ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ - Döviz kurundaki hareketlilik, dolar manipülasyon ve daha bir çok etkenden dolayı kamuda tasarruf dönemi başladı. Devlet eliyle ekonomideki sıkıntılarla mücadele anlamında önemli adımlar atılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir dizi tasarruf tedbiri açıkladı. Kamu kurumlarında ciddi bir tasarruf seferberliğinin başlatıldığı açıklamanın en dikkat çekici bölümünü ise kamu harcamalarının kısılması, kamu araçlarının sınırlandırılması, bazı projelerin askıya alınması ve kamu kurumlarının kiradan çıkması oldu. Bu noktada gözler bir çok il gibi bir çok kamu kurumunun hala kirada olduğu Van’a da çevrildi. Van’da hala bir çok kamu kurumu ve belediye kiralık idari binalarda verirken Van’daki STK temsilcileri de bu noktada Erdoğan’ın çağrısına tam destek verdi. Şehrivan’a konuşan isimler Van’da yıllardır devam eden bu durumun bitmesi gerektiğine değinirken bunun ‘ciddi bir israf’ olduğunun da altını çizdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamudaki tasarruf tedbirlerinden birisi olan kiracı kurumların hemen kendi yerlerine gitmeleri konusundaki çağrısı Van’daki kiracı kurumların durumunu bir kez daha gündeme taşıdı. Bilindiği gibi özellikle 2011 depreminden sonra bir çok kurum mevcut binasını artık kullanamaz hale gelirken deprem sonrası yeni imarla birlikte bir çok kurumun da şehir merkezinin dışına taşınması adımları atılmıştı. Bu anlamda bazı kurumlar depremin hemen ardından yeni hizmet binalarını hayata geçirirken bir çok kurum ise bu noktada geride kalmıştı.

 

 

DEFTERDARLIK 7 YILDIR KİRADA!

 

Kentteki kiracı kurumlar arasında durumu arap saçına dönen kurumların başında İl Defterdarlığı geliyor. Deprem sonrası eski hizmet binası hasar gören ve yıkılan Van İl Defterdarlığı 2011’den bu yana kiralık binalarda hizmet veriyor. Dar ve kentin yoğunluğunu kaldıramayan bir halde olan Defterdarlık için son olarak geçtiğimiz yıl yeni hizmet binası için start verildi. Fakat proje geçtiğimiz haftalarda yüklenici firmanın işi yarım bırakması ile bir kez daha uzadı. TOKİ eliyle yapılan projenin akıbeti merak edilirken gözler Erdoğan’ın açıklamasından sonra proje ile ilgili acil bir işlem yapılıp yapılmayacağına çevrildi.

 

 

O BELEDİYELERİN DE KENDİ BİNASI YOK

 

2014 yılında Büyükşehir olan kentte yeni kurulan belediyeler de o tarihten sonra hizmet binalarına kavuşamadı. Geride kalan 4 yıl içerisinde İpekyolu ve Tuşba Belediyeleri kendilerine ait hizmet binalarına kavuşamadı. Tuşba Belediyesi, eski Özel İdare’den kalan kamu binalarında hizmet vermeye devam ederken bir taraftan da yeni hizmet binasının hazırlıklarını yaptı. Belediye için halihazırda devasa bir kampus içerisinde hizmet binası yapılma hazırlıkları da sürürken 2019 seçimlerinden önce hayata geçmesi ise oldukça zor görünüyor. Öte yandan kiradaki bir diğer belediye ise İpekyolu Belediyesi. Van’da 2014 yılında kurulan belediyelerden birisi olan İpekyolu, kurulduktan sonra uzun süre İpekyolu üzerindeki bir binada hizmet vermiş, geçtiğimiz aylarda da yine eski Araştırma Hastanesi yanında yapılan yeni bir binanın tamamı kiralanarak hizmet birası buraya taşınmıştı. Kentin en büyük ilçe belediyesi olan İpekyolu’nun Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra nasıl bir yöntem izleyeceği de merak konusu.

 

 

ONLAR DA KİRADA

 

Depremden sonra Van’da sağlık alanındaki yatırımlar zirve yaparken buna rağmen bazı birimler hala kirada hizmet vermeye devam ediyor. İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nün ayrılıp tekrar birleşmesinden dolayı ayrılma ve birleşme noktasında sıkıntılar yaşayan kurum bir taraftan kiralık binalar bir taraftan da kendine ait birimlerde hizmet vermeye çalışıyor. Bazı tedavi merkezleri de kentin belli noktalarında hala kiralık binalarda hizmet veriyor. Öte yandan sağlık dışında Van’da kiralık olarak hizmet veren kurumlar arasında Milli Eğitim’e bağlı bazı ilçe müdürlükleri de yer alıyor. Uzun yıllardır şehir merkezindeki bir iş merkezinde hizmet veren Tuşba ve İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu iki müdürlükten ikisi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz yıl yeni ve modern hizmet binasına geçmesine rağmen iki önemli ilçe müdürlüğü hala aynı iş merkezinde hizmet vermeye devam ediyor.

 

 

KİMİSİ KİRADA KİMİSİ LÜKS BİNALARDA

 

Öte yandan yeni dönemde bazı kurumlar ise büyük bütçeler ile yeni hizmet binaları yaparak da dikkatleri üzerine çekti. Son dönemlerin bu anlamda en çok konuşulan kurumu Karayolları Bölge Müdürlüğü oldu. Edremit’te devasa bir kampus inşa eden Karayolları’nın yapıları, harcamaların, deniz kenarında yaptığı tartışmalı köprülüğü kavşak gibi bir çok adımı çokça tartışıldı. Bir çok kurum hizmet binası bulamazken Karayolları gibi kurumlarının aşırı lüks yatırımları da çokça tepki çekti.

 

 

STK’LAR TEDBİRLERİ VE KURUMLARIN DURUMUNU DEĞERLENDİRDİ

 

Kiracı konumunda bulunan kurumlarla ilgili geçmişten bu yana sürekli olarak çağrı yapan isimlerden birisi olan Van TSO başkanı Necdet Takva konuyla ilgili değerlendirmelerini Şehrivan aracılığı ile yaparken, şu ifadelere yer verdi: “Yaşadığımız kur spekülasyona bağlı olarak yaşadığımız ekonomik sıkıntılı süreçte Sayın Cumhurbaşkanın bizzat kendi ağzından ifade etmiş olması ve bu açıklamayı da TESK’in Genel kurulunda söylemesi önemli ve değerlidir. Dolaysıyla bu söylemin ötesinden Sayın Cumhurbaşkanın bizzat takip ederek hatta bu konuda komisyon kuracaklarını, kurduklarını ifade ederek bu işin takipçisi olacaklarını ifade etmişti. Bence bu adım çok önemli.”

 

 

TAKVA: BEN BU ADIMI ÇOK OLUMLU BULUYORUM!

 

“Aslında Doğu ve Güneydoğu kentlerinde ya da bizim gibi az gelişmiş kentlerde kamu harcamalarının gözle görülür bir atışla devam ettiğini hep gözlüyoruz. Dolasıyla başta işte kurumların kendi hizmet binalarında faaliyet göstermelerini temin edecek yaklaşımlar hem de kamuda ki aşırı harcama tutumlarını az gelişmiş kentlerde başlayarak hayata geçirilmelidir. Ben bu adımı bu yaklaşımı çok olumlu buluyorum. Ama hızlı bir şekilde bunu hayata geçirilmesi gerekiyor. Özellikle kamu kaynaklarının kamu harcamaları marifetiyle, heba edilmesini doğru bulmadığımızı bu nedenle atılacak her adımı bizim hayatımızı kolaylaştıracağını, zenginliğimize katkı sağlayacağını ve nihayetinde hizmet olarak halka yansıyacağını düşünüyoruz.” dedi.

 

 

“SEVE SEVE GÖNÜLLÜ OLACAĞIZ”

 

Takva; “Biz Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) olarak, bu konuda yarı kamu kuruluşu olmamız hasebiyle de bütün alınacak tedbirleri harfiyen uygulayacağımızı kaldı ki, varsa da farklı bir uygulama bunları da ortadan kaldıracağımızı yönünde bir çalışma içerisinde olacağımızı görev verilirse, takipçisi olmayı il bazında kabul edeceğimizi ve seve seve gönüllü olacağımızı da ifade etmek istiyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

 

İLHAN: “KENDİ YERLERİNE GEÇMELERİ ELZEMDİR”

 

Kamuya ait arsaların olduğunun ve kısa zaman kendi arsalarında bina yapılması vurgusu yapan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan; “Biz her şeyden önce halı hazırda zaten kurumların bina yapabilecekleri kamuya ait arsalar var. Bu arsalara vakit kaybetmeden binası olmayan kurumlara bina yapılması lazım. Örneğin şu an İpekyolu Belediyesi kiracı konumunda bulunuyor. Bir çok kurum şu an kirada. Eski zamanlarda değiliz inşaat sektörü çok hızlı ilerliyor. Bir yaz döneminde bile bir binayı bitirip içine girebiliyorlar. Depremin üzerinden 7 yıl geçmiş yani bu binalar bu zaman zarfından yapılabilirdi. Kiraya ödenen paralarla çok rahat bir değil iki üç bina yapılabilirdi. Kamuya ait bütün kurumların kendi binalarını yaparak kendi yerlerine geçmesi elzemdir.” Dedi.

 

“CİDDİ BİR İSRAF SÖZ KONUSUDUR”

 

Kamuda israfın birçok alanda yapıldığını belirten İlhan şöyle devam etti: “Sadece bu iş bina ile bitmiyor. Bunun yanında özellikle kamuda birçok alanda ciddi israflar söz konusudur. Özellikle gereksiz harcalar araç israfı, telefon harcamaları, geliş ve gidişlerdeki yemek harcamaları ve araçların kullanımı tamamını bir bütün olarak israfın önüne geçilmesi lazım. İsrafa yönelik her türlü uygulamanındı durdurulması lazım. Bugün şahit olduğumuz ciddi anlamda olaylar var. Devlet olarak eğlenceye ve israfa yönelik çok ciddi harcamalar yapıyoruz. Bu tarz paraları oraya harcayacağımıza istihdama yönelik yatırımlara yatırmamız gerekiyor. Bunu Van özelinde baktığımızda Van içinde geçerli. Van’da da ciddi bir israf söz konusudur. Kurumların bu konuda dikkat etmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

IRAK; “TÜRKİYE’DE 1 MİLYON KİŞİYE 1400 KAMU ARACI “

 

Dövizle yapılan kira sözleşmelerinin Türk lirasına dönüştürülmesi kamu binalarının değerlendirilmesi fazla personel alımlarıyla ilgili tasarrufa gidilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Irak; “İsraf ile ilgili olarak Bülent Arınç’ın ağzından dile getirecek olursak ‘Türkiye de israfın önüne geçilirse, vergi almaya gerek kalmaz’ demişti. Bu da israfın boyutunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. İsraf ile ilgili açıklama yapan Ak Parti’de önde gelen isimlerinden Burhan Kuzu, aynı bu şekilde bir ifade de bulunmuştu; ‘İsraf mı? Vay vay vay’ diyerek israfın büyüklüğünü ifade etmişti. Yine Ak Parti’den geçtiğimiz hafta Mehmet Metiner yaptığı bir açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki israfın boyutlarını dile getirmişti. Şimdi bunlar gösteriyor ki, Türkiye de israf büyük boyutlarda ve bunun önüne de geçilmesi gerekiyor.”

 

IRAK: KAMUYA AİT YER YOKTUR DİYE BİR ŞEY OLAMAZ!

 

Türkiye’de israfın hat safhada olduğunu ifade eden Irak, “En büyük sıkıntı da kamu kurumlarına ait yerlerin olmasına rağmen bazı özel sektöre ait binaları kiralayarak hizmet vermesidir. Şimdi gelinen noktada şuan atılan adımların atılması konusunda bizde umut ediyoruz. Kiralık konumunda olan yerlerin dövizle kiranın Türk lirasına çevrilmesi bir tarafa, derhal boşaltılmalıdır. Kamuya ait binalara geçmeleri gerekiyor. Kamuya ait yer yoktur diye bir şey söz konusu olamaz. Birçok kamu kurum binasında fazla alan işgal edilmiştir. Dolasıyla yer sıkıntısı yoktur.” İfadelerine yer verdi.

 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

 

Bilindiği gibi Van’da da gözlerin tedbirlere çevrildiği açıklama geçtiğimiz günlerde bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan ağzıyla yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda hassasiyetinin aynı olduğunu da vurgularken, kamuda kullanılan araçları hem sayı hem nitelik olarak sınırlandıracaklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı açıklamada Van’a da ilgilendiren o tedbirler için ise şu ifadelere yer vermişti: “Kiracı olunan yerlerin hemen hemen tamamından çıkarak ciddi bir tasarrufta bulunuyoruz. Personel alımında da tasarruflu olunacak. Kamu harcamalarında mümkün olan en yüksek tasarrufu gerçekleştirerek bütçe dengesine katkıda bulunacağız. Üretim ve verim ekonomisine geçiyoruz. Elimizdeki kaynakları önceliği biten projelere vereceğiz.”

 

Editör: TE Bilisim