ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ERDAL ERBAŞ

Van, 1 milyonu aşkın nüfusu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli kentlerinden biri olmasına rağmen türlü sorunlarla boğuşmaya, kronik problemini çözemeden büyükşehir olmaya devam ediyor. Bölgenin cazibe merkezi olarak görünmesine rağmen bir türlü o gelişmişlik sıralamasını yakalayamayan Van, 2021’de ihracatta 69, eğitimde 75, kişi başına düşen milli gelirde 77, GSYH’de 80, en yaşanabilir kentler arasında 71, en çok göç veren iller arasında 5’inci sırada yer aldı. Yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmalarının (SEGE) verilerine göre, Türkiye’de 973 ilçenin gelişmişlik sıralamasında Van’ın 8 ilçesi en son sıralarda yer aldı. Her bakımdan istediği ivmeyi yakalayamayan Van’a dair bir araştırma daha olumsuz netice verdi. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı’nın yayınladığı Açlık Haritasına göre, Van’da 221 bin 800 kişi yetersiz besleniyor. Van’ın bu durumu ile ilgili Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar, bunun işsizlikten ve hayat pahalılığından kaynaklandığı belirtti.

TÜRKİYE’DE 14 MİLYON KİŞİ YETERLİ BESLENEMİYOR!

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı Açlık Haritasını yayınladı. Haritaya göre, 83 milyon nüfuslu Türkiye’de 14 milyon 800 bin kişi yeterli beslenemiyor. Son 3 ayda yetersiz beslenenlere 410 bin kişi daha katılırken ekonomik sıkıntılar, küresel sorunlar nedeniyle bu orandaki artış da sürüyor. Açlık sınırının asgari ücretin çok üstünde yer almaya başladığı süreçte 5 yaş altı çocukların yüzde 6’sı uzun süreli, yüzde 1.7’si de kısa süreli yeterli beslenemiyor. İstanbul nüfusunun yüzde 17.78'i (2 milyon 800 bin kişi), Ankara nüfusunun 17.49’u (1 milyon 100 bin kişi), İzmir’in yüzde 18.7’si (810 bin 400 kişi) yeterli beslenemezken, ülkede nüfusa göre yetersiz beslenmenin en fazla olduğu il ise yüzde 20.06’lık oranla Şırnak (114 bin 600 kişi) oldu.

VAN’IN YETERLİ BESLENME İSTATİSTİKLERİ DE DÜŞÜK!

Doğu Anadolu Bölgesi’nin en çok nüfusa sahip ili olan Van, Dünya Gıda Programının Açlık Haritasına göre, yeterli beslenemeyen illerinden biri oldu. Van nüfusunun yüzde 17.48’si yeterli beslenemiyor. Rakamlarla ifade edildiğinde Van’da yaklaşık 221 bin 800 kişi yetersiz besleniyor. Öte yandan Doğu Anadolu Bölgesi’nden Bitlis’in yüzde 17.62’si (49 bin 100), Ağrı’nın yüzde 18.54’ü (113 bin 100), Hakkari’nin yüzde 18.34’ü (58 bin 600), Iğdır’ın yüzde 17.51’i (34 bin 800), Kars’ın yüzde 17.62’si (48 bin 900), Erzurum’un yüzde 17.46’sı (111 bin 200) ve Malatya’nın yüzde 17.51’i (124 bin 200 kişi) yeterli beslenemiyor. Van’ın bu durumu ile ilgili Şehrivan’a görüş veren vatandaşlar, bunun işsizlikten ve hayat pahalılığından kaynaklandığı belirtti.

EKMEK BİLE BAŞLI BAŞINA BÜYÜK BİR MASRAFA DÖNÜŞTÜ!

