Türkiye’nin dört batısında hızla ilerleyen ve yüzde 70 bağışıklığın üstü olan mavi renge dönme çabası sürerken Doğu-Güneydoğu illeri ‘kırmızı’ yani yüzde 50’nin altında seyretmeye devam ediyor. Hem aşı oranı düşük olan hem de vaka sayısı son dönemlerde artan illerden birisi olan Van, bölge illerinin birçoğundan iyi durumda olsa da hala aşılamada Kırmızı iller arasında sınıflandırılıyor. Bu süreç devam ettiği için de kentin dört bir yanında aşıya davetler yapılıp ikna konusunda ciddi bir mücadele veriliyor.

Covid-19’dan kurtulma noktasındaki en önemli silah olan aşılama sürerken Türkiye, 5 bin vaka bandında seyretmeye devam ediyor. Son dönemlerdeki aşılama ve düşüşlere rağmen bu seyir değişmiyor. Batı illerinde aşılama ile birlikte vaka düşüşü hızlanırken Doğu-Güneydoğu’da ise normalleşme sonrası büyük bir artış yaşanıyor. Aşılama hızının az, toplu buluşmaların fazla olduğu bölgede aşılama tüm bölgede yüzde 50’nin altında seyrederken Van’da ‘kırmızı’ haritadan çıkmak için ciddi bir mücadele veriliyor. Valilik, Sağlık İl Müdürlüğü başta olmak üzere kurumlar dört bir yanında halkı aşıya ikna etmek ve aşılamak için mücadele verirken bu anlamda birçok farklı yol deneniyor. Çatak’ta camilerde Kürtçe anonslar ile aşıya davet yapılırken Edremit ilçesi Kavurma Mahallesi Muhtarı Melek Kına, adeta kapı kapı dolaşıp halkı aşı olmaya çağırıyor. Özellikle ileri yaştaki vatandaşları ikna etmek için her türlü yol denenirken çocuklar da bu seferberlikte rol alıyor. Bu kampanyalar ve etkinlikler ile aşılama oranı yüzde 44,7’e kadar gelirken hızla yüzde 50’nin üstüne çıkılması noktasında büyük çaba sarfediliyor.

CAMİ HOPARLÖRÜNDEN KÜRTÇE ANONSLARLA VATANDAŞLAR AŞIYA DAVET EDİLİYOR

Haftalardır kentin dört bir yanında kurulan stantlar, mobil ekipler ile aşılamada seferberlik hali sürdürülürken her geçen gün yeni adımlar atılarak aşılamanın ciddi oranlara getirilmesi hedefleniyor. Merkezde olduğu gibi ilçelerde de ciddi bir çalışma yürütülürken bu anlamdaki en ilginç yöntemlerden birisi Çatak’ta denendi. atak ilçesinde akşam ve yatsı namazı arası cami bahçesinde kurulan aşı standına gelen muhtar ve mahalle sakinleri korona virüs aşısı oldu. Cami hoparlörlerinden yapılan aşı anonsları sonrası 2 saatte 100’ün üzerinde vatandaş aşı oldu. Türkiye, korona virüs salgını sürecinde hem hastane hizmetleriyle hem de aşılama planlamasıyla dünyaya örnek olmaya devam ediyor. En fazla aşılama yapan ülkelerin arasına giren Türkiye, olumsuz arazi şartlarına rağmen en ücra köşelerde yürüttüğü aşı çalışmalarıyla da dünyada adını sıkça duyurdu.

