ŞEHRİVAN HABER\ Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin, Van'da yaşanacak olası bir depreme karşı alınan önlemlere ilişkin TBMM’ye bir soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi veren Maçin önergesinde, 2011 yılında meydana gelen Van depremlerinde mağdur olan depremzedelerin hâlâ çadırlarda ya da konteynerlerde yaşayan olup olmadığını sordu. 

“DEPREMLERİN TEKRAR ETME OLASILIKLARI YÜKSEK”

Maçin, bölgede tarihsel olarak 6.0-6.5 büyüklüğünde depremlerin yaşandığını belirterek, “Van Gölü havzası, Kuzey Anadolu fayının Doğu Anadolu fayıyla kesiştiği Karlıova eklemi ile Zahros fay zonu arasında yer alır. Çaldıran fayının da içinde yer aldığı bir geçiş fay zonu üzerinde bulunması Van Gölü havzasının depremselliğine ayrı bir önem kazandırmaktadır. Bölgede tarihsel olarak 6.0-6.5 büyüklüğünde depremlerin olduğu görülmektedir. Bu depremlerin 30-35 yıllık aralıklarla tekrar etme olasılıkları yüksek olduğu ve bölgedeki birçok fay için bu sürenin dolmuş olması önemli bir tehlike unsuru olarak görülmektedir” ifadelerini kullandı. 

“HÂLÂ ÇADIRLARDA KALAN VAR MI?”

HDP Milletvekili Maçin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: “23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de meydana gelen Van depremlerinde mağdur olan depremzedelerden hâlâ çadırlarda veya konteynerlerde kalan var mıdır? Van’da ve diğer bölge illerinde Elazığ, Malatya gibi meydana gelebilecek büyük bir depreme karşı ne gibi hazırlıklarınız vardır?”

“VAN’DA HÂLÂ KONUT EDİNEMEYEN DEPREMZEDE VAR MIDIR?”

“Van’da depremzedeler için yapılan deprem konutları depremzedelere bedelsiz mi dağıtıldı? Eğer bir bedel ödendiyse miktarı ne kadardır? Depremde bütün birikimlerini kaybeden aileler bu bedeli nasıl karşılıyorlar? Van’da hâlâ konut edinemeyen depremzede var mıdır?”

Editör: TE Bilisim