Savaş Kaya adlı vatandaş, çalıştığı halde zar zor geçindiğini belirterek şunları söyledi: “Van’da işsizlik ve yoksulluk çok var. Yokluktan dolayı insanlar yeteri kadar beslenemiyor. Daha önce vatandaş kuru ekmekle karnını doyuruyordu, şimdi kuru ekmeği bile bulamıyor. İnsanlar zamlardan dolayı temel gıdaları alamıyor. Hal böyle olunca yeteri kadar da beslenemiyorlar. Gün geçtikçe durum daha da kötüye gidiyor. Ben çalışabildiğim halde zar zor geçimimi sağlayıp, eve yiyecek alıyorum. Çalışmayanlar acaba ne yapıyor, nasıl geçiniyor? Çok zor.”

ŞAHİN: İNSANLAR EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR

Yahya Şahin, 2 ay önce işten ayrıldığını ve işten ayrıldığından beri kötü günler yaşadığını dile getirdi. Şahin, insanların en temel hakkının beslenme olduğunu ama hayat pahalılığından dolayı yeteri kadar beslenmenin olmadığını ifade ederek, “Hayat şartları çok zorlaştı. İnsanların geçinmesi çok zor oldu. Van’da işsizlik çok var. Her gün, her şeye zam geliyor. 2 aydır işten çıktım. İşten çıktığımdan beri çok sıkıntı çekiyorum. Ailemi geçindiremiyorum, çok zorlaştı. Şu an kiradayım. Her ay kira veriyorum. 1 çocuğum var, bakamıyorum. İnsanlar çalışamayınca evine ekmek götüremiyor. İşsizlik, hayat pahalılığı olunca istediğiniz şeyi alıp yiyemiyorsunuz. İnsanların en temel ihtiyacıdır ama çok pahalı olduğu için çoğu şeyi alamıyorsunuz. Alsanız da yeteri kadar alamıyorsunuz. Yeteri kadar besini alamadığınızda da bu defa hasta bile oluyorsunuz çünkü vücut bir vakitten sonra çöküyor. Biz Van’da sorunların bitmesini, bu şehrin artık güzel anılmasını istiyoruz” dedi.

“VAN’DA NE TARIM KALDI NE HAYVANCILIK”

37 yıldır Van’da yaşadığını belirten Osman Duman adlı vatandaş, son birkaç yıldır kentte işsizliğin arttığını kaydederek, “Van’da fabrika yok. Çalışacak yerler çok az. Çalışanlar da çok düşük maaşa çalışıyor. İnsanlar evlerine ekmek götüremiyor. Her şey çok pahalı. Ben 37 yıldır Van’da yaşıyorum, daha önce bu kadar yoksulluğun olduğunu görmedim. Büyük şehirlerde iş var ama Van’ın nüfusu çok olmasına rağmen iş yok. İş olmayınca bu defa insanların alım gücü düşüyor ve evlerine yiyecek götüremiyorlar. Eskiden Van’da hayvancılık çok iyiydi. Şimdi ne tarım kaldı ne hayvancılık. Sabah hayvan pazarına gidin toplam 100 kişi ya vardır ya yoktur. Eskiden biz oraya gittiğimizde tıklım tıklımdı” şeklinde konuştu.

SELÇUK: YOKSULLUK VAN’IN GERÇEĞİ OLDU

İshak Selçuk adlı vatandaş işsizliğe değinerek şunları söyledi: “Van’da işsizlik çok fazla. Özellikle son 10 yıldır işsizlik arttı. Ben sabahtan akşama kadar çalışıyorum. Evime doğru düzgün ekmek götüremiyorum. Bazı günler iş olmuyor, çalışamıyoruz. E biz bu parayla nasıl haftada bir et alalım? Zaten kırmızı eti bayramdan bayrama görüyoruz. Bu yoklukta meyveyi nasıl alalım? Yoksulluk her şeyi etkiliyor. Eğer siz yoksulsanız tepeden tırnağa tüm hayatınızı etkiler. Bizim de o mesele. Yoksulluk bizim, Van’ın en büyük gerçeği oldu. Bu sorun nasıl çözülür bilmiyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü Van’a gelecek. Ondan ricamız Van’daki işsizliğe çare bulsun.”

Editör: TE Bilisim