Havaların soğumasıyla Van’da zor bir döneme giren pazarcı esnafının semt pazar arayışları devam ediyor. Pandemi sürecinde de en çok etkilenen sektörlerin başında gelen pazar esnafı, mevcut sorunların çözüme kavuşmasını bekliyor. Van’daki esnafların en büyük sorunu haline gelen semt pazarı projeleri bir türlü yapılmazken, esnafın da sorunları bitmek bilmiyor. Kapalı pazarı olmayan esnaf, yaz mevsiminde farklı sorunlarla boğuşurken, kış aylarında da ayrı sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Son yıllarda kentte yapılan çalışmalarda pazarcı esnafı için herhangi bir proje yer almazken, sorunlarda derinleşmeye devam ediyor. Tüm bu gelişmeler yaşanırken A Pazar Dernek Başkanı Sıddık Benli de Şehrivan aracılığıyla pazarda yaşanılan mevcut sorunları anlattı. En büyük sorunlarının semt pazarı olduğunu belirten Başkan Benli, pazar yerlerinde çeşme ve lavaboların olmadığının da altını çizdi.

PAZARCI ESNAFINDA PANDEMİ ETKİSİ DEVAM EDİYOR

Pazar esnafında hareketliliğin olmadığını belirten A Pazar Dernek Başkanı Sıddık Benli, “Pandemi birçok sorun yarattığı gibi ekonomiyi de kötü etkiledi. Bundan dolayı da halkın alım gücü düştü. Süreç devam ettiği içinde halkın tedirginliği de artıyor. Sınır kapılarının kapanmasında da sorunlarımız ki kat arttı. 3-5 ay büyük sorunlar yaşadık. Süreç boyunca genelge yayınlandı ve hep pazarcı esnafının yasak dönemi devam etti. Batıdaki çoğu pazar yerleri açıkken, Van’da kapalıydı. Pandemi herkesi eşit şekilde etkilemedi. Çünkü batıda pazarlara 10 bin kişi gidiyor. Buraya yüz insan ya geliyor ya da gelmiyor. O yüzden pandemi salgınından en çok etkilenen kesimler kırsal alanlarda yaşayanlardır.” Dedi.

“SEMT PAZARLARI PROJELERİ YÜRÜRLÜKTE DEĞİL”

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla pazarcı esnafının zor zamanlar yaşayacağına işaret eden Başkan Benli, Semt Pazar projelerinin 2009 yılında geldiğine vurgu yaparak şunları anlattı: “Projeler daha sonra askıya alındı. Daha sonra projeler durduruldu. Şuan da eski projelerin hiçbir tanesi yürürlükte değil. Bunları bize gelip soranda yok. Van’da kaldırımlar sökülüp yenileri yapılıyor, elektrik direkleri kaldırılıp yenileri dikiliyor. Bundan başka yapılan bir şey yok. Van’da iki tane semt pazarı var. Biri A pazarı derneği adı altında diğeri de B pazarı derneği altında yer alıyor. Oralarda ise 1600 esnaf çalışıyor. Başka da semt pazarı yok ve bununla ilgili de bir çalışma da yer almıyor.”

BENLİ: PROJELER NE YAZIK Kİ HAYATA GEÇMEDİ

2009 yılından bu yana kaderimize terk edildiklerini vurgulayan Başkan Benli, “Pazar 2003 yılında kuruldu. Ancak yine pazarcı esnafı iki yıl daha sefalet içerisinde yaşamlarını sürdürdüler. Daha sonra 3 yılda belediyelerin çalışmalarıyla güzel geçti. En sonda da yapılan 2009 seçimlerinden sonra doğu kaderine nasıl terk edilmişse pazarcı esnafı da kendi kaderine terk edildi. Yöneticilerin hiçbir tanesi bize sahip çıkmadı. Semt pazarları içinde kimse de konuşmadı. Birçok yerde bulunan semt pazarı projeleri ne yazık ki hayata geçmedi. Mevcut bulunan belediyelerin böyle projeleri var. Ancak geçen seneden beridir ses seda çıkmadı.” Diye ekledi.

PAZARCI ESNAFI HER MEVSİM SORUNLAR YAŞIYOR

Kent yöneticilerinin pazar esnafının halinden anlaması için pazarlara gelmeleri gerektiğini belirten Benli, “Esnaflar zor durumda, sabahtan akşama kadar bekleyip siftah yapamayan esnaflar var. Buna bağlı olarak kışın soğukta, yazında sıcakta bir ekmek parası için bekliyoruz. Her esnafa eşit bir şekilde davranılmalıdır. Pazarcı esnafının halinden de anlamalıyız. Semt pazarları için yer yok diyorlar. Karşıyaka, Yenimahalle, Süphan, Hacıbekir, İstasyon Mahallesi gibi yerler var. Buraya genelde parklar yapılıyor. Semt pazarı da yapılabilir. Kentteki yöneticilerle iletişim de kuramıyoruz. Çok büyük bir sorun var ama herkes görmemezlikten geliyor. A pazarında 450 çalışan üyemiz var. Toplam ise 3 bin 847 tanedir. Diğer pazarla ortak çalışmıyoruz ama fikir ve sorunlarımız birdir.”

PAZARCILARIN DERDİ ÇOK!

20 yıldır pazarda olduğunun altını çizen Benli, şunları anlattı: “ Sabah gelip pazarlarımızı kuruyoruz. Akşam ise toplayıp gidiyoruz. O yıldan bu güne kadar bizim iplerimizi bağlayacağımız bir kanca bile yapılmadı. Gittiğimiz hiçbir mahallede pazarcılar için bir tane direk bile konulmadı. Bizde mecburi bir şekilde iplerimizi vatandaşların kapı ve pencerelerine atıyoruz. Onlar içinde sorun oluyor. Ondan sonra biz gece eşyalarımızı toplayıp gittiğimiz zaman burada temizlik yapılıyor ama ne derece yapılıyor. Her yer kir pas içinde kaldığı için mahalleli de bizi burada istememeye başlıyor. Yani anlayacağınız vatandaşlarda esnaf halkı da mağdur. Hat safhada sorunlarımız var. Öte yandan esnaf halkının genelde bize şikayet ettikleri konuların başında yöneticiler tarafından değersiz oldukları, sahipsiz bırakıldıkları ve sadece seçim zamanı hatırlandıklarını söylüyorlar. Biz de isteriz ki yöneticiler bizi ziyaret etsin. Biz sadece bunu istiyoruz. Başa kim gelmişse önemli değildir fakat esnafını unutmamalı.”

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BEKLİYORUZ”

Gittikleri hiçbir mahallede pazarcı esnafı için lavaboların bulunmadığını aktaran Başkan Benli, son olarak sözlerini şöyle tamamladı: “Bir zamanlar seyyar lavabolar yapıldı. Ondan sonra onu da kaldırdılar ve şuan mevcut bir proje de yer almıyor. Caminin yakın olduğu yerlerde yine erkek arkadaşlar için sorun olmuyor. Ama burada çalışan kadın arkadaşlar da var. Peki, bunlar nereye gidecek? Bunun dışında bir tane çeşme de bulunmuyor. Başta da belirttiğim gibi semt pazarı sorunumuz var. Ancak bunun yanında da çok büyük sorunlarımız mevcut. Bir iki tane sorun çözüme kavuşursa gerisi de gelecek. Bizde sorunların çözümü için bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim