ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-UĞURCAN DEMİR

Van’da son yıllarda en çok konuşulan ve tartışılan konulardan birisi de: PTT şubeleri önündeki uzun kuyruklar. Farklı hizmet ve ödemelerden dolayı PTT önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşların çilesi bitmiyor. Çok küçük bir hizmet için bile saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalan vatandaşların oluşturduğu kalabalık belli dönemlerde onlarca metreyi aşıyor. Son dönemlerde ise elektrik indirimi ve Sosyal Yardım Desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşlar PTT şubesine akın ederken, PTT’deki yoğunluk ise iki katına çıkıyor. Yıllardır dile getirilmesine rağmen PTT şubeleri hem küçük hem de eksik personel ile hizmet verirken bu durum saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşlardan da ciddi tepki alıyor. PTT önünde sıra beklemek saatleri bulurken, mağduriyet de had safhaya ulaşırken saatlerce kuyrukta sıra bekleyen vatandaşlar dertlerini Şehrivan’a anlattı. Yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlar, mağdur olduklarını ve sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

TÜM ŞUBELERİN ÖNÜNDE UZUN SIRALAR VAR!

Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da devlet eliyle verilen birçok hizmet Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) tarafından veriliyor. Sadece posta işlemleri değil, kurumdaki revizyonla kargo, bankacılık ve kamu kurum hizmetlerini de veren PTT en çok hareketliliğin yaşandığı kuruluşların başında geliyor. Van ve bölge illerine özgü yardım, destek ve hizmetlerin daha yoğun olmasından dolayı kalabalık daha da artarken yıllardır Van genelindeki şubelerde kuyruk çilesi bitmiyor. Kentin dört bir yanındaki şubeler önünde uzun süredir kuyruklar hiç eksik olmazken vatandaş hem yaz sıcaklarında hem de kışın şubeler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. En küçük işlem için bile saatlerce bekleyen vatandaşın çilesi yıllardır yaşanan mağduriyete rağmen bitmezken sorun şu sıralar kent genelinde daha ciddi şekillerde sürüyor.

KUYRUK ÇİLESİ BİTMİYOR, VATANDAŞ MAĞDUR!

PTT kuyruğunda sıra bekleyen Azize Güler adlı vatandaş, “E-devlet şifresi almak için geldim. Sabah saat 07:30’dan beri kuyrukta bekliyorum. Evde kimse olmadığı için küçük bebeğimi kendimle getirdim. Mecburen çocuklarımı da getirdim. Eşim inşaata çalışıyor. İş imkanları çok kısıtlı. Biz de böyle mağdur oluyoruz. İşi biraz daha kolaylaştırabilirler. En azından insanlara daha iyi bir imkan sağlayabilirler. Saatlerce kuyrukta beklemektense bir çözüm bulabilirler. İnsanlar sırayı görünce hayret içinde kalıyor. Herkes çok mağdur oluyor bu kuyruklarda. Çocuklarıyla gelen kadınlar var. Hamile bir kadın saatlerdir ayakta bekliyor. Biz saatlerdir sıradayız. Hiç ilerlemiyor. Yetkililerden yardım bekliyoruz. İnsanlar bu kadar mağdur edilmemeli. Daha önce de defalarca kez böyle kuyruklara girdik. Köyden gelenler var. Elektrik, suyunu yatırmak için gelenler var. Küçük bir şifre alacaksın, sadece bir şifre için saatlerce sırada bekliyorsun. Bir de burası merkez. Buranın daha hızlı çalışması lazımdı ama her yerde aynı durum var. Van’ın her zamanki hali” şeklinde konuştu.

YETKİLİLERE SESLENİYORUZ: BU İŞE BİR ÇÖZÜM BULUN!

Saatleridir kuyrukta bekleyen Fuat Taş adlı vatandaş, tepkilerini şu ifadelerle dile getirdi: “Herkes bir işlem için sıraya giriyor. Bazen yardımlar oluyor. Ben burada sabah 06:00’da sıraya girenleri gördüm. Bu sıkıntının bir an önce çözülmesi lazım. Bu kuyruğun daha seri gitmesi gerekiyor. Vatandaşa yazıktır, günahtır. Yaşlı, hamile, kadın ve çocuklar burada saatlerce sıra bekliyor. İşi olan var ve işini yarıda bırakıp kuyrukta bekliyoruz. Kadınlar var çocuklarıyla saatlerce kuyrukta bekliyorlar. Bebeği olan var. Her PTT’nin önünde böyle sorunlar var. Biz istiyoruz ki bu sıkıntılar bir an önce çözülsün. Vatandaşlar daha çabuk hizmete erişsin. Saatlerdir insanlar sırada bekliyor. Ayıptır. Yazıktır. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bizim bu durumumuza bir çözüm bulsunlar.”