MOBİL EKİPLER SÜREKLİ AŞILAMA YAPIYOR

Bu kapsamda Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından doktor, hemşire, sağlık teknikeri ve yardımcı personelden oluşturulan mobil aşı ekipleri çalışmalarını mesai mefhumuna bakmadan gece geç saatlere kadar sürdürüyor. Çatak Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Esra Seven'in de aralarında bulunduğu mobil sağlık ekibi, dağ bayır demeden aşılama çalışmalarını dün ilçeye 25 kilometre uzaklıktaki Bilgi Mahallesi'nde devam etti. Tarım ve hayvancılıkla ilgilendikleri için ilçe merkezine gidemeyen vatandaşlar için harekete geçen mobil sağlık ekibi, akşam saatlerinde mahalleye ulaştı. Mahalle Muhtarı Hüseyin Orak ve mahalle sakinleri tarafından karşılanan sağlık personeli cami bahçesinde aşı standı kurarak vatandaşların aşı işlemlerine başladı.

KÜRTÇE ANONS YAPILDI, 2 SAATTE 111 KİŞİ AŞI OLDU

İlçe Sağlık Müdürlüğü'nce korona virüsle mücadeleye yönelik aşılama çalışmaları sürüyor. Çatak Toplum Sağlığı Merkezi Müdürlüğü görevlileri, geldikleri mahallede muhtarın yardımıyla cami bahçesine aşı standı kurdu. Muhtar Hüseyin Orak cami imanına aksam ve yatsı namazı öncesi Kürtçe anons yaptırarak vatandaşları aşıya davet ettirdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aşı kapmayasına yaklaşık 2 saatte 111 kişi korona virüs aşı oldu.

AŞIYI VATANDAŞLARIMIZIN AYAĞINA KADAR GETİRİYORUZ

Çatak Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Esra Seven, "Sabah yayladaydık, şimdi de Bilgi Mahallesi’ndeyiz. 7/24 esasına göre çalışıyoruz. Aşıyı vatandaşlarımızın ayağına kadar getiriyoruz. Şu ana kadar 111 kişiyi aşıladık. Vatandaşımız geldiği sürece aşı yapmaya devam edeceğiz. Tüm vatandaşlarımızı da aşı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Son aşıyı da kendine yaptıran Muhtar Hüseyin Orak, “İkinci doz aşımızda olduk. Çatak Toplum Sağlığı Merkezi Müdürlüğü görevlileri mahallemize geldi. Burada yüzün üzerine aşı yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.(İHA)

MİNİKLERDEN AŞI OLANLARA BALONLU SÜRPRİZ

Aşılama ile ilgili en tatlı etkinliklerden birisi ise Erciş’te hayat buldu. Erciş ilçesinde kaymakamlık önünde kurulan randevusuz aşı çadırında aşı yaptıran vatandaşlara, kreşte eğitim gören çocuklar sürpriz yaparak, balon verip teşekkür etti. Aşı oranını artırmak için çalışmalar devam ederken, Erciş ilçesinde özel bir kreşte eğitim gören çocuklar, farkındalık oluşturmak için kurulan aşı çadırlarını ziyaret etti. Sabah saatlerinde ellerinde balonlarla aşı çadırına gelen çocuklar, ellerindeki balonları aşı yaptıran vatandaşlara vererek, aşı oldukları için teşekkür etti.

"İNSANLARIN ÇEŞİTLİ NEDENLERDEN DOLAYI AŞIYA KARŞI BİR DİRENCİ VAR”

Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi Başhekimi, İlçe Sağlık Müdür Vekili Uzman Dr. Suat Altın, vatandaşlara aşı yaptırmaları çağrısında bulunarak şöyle konuştu: "İnsanların çeşitli nedenlerden dolayı aşıya karşı bir direnci var. Biz bu direnci kırmak için belli yerlerde stantlar açıyoruz. Gerek hastanemizde gerek ilçe merkezinde bazı bölgelerde aşı stantları açarak insanları bilgilendiriyoruz. Bugün burada bulunan miniklerimizle birlikte aşı farkındalığı yaratmak üzere bir çalışma yaptık. Aşı olan abilerine, amcalarına balonlar hediye ederek teşekkür ettiler. Erciş ilçemizde genel anlamda yüzde 36,8 aşılanma oranı var. Bu maalesef istediğimiz düzeyde değil. Bizim en az yüzde 70’leri bulmamız gerekiyor. Aksi takdirde toplum bağışıklığından söz etmemiz mümkün değil. Bunun için bizler gece, gündüz sağlık ordusuyla, kolluk kuvvetlerimizle, kaymakamımızla ve ildeki STK’larla büyük mücadele içindeyiz. İlçe olarak hep en iyi yerdeydik ve ben aşıda da bunu başaracağımıza inanıyorum." Sürpriz yaparak aşı noktasındaki stantlara gelerek vatandaşlara balon verip teşekkür eden minikler, "Haydi büyükler aşıya" diyerek slogan attılar. Çocukları gören vatandaşlar bu anlamlı sürpriz karşısında memnuniyetini dile getirerek, her kesimin aşı yaptırmasını arzu ettiklerini söyledi.

MELEK MUHTAR KAPI KAPI DOLAŞARAK AŞIYA DAVET EDİYOR

Öte yandan Edremit ilçesine bağlı Kavurma Mahallesi Muhtarı Melek Kına, aşı olmayan vatandaşları ikna ederek aşı olmalarını sağlıyor. Muhtar Kına, park ve bahçeleri dolaşıp, şehir içi yolcu minibüslerini durdurarak bilgilendirmede bulunarak vatandaşları, mahallede kurulan stantta aşı olaya davet ediyor. Kentte 216 kişiden oluşan 63 mobil sağlık ekibi, kırsal bölgelerdeki köylerde, yaylalarda aşı olmayan vatandaşlara aşı yaparken, kent merkezinin birçok noktasında kurulan aşı stantlarında da aşılama çalışmaları sürüyor. Aşı standı kurulan mahallelerde camilerden yapılan anonslarla vatandaşlar aşıya davet ediliyor.

“YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜP İKNA EDEREK AŞILARINI OLMASINI SAĞLIYOR”

Kavurma Mahallesi Muhtarı Melek Kına, aşı olmayan vatandaşlarla yüz yüze görüşüp ikna ederek aşılarını olmasını sağlıyor. Kına, park ve bahçeleri dolaşıp, şehir içi minibüsleri durdurarak mahalleliye bilgilendirip, aşı olup olmadıklarını soruyor. Muhtar Kına, aşı olmadığını öğrendiği kişilere, "Aşı standı kuruldu. Aşı olmayan varsa gelip olabilir. Bu hastalıktan kurtulmak için tek kurtuluşumuz aşı" diyerek aşı olmalarını istiyor. Bu kişilere aile bireylerinin de aşılama durumunu soran Kına, aşı olmayan varsa onu, İlçe Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçerek, ya da kendi aracıyla alarak aşı olmasını sağlıyor.

KÖYLERİ, EVLERİ TEK TEK GEZİP AŞI OLMAYANLARI AŞIYA YÖNLENDİİYOR

Pandeminin ilk gününden beri sağlık ekipleri ile birlikte koordineli çalıştıklarını anlatan Melek Kına, "Vatandaşları bire bir ikna etmeye çalışıyorum. Köyleri, evleri tek tek gezip aşı olmayanları aşıya yönlendirip İlçe Sağlık Müdürlüğü’müzün araçlarıyla aşı stantlarına getiriyoruz. Aşı olunmalı ve bizim tek kurtuluşumuz aşı. Aşı olmalıyız başka bir çözümümüz yok. Günümüz komple aşı iknalarıyla geçiyor. Aşı iknası için kamelyada, parkta oturan ailelerle birebir ben görüşüyorum. Sağlık ekiplerimiz burada ve aşı ayağımıza kadar gelmiş, herkesin olması gerekiyor. Umarım bir an önce bu hastalıktan kurtuluruz ve eski günlerimize döneriz. Bizim mahallede aşılama oranı biraz daha yüksek" diye konuştu. (DHA-ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim