ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/ERDAL ERBAŞ- İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği "Koronavirüs Denetimleri" genelgesi kapsamında ülke genelinde kapsamlı denetimler yapıldı. Van’da da Vali Mehmet Emin Bilmez, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Yüksel Yiğit’in katılımıyla Van’ın en işlek cadde ve sokaklarında denetimler yapıldı.

İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği “Koronavirüs Denetimleri” genelgesi kapsamında ülke genelinde pazarlar, iş yerleri, marketler, toplu taşıma araçları, alışveriş alanları, lokantalar, kafeteryalar ve taksilerde denetimler yapıldı. Ülke genelinde İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı ekipler, polis ve zabıta denetimlere birebir katıldı. Ekipler, vatandaşların güvenli seyahat edebilmeleri ve koronavirüs önlemlerine ilişkin genelgelerde belirtilen hususlar ile İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlar gereği, sosyal mesafe kuralına ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını denetledi.

SAĞLIK İÇİN HERKES AYAKTA

Van’da ise sabah saatlerinden itibaren polis ve jandarma ekipleri kent genelinde tedbirleri artırırken, ses yayın araçları ise vatandaşları mesafe ve maske konusunda gün boyu uyardı. Gün boyu denetimlerin sürdüğü kentte, Vali Bilmez, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Yüksel Yiğit’in katılımıyla Van’ın en işlek cadde ve sokaklarında yapılan denetimlere katıldı.

“VATANDAŞLARIMIZIN DAHA BİLİNÇLİ DAVRANMAYA TEŞVİK EDİYORUM”

Denetimlere dair basın mensuplarına açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, vatandaşların pandemi konusunda yapılan uyarılara uyması gerektiğine dikkat çekerek, “Çevremizde bütün insanların pandemi konusunda tedbirlere uyması hususunda farkındalık yaratmak için vatandaşlarımızın daha bilinçli davranmaya teşvik ediyorum. Kaymakam ve vali kapsamında oluşturulan ilçe sağlık müdürleri, emniyet müdürleri, jandarma komutanları, belediye başkanları esnaf odalardan ekiplerden oluşturuldu.” Dedi.

DENETİMLER GÜN BOYU DEVAM ETTİ

Gün boyu vatandaşları maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda duyarlı olmaları hususunda uyarmaya çalıştıklarını ifade eden Vali Bilmez, “Bizde birazdan cumhuriyet caddesinde dağılarak insanları bu konuda bilinçli olmaya teşvik edeceğiz. Aynı zamanda trafik ekiplerimiz hem sürücüleri hem de yolcuları pandemi konusunda uyarmakta. Biz Van olarak hep birlikte çoğunlukla tedbirlere uyduk. Bizim son dönemde rehavet çöktü. Onun için hep birlikte eskisi gibi olmaya çalışacağız. Şu an yoğun bakımda yatan hastalarımızın büyük bir kısmı 65 yaş üstü. Aile büyüklerimizin sağlığı için gençlerimizin de bu tedbirlere ciddi anlamda riyadet etmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

“YENİ ŞÜPHELİLERİ 112 AMBULANSLARIYLA ALDIRACAĞIZ”

Hastanelerde yaşanan bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyleyen Vali Bilmez, “Hastanelerimizde herhangi bir sıkıntımız yok. Üniversite, Bölge ve Erciş Hasta haneleri ahenk içinde çalışmaktadır. İhtiyaç oldukça yeni servisler açılacak. Biz bundan sonra yeni şüphelileri 112 ambulanslarıyla aldıracağız. Testleri yapıldıktan sonra tekrar geri evlerine bırakılacak. Şüphelilerin direk hasta haneye gitmeleri yerine 112’yi aramaları yeterlidir. Hastaların doktor kararı dışında çıkmaları yasaklandı. Evdeki hastaları evde tutmamızın sebebi hastanelerimizde yer olmadığından değil. Hastanemizin rutin işlevine devamını engellememek adına aldığımız önlemdir.” Diye konuştu.

“YATAN HASTALARIN BÜYÜK KISMI YAŞLILARDAN OLUŞMAKTA”

Vali Bilmez, “Yarınlarımızın olması için bugünkü yetkilerin aldığı tedbirlere uymaya çalışmalıyız. Birbirimizi uyarmalıyız. Aile içinde de sosyal mesafeye mutlaka uymalıyız. Bu süre zarfında Van’da görev yapan yazılı ve sözlü bütün basın mensupları ciddi bir katkı sundular. Vaka sayılarımızda ciddi bir artış yok. Ama yoğun bakım servisimizde ciddi bir artış var. Bunların sebebi ise şu anda hastanelerde yatan hastalarımızın büyük bir kısmı yaşlılardan oluşmaktadır. Onun için yaşlılarımızı daha çok korumalıyız.” İfadelerine yer verdi.

HIFZISIHHA KURULU YENİ KARARLARI DA KAMUOYU İLE PAYLAŞTI

Öte yandan İl Hıfzısıhha Kurulu da önceki gün kent ile ilgili bir takım yeni kararlar alarak kamu ile paylaştı. Kurul o kararları şu şekilde duyurdu: “Hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere; Hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numuneleri evlerinde alınacaktır. İzolasyon süreçleri evlerinde izlenecektir. Tedavileri evlerinde yapılacaktır. Sağlık birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteği verilecektir. Evde tedavisi devam eden kişiler doktor izni olmadan ikametlerinden ayrılmayacaktır. İzolasyona tabi tutulan kişi bilgilerinin İl Sağlık Müdürlüklerinden temin edilerek özellikle ilk 7 günlük süre içerisinde izolasyon şartlarına uyulup uyulmadığı Kaymakam ve kolluk birimlerince birebir takip edilecek ve sıklıkla denetlenecektir.”

FİLYASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK!

“Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 10. Maddesinin 3. Fıkrası gereğince, Aile hekimlerinin kendisine kayıtlı nüfus içerisindeki pozitif vakaları 1 (Bir) gün telefon ile 1(Bir) gün yüz yüze (hafta sonu, resmi tatil dâhil) ziyaret edecek, izolasyona tabi olan kişilerin ise telefon ile takipleri yapılacak ve izlem notları HSYS (Halk Sağlığı Yönetim Sistemi) ve İlçe Sağlık Müdürlüğü/Toplum Sağlığı Merkezi ile günlük olarak paylaşılacaktır. İlçelerimizde kaymakamlar başkanlığında “Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulları” oluşturulacak; hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişi sayısındaki değişimin bire bir takip edilerek her gün saat 16:00’da sağlık, kolluk ve uygun görülen diğer birim temsilcileriyle bir araya gelecek, alınması gerekli önlemler belirlenecek ve hasta, yatan hasta, ağır hasta ve izolasyondaki kişinin temaslılarına daha hızlı ve etkil ulaşabilmek amacıyla oluşturulan Filyasyon ekiplerine kolluk birimleri ile mahallelerde muhtar, öğretmen ve imamlar gerektiğinde destek verecek ve bu kişiler bilgilendirilerek izolasyonda kalmaları sağlanacaktır.”

TOPLU ALANLARDA SOSYAL MESAFE VE MASKE ZORUNLULUĞUNA DİKKAT EDİLECEK

“Covid-19 denetim faaliyetlerinin etkinliği ve görünürlüğü arttırılacaktır. Düğün, nişan, sünnet vb. organizasyonlarda; Maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Uyulması zorunlu kurallara ilişkin sektör temsilcileri /işletmeciler ve esnaf odaları temsilcileri ile toplantılar düzenlenecek, alınan Hıfzıssıhha Kurulu kararları ilgililere tebliğ edilecek, tedbirlere riayet etmeleri hususunda uyarılacaklardır. Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri marifetiyle denetimler gerçekleştirilecektir. Birinci ihlalde uyarı yapılacaktır. İkinci ihlalde idari para cezası verilecektir. İşyeri/işletmenin vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilecek şekilde uygun hale getirilmesi için üçüncü ihlalde 1 gün; dördüncü ihlalde 3 gün süreyle faaliyetleri durdurulacaktır.”


 

TAZİYE YASAKLARI İÇİN BİR UYARI DAHA!

Uyarıcı ve uzman denetim ekipleri dışında ayrıca, tedbirlere riayet edilip edilmediğini tespit etmek üzere sivil personel veya resmi görevliler denetim yapacaktır. Denetimler uyarıcı, rehberlik edici ve caydırıcı bir anlayışla nezaketle yapılacaktır. Toplu taziye uygulamasının olduğu ilimizde; Taziye evlerinde, Evlerde, Açık alanlarda, Taziye yapılmayacaktır. Ayrıca bu hususa ilişkin aşağıdaki metin cami ve belediye hoparlörleri ile kolluk araçlarından günde en az 1 kez anons edilecektir. “Kıymetli Hemşehrilerimiz, Salgın tehlikesi devam etmektedir. Yapılan tespitlerde salgının taziyelerden daha fazla yayıldığı anlaşılmıştır. Taziyelerimizin salgın döneminde toplu şekilde hiçbir ortamda yapılmaması kararı alınmıştır. Cenabı Allah tüm geçmişlerimize rahmet eylesin”

Editör: TE Bilisim