ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Van’ın genelinde haftalardır yol ve kaldırım çalışmaları aralıksız sürüyor. İnşaat ve çalışma sezonunun başlamasıyla birlikte devam eden değişim, dönüşüm ve yenileme çalışmaları sürerken kentte aralıksız sürüyor. Cadde yenilemeleri, prestij caddeler, yeni kaldırımlar takdir alıp şehri modernleştirse de son haftalarda kenti devasa bir şantiyeye dönüştüren çalışmalar bir taraftan da kent halkına ve esnaf büyük zorluklar yaşatıyor. Kent merkezi ve İpekyolu İlçesi sınırları içerisindeki birçok alanda genelinde yol çalışmaları sürüyor. Biten çalışmalar kentin görünüşüne katkı sunsa da vatandaş ayrı ayrı yapılması gerekirken aynı anda dört bir koldan devam eden çalışmaların büyük bir mağduriyet yaşattığına işaret ederken Şehrivan’a konuşan isimler pandemi kısıtlamaları ve normalleşme süreci sonrası tam iş sezonunda büyük kayıplara neden olduğunu söylüyor. Hali hazırda kent trafiğinin de daha büyük bir tıkanıklık yaşamasına neden olan ara sokaklardaki çalışmalar vatandaş nezdinde de büyük mağduriyet yaşatırken birçok vatandaş gideceği yer ya da evine bile gitmekte zorlandığını söylüyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde beyanat veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ise: “Farkındayız, insanlarımız şikayet ediyor. Vatandaşımız sitem etmekte haklı. Çalışmaları hızlıca tamamlamayı hedefliyoruz.” Dedi.

ESNAF DA VATANDAŞ DA SİTEMLİ!

Birkaç hafta önce kentin birçok noktasında anda başlayan ve hali hazırda trafik ve parkın büyük problem olduğu kenti tam anlamıyla felç eden çalışmalar konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Kentin devasa bir şantiyeye dönüşmesine neden olan yol ve kaldırım çalışmaları sürerken birçoğu uzun süredir kapalı olan, yapımı uzunca süredir devam eden ve trafiğin akmasını engelleyen çalışmalara vatandaş ve esnaf büyük tepki gösteriyor. Cumhuriyet Caddesi’nden İpekyolu Caddesi’ne kadar uzanan kocaman bir alanda onlarca farklı cadde, sokak ve alanda devam eden çalışmalara sosyal medyadaki tepkilerden sonra Şehrivan’a konuşan vatandaş ve esnaflar da tepki gösterdi. Yaz aylarında yollardan kalkan tozlar nedeni ile zorluk yaşayan esnaf halkı, belediyenin yol çalışmasına hız vermesi ve iş sezonundaki bu sürecin nihayete ermesi gerektiğini söyledi. Vatandaşlar ise kazılan ve haftalardır bu haliyle bekleyen yolların yapım zamanı kapatılıp çalışma yürümemesi nedeniyle büyük zorluk yaşadıklarını söyledi.

ESNAF: YAPILMASIN DEMİYORUZ AMA BU İŞ ÇABUK BİTMELİ!

Bir ayı aşkındır yol yapım çalışmalarının sürdüğünü belirten Hz. Ömer Cami civarındaki Mevlut Can bu anlamda yaşanan sıkıntılardan yana dert yanarken kentin her tarafında yapılan çalışmalar başta esnaf olmak üzere vatandaşları da mağdur ettiğini söyledi. Can: “Biz sesimizi ve mağduriyetimizi dile getiremezsek, çalışmalar 3-4 ay daha sürer. Burada çalışmalar yapılırken bütün altyapımız, düzenimiz bozuldu. Pandemi sürecinden çıkan ve kendine yeni gelmeye çalışan esnafları mağdur oldu. Biz yollar yapılmasın, kaldırımlar yenilenmesin demiyoruz. Yapılsın ama işe başlanıldığı zaman tez zamanda da bitirilsin. Misal buralar daha bitmeden kentin farklı alanlarını kazmaya başladılar. Toz toprak içerindeki malzemeler nasıl hijyen olabilir. Bunu gören vatandaşlarda dükkana gelmiyor. Öte yandan esnaf büyük bir kayıp yaşadı. Esnaf şu an borçlu, mağdur ve ölü durumda. Bundan dolayı bize yardımcı olmaları gerektiğini düşünüyorum.”

AYLARCA NORMALLEŞMEYİ BEKLEYEN ESNAF ŞİMDİ DE İŞ YAPMAK İÇİN ÇALIŞMALARIN BİTMESİNİ BEKLİYOR

Zübeyde Hanım Caddesi üzerindeki esnaflardan Mesut Taşdelen, üç önce dükkânın önündeki kaldırımların söküldüğünü söyleyerek yapılması için de çağrıda bulundu. Kasap, “Yol yapım çalışmaları adı altında kentin her tarafı kazılıyor. Sanat sokağındaki çalışmalar 3 ayı geçiyor. Diğer taraftan farklı caddelerde yapılan çalışmalar yavaş ilerliyor. Şimdi de buradaki kaldırımları söktüler. Biz istiyoruz ki önce bozdukları yerleri yapsınlar sonra diğer yerlerde çalışmalarını sürdürsünler. Çalışmaların başladığı gün dükkanımızı açamadık. Şu an ise bütün malzemelerimiz toz içinde. Kim bilir burası kaç ay sonra yapılacak. Önümüz bayram ve iki bayramdır kapalıyız. Bu bayram da toz toprak içerinde kalacağız. Koronavirüs salgını bizi hayattan bezdirmişti. Şimdi normalleşme oldu ve işler tam açılacak derken, bu seferde çalışmalar engel oldu. Biran önce bitirilmesi için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.” Dedi.

“ÇALIŞMALAR PLANLI İLERLEMİYOR”

Vatandaşlardan Mirza Çelikkale, kentteki çalışmaların çok yavaş ilerlediğinden dert yanarak şunları kaydetti: “Van’da birçok yerde çalışmalar devam ediyor. Ancak baktığınız zaman hiçbir yerde tamamlanıp teslim edilmemiş durumda. Buradan da şöyle bir sonuç çıkarabiliriz; yol yapım çalışmaları planlı bir şekilde ilerlemiyor. Kimin kafasına ne eserse onu yapmaya çalışıyor. Bu durumda da en çok etkilenenler esnaflar oluyor. Çünkü dükkanların önünde çamur ve topraklar mevcut. Buda görüntü kirliliği oluşturuyor. Her çalışmanın bir zamanı vardır. Daha önceki yasaklı dönemlerde çalışmalarına hız vererek bitirebilirlerdi. Ama yapmadılar. Şimdi ise normalleşme başladı, esnaf kendine gelmeye başladı. Hemen kaldırımları sökmeye başladılar. Vatandaşa daha iyi hizmet sunmak istiyorlarsa, başladıkları işi biran önce bitirmeleri gerekiyor. Her tarafta çalışmaların olması trafik sorununu da ciddi anlamda tetikliyor. Çift şeritli yolu tek şeride indirdiklerinde inanılmaz bir karışıklık ortaya çıkıyor.” İfadelerini kullandı.

“VAN BU SORUNLARI HAK ETMEYEN BİR ŞEHİR”

Yapılan çalışmalardan vatandaşların ve esnaların mağdur olduklarını kaydeden esnaflardan Cüneyt Kasap, “Yol çalışması adı altında her yer kazılıyor. Ama teslim edilen yerler yok. Şimdi bu cadde tamamen kapatılmış durumda. Buradaki fırın ve tatlıcı esnafına un veya başka malzeme ihtiyacı oluyor. Malzeme getiren araç bu caddeye giremiyor. Mecburi bir şekilde dükkandan çok uzakta durmak zorunda kalıyor. Bu en büyük mağduriyeti teslim ediyor. Bu soruna bir çarenin bulunması lazım. Önümü de bayram en azından bayrama kadar çalışmalar hızlı ilerleyebilir. Yetkililerin bu soruna çözüm bulmaları gerekiyor. Van bu sorunları hak etmeyen bir şehir.” Diye ekledi.

