ŞEHİRVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Son haftalarda Türkiye gündemine bomba gibi düşen sokak hayvanları toplama sorunu gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Gaziantep’te pitbull cinsi bir köpeğin 4 yaşındaki bir kız çocuğuna saldırmasının ardından ülke genelinde sokak hayvanları ile ilgili iki kutuplu bir süreç oluştu. Tartışmalı bir sürecin başladığı süreç devam ederken Cumhurbaşkanlığı’nın da talimatı ile yerel yönetimler adımlar atmaya başladı. Birçok ilde belediyeler hayvan toplamaya başlarken Van’daki belediyeler de sokak hayvanları ile ilgili adım attı. Bu süreç devam ederken Van’da da Van bölge Veteriner Hekimler Odası başkanlığı ve Feqîye Teyran Hayvan Hakları Komisyonundan da çözüm önerileri ve sahiplenme çağrısı peş peşe geldi. Çevre Bakanlığı'nın genelgesiyle de tescillenen sokak hayvanlarının toplanması kararı belediyelerce uygulanmaya devam ederken Şehrivan’a görüş bildiren isimler çözüm önerileri arasında barınaklar, donanımlı bakım evleri, mama merkezlerinin kurulması gibi öneriler sundu.

VAN BÖLGE VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI’NDAN SOKAK HAYVANLARI İÇİN ÖNEMLİ ÖNERİLER

Van Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Akgül: “İnsanlar sürekli kendine bir yuva yapma derdindeler. Allah’ın yaratmış olduğu diğer canlıları unuturlar. Bundan dolayı sokak hayvanlarının son dönemdeki insanlara yaşatmış olduğu sorunlar, asiye kızımıza ve daha önce bir çocuğumuza yapılan saldırılar gibi sorunların çözülmesi gereken sorunların olduğunu bize gösteriyor. Bu bakımdan sokak hayvanları meselesi bütün büyükşehirlerde önemli bir sorundur. Bunu sorun olarak kabul etmemiz ve bu soruna tedbir almamız gerekir. Tedbirlere gitmediğimiz zaman bu sorunu çözümünü bir kurum diğer kuruma atıp devam ederse bu sorun iller ki zamanlarda daha da çok büyüyecek. Bundan dolayı her kent için sokak hayvanlarının önemli bir sorun olduğunu ve bu sorunu öncelikle kentin yöneticileri bilmeleri gerekiyor.” Dedi.

AKGÜL: BARINAKLAR YETERSİZ

Van’daki mevcut barınakların yetersiz olduğunu dille getiren Akgül, “Van’ın ilçeleri artık bir şehir kadar büyüdüğünü görüyoruz. Dolaysıyla şehirlerdeki bu paralel büyüme sokak hayvanlarının da artışıda aynı ölçüde büyümeye devam etmiştir. Mevcut duruma baktığımız da Büyükşehir’e bağlı bir tane küçük kapasiteli bakım evimiz var. Burada zaman zaman sokak hayvanlarının rahatsızlığı tespit edilip toplanıp buraya getiriliyor. Büyükşehir belediyesi bünyesinde bulunan barınak ve rehabilitasyon merkezinin artık ihtiyaca cevap vermediğini biliyoruz. Şimdi kurulu olan bu barınak toplanan hayvanları kısırlaştırmak ve tedavisine devam etmesidir. Bundan dolayı Van merkezine ik tana daha rehabilitasyon merkezin kurulması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“DONANIMLI BAKIM EVLERİ OLMALI”

Van merkezine bağlı iki büyük merkezinin daha olması gerektiğini söyleyen Akgül, “Van’ın önemli iki noktasında donanımlı büyük rehabilitasyon merkezi kurulmalı. Bunların 1’inci bölgesi, Gürpınar, Gevaş, Çatak, Bahçesaray ve Başkale’yi içine alacak şekilde barınak ve rehabilitasyon merkezini kurulması gerekiyor. 2’inci bir rehabilitasyon merkezinin Erciş merkezli Muradiye, Çaldıran ve zaman zaman Özalp ilçesinde içine barındıracak donanımlı bir rehabilitasyon merkezinin kurulmasıdır. Van ili için bunlar yapılarsa sokak hayvanlarının sorunları ile baş edebiliriz. Sokak hayvanlarının bize taşımış olduğu üç sorun vardır. Bunların birincisi kontrolsüz çoğalma, ikincisi kısırlaştırılması, üçüncüsü ise yeterli kadar beslenmeleri. Bu üç meselede yeni bakım merkezlerinin kurulması ile birlikte bu hayvanlar, saydığım sorunların tamamını bitireceğiz. Bu barınaklar tamamlandığında 5 yıl içerinde hiçbir sorunumuz kalmayacaktır. Mevcut olan hayvanları sağlıklı bir şekilde büyütüp yenilerin vakaların olmasını önleyeceğiz.” Dedi.

AKGÜL: BELEDİYE DESTEKLİ MAMA MERKEZİ KURULMALI

Van Büyükşehir Belediyesinin çok acil bir şekilde bu rehabilitasyon merkezlerinin kurulmasını dille getiren Akgül, sözlerin şöyle devam etti: “Van ili merkez dışında Gürpınar ve Erciş bölgesine bakım hizmeti sunacak bu rehabilitasyon merkezleri acil bir zorunluluktur. Bunun kurulması ile birlikte 5 yıllık sokak hayvanları planlaması projesi devreye girmesi ile bölgemizde sokak hayvanlarına karşı herhangi bir sorunumuz kalmayacaktır. Dolaysıyla kısırlaştırma işlemini veteriner hekimlerin eli ile yapılmasıyla birlikte bu artışı durduracağız. Bunların Van merkezli olarak Sayın Cumhurbaşkanımızda işaret ettiği gibi bunlara mama üretim merkezleri kuracağız. Bir tanesi Büyükşehir Belediyesi kapasımda mama üretim merkezini kurmuş olur isek bunu kamu kurumları veya özel sektörde atık gıda da üretilecek yeni gıdalarla beslenme merkezi yapılmalıdır. Bu mama merkezi kurulması durumunda da bu hayvanların sağlıklı ve yeteri miktarda beslenesi konusunda soruna tamamen çözüm olacaktır.”

“TOPLANAN HAYVANLAR TEKRAR YERİNE BIRAKILMALI”

Belediye ekiplerinin daha düzenli bir şeklide bu havyaları takip etmelerini dille getiren Akgül, “Çete halinde gezen sokak hayvanları belediye ekipleri tarafından zarar verilmeden bakım evlerine ve rehabilitasyon merkezlerine götürülmelidir. Toplanan bu hayvanların tedavisi yapıldıktan sonra tekrara alındığı noktaya bırakılmalıdır. Bu sorunun çözülmesi kentin bir modern ve cazip bir kent olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca turizm ile ilgili hayvan hakları açısından sağlıklı bir noktaya taşınmış olur. Bunan dolayı örnek alınabilecek bir yapıya kavuşmak için bunların mutlaka yapılması gerekiyor. Bizler her açıklama yapığımızda Büyükşehir Belediyesinin bu konuda bu hizmetleri yapmak üzere göreve davet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın işaretinden sonra biz söylediğimiz gibi bölgemizde hayvanlara yönelik yeteri kadar rehabilitasyon merkezlerini kuracağız ve onların yeteri kadar beslenmelerini sağlayacağız. Bu hayvanların yaşamalarını tehlikeye atabilecek her hangi sağlıksız bir şey yapılmamalıdır.” İfadelerini kullandı.

HAYVAN HAKLARI BAŞKANI METE: HATA TÜM SOKAK HAYVANLARINA MAL EDİLEMEZ

Van’da toplanan hayvanların durumlarını değerlendiren Feqiye Teyran Kültür Sanat Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Eymen Mete ise yaşanan olaylara derinden üzüldüğünü belirtti. Pitbull köpeği tarafından yaralanan Asiye Ateş konusunda da güzel Asiye’nin bir an önce sağlığına kavuşması temennisinde bulunan Başkan Mete, şunları söyledi: “Burada suçlanacak ne Asiye’nin ailesi ne de buna sebep olan köpektir. Burada suçlanacak biri varsa o köpeği öyle eğiten, tedbirsiz bir şekilde çıkaran sahibidir. Bir tehlikeli ırk sahibinin hatası tüm sokak hayvanlarına mâl edilemez. Ayrıca Van’da sokak hayvanlarının toplatılması söz konusu değildir. Sadece kısırlaştırma çalışması ile alınan canlarımız var onlar da rehabilitasyon merkezimize alınıp ameliyat olup iyileştikten sonra kanun gereği tekrar alındıkları alanlara bırakılıyor. Bulunan yasaklı ırklar da aynı şekilde kısırlaştırılıp koruma altına alınıyor. Bizim can dostlarımıza sahip çıkmamız lazım.”

“VAN İÇİN 1 REHABİLİTASYON MERKEZİ YETERLİ DEĞİL”

Hayvanların toplanmasının asla bir çözüm olmadığına değinen Mete, aksine daha büyük sorunlara yol açabileceğine işaret etti. Van'da barınak bulunmuyor bulunmasını da istemiyoruz diyen Mete, “İnsanlık olarak hayvanlarla bir arada yaşamayı öğrenmeliyiz. 1 tane büyükşehir belediyesi ne ait Hayvan Rehabilitasyon ve Tedavi Merkezi mevcut. Yaralı, hasta ya da kısırlaştırma işlemleri burada yapılıp tedavi sonrası tekrar yerine bırakılıyor. Hekimlerimiz sağ olsunlar özverili çalışıyor ama tabi ki Van için sadece 1 rehabilitasyon merkezi yeterli değil. Uzak ilçeler var çünkü ve yetiştiremediklerimiz oluyor. İnsanlar barınakları sıcak bir ev olarak düşünüyor ama Türkiye’de değil sıcak, hayvanların normal bir yaşam süreceği bir barınak yok. Ne yazık ki ülkemizde hayvan barınaklarının bizim için sözcük anlamı ölüm kampıdır. Bu durum yıllardır iyileştirilememiştir. Her geçen gün de kötüye gidiyor. İnsanlarımız sadece ufak bir araştırma ile Türkiye’nin barınak gerçekleriyle yüzleşir ve bir daha bunlar barınaklara toplanmalı baskısını kurmazlar.” Görüşlerine yer verdi.

KENTTEKİ KURUM VE KURULUŞLAR HAYVANLAR İÇİN TOPLANMALI

Hayvanların toplanma konusundaki çözüm önerilerini sıralayan Mete, son olarak şunları kaydetti: “En büyük çözüm belediyelerin, hayvan gönüllüleri ve STK’lar ile iş birliği yapması ile gelir. Yıllardır biz hayvan severler olarak kısırlaştırmanın öneminden bahsediyoruz, hayvan satışının yasaklanmasını istiyoruz, denetimlerin özenle yürütülmesini istiyoruz. Bunlar yapılırsa köpek popülasyonu dengelenir, kısırlaştırılan köpekler ehlilleşir, sakinleşir. Hayvan satışı yasaklanmadığı sürece üretimler devam eder, üretimler devam ederse popülasyon dengede tutulamaz. Yasaklı ırklar da üretilir ve arkası alınamaz. Bu yüzden hayvan satışı ve üretimi yasaklanmalı denetlenmeler sıkı yapılmalı. Belediyeler ve ilgili kuruluşlar verilen görevleri yapıp gönüllülerle, yerel hayvan koruma görevlileriyle iş birliği yaparlarsa ortada sorun da kalmayacaktır.”

Editör: TE Bilisim