ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ/MENDUH ÇALIŞKAN- 24 Ocak 2020 tarihinde 6.8’lik deprem ile sarsılan, onlarca insanın hayatını kaybettiği, binlercesinin işe yaralandığı Elazığ Depremi konuşulmaya devam ediyor. Halen enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğü, arama kurtarma faaliyetlerinin aralıksız devam ettiği kentte, bir taraftan da depremzedeler için yardım seferberliği gerçekleşiyor. Depremin yaşandığı andan itibaren Türkiye’nin dört bir yanından Elazığ’a yardım ve destek yağarken Van da Elazığlı kardeşlerine el uzatan illerden birisi oldu. Depremin olduğu akşam hızlıca arama kurtarma çalışmalarına destek ekipleri gönderilirken hemen ertesi gün de belediyeler, dernekler, STK’lar ve gönüllüler yardımlarla birlikte hemen yola çıkıp Elazığ’a “Sizi en iyi biz anlarız” diyerek el uzattı…

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde Cuma günü saat 20.55’de meydana gelen 6,8’lik yıkıcı deprem Vanlılara 2011’de yaşanan acı deprem tecrübesini anımsattı. Bölgede yaşanan depremin etkisiyle şu ana kadar 29 vatandaş hayatını kaybederken, 382’si yaralı 1466 kişi hastaneye kaldırıldı. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 1,0 ile 5,1 arasında değişen 505 artçı sarsıntı daha meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bölgede 2 bin 418 personel, 304 araç ve 18 arama kurtarma köpeğinin seferber olduğunu söyledi. AFAD, Elazığ Valiliğine 2 milyon TL, Malatya Valiliğine 2 milyon TL olmak üzere toplamda 4 milyon TL yardım ödeneği gönderdi. Türkiye genelinde oluşan seferberliğe en büyük katkılardan biri de daha önce 2011 depremi ile sarsılan ve bu acının en büyük tanıklarından biri olan Van’dan geldi. Elazığ’da depremin yaşandığı ilk saatlerden itibaren Van’da bir seferberlik başlatılarak AFAD ekipleri, sivil vatandaşlar ve belediyelerden de birçok gönüllü çeşitli yardım paketleriyle yola çıktı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ STARTI VERDİ

Yaşanan depremin ardından bölge ile gereken irtibatı sağlayan ilk kurumlardan biri Van Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı oldu. Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada “Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonrası ilimizden deprem bölgesine ilk andan itibaren 40 kişilik AFAD ekibi, 2 UMKE ekibi, 4 ambulans,10 kurtarma aracı ve 3 tır çadır gönderilmiştir. Van valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in koordinasyonunda deprem bölgesi ile sürekli temas söz konusudur. Bu kapsamda deprem bölgesinden gelecek talep doğrultusunda başta gıda ve barınma olmak üzere ihtiyaçların karşılanması için hazır bir şekilde beklemekteyiz. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyemize ait 5 bin kişilik sıcak yemek TIR’ı da talep doğrultusunda bölgeye sevk edilecektir. Bu bağlamda depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

HIZLI BİR YARDIM KAMPANYASI DA EDREMİT’TEN

Edremit Belediyesi de depremin ilk anından itibaren başlatmış oldukları yardım kampanyası neticesinde topladıkları battaniye ve ısıtıcıları Elazığ’a ulaşmak üzere yola çıkardı. Edremit Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada “Depremin acısını en iyi bilen şehrin insanları olarak Elazığlı ve Malatyalı kardeşlerimizin acısını yürekten paylaşıyor, hemşerilerimizi dayanışmaya davet ediyoruz. Elazığlı kardeşlerimizin yaralarının sarılması noktasında belediye imkânlarımızla göndermek üzere hazırladığımız ilk konvoyumuz yola çıktı. Araç-gereç, ısıtıcı, giyim ve battaniyeden oluşan tırımızı Belediye Başkanı İsmail Say dualar eşliğinde uğurladı.” Bilgileri verildi.

TUŞBA BELEDİYESİ DE HALKAYA DÂHİL OLDU

Tuşba Belediyesi, Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle bölgedeki depremzedeler için 2 kamyon acil ihtiyaç malzemesini gönderdi. Deprem nedeniyle tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletilen Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Elazığ ve Malatya’daki depremzedeleri en iyi 2011 yılında 2 büyük deprem yaşayan Vanlılar olarak kendilerinin anladıklarını kaydetti. Yaşanan depremin hemen ardında harekete geçtiklerini dile getiren Başkan Akman, ilk olarak acil ihtiyaç malzemelerinden oluşan 2 kamyon malzemeyi sevk ettiklerini dile getirdi. Başkan Akman, “Yaşanan bu soğuk havalarda vatandaşlara bir nebze yardımcı olabilmek adına Elazığ'a gönderdiğimiz malzemeleri ekiplerimiz tarafında götürülen malzemeler oradaki dağıtım koordinasyonu merkezi yetkililere teslim edilecek” dedi.

BİR DESTEK DE İPEKYOLU BELEDİYESİNDEN

Depremin ardından harekete geçen İpekyolu Belediyesi, Başkan Vekili Sinan Aslan’ın talimatları doğrultusunda, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından yardım kamyonu hazırlandı. Hazırlanan yardım kamyonu, planlı bir şekilde bölgeye sevk edilecek. Yaşanan deprem felaketiyle alakalı bir açıklama yapan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, “Dün Elazığ’da, merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İpekyolu Belediyesi olarak bu üzücü afet nedeni ile bir yardım kamyonumuz hazır bir şekilde beklemektedir. Valiliğimizin koordinasyonunda planlı bir şekilde bölgeye sevk edilecektir. Ben tekrar Elazığ ve Malatya’da, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum”. İfadelerini kullandı.

GÜRPINAR DA ELAZIĞI UNUTMADI

Gürpınar Belediyesi de sosyal medya hesapları üzerinden yürüttükleri kampanyalar ile Elazığ’a destek sağlayacaklarını belirterek bir yardım çalışması başlattı. Belediye tarafından sosyal medya üzerinden şu açıklamalara yer verildi; “Elazığ ve çevre illerimizde hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı yaşanmamış olmasını diliyor, etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Meydana gelen depremden ötürü mağduriyet yaşayan kardeşlerimiz için battaniye, kışlık kıyafet ve ısıtıcı desteği sağlayacağız. Tüm hemşerilerimizin kampanyaya desteklerini Gürpınar İyilik Merkezi (GİMER) masasına ulaştırmalarını bekliyoruz.”

GEVAŞTA DA ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Gevaş’ta da Belediye Başkanı Murat Sezer’in çağrısıyla kısa süre içerisinde yüzlerce koli ayakkabı, battaniye, ısıtıcı malzeme toplandı. Sezer yaptığı açıklamalarda “kıymetli hemşerilerim Van depreminde bizlere desteklerini eksik etmeyen Elazığ’a destek vermenin tam vaktidir. Elazığlıların soğuktan korunmaları için her evden bir battaniye kampanyamıza destek vermenizi bekliyoruz. Gevaş Belediyesi’nde toplanacak yardımları en kısa süre içerisinde Elazığlı hemşerilerimize yollayacağız. Dün depremi yaşayan bizler bugün Elazığ ve Malatyalı depremzede kardeşlerimizin yaralarını sararak onları yalnız bırakmayacağız.” İfadelerini kullandı.

İL GENÇLİK MÜDÜRLÜĞÜ SEFERBER OLDU

İl Gençlik Müdürlüğü de yine Elazığlı vatandaşlar için seferber olan kurumlardan bir diğeri oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç’ın duyurusu ile birlikte Van ve ilçelerinin tümünde gençlik merkezleri yardım malzemeleri ile doldu taştı. İnanç’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamalar ise şu şekilde “Elazığ’da yaşanan deprem nedeni ile Elazığlı kardeşlerimizin ihtiyaç duyabileceği her türlü malzemeler için an itibari ile tüm Gençlik Merkezlerimiz ve Yurtlarımızda yardım kampanyasının startını vermiş bulunmaktayız. Hafta sonuda olsa yapacağınız yardımları teslim almak üzere tüm yurtlarımız, gençlik merkezlerimiz ve ilçe müdürlüklerimizde arkadaşlarımız görev başındalar. Valiliğimiz ve AFAD koordinasyon merkezimizden gelecek yönlendirme ile en yakın zamanda toplanan malzemelerimiz ile yola revan olacağız inşallah.”

VATANDAŞLAR EVLERİNİ AÇTI ESNAFLAR GIDA PAKETLEDİ

Depremin ardından dakikaların geçmesi ile birlikte Vanlı vatandaşlar sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla açık adres ve telefon numaralarına kadar tüm bilgilerini paylaşarak zor durumda kalan ailelere sığınmaları için evlerinin kapılarını açtı. Kamu kurumları tarafından yola çıkan yardım konvoyları ve tırların yanı sıra vatandaşların da birçoğu kendi sivil araçları ile temin etmiş oldukları yardımları bölgeye ulaştırmak üzere yola çıktı. Peynirciler Çarşısı esnafı da Elazığlı vatandaşların gıda ihtiyaçlarını karşılamak adına yüzlerce kahvaltılık ürünü paketleyip Elazığ’a doğru gönderdi.

Editör: TE Bilisim