Van’da 1 gün boyunca yağan karın ardından insanlar perişan olurken, karı temizlemekle yükümlü olan belediyeler, kurumlar ise bir günlük kardan dolayı sınıfta kaldı. Özellikle kente merkezinde yaşanan sorunlar tepkilere neden oldu.

 

Önceki gün Van’da başlayan kar yağışı ardından yerini güneşli havaya bıraktı. 1 gün boyunca etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken; kentte ulaşımdan normal yaşama kadar büyük zorluklara neden oldu. Özellikle kent merkezinde bulunan yolların ve kaldırımların temizlenmemesi hem tepkilere neden oldu hem de vatandaş kaldırımları ve yer yer yolları kendi imkânlarıyla açmak zorunda kaldı. Tüm bunların yanı sıra şehrin en kalabalık araç trafiğinin olduğu yerlerde de buna benzer sorunlar yaşandı. İpekyolu Yolu, Şabaniye gibi yol güzergâhlarının yetkili kurum tarafından temizlenmemesi vatandaşı mağdur etti. Şabaniye yolunda yapılan sürücü kurslarına ait araç sürüş testlerinde de aksamalar meydana geldi. Tüm bunların yanı sıra Edremit TOKİ’de oturan vatandaşlarda yolların kapalı olmasından dolayı işlerine gelemedi ya da geç kaldı.

 

VATANDAŞ KALDIRIMLA MÜCADELE EDİYOR

Kentte etkili olan kar yağışından dolayı en çok etkilenen ve zorluk çeken kesim kent merkezinde ikamet eden veya işlerine gelen insanlar oldu. Yolların temizlenmesine hemen başlanmaması, kaldırımlardaki karların bir türlü alınmaması vatandaşları mağdur etti. Özellikle de kaldırımlarda yürüyen insanlar bir yandan karla mücadele ederken diğer yandan kayıp düşmemek içinde kaldırım taşları ile mücadele etti. Kırmızı kaldırım taşlarının kar yağışının ardından kayganlaşmasından dolayı zaman zaman insanlar düşerken zaman zaman ise düşmemek için yoğun bir çaba sarf edildi.  

 

ENGELLİ BANTLARI KAR ALTINDA

Kaldırımda mücadele verenler elbette ki sadece hiçbir engel durumu olmayan insanlar değil. Bu insanların yanı sıra fiziksel engelli olan vatandaşlarda da kaldırımlarda yürüme konusunda zorluklar yaşıyor. Kaldırımların temizlenmemesi onları da bir hayli etkiliyor. Sarı bantlarla engellilerin yürürken rahat etmesi ve yollarını bulmalarına yardımcı olacak olan engelli bantları kar altında kaldı. Çok kaygan bir zemine sahip olan bu bantlar hem engellilerin düşmesine neden oluyor hem de insanların kayıp düşmesine. Hal böyleyken cadde üzerinde esnaflık yapan vatandaşlar kaldırımlardaki karları kendi imkânları ile temizlemeye başladı. Eline kürek, fırça alan esnaf hem iş yerlerinin önündeki karı temizledi hem de kaldırımlardan karları yola kadar attı.

 

YOLLARDAN PEK FARKLI DEĞİL

Kaldırımların yanı sıra yollardaki temizlenmeyen karlarda araçlara zorluklar yaşatıyor. Şehir merkezinin yanı sıra Van’ın önemli yol güzergâhlarından olan İpekyolu Yolu, Şabaniye Yolu ve buna benzer önemli yol güzergâhları da temizlenmediği ve tuzlanmadığı için araç sahiplerine zorluklar yaşatıyor. Sadece özel araçlar değil toplu taşıma araçlarına da büyük zorluklar yaşatan bu durum, yolda yürüyen vatandaşında korkusu oluyor. Gerek vatandaşlar üzerlerine gelecek su, çamur ve kardan korkarken gerekse de araç sahipleri kaza yapmamak için en minimum hızda ve dikkatle yolculuk yapıyor. Peki, sorunlar bu kadar mı? Değil. Şabaniye Yolu üzerinde ehliyet sınavları için kurs veren sürü kursları da zorluklar yaşıyor. Yolum temizlenip tuzlanmamasından dolayı sürücü kursları eğitimlerini veremezken yetkili kurumların bir çalışma yapması bekleniyor.

 

BİRAZDA MERKEZE BAKIN!

Van Büyükşehir Belediyesi mahallelerde kar çalışması için seferber oldu. Büyükşehir mahalleler için seferber oldu ancak, merkezde açılan yollar ve temizlenmeyen karlar sorunlara neden oldu. 24 saat boyunca kentte yaşanan kar yağışından dolayı kentte bulanan 1050 köy ve mezranın yol açma çalışmaları için seferber oldu. Kent genelinde bulanan 6 bin kilometrelik yol ağında 24 saat boyunca aralıksız çalışmalar yapan belediye, ayrıca gece boyunca 126 köy minibüsü veya sivil binek araç, 30 hasta nakil aracının tahliyesi yaptı.

 

MAHALLELERDE HUMMALI ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Önceki gün 24 saat boyunca devam eden kar yağışı nedeniyle kentte bulanan yaklaşık 900 mahalle ve mezranın yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışının yüksek kesimlerde bir metreyi aştığı kentte, Büyükşehir Belediyesi 6 bin kilometre yol ağında çalışma yaptı. Gece boyunca yaşanan aşırı yağış, buzlanma ve mahsur kalan araçların kurtarılması için tüm belediye ekipleri seferber olurken, kent merkezinde ise ana arterlerde sabaha kadar yüzlerce kişi kar temizleme çalışmasına katıldı. Dün gün boyunca toplam 78 öğrenci ve içerisinde öğretmenlerin olduğu servisler, 126 köy minibüsü veya sivil binek araç, 30 hasta nakil aracının tahliyesi yapıldı. Yolda kalan araçlar halatlarla çekilirken, hasta nakilleri için ise ambulanslar için ise gece boyunca yol açma çalışmaları yapıldı. Özellikle yüksek kesimlerde bulanan mezra ve köy yollarının açılması için karla amansız bir şekilde mücadele eden ekipler, oldukça zor saatler geçirdi. Karla birlikte tipinin de bastırdığı gecede birçok belediye ekibi de yüksek kesimlerde mahsur kaldı.

 

‘150 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI’ DENİLDİ AMA…

Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı karla mücadele çalışmaları için, 10 dozer, 40 greyder, 26 loder, 18 beko loder, 35 kamyon, 8 çekici trayler, 16 servis aracı. 16 çift kabin pikap, 5 kar savurma aracı, 6 tuzlama kamyonu, 4 minibüs olmak üzere toplam 150 iş makinesi. 40 hizmet aracı ve 450 kişi ile 13 ilçe ve 1050 köyün yol açma çalışmalarını sürdürdü. Yine gece boyunca kentin ana arterleri için ise Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı, 150 kişilik bir ekiple kaldırım ve ana arter kar temizleme çalışması yapıldığı söylendi ancak. Sonraki gün kaldırımların ve ana arterlerin kar altında olması düşündürdü.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim