ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN- UĞURCAN DEMİR

Van’ın birinci konusu ve sorunu olan Van Gölü, biyolojik atıklar, kanalizasyon ve evsel atıklarla gündeme gelmeye devam ediyor. Yıllardır kuraklık ve kirlilik sorunuyla karşı karşıya kalan Van Gölü için çalışma ve projeler üretilirken, çözüm arayışları da sürüyor. Van Gölü'nü kirlilikten kurtarmak ve gelecek nesillere daha temiz bir şekilde bırakılması için bakanlık ve belediyeler tarafından çalışmalar devam etse de kötü koku, dip çamurun yarattığı kirlilik sorunu bitmiyor. Van Gölü için birçok yerden çağrılar ardı ardına gelirken, Van Gölü’nün ‘Doğal, Sit Sürdürebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak ilan edilmesi karanının iptali için Van Barosu, ÇEVDER, Van Akademik Odası ve birçok STK ve Meslek odalarından da ortak açıklama yapıldı.

VAN GÖLÜ BİR DAHA GÜNDEM OLDU!

Van Gölü için ortak açıklama yapan platform bileşenleri adına konuşan Van, Bitlis ve Hakkâri Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel, “Van Akademik Odalar Birliği ve Demokrasi Platformunun bileşenleri olarak kuruluşumuzdan bu güne kadar her fırsatta kentimizin doğal zenginlikleri ile ilgili endişelerimizi paylaşmaktayız. Hiç şüphesiz ki doğal güzelliklerimizin de başında Van Gölü gelmektedir. 5 Haziran 2022 tarihinde birliğimiz ile ÇEVDER ortak çalışması ile Açık Sır: Van Gölü panelini düzenlemiştik. Bu panelde, Van Gölü’nü özel yapan doğal unsurların bir kısmının değerlendirilmesinin dışında Van Gölü’nü tehdit eden etmenler ve çözüm önerileri de konunun uzmanları tarafından değerlendirilmiş, sonuç bildirgemizde vurgulanmıştı.”

“HİSSEDİLEN KOKU ALARM VERMEKTEDİR”

“32 metrenin üzerinde uzunluğu ile dünyanın en uzun mikrobiyalitleri, Türkiye’deki tüm sazlıkların yüzde 20’sinin bu havzada yer alması, dünyanın en büyük sodalı gölü olması gibi birçok özelliğinin konuşulduğu panelimiz, bizlere ne kadar büyük bir hazineye sahip olduğumuzu bir kez daha hatırlattı. Ancak bu gün çok ciddi ihmaller ve konunun uzmanlarının görüşleri ve bilimsel gerekçelere dayanmayan yasal düzenlemeler ile Van Gölü tehdit altındadır. Bu tehdit karşısında doğa; bilimsel hiçbir yöntemle açıklanamayan bir şekilde yürütülen dip temizliğinin, bir türlü tam kapasiteyle faaliyete geçemeyen ve kent kanalizasyonunun doğrudan deşarj şeklinde göle akıtıldığı arıtma tesisinin yarattığı ve kentin girişinden itibaren hissedilen koku alarm vermektedir” dedi.

VAN GÖLÜ KORUMA KANUNU ÇIKTI AMA…

Doğal sit ve kıyı kanunuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Baransel, “Panel sonuç bildirgemizde de vurguladığımız üzere Van Gölü’nün korunması için çok ciddi yasal tedbirler alınmalıdır. Özellikle Van Gölünü Koruma Kanununun çıkarılması ana talebimiz olup bu yöndeki talep ve ısrarımız devam etmektedir. Ancak, 30.07.2022 tarih ve 31908 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Van Gölü “Doğal Sit, Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak ilan edilmiştir. Bu en düşük korumaya sahip sit alanlarını ifade etmektedir. Van Valiliğinin 18.08.2022 tarihli duyusundan da anlaşılacağı üzere bu düzenleme ile sit alanı içerisinde yapılacak faaliyet ve yapılaşmalar engellenmemiştir, kamuoyunda bu konuda yanlış bir algı oluşmuştur.”

“KIYILAR TEHDİT ALTINDADIR”

Baransel, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Aksine, kararnameden önce Kıyı Kanununa tâbi olan bu alanlar yasal olarak nispeten daha ciddi bir şekilde korunmaktayken bu gün bu düzenleme ile Kıyı Kanunu yok sayılmaya çalışılarak ciddi tehdit altında bırakılmıştır. Ayrıca alınan karar Kıyı Koruma Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik, İlke Kararlarına, Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslara ve Diğer Koruma Hukuku düzenlemelerine aykırıdır. Tüm bu nedenlerle Van Akademik Odalar Birliği ile Demokrasi Platformunun bileşenlerinden dava konusu hakkında dava açma ehliyeti olan Van Barosu ÇEV-DER, Van Hakkari Tabip Odası ve Van ÖHD tarafından ilgili kararın iptali için bu gün yargı yoluna başvurulmuştur. Başlatmış olduğumuz yargı süreciyle birlikte Van Gölü Havzası için büyük bir tehlike oluşturan, turizm ve sanayi tesisleri ile yapılaşmaya zemin hazırlayan ve hazırlanış amacı itibariyle korumaktan çok yok olmasına sebep olacak olan ilgili düzenlemenin iptal edilmesi gerektiği inancını taşımaktayız.”

“GELECEĞİMİZ VE NEFESİMİZ OLAN VAN GÖLÜ TEHLİKE ALTINDA”

Baransel, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Yapılan düzenleme ile kamuoyunda ‘Van Gölü’nün artık koruma altını alındığı’ yönünde yanlış bir algı oluşturmaya çalışılmış ise de bilinmelidir ki; yapılan düzenleme geleceğimiz ve nefesimiz olan Van Gölü’nü daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır. Van Gölü Doğal Sit Alanının daha üst kategoride olan kesin korunacak hassas alanlar ya da nitelikli koruma alanları olarak ilan ve tescil edilmesi gerekirken yapılaşmaya yol açacak şekilde “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescilinin iptali talebiyle dava açıldığı bilinmelidir.”

“VAN GÖLÜ’NÜN KESİN KORUNACAK HASSAS ALANLAR ALTINA ALINMASI GEREKİYOR”

“Yapılan düzenlemenin de mevzuata aykırı olarak yapıldığını ayrıca belirtmek isteriz. Şöyle ki; Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’in “Korunan alanlara ilişkin genel ilkeler” başlıklı 5/1.’inci maddesinde belirlenen ilkelere uyulmamış, korunan alanların güncel durumunun alanın biyolojik çeşitliliği, hidrolojisi ve hidrojeolojisi başta olmak üzere her açıdan durumu hazırlanacak ön değerlendirme raporu sonucuna göre veya gerekli görülmesi durumunda ise en az ardışık dört mevsimi kapsayan ekolojik temelli bilimsel araştırma yapılarak belirleneceği düzenlemeleri uygulanmamış, araştırma raporları yönetmelikte öngörülen nitelikteki uzmanlarca düzenlenmediği gibi teknik esaslarda belirtilen saha çalışmaları yapılmamıştır. Van Gölü’nün kesin korunacak hassas alanlar ya da nitelikli koruma alanları olarak koruma altına alınması gerekiyor.”

VAN GÖLÜ İÇİN ORTAK ÇAĞRI DA BULUNAN STK VE MESLEK ODALARI

Van Barosu

ÇEV-DER

Van-Hakkari-Bitlis Eczacılar Odası

Van-Hakkari Tabip Odası

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi

TMOBB Van İKK

Van Diş Hekimleri Odası

Van SMMMO

KESK Van Şubeler Platformu

Editör: TE Bilisim