ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKİM İNALGÖZ

Van kent merkezinde cemaati fazla olan büyük cami ve Kur’an kursların temizliği için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir adım atıldı. Bu kapsamda Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı’nın talimatları doğrultusunda 168 cami ve 71 Kur’an kursu olmak üzere toplam 239 merkezde tahsis edilen 5 araç ve 28 personelle temizlik çalışması yürütülecek. Dezenfekte işleminin de yapılacağı temizlik çalışmalarına İpekyolu İlçesi Yukarı Norşin Caminde yapılan program ile start verildi. Programa; Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, İl Müftüsü Ömer Keskin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri ve temizlik personelleri katıldı. Program Kur'an Tilaveti ile başladı.

KESKİN: ALLAH'IN EVİNİN TEMİZ OLMASI LAZIM

Ardından İl Müftüsü Ömer Keskin konuşma yaptı. Keskin, camilerin ve mescitlerin temizliğine dikkat çekerek sözlerine başladı. “Cenabıhak, Kur’an-ı Kerim’de mescitleri, camileri kendisine izafe eder” diyen Keskin, “Bizler müminiz, Müslümanız elhamdülillah. Medeniyetimiz bir cami medeniyeti, hayatı cami çevresinde şekillendiren, caminin hayatın merkezine oturtan, camiye girerken de abdestli olmayı, temiz olmayı şart koşan bir dinin mensubuyuz. Cenabıhak, Kur’an-ı Kerim’de mescitleri, camileri kendisine izafe eder. Allah’ın mescitleri diye anar. Beytullah denir her gün yöneldiğimiz Kâbe’ye. Dolayısıyla Allah'ın evinin elbette ki temiz olması lazım. Orada yapılan ibadet için temizlik zaten şart koşuluyor. Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de Bakara suresi 125’nci ayeti kerimede Hazreti İbrahim Aleyhisselama oğlu İsmail’le birlikte Kâbe’yi inşa ettikten, imar ettikten sonra onlara seslenir ve biz diyor Hazreti İbrahim ve İsmail’e talimat verdik. Ne talimatı verdik” dedi.

“DİN GÖREVLİSİ KARDEŞLERİMİZİN TEK BAŞLARINA BU TEMİZLİĞİ YAPMA DA YETERSİZ KALDIKLARINI GÖRÜYORUZ”

Keskin, din görevlilerinin tek başlarına temizlik yapmak da yetersiz kaldıklarını dile getirerek, “Benim evimde rükû edecek, secde edecek, namaz kılacak, itikâfa girecek, kendini Allah’a verecek, kulluk edecekler için evimi temiz tutun diye talimat verdik. Bu talimatı birçok Müslüman bazen Anadolu’da, köylerimizde, hanım kardeşlerimiz imece usulüyle haftada bir gün belli vakitlerde yerine getirirdi. Buraların müezzinleri, kayyumları, hizmetkârları, hadimleri oldu. Ama bugün tabii şehirlerimiz, camilerimiz, mabetlerimiz büyüdü. Din görevlisi kardeşlerimizin tek başlarına bu temizliği yapma da yetersiz kaldıklarını görüyoruz. Falan yerde belediyelerimiz camilerimizi temizliyor, mabetlerimizi kurslarımıza yardımcı oluyor diye haberler görürdük. Biz de gıpta ile bu haberleri paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

KESKİN: ALLAH'A HİZMET EDENLER DE HEM ALLAH TARAFINDAN ÖVÜLMÜŞ HEM DE EFENDİMİZ TARAFINDAN ÖVÜNMÜŞLER

Cami temizliği yapacak ekipten de söz eden Keskin, “Elhamdülillah bugün Van’da Sayın valimiz, sayın genel sekreterimiz bu işe talip oldular. Hazreti İbrahim’e gelen talimatı, durumdan vazife çıkararak kendi üzerlerine aldılar. Dediler ki; biz öyle belki bütün camilere yetişemeyiz ama günlük giriş çıkışı fazla olan, sirkülasyonu fazla olan, cemaati fazla olan camilerimizi biz temizleyelim, biz bakımını yapalım. Hanım kardeşlerimizden, erkek kardeşlerimizden ekipler oluşturdular. 168 camimizde 71 Kur'an kursumuzda toplam 239 merkezde inşallah temizlik yapacaklar. Biz kendilerine dua ediyoruz. Allah'a hizmet edenler de hem Allah tarafından övülmüş hem de efendimiz tarafından övünmüşler, duaya mazhar olmuşlar. Burada görev alanların da buna nail olduğuna inanıyoruz. Allah hepsinden razı olsun” diye aktardı.

ÇELİKEL: MÜMİNLER OLARAK DA BİZİM ÜZERİMİZE VAZİFE OLAN ALLAH’IN EVİNE SAHİP ÇIKMAKTIR

Programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, camilerin ibadete uygun hale getirmenin müminlere vazife olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bugün hayırlı bir vesile için bir aradayız. Kıymetli müftümüzün biraz önce ifade etmiş olduğu gibi Rabbimizin bize bir emri bu. ‘Rükû ve secde edenler için evimi tertemiz tutun’ diyor. Bu da inananlar, müminler, iman edenler olarak bizim için bir nevi bir vazife. Camiler, mescitler Allah’ın evidir. Müminler olarak da bizim üzerimize vazife olan o eve sahip çıkmaktır, o evi temiz tutmaktır, o evi ibadete en uygun hale getirmektir. Kişi ne kadar temiz bir ortam içerisinde bulunursa ibadetini de huşû içerisinde çok daha kendini vererek gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Çocukluğumuzda camilere giderken hocalarımız bir şeylere el attırırlardı. Ne mutlu ki onu çocukluğumuzda bize bunu yaptıran hocalarımız sayesinde gördük. Çünkü kişi yaşken eğilmeye başladığından o tohum kalbine eğer küçük yaşta atılırsa çok daha güçlü bir şekilde filizlenip büyüyor. Çok daha güçlü bir şekilde kıymetleniyor.”

“BU YAPMIŞ OLDUĞUMUZ İŞLER, RIZA-İ İLAHİ AMAÇLI BİR İŞTİR”

Çelikel, Van Büyükşehir Belediyesi’nin 5 araç tahsis ettiğini belirterek, “Allah razı olsun, sayın valimizin talimatları doğrultusunda kısa süre içerisinde tahmini 168 camimiz, 71 Kur’an Kursumuzda temizlik faaliyetlerimize başladık. Bunun için Van Büyükşehir Belediyesi olarak hemen hızlıca 5 araç tahsis ettik. 28 personelimizi bu işe vazifelendirip 8’i hanım kardeşlerimiz olmak üzere 7 ekip kurduk. 5’i erkeklerden, 2’si de hanımlardan oluşuyor. Allah razı olsun, kısa süre içerisinde de buna başladık. Bu yapmış olduğumuz işler, nihayetinde rıza-i ilahi amaçlı bir iştir” dedi.

ÇELİKEL: GÖNÜLDEN OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİN KIYMETİ, SAMİMİYETİ OLMAZ

İşi yapacak personellerden, işlerini gönülden yapmalarını isteyen Çelikel sözlerini şöyle tamamladı: “Bu iş süresince sizlerin de buna destek vermesi, sizlerin de bu iş içerisinde olması bizim için çok kıymetli. Ben bu temizliği yapacak olan kardeşlerimize bu işi bir vazife olarak değil de orayı ibadete gelecek kardeşlerimize huşû içerisinde bir ortam sağlamak için gönülden yapmalarını istiyorum. Gönülden olmayan hiçbir şeyin kıymeti, samimiyeti olmaz. Dolayısıyla bu işte vazife alan değerli mesai arkadaşlarım da ricam, bu işi canı gönülden yapmalarıdır. İnşallah vereceğimiz bu işin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Editör: TE Bilisim