ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: NECMETTİN DURSUN-ERDAL ERBAŞ

Kentlerin son dönemde birçok kulvarla birlikte görsel alanda da yarıştığı süreçte Van imajı en kötü illerden birisi olmaya devam ediyor. Şehrin ana girişlerinden merkeze kadar olan yollarda ve caddelerdeki kötü, bakımsız, çirkin görüntüler bir türlü bitmezken özellikle Erciş Yolu boyunca uzanan yoldan merkeze kadar olan alandaki bakımsızlık pes ettiriyor.

DİĞER ŞEHİRLER GÜLLERLE KARŞILIYOR VAN BAKIMSIZ VE KURUMUŞ OTLARLA!

Son dönemlerde şehir merkezindeki yol, kaldırım, orta refüj çalışmaları ciddi manada infial yaratırken vatandaşlar bitmeyen yollara, hiçbir estetiği olmayan kaldırım ve refüj çalışmalarına tepki göstermeye devam ediyor. Şehrin koca bir şantiyeye döndüğü süreçte yapılan uzun vadeli çalışmalara rağmen eskisinden daha kötü hale bürünen kaldırım ve refüjlerin hali en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Diğer illerin birçoğunda hem şehir girişlerinde hem de şehrin merkezindeki cadde, sokak, kaldırım, refüj ve diğer alanlar adeta görsel şölen oluştururken Van’ın birçok bölgesinde bu alanlar kötü görüntüsünden ve bakımsızlıktan bir türlü kurtulamıyor. Son dönemlerde kamuoyu şehir merkezindeki çalışmaları konuşsa da önemli alanlardan biri olan şehrin girişleri ve ana arterlerindeki kaldırım ve refüjler ise daha kötü bir görüntü çiziyor. Hem Edremit hem Erciş Yolu hattında geçtiğimiz yıl Karayolları tarafından milyonlarca lira harcanan kaldırım ve refüjler bakımsızlıktan adeta kırılırken şehre girenlerin çorak, kurak ve kenti kötü gösteren manzaralar ile karşılaşmasına neden oluyor. Hiçbir bakım yapılmayan ve çöp içindeki kaldırım ve refüjler aylardır aynı halde dururken ilgili kurumun bu anlamda hiçbir bakım yapmaması ise tepki ile karışlanıyor.

HER ALANA ÇALIŞMA YAPILIYOR AMA KENT ESTETİĞİ HEP ES GEÇİLİYOR!

Kent estetiğinin, kent kimliğinin, prestij cadde çalışmalarının gündemden düşmediği kentte kentin şehir merkezinde estetik oluşturma çabaları sürerken bir tarafı ise adeta bakımsızlıktan ve ilgisizlikten gidiyor. Son birkaç yıldır şehir merkezinde yapılan çalışmalar ile kentin görünümünde ve imajında değişiklik yapmaya çalışan belediyeler projelerini ardı ardına hayata geçiriyor. Tüm bu çalışmalara rağmen bir türlü yeşilin, çiçeğin ve estetiğin bol olduğu kaldırım ve refüjlerin olmaması dikkat çekmeye devam ediyor. Son olarak Kazım Karabekir (Maraş) Caddesi gibi alanlarda yapılan beton kaldırım çalışmaları tepki alırken, daha önce Şehrivan’ın gündeme taşıdığı birçok alanda ise görsellikten uzak yol, kaldırım ve refüjler dokunulmayı bekliyor. Birçok alana dokunmasına rağmen diğer kentlerin aksine halkın sıkça kullandığı ve karşılaştığı bu alandaki çalışmaları eksik kalan yerel yönetimlerle birlikte diğer kamu kurumları da bu alandaki çalışmaları es geçiyor.

KARAYOLLARI YENİLEYİP ARKASINI DÖNDÜ!

Sadece şehir merkezinde değil şehrin ana girişleri başta olmak üzere Karayolları Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan kaldırım, refüj ve yollarda da benzer bakımsızlık ve ilgisizlik sürüyor. Bu anlamda en dikkat çekici ilgisizlik ve bakımsızlık ise İpekyolu sınırında başlayarak Tuşba’ya kadar uzanan ana caddelerde belirgin olarak görülüyor. Şehre gelenlerin en çok kullandığı ve Van’a gelenlerin ilk kez karşılaştığı İpekyolu caddesi şehir girişinden başlayarak merkeze kadar uzanan yolda bakımsız bir görüntü veriyor. Geçtiğimiz yıl çok ciddi bütçelerle Edremit’ten Tuşba’ya kadar yeniden onarılan, kaldırımları yenilenen, çim ve sulama alt yapısı yapılan kaldırımlar buna rağmen içler acısı bir halde duruyor. Bazı alanların bakımlı, büyük çoğunluğunun ise kurumuş ve çöp içinde bulunduğu İpekyolu Caddesi boyunca görülen manzara şehirin imajını noktasında da utanç yaratıyor.

SULAMA SİSTEMİ OLMASINA RAĞMEN SULANMAYAN KALDIRIMLAR ÇÖP İÇİNDE

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin girişi, Tuşba Belediyesi, Van Organize Sanayi Bölgesi Van Sanayi Sitesi, Otogar Kavşağı, Van Emniyet Müdürlüğü Kavşağı gibi önemli kurumların da yol güzergahında bulunduğu İpekyolu Caddesi’nin önemli bir alanında refüj ve kaldırımlar susuzluktan kururken yol boyunca savrulan çöpler ve birikintiler de dikkat çekiyor. Sadece yeşil refüjleri değil kaldırımları kendi haline bırakılan yol boyunca kaldırımlar da kırık dökük haliyle tepki çekiyor. Başta sosyal medya üzerinde yapılan sayısız tepkilere rağmen kentteki bu bakımsızlık ve ilgisizlik devam ederken en çok da şehrin giriş-çıkış güzergahında ve herkesin ilk gördüğü alanların bu halde olmasına tepki yağıyor.

BU KADAR İLGİSİZ OLMAMALI

En büyük rahatsızlıklardan birisi de son dönemlerde birçok şehrin bu anlamda adeta çağ atlaması olarak görülürken bölge illerinin de bu anlamda yıldızını parlatmaya devam ettiği ise net bir şekilde görülüyor. Van’ın bir dönemler aynı sınıflandırmaya konulduğu Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Mardin, Erzurum gibi kentlerde hem belediyeler hem de kurumlar eliyle bu anlamda muhteşem işlere imza atılırken Van’ın hala klasik ve bu anlayışa uymayan şehir planlaması, peyzajı, planlaması olmaması tepki alıyor. Farklı kentlerin hem giriş ve çıkışları, hem de ana arterlerindeki bu nizami çalışmalara rağmen Van’ın hala bu anlamda klasik peyzaj çalışmasının dışına çıkmaması son zamanların da en çok konuşulan tepkisi olarak öne çıkıyor.

Editör: TE Bilisim