İŞLEMLER SAATLERCE SÜRÜYOR, SIRALAR İLERLEMEK BİLMİYOR!

2 yıldır sürekli PTT’de sorun yaşadıklarını belirten Sabri K. şunları kaydetti: “Sürekli bitmeyen kuyruklar var. Kuyrukta beklemektense daha kolay yöntemler bulunabilir. Ben şahit oldum, sabah saat 05:30’da kuyrukta bekleyenler var. Geçen hafta saat 08:00’de geldim. Maalesef mesai bittiği için yetişemedim. Daha kolay yöntemler bulunabilir. İnsanlar bu durumda çok mağdur oluyor. Çoğu insan çalışıyor, gelip kuyruğa giriyor. Bazıları çocuklarını evde yalnız bırakıp mecbur sıraya giriyor. Kadınlar, yaşlılar saatlerce kuyrukta bekliyor. Ayakta duracak hali olmayan insanlar sıraya giriyor saatlerce. Engelliler var. Burada düzenli bir sıra da yok. İnsanları düzenli şekilde sıraya koyanlar da yok. İnsanlar birbirini itekleyerek, kavga ederek sıraya giriyor. Bu tür sıkıntılar da yaşanıyor. Önüne gelen başkasının sırasına girip kuyrukta bekliyor.”

VATANDAŞ, PERSONELİN YETERSİZLİĞİNDEN DERT YANIYOR

Kuyruk sorunu için çağrıda bulunan vatandaşlardan Naime G. “Sabah saat 08:00’de evden çıktım. Saatlerdir sıra bekliyorum. İçerde çalışan personel yok ve sürekli bu sorunlarla karşılaşıyoruz. İçeride çalışan bir personel, kime yetişsin. Sıra bir türlü ilerlemiyor. Bazen saatlerce sıra bekleyen vatandaşların işlemleri yetişmediğinden dolayı bir sonraki güne kalıyor. Bu insanların zamanı değerlidir ve içeride çalışan personelin bu kadar çalışması da doğru değildir. Üniversite bitiren gencecik ve işsiz çocuklarımız var. Bu tür kurumlarda onlara iş imkanı verilmeli. Kedimizde şahidiyiz ve yetkilerde bu sorunları görüyorlar. Bu sorun için artık bir çözüm olmalı. Her gün sorun gittikçe büyüyor ve kuyrukta da bazen tartışmalar yaşanıyor. Çünkü insanların artık sabrı kalmadı” diye ekledi.

“MESAİ SAATLERİ BİTİYOR AMA SIRA BİTMİYOR”

PTT’de işlemi yapmak için saatlerce beklediğini söyleyen vatandaşlardan Ergün Yıldırımmurat, “5 saat boyunca sırada beklemek zorunda kalıyoruz. 100-150 kişi sıraya giriyor ve milim milim ilerliyoruz. Mesai saatleri bitiyor ama sıra bitmiyor. Bizim çektiğimiz çileye bakın, kimi bir işlem kimi de bir şifre için saatlerce bekliyoruz. Ancak milletin çektiği rezalet göz önündedir. PTT’de yaklaşık 10 tane masa var. Bu masalardan sadece iki tanesi çalışıyor. Niye insanları işe almıyorlar ya da boşta varsa memur neden çalışmıyor. Bu millette bile bile yapılan bir eziyettir. Kuyruklar 200 metre uzuyor ve bütün Van halkı da bunu görüyor. PTT ve doğal gaz kuyruklarında bu olaylarla sık sık karşılaşıyoruz.”

İNTERNET ÇAĞINDAYIZ AMA…

Yıldırımmurat, “İnsanlar iki günde bir PTT yolunu tutuyor ama bu sorun bir türlü çözülmüyor. Kadınlar evini ve çocuklarını bırakıp buralara geliyorlar. Sosyal yardım için insanların bu kadar mağdur edilmesi doğru değildir. İnternet çağındayız ve bu insanları bu şekilde mağdur edeceklerine daha kolay bir yöntem bulabilirler. Bize ne yardım edilsin ne de bu çileye mahkum edilsin. Banka ATM’lerinden de bu indirimler sağlanabilir. Bütün bu yardımları PTT üzerinden çözmek de doğru değildir. Personel alabilirler, mobilden bir uygulama ile halledebilirler. Aslında birçok alternatif var, yeter ki üzerinde çalışma yapılsın. PTT şubesi personel için talepte bulunuyor ama memur yollamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim