ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Van’ın uzun yıllardır dile getirilen ve en çok konuşulan konusu olan Çevre Yolu gündemden düşmüyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Van ziyareti ile birlikte konu bir kez daha gündeme geldi ve gerçekleştirilen toplu açılışlarda, Van Çevre Yolu’nun da temel atma töreni düzenlendi. Bu adıma rağmen 2010 yılında ihalesi yapılan ve ardından çalışmalarına başlanılan çevre yolunun üstünden 12 yıl geçmesine rağmen tamamlanmaması hususu gündemden düşmedi. Birçok ilin birden fazla çevre yoluna kavuştuğu son 20 yıllık süreçte Van’ın halen çevre yolunun tamamlanmaması konusu kentin en ivedi sorunlarının başında gelirken trafik ve diğer bağlantılı yatırımların merkezinde olan konu bir şu sıralar yeniden konuşulmaya başlandı. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin ara bağlantı yollarını yapmaya çalıştığı 41 kilometrelik çevre yolu için bekleyiş sürerken mevcut durumunu Şehrivan’a değerlendiren Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, çevre yolunun bir an önce bitirilmesi gerektiğini dile getirdi.

ÇEVRE YOLU BİTMİYOR, VATANDAŞ MAĞDUR!

Çevre yolunun mevcut durumunu değerlendiren Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Van çevre yolu kaos oluşturmaktadır. Çevre yolunun yapımı ihale edildi. Fakat burada birçok vatandaşımız ciddi oranda zarar gördü. Çevre yoluyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buradaki insanlara yüzde 45’lik bir DOP kesintisi (3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla yüzde 45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır) meydana getirdi. Yani vatandaşlardan yüzde 45 oranında bir kesinti yaptı. Çevre yolunun maliyeti vatandaşın cebinden çıktı. Dolayısıyla böyle olunca da vatandaş haliyle çok mağdur oldu. Bu da yetmezmiş gibi bütün parsellerde mülk sahipleri birilerine ortak edildi. Bu 18. Maddeyi uygulama kısmında da insanlar 2’nci kez mağdur oldu” dedi.

“BİNLERCE İNSAN ŞU AN BİRBİRİNE ORTAK VE MÜŞTEREK KILINMIŞ”

Vatandaşların mağduriyetini bir kez daha gündeme alan Özdek, şunları söyledi: “Birçok insan mülkünden şu an istifade edemiyor. İnsanlar orada çok ciddi anlamda mağdur. Çevre yolu normalde 38 ilde kamulaştırılma yapıldı. Van’da da kamulaştırılmadan mahsun bırakıldı. Çevre yolu insanlarımızın cebinden yapılmak istendi lakin 12 yıldır süregelen uzun bir zaman oldu. Çevre yolunun açılması gerekiyorken, o bölgenin yeniden imara kazandırılması, alt yapı ve üst yapı çalışmalarının çözülmesi gerekirken çevre yolu bir türlü çözülmedi. Binlerce insan şu an birbirine ortak ve müşterek kılınmış. Oradaki yollar hâlâ açılmamış. Edremit güzergahında, Bostaniçi ve Kevenli bölgesindeki bütün insanlar dertli ve mağdur olmuşlardır.”

ÇEVRE YOLUNDA ÇALIŞMA VAR AMA...

Çevre yolu yılan hikayesine döndüğünü belirten Özdek, “Çevre yolu Erciş yolundan başlayarak hayvan pazarı arkasından vurup Bostaniçi’nden Kevenli bölgesinden Kurubaş bölgesine, Kurubaş bölgesinden Kavurma, Edremit bölgesine ve oradan da Elmalı Köyü ve TOKİ’lerin üstüne kadar gelmiş durumda. Elmalı bölgesinde kısmen de olsa altyapısı yapılmaya çalışılıyor. Alt yapı çalışmaları devam ediyor fakat çevre yolunda nedense çok ağır çalışılıyor. Bunun sebebi ise, mesela Çiçekli bölgesinde çevre yolunun ihalesi bile yapılmamış. Çevre yolu toplam 61 kilometre, kalan kısım 41 kilometre, Çiçekli tarafında ise az bir yer kalmasına rağmen bugüne kadar bir hareketlilik görülmedi. Çevre yolu bir firmaya ihale edildi fakat o firma çok ağır davranıyor. 12 yıldır süren çevre yolu bir türlü açılmadı. 2-3 ay sonra kış gelecek. Kış şartları göz önünde bulundurulduğunda bitmesi gerekiyordu ama halen bitmemişse demek ki burada çok ciddi ihmaller söz konusudur. Bu da tarafımızca kabul edilmemektedir” şeklinde konuştu.

ÇEVRE YOLU TAMAMLANMADAN VAN’IN SORUNU BİTMEZ!

Çevre yolunun Van’a katkı sağlaması beklenirken birçok zararı meydana getirdiğini söyleyen Özdek, devamında şunlara yer verdi: “Oysa Bitlis, Malatya, Samsun, Konya, Bursa, Gaziantep’in çevre yolu o şehirleri kalkındırmış o bölgeyi kalkındırmış ve şehirlere katkı sunmuştur. En azından trafik konusunda şehirler rahatlamıştır. Ama Van’da çevre yolunun açılmaması hasebiyle sorunlar yaşanıyor. Bugün stadımız yapılmak istense de çevre yolu güzergahında olduğu için yapılamıyor. Otogar çevre yoluna münhasır yapılmak isteniyor ama çevre yolu olmadığı için Van yeni bir otogara da kavuşamıyor. Şu anda Edremit’te yüksek tonajlı arabalar trafiği sıkıntıya sokuyorlar. Hafif araçlarla yüksek tonajlı araçlar tamamen Edremit bölgesini kullanmaktadırlar. Bu olay ve sorunların tamamının sebebi çevre yoludur. Çevre ve Şehircilik Bakanına defalarca kez Van’ın şu an sıkışmış bir bölge olduğunu, yeni bir Van’a ihtiyaç olduğunu söyledik ama hâlâ çözülmedi.”

ÖZDEK: ÇEVRE YOLUNUN İVEDİLİKLE AÇILMASI GEREKİYOR

Geçtiğimiz aylarda çevre yolu için Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile görüşen Özdek, “Bizim memleketimizin ve insanlarımızın çevre yoluna ihtiyacı var. Zaten insanlarımız yeterince mağdur oldu. Bir mağduriyetin bir an önce ortadan kaldırılması için çevre yolunun ivedilikle açılması gerekiyor. Çevre yolu yılan hikayesine döndü. 4 etaplık olarak gidilmeye çalışılıyor fakat daha bir etabın bitmesi söz konusu değil. Alt yapı çalışmaları devam ediyor. Biz Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile görüştük. O görüşmede Başkan Say, bu yolları açmak için bütçelerinin olmadığını ve yolu açamadıklarını söyledi. Biz çevre yolunun açılmasını istiyoruz” dedi.

“ÇEVRE YOLU 61 KİLOMETREDEN İBARET DEĞİLDİR”

Van’ın trafik sorunundan da söz eden Özdek, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Çevre yolu güya yapılıyor ama sadece Elmalık bölgesi yapılıyor. Şu an Kurubaş, Kevenli ve Bostaniçi bölgesinde hiçbir gelişme yok. Sadece Elmalık bölgesinde çevre yolu satıh olarak yapılmaya çalışılıyor. Bu da yeterli değildir. Çünkü Van çevre yolunun 61 kilometresi çok uzun bir yol değildir. Buradan yetkililere sesleniyorum; çevre yolu Van’ın kan damarı olacaktır. Bu nedenle Van çevre yolunun bir an önce açılması gerekiyor. Van çevre yolu açıldığı zaman o bölgeyi tamamen ıslah edecektir. O bölgede yeni yerleşimler olacaktır. İmar başlı başına bir sorundur. Konut fiyatları da imardan dolayı yüksektir. Bunların hepsinin sebebi imardır, imarın sebebi de çevre yoludur.”

“VAN’IN ÖNÜ AÇILMALI”

Özdek, son olarak şunları söyledi: “İnsanlar birbirine ortak kılındı. Vatandaşların ondan sonra arsalarında kaymalar meydana geldi. Ortakları kabul etmeme durumları meydana geldi. Ondan sonra da kavgalar, gürültüler oldu. Bunun yarın öbür gün daha da büyümemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir an önce Van’ı önemseyip Van’a bakması lazım. Van bunları hak etmiyor. Van gelişmeye müsaittir. Van şu anda kalkınmaya yüz tutmuş ama kalkınamamakta olan bir ildir. Van tabularını yıkmayana kadar Van’ın yolu açılmayacaktır. Van’ın çehresini değiştirmemiz lazım. Van’ın önünü açarsak, çevre yolu ile o sorunları halledersek o bölgelerde çok güzel yerleşim alanları yeşil alanlar, mesire alanları yapılarak o bölgelerde çok güzel yeni yapılaşma ve oluşumlar meydana gelecek. İnsanlarımız da rahatlayacaktır.”

Editör: TE Bilisim