“BİTMESİNİ DİLİYORUM AMA UMUDUM YOK”

Van’daki çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan esnaf Tekin Güven, pandemi sürecindeki zorlukları anlatarak şunları kaydetti: “Salgın döneminde sürekli kapalı kaldık. İş yapamaz hale geldik. Şimdi de bu kaldırımlarla uğraşıyoruz. Salgından çıktık rahat nefes alalım dedik ama toz toprak içinde işimiz daha da kötüye gitmeye başladı. Bunların sökülmesine gerek de yoktu. Eski kaldırımların hiçbir şeyi yoktu. Yenilik için ya da değişiklik için yapılıyorsa da en azından diğer yerdeki çalışmaları bitirip öyle yapmaları lazımdı. Uzun soluklu çalışmaktansa kısa süreli ve daha etkin çalışma sürdürülebilir. Bitmesini diliyorum ama umudum da yok. Birde belediyenin arada buraları sulamasını istiyoruz. En azından toz kalkmaz. Tabi bayram arifesine de denk geldi. Esnafa Allah yardım etsin.”

“BİRAN ÖNCE BURANIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ”

Son olarak esnaflardan Yasin Çelik ise bir yılıdır doğru düzgün çalışmalarının altını çizerek şöyle devam etti: “Esnaf olarak zaten mağduruz, şimdi de bu kaldırımları bozdular. Bir yeri yapmadan ikinci bir yere başlıyorlar. Biran önce buranın bitmesini istiyoruz. Burası 3-4 gündür kaldırımları sökülmüş durumda ve eğer biz gündeme getirmezsek unutulup gidecek. İki Nisan Caddesi’nden buraya kadar çalışmalar yapılıyor. Ancak hiçbir yer teslim edilmemiş. Biz esnaf olarak zaten bayramı bekliyoruz. Bayrama sayılı günler kala bu çalışmaların yapılmasını doğru bulmuyoruz. 3-4 gündür dükkana müşteri uğramıyor.”

EVİMİZE GİDECEK YOL BULAMIYORUZ!

Halilağa Mahallesi civarında oturan Muhammed Can adlı bir vatandaş ise devam eden çalışmalar için: “Haftalardır bu civarda cadde ve sokaklar kazılı. Çalışmalar başlamadan çok önce kazıldı öylece de uzun süre kaldı. Zaten dört bir tarafta çalışma var bu tür kazılar çalışma başladığı anda yapılıp tamamlanmalı. Ben günlerdir evime gelmek için şehirden buraya kadar farklı farklı sokaklara girip geri çıkmak zorunda kalıyorum. Evime ulaşmakta zorluk yaşıyorum. Çalışmalar kentin vizyonuna katkı sunuyor ama planlama da bu noktada kentin mevcut durumuna göre yapılmalıydı. Haftalardır toz toprak ile cebelleşiyoruz.”

GENEL SEKRETER ÇELİKEL: VATANDAŞ SİTEM ETMEKTE HAKLI!

Öte yandan geçtiğimiz günlerde gazeteciler ile bir araya gelen Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel kentin tamamını ilgilendiren bu konuyla kendisine yönlendirilen bu soruya şu yanıtı vermişti: “Şu an şehir içerisinde çalışmalardan kaynaklı bir trafik yoğunluğu oluştu maalesef. Biz bunun ile ilgili ilgili birimler ve yüklenici firmalarla da konuştuk. Bunu hızlıca bitirmek istiyoruz. Biz bu süreci takip edeceğiz. Farkındayız, insanlarımız şikayet ediyor. Haklısınız. Dolayısıyla vatandaşımız sitem etmekte haklı. Yasal olarak verilen süreler var. Bunlar çok uzun süreler olarak görünebilir ama biz bu sürelerden daha evvel vardiya artırarak, çalışma süresi artırarak çalışmaları tamamlayacağız.”

Editör: TE Bilisim