ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ- İçişleri Bakanlığı tarafından Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında 11-12 Nisan tarihleri arasında 30 Büyükşehir ve Zonguldak'ta il sınırları içerisinde sokağa çıkma yasağı getirilmesinin ardından halk arasında panik ve rehavetin yaşanmasının neden oldu. Bakanlıktan yapılan açıklama sonrası sokağa dökülen vatandaşlar fırın ve marketlerde uzun kuyruklar oluşturarak sosyal mesafeyi hiçe sayıldı. Van’da da benzer manzaraların yaşanmasına çok sayıda kişi tarafından tepkiyle karşılandı.

YOĞUNLUK OLUŞTURDULAR, KAVGA ETTİLER VE SOSYAL MESAFEYİ HİÇE SAYDILAR

İçişleri Bakanlığınca, 11-12 Nisan tarihleri arasında 30 Büyükşehir ile Zonguldak'ta, il sınırları içinde sokağa çıkma yasağı getirilmesinin ardından yurtta vatandaşlar arasından paniğe neden oldu. Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından gece yarısına 2 saat kala 30 Büyükşehir ile Zonguldak'ta, il sınırları içinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi birlikte vatandaş evin gıda ihtiyacını karşılamak için kendini sokağa attı. Sokakta günlerdir görülmemiş bir kalabalık olurken bazı kentlerde tansiyon yükseldi, arbedeler yaşandı. Van’da da diğer kentlere nazaran benzer manzaralar yaşandı. Kimisi marketlerde uzun kuyruklar oluştururken kimisi ise benzinliklerde araç deposu doldurdu. Yaşanan süreçle ilgili tepkiler sosyal medya da yükseldi.

HALK FIRIN VE MARKETLERE AKIN ETTİ

Van’ın da aralarında olduğu 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta hafta sonu sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi üzerine vatandaşlar fırın ve marketlere akın etti. İçişleri Bakanlığı tarafından korona virüs tedbirleri kapsamında Van’ın da arasında olduğu 30 büyükşehirde ve Zonguldak'ta 11-12 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından Van’da vatandaşlar fırın ve marketlere akın etti. Karar sonrası gıda maddelerine ulaşmada sorun yaşayacağını düşünen vatandaşlar, fırın ve marketlere koşarak alışveriş yapmaya başladı. Alışveriş yapmak isteyen vatandaşların oluşturduğu yoğunluk nedeniyle bazı fırın ve marketlerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

VAN’DAKİ SOSYAL MESAFE KURALI İHLALİNE SOSYAL MEDYA’DA TEPKİYE NEDEN OLDU!

Söz konusu sokağa çıkma yasağı kararının açıklanmasının ardından 31 ilde vatandaşlar arasında paniğe sevk ederken ve sosyal mesafe kuralları ise ihlal edilmesine yol açtı. Yaşanan süreçle ilgili kentte de aynı manzaraların yaşanması sosyal medya üzerinden çok sayıda vatandaş tarafından tepkiyle karşılandı.

TAKVA: OLACAK İŞ DEĞİL!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sokağa çıkma yasağı kararı alınmasının hemen ardından kentte sokağa dökülen vatandaşlara tepki gösterdi. Tekva, yaşanan süreçle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Nasıl bir halkız arkadaş ya! Sadece 48 saat! 48 saat! Bu mu yani bu kadar telaş, aç kalma korkusu, susuz kalma korkusu... Hem de bu kadar inançlı, bu kadar Mutmein bir toplumda, olacak iş değil kıymetli Van halkı! Gerçekten; Olacak iş değil!” dedi.

İLİKLEDEN: HEM TEPKİ GÖSTERDİ HEM DE UYARI DA BULUNDU

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekim Yrd. Doç. Dr. Ümit Haluk İliklerden, sosyal medya da tepki ve uyarıda bulunanlar arasında yer aldı. İliklerden, “2 gün sıfır kalori açlık öldürmez fakat 10 saniye koronavirüs teması öldürür. Alışveriş bittiyse önlemler; 20 saniye el ve yüz yıkama (parmak araları bilek dâhil) tüm kıyafetleri balkona veya açık havaya en az 6 saat bırak alışveriş torbalarının hepsini çöpe at, tuzlu su ile ağız ve burun gargarası yap, ellerini tekrar yıka” dedi.

“BİR TELAŞ, BİR PANİK, DERSİN Kİ”

Sosyal medya üzerinden bir tepki de Van Toptan Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Metin Abi’den geldi. Abi, “Bir telaş, bir panik, dersin ki, saat 12 olduğunda herkesin arabası balkabağına dönüşecek” dedi.

VAN’DA GECE YAŞANAN YOĞUNLUK GÜN İÇERİSİNDE İSE SESSİZLİĞE BIRAKTI

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından Van’daki en işlek cadde ve sokaklarının boş kaldığı gözlemlendi. İçişleri Bakanlığının genelgesinin ardından Van’da gece saatlerinde market, fırın ve akaryakıt istasyonlarında yoğunluk oluştururken, gün içerisinde ise sokak ve caddeler tamamen boş kaldı. Emniyet güçleri, yasağın başlamasının ardından kontrol noktaları oluşturdu. Ekipler, kentin birçok noktasında önlem alırken, izinli geçişler dışında gelen her vatandaş geri çevrildi.

Yasak süresince fırın, eczane ve akaryakıt istasyonları açıkken, diğer tüm kepenklerin kapandığı görüldü.

BÜYÜKŞEHİR BOŞ CADDE VE SOKAKLARI DEZENFEKTE ETTİ

Tüm dünyada tedirginliğe neden olan Korona virüs salgınına karşı ilk günden bu yana çalışmalarını titizlikle sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi, sokağa çıkma yasağıyla birlikte çalışmalarını en üst seviyeye çıkardı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in de yakından takip ettiği çalışmalar kapsamında Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, yasak ile birlikte boş kalan cadde ve sokaklarda 76 personel 45 ilaçlama makinesi, 23 araçla dezenfekte çalışmaları yapıyor. Cumhuriyet, Kazım Karabekir, Milli Egemenlik, Sıhke, İskele, Zübeyde Hanım, İkinisan caddelerinde bulunan otobüs durakları, elektrik direkleri, çöp konteynerleri, saksılar, tabelalar, işyeri kepenkleri yine vatandaşların yoğun olarak bulunduğu Edremit, Kalecik, Bostaniçi, Memursen, Kevenli, Sıhke TOKİ'ler, şehir merkezinde bulunan siteler ve mahalle araları ekiplerce titizlikle ilaçlandı.

BİLİM KURULU ÜYESİ ÖZLÜ: BİR BEDELİ OLACAK

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sokağa çıkma yasağı duyurusu sonrası gelen görüntüleri değerlendirdi. Sokağa çıkma yasağı duyurusu sonrası vatandaşların fırın ve tekellere akın etmesini değerlendiren Özlü, şunları kaydetti: "Son 4-5 gündür işler iyi gidiyordu. İyi haberler geliyordu, seviniyorduk. Ama ben bugün bir kırılma noktasına geldiğimizi düşünüyorum. Bugün sokaklara taşan insanların bulaştırmasının önümüzdeki bir hafta-on gün içinde bir bedelinin olacağını düşünüyorum” dedi. Halkın tedbirsiz şekilde sokağa çıkmasıyla 'korkunç bir bulaşma olasılığı' olduğunu vurgulayan Özlü, "İyi olmasını temenni ederim ama iyi görünmüyor. Bana Türkiye'nin her yanından görüntüler geliyor. Eğer doğruysa bunlar çok ciddi problem var, mutlaka müdahale edilmeli" diye belirtti.

Editör: TE Bilisim