ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van bugünden itibaren 2018 yılı fuarlarının açılışı yapıyor. Van ve bölgede bir ilk olan ‘Van Tekstil ve Ev Tekstilleri Fuar’ıyla başlayacak olan fuarlar yıl içinde yapılan birçok fuarla devam edecek. 29-31 Mart tarihleri arasında açık kalacak olan fuar ve sonraki fuarlar ile İran pazarına ulaşılarak, Van’ın ihracatı artırmak hedefleniyor.

 

Van’da 2018 yılında yapılacak olan fuarların açılışı bugünden itibaren başlıyor. Van Tekstil ve Ev Tekstilleri Fuar’ının ilk yarın kapılarını açıyor. Van ve bölgede bir ilk olma özelliğine sahip olan fuar, Van ve bölge tekstilinin tanıtımı ve birçok pazara ulaşımı noktasında önemli bir yere sahip. Son zamanlarda tekstil konusunda önemli bir aşama kaydeden Van, bu fuar ile birlikte artık sadece sipariş üzerine üretim yapan değil, pazarlar için üretim yapacak. Bugün açılışı yapılan olan fuarla ilgili konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Bu yöresel tekstil ürünlerin satış amaçlı değil, sipariş üzerine üretilen ürünler olduğunu gördük. Bizde bunu pazara dönüştürme, bölge ve İran pazarına açarak yeni ürünler ortaya çıkması adına bu fuarı yapmayı hedefledik.” Dedi.

 

SİPARİŞ ÜZERİNE DEĞİL PAZARA SATIŞ

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkam Süleyman Güler, sahada basın mensuplarıyla birlikte Van’a ve ülkeye hizmet ettiklerini ifade etti. Güler ilk olarak şunları söyledi: “Ev Tekstil Fuarı için toplandık. Bu fuar ilimiz ve bölgede ilk defa yapılıyor. Bu fuardaki amacımız. Son dönemlerde bölgede tekstil üzerine büyük yatırımlar yapıldı. Biz bunun iyi bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Bu yöresel tekstil ürünlerin satış amaçlı değil, sipariş üzerine üretilen ürünler olduğunu gördük. Bizde bunu pazara dönüştürme, bölge ve İran pazarına açarak yeni ürünler ortaya çıkması adına bu fuarı yapmayı hedefledik.” Fuarın 3 gün açık olacağına değinen Güler, fuarın bağlantı odaklı bir fuar olacağına işaret etti. Güler şöyle devam etti: “Fuarın ölçeğini kendi bünyemizde biraz daha küçük tutmaya çalıştık. Çünkü biz bir fuardan artı bir sonuç almak istiyoruz. Buradan da tüm kesimleri fuarın açılışına ve sahip çıkmaya davet ediyorum.”

 

25 FUAR PROJESİ VAR

Van yapılan ihracatı, ekonomiye olan katkısı dikkate alındığında bölgenin çekim merkezi olarak öne çıktığını ifade eden Güler, "Ajans Asya Fuarcılık olarak Van'da 2010 yılında düzenlediğimiz ilk fuar projesinden 2017 yılı sonuna kadar başarı ile gerçekleştirdiğimiz toplam 25 fuar ile bölgenin kalkınmasında önemli rol üstlenmiştir. Yılların deneyimi, bilgi birikimi ve fuarcılık alanında güvenilir hizmet anlayışı ile verimli buluşmalara ev sahipliği yapıyoruz. Bölgenin ticaret merkezi Van'da 2010 yılından 2017 yılı sonuna kadar 8 ülkeden 2 bin altı yüz firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile düzenlediğimiz, 25 fuar projesiyle Ortadoğu ülkelerinden ve yurt genelinden gelen bir milyon üç yüz bin ziyaretçiyi ağırlayarak, hem Van hem de bölge ekonomisine katkı sağladık. Ayrıca toplam ziyaretçinin yüzde 20'sinin şehir dışından geldiğini var sayarsak şehir ekonomisine de ayrıca katkı sağlamıştır.” Şeklinde konuştu.

 

HEDEF TEBRİZ’DE TURİZM FUARI DÜZENLEMEK

2017 yılında organize ettikleri 4 fuarla başarılı bir yılı geride bıraktıklarını aktaran Güler şu ifadelere yer verdi: “2017 yılında yaklaşık 450 firmayı 167.000 ziyaretçi ile buluşturarak ilimiz ve bölgemiz ekonomisine büyük katkı sağladık. Hedefimiz 2018 yılında yurt içinde 7 yurt dışında 2 fuar düzenlemektir. Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkam Güler, 2018 yılında da Tekstil ve Ev Tekstili Fuarı, İnşaat Yapı ve İş Makineleri Fuarı, Uluslararası ArGe ve İnovasyon Eğitim ve Kariyer Fuarı, Yenilenebilir Enerji Fuarı. Uluslararası Van Turizm Fuarı ve Van Asya İpekyolu Sanayi ve Ticaret Tedarikçileri Fuarı düzenleneceğini ve fuarlarda sektörlerin lider markaları ile alıcılarının Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi çatısı altında buluşturulacağını kaydetti. Güler Ayrıca Ekim ayında Urumiye'de Sanayi ve Ticaret Fuarı, Kasım Ayı İçinde Tebriz'de Turizm Fuarı Düzenlemeyi hedeflemekteyiz.”

 

GÜLER: İRANLILARI MİSAFİR EDECEĞİZ

Güler konuşmasının devamında, “Van Tekstil fuarı bölgemizde ilk defa yapılan bir fuar. Malumunuz bölgede son yıllarda tekstil sektöründe belirli olumlu gelişmeler olmaktadır, Bizde bunu değerlendirmek ve yeni pazarlar oluşturmak komşu ülke pazarlarına girmeyi sağlamak amacıyla organize etmekteyiz. Bağlantı odaklı kurguladığımız fuarımızın katılımını kısıtlı tutarak verimliliğini artırmak istedik. Bu fuarımıza bölgeden ve ülke genelinden birçok firma katılım göstermiştir. 3 gün devam edecek fuarda önemli bağlantıların olacağını beklemekteyiz. Fuara tekstil sektörü ve ev tekstili sektörlerinde bölge ve ülke genelinde iştigal eden üretici bayii ve distribütörler ile birlikte perakende satış yapan firma yetkililerini ziyaretçileri olarak davet ettik. Aynı zamanda komşu ülkemiz olan İran İslam Cumhuriyetin den 50 kişilik alım heyeti getiriyoruz gene fuar özelinde Kapıköy'ün bağlı olduğu Hoy belediye başkanı ve 30 kişilik ekibi ile birlikte misafir edeceğiz. Bu önemli organizasyona herkesi fuarı görmeye davet ediyoruz.” Diye belirtti.

 

İRAN İÇİN ALTYAPI HAZIR

İran’da düzenlenecek olan fuarlar hakkında konuşan Güler şöyle devam etti: “Bu fuarlarda bölgede üretilen ürünlerin İran pazarına girmesi için çalışıyoruz. Bu anlamda yapılması hedeflenen fuarların altyapısında bir yerlere geldik. Sadece Van’dan değil, potansiyeli olan illerde bu fuarlara katılacak. Burada İranlı ziyaretçileri nasıl daha fazla çekebiliriz onun çalışması içinde olacağız. Aynı zamanda orada bir çalıştay yapacağız. Bu anlamda var olan eksiklerimizi giderme ve insanlara daha fazla ulaşma anlamda bir çalıştayımızda olacak.”

 

“SEKTÖR FUARI SAATLERİNE KARIŞAMIYORUZ”

Fuarların açılış-kapanış saati ve açık kaldığı süreyle ilgili de konuşan Güler, “Fuarlar bildiğiniz gibi bir kanun çerçevesinde yapılıyor. Normalde fuarların açık olma saatleri bellidir. Bu saatler dışında açık tutamıyorsunuz. Örnek olarak tarım fuarlarında daha çok kırsaldaki insanlara hitap ettiği için, kırsaldan insanlar erkenden geliyor. Siz akşam geç saatlere kadar da açık tutamıyorsunuz. Fuarın erken kapandığıyla ilgili eleştiriler için bu cevabı verebilirim. Özellikle satış odaklı fuarlarda bir daha esneklik yapılması gerekiyor. Ancak normal sektör fuarlarında normal prosedürü uygulamak zorunda kalıyorsunuz. Bazen sorun yaşamamız rağmen yine esneklik yapmaya da çalışıyoruz.”

 

BAĞLANTI YAPILSIN, İHRACATA DÖNÜŞSÜN

Fuarın tarihi hakkında konuşan Güler, 2 fuarın aynı tarihe gelmesi ise şöyle yorumladı: “2 tane aynı fuar gerçekleşmeyecek. Bunlardan bir tanesi perakendeye yönelikken diğeri ise toptana yönelik olacak. Bu tarihi almamızdaki sebep ise İranlıların bu tarihte Van’da olmasından dolayıdır. Çünkü eğer burada üretim yapacaksa İranlıların ne istediğini de bilmeleri gerekiyor diye düşündük. O tarihlerde İranlılardan hem aile hem tüccar hem de sanayiciler burada olacak. Sanayici sadece bulduğu satar ancak halk ne istediğini söyler. Perakende satıştan ziyade bağlantı odaklı çalışıyoruz. Burada bağlantılar olsun ve ileri ki süreçte ihracata dönüştü. Diğer kardeşimizin yaptığı fuarla ilgili bir sorun yok. 2 fuar bir birinde ayrı fuarlar.”

 

“KABOTAJ BAYRAMININ VAN’DA BAŞLAMASI ÖNEMLİ”

Van turizmde bir noktaya kadar geldi. Turizmin kendisiyle beraber getirdiği bazı eksikliklerde göz önüne çıkıyor. Bunları telafi etmek adına herkes büyük bir fedakarlıkla çalışıyor. 14 Nisan’da kabotaj bayramının startının Van’da verilmesi çok büyük bir gelişme. Antalya, İzmir ve İstanbul gibi iller dururken bunun Van’da yapılması çok büyük bir önemdir ve herkesin Van’a verdiği önemi gösteriyor. Bu da sadece fuarı değil her şeyimizi etkileyecektir. Bu sene bildiğiniz gibi Van’ın kurtuluşunun 100. yılı. Bu sene ile birlikte Van artık üzerine bırakacak yeri geldiğinde Van’ı da geride bırakması gerekiyor. Bizde bunu önemsiyoruz.”

Editör: TE Bilisim