ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Van, son dönemlerin en zor zamanlarından geçerken, destekler de devam ediyor. Özellikle küçükbaş hayvan varlığında da ilk sırada yer alan kent, hayvan sayısının artırılması ve atıl durumda kalan arazilerin üretime kazandırılması için hem başvurular hem de destekler sürüyor. Bu anlamda kente tarım ve hayvancılığın canlanması için projeler devam ederken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen ‘Atıl Tarım Arazilerine Yazlık Buğday Ekimi Projesi’ kapsamında çiftçilere yüzde 75 hibeli buğday tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Tohum dağıtım programına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, kurum amirleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

ÇİFTÇİLERE CAN SUYU DESTEĞİ!

Programda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğüyle ve Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa gerçekleştirdiği bir proje kapsamında proje bedelimiz yaklaşık 2 milyon, 364 ton buğday ve 750 çiftçimize dağıtılacak ve yazlık buğday ekimi yapılacak. Biz özellikle ilimizde ekilebilecek bir karış toprağın ekinsiz bırakılmaması hatta mümkünse balkonlarımızdaki saksılarda bile ekim gerçekleştirmeliyiz. Özellikle tarım ürünlerinin temininde dünyada ciddi bir sıkıntı yaşanmakta ve Rusya-Ukrayna savaşı da bu konudaki sıkıntıları bütün dünyaya ve bize de gösterdi. Onun için tarımın üzerinde durmalıyız.” Dedi.

BİLMEZ: ÇİFTÇİMİZE YARIM TONA YAKIN TOHUM DAĞITILACAK

Proje sonunda 4 bin 750 ton buğday hasatını beklediklerini söyleyen Bilmez, şunları kaydetti: “Çiftçimize yarım tona yakın tohum dağıtılacak. İnşallah onlarda bunu iyi bir şekilde zamanında sulayarak verimli bir sezon geçirip üretimimize ciddi bir katkı sağlayacak. Bu bizim yaptığımız projeyle hem bir farkındalık yaratmak hem çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın dikkatini çekmeye çalıştık. Ayrıca büyükşehir belediyesi olarak tarımsal alanda faaliyette bulunmak bizim zorunlu görevimiz olmamakla birlikte biz bölgede aynı içme suyu, kanalizasyon ve yol gibi bunu da kendimize zorunlu görev olarak görüp ciddi bütçemiz ve kaynağımızla buralara aktardık. Yaklaşık 2 buçuk yıl süre zarfında 176 kilometre Van büyükşehir belediyesi olarak beton sulama kanalı yaptık. 2 bin 340 kilometre arazi yolunu yaptık. Bunlar büyükşehir belediyesinin zorunlu görevlerinden değil imkân bulursa kaynak aktarabilmesini cevaz verilebilen hizmetlerdir ama biz bunu kendi zorunlu hizmetlerimizden saydık.”

ÇİFTÇİYE DESTEK VAR!

67 bin metre korunge ve 255 bin metre de kangal boruyu çiftçilere dağıttıklarını kaydeden Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Çiftçimize 6 bin 180 adet sıvat dağıtımı gerçekleştirdik. Bin 62 kilometre toprak sulama kanalının temizliğini yaptık. 310 adet göletin temizliği, 207 adet sulama bendi yapılmıştır. 7 bin 500 yaban ağacına fıstık aşılaması yapıldı. Yıllık ortalama 100 bin civarında ata tohumu fidesini büyükşehir belediyesinin bünyesinde yetiştirip vatandaşımıza dağıtmaktayız. 30 bin civarında da ışık fide dağıtımımız gerçekleşti.

Ayrıca Erciş’te sayın milletvekillerimizin ciddi takibiyle jeotermale dayalı inşallah bir tarımsal üretim Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gibi bir tesisimize kavuşacağız.”

VAN’IN VE BÖLGENİN SORUNLARI MASAYA YATIRILACAK

Jeotermalden hem tarımsal hem elektrik üretiminde ciddi anlamda yararlanılması gerektiğini öne süren Bilmez, “Tarıma dayalı projenin OSB’mizde kuruluş aşaması bitti. Yine sayın milletvekillerimizin yakın takibi sayesinde Cumhurbaşkanlığı, strateji başkanlığınca da yatırım programına alınması için olumlu görüş verildi. İnşallah onun da yakın bir sürede altyapısını yapıp orada da ciddi bir hayvansal üretim ve bitkisel üretim gerçekleştireceğiz. Tarımsal anlamda bizim kentimizin gelişmesi için en sonunda da milletvekillerimizle birlikte tarım bakanımızı ziyaret ettik. Sayın bakanımız İlimizin hem potansiyeli hem sorunlarının masaya yatırılması için ilimizde bir Doğu Anadolu Bölge toplantısının yapılması talimatı verdi.” Diye ekledi.

“BİZ BİR BÖLGENİN MERKEZİYİZ”

Son olarak Bilmez, cümlelerini şöyle tamamladı: “Kentimizin tarımsal ve hayvansal potansiyelinin çok az bir kısmının kullanıldığını düşünüyoruz. İnşallah bunu maksimum düzeye çıkartmak için hep birlikte çiftçilerimizle, muhtarlarımızla ve milletvekillerimizle el ele verip Ankara’daki ayağını takip edip oradaki koordinasyonda da öncülük etmeye devam edersek çok daha iyi bir noktaya geliriz. Biz sadece Van ilinden ibaret değiliz. Biz bir bölgenin merkeziyiz. Dolayısıyla bizim çevremizdeki illere de hem örneklik teşkil etmeliyiz hem de onlara lokomotif olmalıyız. Van bir bölgenin adıdır. Van deyince akla Hakkari’de gelir, Bitlis’te gelir, kısmen Ağrı’da gelir bunu da ne olur unutmayalım. Çevremizin bize yakıştırdığı misyona uygun davranmamız gerekiyor. Ben bugün uygulanan projenin kentimizin tarımına ülkemizin tarımına az da olsa bir farkındalık yaratmak ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

ARVAS: TARIM KONUSUNDA ÇİFTÇİMİZİN YANINDA OLDUK

Pandemi süresinde dünyada olduğu gibi ülkemizde birçok sıkıntı yaşadığını hatırlatan AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, “ Hamdolsun cumhurbaşkanımızın riyazetiyle, sağlık bakanımız ve ekibiyle güzel bir şekilde en iyi hizmet noktasında halkına, vatandaşına hizmet sundu. Ak Parti iktidarı döneminde malum pahalılık ham madde de tedarik zincirlerinin kopması tedariklerde sıkıntı, nakliyelerde sıkıntı, doğalgaz, elektrik, gıda ve petrolde yükselmenin doların yükselmesi gibi ciddi sıkıntıların karşısında yine cumhurbaşkanımız her zaman halkının, milletinin yanında oldu. Elektrikte yüzde 50 doğalgazda yüzde 75 yine petrol konusunda ÖTV ve KDV’de süspanse ederek bu zamlara karşı enflasyonu vatandaşını nasıl koruyabilirim çalışması ile her alanda baş gösterdi.” İfadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZ BİR TARIM ÜLKESİDİR”

Dünyada olduğu gibi küresel kuraklığın ülkemizde de baş gösterdiğini dile getiren Milletvekili Arvas, “Suya erişim noktasında çok ciddi sıkıntılarımız vardı ama hamdolsun bu sene cenabı hakkın rahmetiyle kar yağdı ve nisan yağmurları ile beraber çiftçilerimizin yüzü biraz daha gülecektir. Biz 2 buçuk milyon dekar alanımızı mutlaka ekmeliyiz. Van’da ciddi seviyede ekin yapılabilecek arazilerimiz var, suyumuz var, genç nüfusumuz var, çiftçilerimiz var, devletin destekleri var. Biz bunu mutlaka bir seferberlik ilan ederek boş arazilerimizi ekmeliyiz. Kapınızın önünde bir karış toprak varsa bile boş bırakmamalıyız. Biz bir tarım ülkesiyiz. Çiftçilikle ilgili bizim çok güçlü bir geçmişimiz var. Burada tarım il müdürlüğümüzün, valiliğimizin, büyükşehir belediyemizin yine yüzde 75 hibeyle 364 ton buğday tohumunu çiftçilerimize indirimli bir şekilde vereceğiz. Bunun yazlık, ilkbahar tohumlu olarak vatandaşlarımıza, çiftçilerimize takdim edeceğiz. Bu ilkbahar tohumda da çiftçilerimize bereketli olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

BELEDİYEDEN ÇİFTÇİLERE BÜYÜK DESTEK

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ise şunları vurguladı: “Büyükşehir belediyesi olarak kırsal hizmetlerle ilgili olarak birçok konuda faaliyet yürütüyoruz. Çiftçilerimize birçok konuda çok güçlü desteklerimiz var. Gerek hayvancılık konusunda gerek tarım konusunda büyükşehir belediyesi olarak güçlü desteğimizi bütün vatandaşlarımıza, köylümüze özellikle kırsalımıza, hemşerilerimize götürme gayreti içerisindeyiz. Bu gayret doğrultusunda kanal açma faaliyetlerimizden gölet temizliklerine, sulama kanalları inşasından yeni gölet yapımlarına, Güneş Enerji Santrali (GES) bağlı sondajlarla hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimize su temini konusunda desteklerimiz oldu. Birçok alanda gerek tarımsal yolların açılması hususu da önemli bir konu bizim için. Su için güçlü bir destek sağlıyoruz.”

ÇELİKEL: ÇİFTÇİMİZİN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ

Çiftçilere araç takviyesi konusuna değinen Sekreter Çelikel, “Araç takviyeleriyle kırsalda çok daha güçlü bir şekilde faal bir şekilde çiftçimizi destekleyeceğiz. Arazisine ulaşımını kolaylaştıracağız. Hayvanının daha güzel bir şekilde araziye çıkmasını sağlayacağız. Bu konuda birçok desteğimiz olacak. İl tarım müdürlüğümüzle bugün gerçekleştirmiş olduğumuz ortaklaşa proje kapsamında çiftçilerimize tarımsal araziyi tekrardan kullanıma açılması anlamında buğday desteği sağlayacağız. Çiftçimizin her zaman yanında olduğumuzu göstermek adına bizim içinde kıymetli. Tabi dünyadaki konjonktüre baktığımız zaman ülkenin kendi kendine tarımsal anlamda yetebilmesinin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu son dönemlerde yaşamış olduğumuz süreç bize çok net bir şekilde gösteriyor. Dolayısıyla bu süreç içerisinde bizlerde büyükşehir belediyesi olarak, bir yerel yönetim olarak bu desteği vatandaşımıza gösterme konusunda bu çalışmanın çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Bizde 500 bin liralık bir destekle buğdayla ilgili olarak desteğimizi sağlamış bulunmaktayız. İlimizde tarımın hayvancılığın gelişmesi anlamında bugüne kadar hangi çaba gayret içerisindeysek sayın valimizin himayelerinde bu gayretimizi sayın milletvekillerimizin destekleriyle yanımızda hissediyoruz. Ankara boyutuyla ilgili hususlarda. Bunu güçlü bir şekilde devam ettirme gayreti içerisinde olacağız.” Dedi

Editör: TE Bilisim