ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

Geçtiğimiz günlerde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte ‘Yüzyılın Planı’ adını verdiği skandal bir Ortadoğu planı ile Kudüs’ü bölünmemiş bir şekilde İsrail’in başkenti olarak tanıyan Trump’a tepki yağmaya devam ediyor. Filistin’e koşullu bir bağımsız devlet öngörüp yeni plan için 4 yıllık bir süre tanıyarak birçok kesimi rahatsız eden bir plan ortaya koyan Trump’un kararına Van’dan da tepki geldi. Geçtiğimiz günlerde mecliste tüm partilerin yaptığı ortak kınama açıklamasına HDP haricinde daha geniş katılımlı bir açıklama ile tepki gösterildi.

Son 50 yılda sistematik olarak Filistin topraklarında kademeli bir işgal planı uygulayan İsrail’in işgal süreci hız kesmeden sürdürülmeye devam ediyor. Son dönemlerde ABD’nin de desteği ile Filistin’de hem insani hem de fiziksel olarak ciddi hak ihlalleri yapan İsrail’e ABD tarafından açılan son kapı İslam dünyasını bir kez daha ayağa kaldırdı. ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte ‘Yüzyılın Planı’ adını verdiği Ortadoğu 'barış planı'nı gündeme bomba gibi düşerken karar ciddi bir rahatsızlık yarattı. Dört bir yandan yapılan tepki dolu açıklamlar sürerken Van’da da güzel bir birliktelik ve destek örneği ortaya kondu. HDP haricindeki tüm partiler Cuma namazı sonrası Beşyol’da bir araya gelerek Kudüs kararına karşı tek ses oldu. Hüda-Par Van il başkanı Rasim Sayğın’ın okuduğu açıklama ile bir araya gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde Orta Doğu barış planına tepki göstermek için buluştu.

Van'da sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde Orta Doğu barış planına tepki gösterdi. Van'da, cuma namazı çıkışı Yukarı Norşin Camisi avlusunda toplanan AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, HÜDA PAR, Yeniden Refah, Saadet ve BBP temsilcileri ile vatandaşlar, yaptıkları basın açıklamasıyla sözde barış planını protesto etti.

SAYĞIN: KİRLİ BİR İŞBİRLİĞİDİR

Basın açıklamasını yapan Hüda Par Van İl başkanı Rasim Sayğın, “ABD Başkanı Donald Trump, işgalci Siyonistlerin güvenliğini merkeze alan, Filistinlileri ebediyen yurtlarından sürmeyi hedefleyen “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği planını açıkladı. Emperyalizmin genel karakteri olan işgal ve sömürü için uluslararası hukuku hiçe sayma alışkanlığı, bu açıklamayla bir kere daha deklare edilmiştir. Bu Anlaşma, özellikle Kudüs’ün statüsü konusunda tamamen sapkın bir inançtan hareketle oluşturulan iddianın ve teröre dayanan eylemin meşrulaştırılması, daha açık ifadeyle, ilk gününden itibaren gerçekleştirdiği terör eylemleriyle ayakta kalmaya çalışan Siyonist işgalcilerin, yine körü körüne ABD tarafından desteklenmesi, işgalin meşrulaştırılması ve terörün yaygınlaştırılması noktasında kirli bir işbirliğidir.” Dedi.

“ABD FİLİSTİN HAYALİNİ, ŞİMDİ DE BU YOLLA GERÇEKLEŞTİRMEYİ DENİYOR”

Sayğın açıklamasının devamında yapılanın bir anlaşma olmadığını, anlaşma makyajlı bir savaş çağrısıdır. “Yüzyılın Anlaşması” denilen plan, Kudüs’ün bütünüyle işgal edilmesi, Filistinlilerin vatanlarından çıkarılması ve işgalin meşrulaştırılması çabasından ibarettir. Kısaca, plan da anlaşma da soykırım, vahşet ve işgal diplomasisidir. İşgalci siyonistler ve onların hamisi emperyalist ABD, yetmiş yılı aşan kan ve zulüm devleti tasarımıyla, başaramadıkları büyük İsrail ve yok edilmiş Filistin hayalini, şimdi de bu yolla gerçekleştirmeyi deniyor.” Diye konuştu.

“BU COĞRAFYA CESUR İNANMIŞLARIN COĞRAFYASIDIR”

Sayğın, “Bu anlaşmayı kabul edenlerle beraber, konuşmaya ve değerlendirmeye değer gören herkesi Filistin’in düşmanı, Kudüs’ün satıcısı, Filistinlilerin soykırımcısı olarak tanımlarız.

Hiç kimse, Filistin’e el koymaya, siyonizme destek vermeye, ABD’ye refakat etmeye yeltenmesin. Bu coğrafya, insani değerleri herkese sunma noktasında cömert, insanlıktan nasipsiz her şahsa, her devlete ve her zihniyete haddini bildirecek kadar mert insanların ve cesur inanmışların coğrafyasıdır. Irak, Kuveyt, Yemen, Suriye, Afganistan ve daha birçok bölge ülkesi, milleti ve toplumu ABD’nin ne işe yaradığını, siyonizmin hayallerinin gerçekleşmesi için neler yaptığını, Armegedon hedefi için ne kadar şuursuzlaştığını, yaşayarak ve zulmün her çeşidini görerek biliyor. ABD şimdi “Bak elimde silah değil, kalem var” şirinliğiyle yeni bir yol, yeni bir son arıyor. Biz bu yolun bölge için barış ve huzur, ABD ve İsrail içinse önlenemez son olmasına gayret edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

“KARANLIK, ŞAFAĞIN SÖKMESİYLE YOK OLACAKTIR”

Sayğın konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Çok açık söylüyoruz, Amerika’nın orta doğudan defedilmesi ve Filistin’de İsrail’in derdest edilmesi hedeflerine hiç olmadığı kadar yakın, bu hedefler noktasında birlik ve beraberlik oluşturmak açısından da daha önce olmadığı kadar kararlıyız. Karanlık, şafağın sökmesiyle yok olacaktır. Zulüm hak güçlenince bitecektir. Müslümanlar, kardeş olduklarının farkına vardığında, birbirini ötekileştirici, çatışmacı dili bıraktığında, namlularının yönünü değiştirdiğinde küfre karşı galip gelecektir. Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın işgalden kurtulmasını, siyonist esaretin sonlanmasını istiyorsak, ilk hedefimiz vahdet olmalıdır. Kudüs bizim birleşmemizi, bütünleşmemizi beklemektedir. Biz kendi aramızda birlik kuramazsak bu zillet hali, yaşadığımız bu acılar katmerlenerek sürecektir.”

SAYĞIN: YAŞASIN BAĞIMSIZ FİLİSTİN

Sayğın açıklamasının devamında, “Buradan bir kez daha bütün dünyaya ilan ediyoruz ki Aksa sadece Filistinlilerin değil Rabbimizin çevresini mübarek kıldığı ümmetin ortak değeridir. Filistin toprakları da satılık arsalar değil Filistinlilerin vatanıdır. Yüzyıllık planlar ve hesaplarla hiç kimse bu gerçeği değiştiremeyecektir. Yaşasın bağımsız Filistin, yaşasın Müslümanların onuru, insanlığın barış ve huzuru güzel Kudüs. Söz veriyoruz, Filistin de Kudüs de özgürleşecek, ABD de İsrail de Ortadoğu’dan defolacaktır.” İfadelerine yer verdi.

Protestolar yapılan duanın ardından son buldu.

Editör: TE Bilisim