ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama katılımının kolaylaştırılmasını ve mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi sağlamak, genç istihdamını artırmak, illerdeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik projeleri hayata geçirmek, sosyal girişimlerin kurulmasına ve kapasitelerinin artırılmasına katkı sağlamak ve sosyal yardım alan kesimin gelir düzeyinin artırılmasına destek olmak amacıyla yürütülen 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından sunulan projeler kapsamında Bitlis, Hakkari, Muş ve Van’dan toplam 5 proje desteklendi. Bölgede yine tarımsal üretim anlamında önemli projelere destek çıkarken Van’da küçük ama iki önemli projeye destek çıktı. Ceviz, bal ve otlu peynirin geleneksel üretim ve satış ağından çıkarılıp marka şeklinde pazara dahil edilmesi konusundaki projeler kabul alırken, o proelerle ilgili Şehrivan’a görüş bildiren DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray iki projenin de çok önemli ve kent adına kıymetli projeler olduğunu söyledi.

TRB2’YE İLLERİNDE ÜRETİM YAPACAKLARA TOPLAMDA 8,5 MİLYONLUK DESTEK VERİLECEK

2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından sunulan projeler kapsamında Bitlis, Hakkari, Muş ve Van’dan toplam 5 proje desteklendi. Bitlis’te; Bitlis İli Denizcilik Manda Yetiştiriciliği Birliği tarafından başvurulan Manda Üreticilerini İşleme Projesi, Hakkari’de; Derecik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başvurulan Seracılıkta Narin Eller projesi, Muş’ta; Korkut Belediye Başkanlığı tarafından başvurulan Korkut Belediyesi Yün Ürünleri Üretim Atölyesi, Van’da ise; Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor ve desteklenen projeler oldu. Bu 5 proje yaklaşık 7,5 milyon TL tutarında hibe desteği almaya hak kazanırken, destek almaya hak kazanan projeler ile TRB2 Bölgesi’nde yaklaşık 8,5 milyon TL yatırım yapılması öngörülüyor.

VAN’DA 2 PROJE DESTEK ALDI, BAŞARILI OLURLARSA MARKALAŞMADA KATKILARI BÜYÜK OLACAK

Van’da da Bahçesaray Kaymakamlığı tarafından başvurulan ‘Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor’ projesi ile Sınırlı Sorumlu Van Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin başvurduğu ‘Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi’ destek almaya hak kazanan projeler oldu. Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor projesi 1 milyon 575 bin TL, Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesi ise 900 bin TL destek iki proje toplam 2 milyon 475 bin TL destek almaya hak kazandı. Öte yandan Van’da destek almaya hak kazanan bu iki proje, yüzde 90 destek oranı ile TRB2 Bölgesinde en çok destek alan projeler oldu. DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van’da destek almaya hak kazanan 2 proje ile ilgili Şehrivan’a konuşarak, projelerle ilgili bilgi verdi.

GÜRAY: BU PROJELER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Güray, sözlerine projeleri anlatarak başladı. ‘Bahçesaray Ceviz ve Bal Paketleme Tesisine Kavuşuyor’ projesine de değinen Güray, “Son yıllarda özellikle yöresel ürünlerin üretiminin teşviki önem kazandı. Özellikle pandemi sonrası. İnsanlar daha doğal, daha organik ürünleri tercih etmeye başladı. Fabrikasyon ürünlerden ziyade daha doğal yöntemlerle üretilen ürünlere rağbet arttı. Bizim görev alanımız sadece Van’dan ibaret değil, TRB2 Bölgesi de bize bağlı. Biz zaten 4 ilde belli başlı ürünler için Coğrafi İşaret Tescil çalışmaları da yürütüyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana yöresel ürünlere özellikle tarımsal üretime ayrı bir ilgimiz var. Bu iki proje de bizim için çok kıymetli. Bahçesaray’ın balı ve cevizi kısmen de olsa bir marka değerine sahip olan ürünler. Fakat takdir edersiniz ki özellikle rekabet anlamında ne yazık ki ne balda ne de cevizde ciddi bir markalaşma, ciddi bir paketleme yok. Hal böyle olunca, üreticiler olması gerekenin çok altında rakamları ellerinden çıkarıyorlar. Hem bu ürünlerin marka değerini yükseltmek hem üreticileri daha fazla kazanç sağlayarak üretime teşvik etmek için bu projeler bizim için önemli” dedi.

VAN OTLU PEYNİRİNİN PİYASADAKİ ALGISINI DEĞİŞTİREBİLİR!

Güray, Otlu Peynirin Küp Serüveni Projesine de anlatarak, “Van otlu peyniri yöreye ait endemik bitkilerden elde edilen bir ürün fakat otlu peynirin de piyasaya sunum şekli çok sıkıntılı. Hem üreticiden tüketiciye sunum aşamasına bir standart getirmek hem de ürünün değerinde piyasaya arz edebilmek anlamında önemli bir proje. Bu proje bizim için güzel bir proje. İnşallah başarılı olur ve özel sektöre de yön verir. Tüketici ne yönde talepte bulunursa üretici de onu almak zorunda. Bu anlamda projenin önemli yönlendirici fonksiyonu olduğunu düşünüyoruz. Ürünleri daha hijyenik ortamda tüketiciyle sunmak, fiyat olarak da hak ettiği değerin üreticileri aktarılması için önemli bir proje olarak görüyoruz. Daha da önemlisi kadın girişimciler tarafından sunulması ayrı bir önem katıyor projeye” ifadelerini kullandı.

GÜRAY: SÖZLEŞME İMZALAYIP HEMEN BAŞLATACAĞIZ

Güray, projelerin son durumu hakkında bilgi vererek, “Şu an ilgili dokümanları hazırlayıp bakana sunuyoruz. Sözleşme imzalayıp hemen başlatacağız. Bahçesaray Kaymakamlığı ve kooperatif satın alma süreçlerini başlatıp faaliyetlerine başlayacak. Bizim projelerimizin 12 ile 24 ay arasında süresi oluyor ve bu süre zarfında projeler tamamlanmak zorunda” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim