ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken, hayvan pazarlarındaki kurbanlık telaşı başladı. Ülkenin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Van’da da kurban hareketliliği yaşanırken, günlerdir sabahın erken saatlerinden itibaren kurbanlıklar Canlı Hayvan Pazarı’na getiriliyor. Hem satıcılar hem alıcılar günlerdir pazarda mesai yapmasına rağmen beklenen satışlar olmazken fiyat artışları, zamlar kurban piyasasını da derinden etkiliyor. Her yıl pahalılaşan kurbanlılar hem alıcıyı hem de satıcıyı zorlarken, birçok vatandaş da pazardan eli boş dönüyor. İpekyolu ilçesindeki Canlı Hayvan Pazarı’nda küçükbaş hayvanlar 2 bin ile 3 bin TL arasında satışa sunulurken, büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 15 bin TL’den başlayıp 50 bin liraya kadar çıkıyor. Vatandaşın alamadığı, satıcıların ise her gün eli boş döndüğü pazarda kurban bayram heyecanı da yaşanmazken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan alıcılar, pahalılıktan şikâyet ederken, besiciler de kurbanlıklarını satamamaktan dert yandı.

VAN’DA KURBANLIK ATEŞ PAHASI!

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan Canlı Hayvan Pazarı’ndaki kurbanlıklar alıcılarını bekliyor. Van’ın ilçelerinden ve çevre illerden gelen satıcıların akın ettiği hayvan pazarında kurbanlık hayvanlar adeta cep yakıyor. Geçen yıla oranla artış gösteren kurbanlık fiyatları hem besiciyi hem de alıcıyı olumsuz etkiliyor. Sabahın erken saatlerinde kurbanlıklarını alıcıya çıkaran satıcılar, artan maliyetlerden ve alışların olmamasından dert yanarken, alıcılar ise kurbanlıkların fiyatına isyan etti.

BESİCİLER HAYVANLARINI SATMAKTA ZORLANIYOR!

Hayvanlarını satmak için Gürpınar’dan gelen Yakup Kalkan, “Her gün buradayım. Hayvanların tanesini 2 bin 500 liradan veriyoruz ama almıyorlar. Geçen sene satışlarımız çok iyiydi. Bu sene kimse almıyor. Pahalıdır. O yüzden insanlar alamıyor. Koyun sahibi zarar ediyor. Çiftçi o kadar masraf yapıyor. Günde hayvan başına 20 lira gidiyor. Sabah erkenden geldiğimize değmiyor bile. Çok masraf yapıyoruz ama masrafımız da karşılamıyor. Hayvancılık iyi gitmiyor. Saman, arpa çok pahalı. Bu pahalılıktan dolayı çiftçiler zarar ediyor. Böyle giderse bakanlar da bu işi bırakacak. Çünkü masraf çok. Çiftçilere destekler verilsin.” dedi.

PAZARDA HAYVAN ÇOK AMA…

Çiftçiliğin zor zamanlardan geçtiğini belirten Fehim Durmaz, “Piyasa iyi değil. Satacak çok hayvan var ama alan yok. İnsanlar perişan. Küçükbaş hayvan en uygun olanı ama onu bile alamayanlar var. Geçen yıl satışlarımız daha iyiydi. Bu sene hiç iyi değil. Yem, saman çok pahalı. Alamıyoruz. Çok masraf yapıyoruz ama değmiyor. Günlerdir buradayız daha elimizdeki hayvanları bile satamadık. Bu sene insanlarımızda ciddi anlamda bir yoksulluk söz konusu. Geçen sene pandemiye rağmen insanlarda bir alım gücü vardı ama şimdi o alım gücünden eser bile kalmadı.” Şeklinde konuştu.

BESİCİLER GİRDİ MALİYETLERİNDEN DERT YANIYOR!

Her gün geliyoruz ama alışveriş yok diyen besici Rıza Batuk, hayvan satışı yapamadıklarını söyledi. Batuk, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Çok sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Hayvanlar satılmıyor. O kadar masraf ettik. Hayvanın yemi çok pahalı zaten. Kilosu 6-7 liradır. Alamıyoruz. Geçen yıl satışlarımız daha iyiydi. Bu sene hiç alıcı yok. Kurban Bayramı’na çok az kaldı ama kimsenin gelip burada koyun aldığını görmedim. Küçük hayvanlarda ciddi anlamda bu sene sıkıntılar var. Van, küçükbaş hayvancılığın başkenti ama pazardan eli boş dönen insanlarımız var. Bu soruna bir el atılsın, çözüm için çağrılarımızı sürdürüyoruz. Buradan bir daha bu sorunun ciddi boyutlara ulaştığını söylemek istiyorum.”

ALICI DA, SATICI DA GEÇEN YILI MUMLA ARIYOR…

Hayvan pazarına gelen insanların kurbanlık alamadıklarını söyleyen Mehmet Mamuk, “Satıcı çok var burada ama alıcı yok. Millette kurbanlık alacak para yok. Gelenler de bakıp gidiyor. Kimse almıyor. Buradakilerin hepsi mal sahibi, alıcı yok. Geçen yıla oranla satışlar çok düşük. Millette para yok. Böyle giderse hayvancılığı da bırakacağız. Hayvancılık bitiyor. Çiftçi ölüyor. Bitti…” dedi. Çatak’tan kent merkezine gelen besici Ömer Çetinay, “40 gündür biz 4 gündür buradayız. Daha bir koyun satamadık. Günden güne arpa, yem pahalılaşıyor. Yaptığımız masraf bir işe yaramıyor. Zarar ediyoruz. Her gün zam geliyor her şeye. Fakirler öldü. 65 tane hayvan getirdim buraya. Daha bir tane satamadım. Gelenler alamıyor. Geçen yıl yine iyiydi ama bu sene hiç alamıyorlar” ifadelerini kullandı.

VAN’DA HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA!

Ferhat Aslan adlı vatandaş, “İki haftadır buradayım, 70-75 tane koyun getirdim satmaya ama sadece 4-5 koyun sattım. Gelenler de koyunların pahalı olduğunu söyleyip geri gidiyor. Almıyorlar. Bu sene hayvan satışı yok. Kimse hayvan bakmayacak artık. Herkes bırakacak böyle giderse. Çünkü her şey çok pahalı. Bir zamanlar hayvancılık Van için çok önemliydi ama artık yapanlar da bırakıyor. Karı yok çünkü. Her geçen gün zarar ediyoruz” diye aktardı.

“GELENLER DE FİYATLARI SORUP GİDİYOR”

Hüseyin Kaplan adlı vatandaş, satmak için hayvan pazarına 30-35 hayvan getirdiğini ama daha satış yapamadığını belirterek, “Bir haftadır buraya koyun satmak için geliyorum. 30-35 koyun getirdim ama onu da satamadık daha. Piyasa çok kötü. Her şey çok pahalı olduğu için kimse bir şey almıyor. Koyunun tanesi 2 bin lira olmuş. İnsanlarda kurbanlık alacak para yok. Geçen yıl satışlarımız daha iyiydi. Geçen yıl burada bir sürü alıcı vardı ama bu yıl hiç yok. Gelenler de fiyatları sorup gidiyor. Pahalılıktan dolayı kimse alamıyor. Çok emek verdik ama karını göremiyoruz. Aksine gün geçtikçe zarar ediyoruz. Verdiğimiz emeğe değmiyor” şeklinde konuştu.

“SATIŞLARIMIZ DURDU”

Canlı Hayvan Pazarı’na Erçek’ten gelen Tahir Elyiğit adlı besici, “Satışlarımız durdu bu yıl. Geçen yıl çok iyiydi. Gelenler çok pahalı deyip gidiyor. O yüzden kimse alamıyor. Biz çiftçiler çok zor günler yaşıyoruz. Kurbanlık var, alıcı yok. Ülkede besicilik maliyetleri gün geçtikçe artıyor. Bu durum bizi olumsuz etkiliyor” diye aktardı. Besici Abdullah Erginbaş, alışın ve satışın olmadığını dile getirerek, “Satışlarımız iyi değil. Durumumuz iyi değil. Şu anda meydandakiler ne alabilir, ne de satabiliyor. Hepimiz şu an perişan durumdayız. 6-10 büyükbaş hayvan getirdim buraya. Bayrama sayılı günler kaldı ama hiç satış yapamadık. Ne alış var, ne de satış. Gelenler de pahalı olduğu için fiyatları sorup gidiyorlar. Yem, saman çok pahalı. O yüzden biz zarar ediyoruz. Biz ne alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. Eskiden hayvancılık çok güzeldi. 2 seneye kadar da satışlarımız da, alışlarımız da çok iyiydi” diye konuştu.

ÇİFTÇİ DESTEK İSTİYOR…

Reşit Dağbaş adlı vatandaş, yetkililerden destek isteyerek şunları kaydetti: “10 gündür meydandayız, daha bir tane satamadık. 10 hayvan getirdim ama daha bir satış bile yapamadım. Meydanda bir sürü satıcı var ama alıcı yok. Gece de eve gitmiyoruz. Bu pisliğin içinde kalıyorum. Yem, saman çok pahalı olmuş. Hiçbir şey kazanamıyoruz. Satamıyoruz. Perişanız. Yetkililer görsün halimizi. Çiftçilere destekler yapılsın. Yoksa böyle giderse çiftçilik de, hayvancılık da bitecek.”

“KİMSENİN ALIM GÜCÜ YOK”

Hayvan pazarına kurbanlık bakmaya gelen Nedim Karakoç, şunları söyledi: “Fiyatlar çok yüksek. Kimsenin alım gücü yok. Buraya hayvan fiyatlarına bakmaya geldim ama fiyatlar çok yüksek. Neredeyse geçen senenin 3 katı fiyatlar. Her şeye zam geldiği gibi buna da çok zam gelmiş. Geçen sene aldığımız 300 kilo boğayı 13 bin liraya alırken, şu an 33 bin liraya çıkmış. Fiyatlar çok yüksek. Gelenlerin çoğu da fiyatları sormak için geliyor. Alıcıların çoğu da sadece soruyor. Durum gerçekten kötü. Çiftçileri de anlamak lazım çünkü onların da masrafı çok. Mecburen bu insanlar da bu fiyatlara vermek zorunda.” Eyüp Kaçar adlı vatandaş, hayvan pazarına kurbanlık almak için geldiğini ama fiyatların çok pahalı olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Fiyatlar biraz yüksek. İnsan mecbur kalıp almak zorunda kalıyor. Geçen yıla göre, bence yüzde 100 zam gelmiş. Ama piyasaya göre, satıcılar da haklı. Çünkü her şeye zam geldi. Yem pahalılaşmış. Ondan dolayı her şey pahalı.”

Editör: TE Bilisim