasında Van en çok dikkat çeken il oldu. İllere göre koronavirüs kaynaklı vaka sayılarının paylaşıldığı haritada Van Siirt ve Bitlis'ten sonra en çok vakanın olduğu il olarak gösterildi. Bu kapsamda en fazla vaka sayısı 231,67 ile Siirt'te olduğu görüldü. Siirt'i Ağrı ile Bitlis takip etti. Van ise 100,41 vaka sayısı ile Türkiye'de en çok vakanın olduğu 3'üncü il oldu.

BAKAN VAN'IN DURUMUNA DİKKAT ÇEKTİ!

Aşılamada iyi durumda olan illerde aşılama kaynaklı mavi renge dönüşüm sürerken, vakanın az olduğu illerde ise büyük artış gözlendi. Türkiye'nin aşılama haritasını da paylaşan Koca, bu noktada Van'ın durumuna da dikkat çekerek: "Vaka sayısının geçen haftaya göre en çok arttığı ilk 5 ilimiz, Siirt, Ağrı, Hakkari, Antalya ve Van. Zaman kaybetmeden aşımızı olalım." İfadelerine yer verdi.

AŞILAMADA SON DURUM

Türkiye'de bugüne kadar yapılan aşı sayısı, 38 milyon 209 bin 906'sı birinci doz, 18 milyon 2 bin 32'si ikinci doz, 3 milyon 259 bin 534'ü üçüncü doz olmak üzere 59 milyon 471 bin 472'ye yükseldi. En az bir doz aşı uygulananların oranının en yüksek olduğu 10 il sırasıyla Muğla, Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Amasya, Eskişehir, Aydın, İzmir ve Bilecik oldu. En az bir doz aşı yapılanların oranının en az olduğu iller ise Bitlis, Van, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Iğdır ve Ağrı olarak sıralandı.

BAKAN KOCA “BEKLEDİĞİMİZ DÜŞÜŞ OLMADI” DEDİ

Sağlık Bakanı Koca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun aşı oranının düşük olmasına dikkat çekerek, şunları açıkladı: “Vatandaşın bunu bilerek aşılanması gerekiyor. En az bir doz aşısını yaptıran, 18 yaş ve üzeri tanımlanan kişilerde yüzde 70’i hedefledik. Şu anda yüzde 61’i bulduk. Delta varyantlı vaka sayıları giderek artıyor. 750’leri buldu, il sayısı ise 36. Delta Plus üç ilde görüldü. Son dönemde, son bir haftada özellikle çarşambadan itibaren, düşmesi gereken vakanın düşmediğini, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu görüyoruz. Beklediğimiz düşüş olmadı. Bu artışların da özellikle aşılamanın düşük olduğu yerlerde kendini gösterdiğini tespit ettik. Diyarbakır, Şırnak, Batman, Adıyaman gibi bazı illerimiz bir artış içinde. Doğu ve Güneydoğu’da, yani genel olarak aşı oranının düşük olduğu yerlerde artış yaşanıyor. O nedenle yoğun aşılama gerekiyor. Bayrama kadar o bölgelerde mutlaka yoğun aşılama yapmalıyız.”

KISITLAMA YA DA TEDBİR GELİR Mİ?

Son artışlar ve aşının az olması nedeniyle durumu kritik illerden birisi olarak dikkat çeken ve Bakan Koca’nın da bahsettiği Van’ın durumunun ne olacağı ile ilgili endişe sürerken hastanelerde de büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte İpekyolu Ek Binası’nda korona vakalarında artış gözlenirken hastanelere başvuran hasta sayıları da hızla artıyor. Tüm imkanlar seferber edilmesine ve aşılamada kolaylık sağlanmasına rağmen aşıda yüzde 55 barajını aşamayan Van’ın ve bölge illerinin durumu bir kısıtlama ve tedbir endişesi yaratıyor. Hakkari’nin 55 barajını aşarak turuncu renge döndüğü süreçte Doğu ve Güneydoğu’daki aşılamadaki düşüklüğün sonrasında bayram sonrası süreç devam etmesi halinde bazı tedbirlerin alınabileceği ise iddialar arasında yer alıyor.

Editör: TE Bilisim