Van TB’nin yeni başkanı Enver Memduhoğlu seçilmelerinin üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra basın mensuplarıyla bir araya geldi. Van Ticaret Borsası’ndaki uzun süreli sessizlikten sonra gazetecilerin karşısına çıkan ilk isim olan Memduhoğlu, sessiz dönem için ‘çok konuşmak’tan ziyade yaptıkları hizmetlerle basında yer almak istediklerini ifade etti. Son günlerde sıkça dile getirilen Van TB’nun çok borcu olduğu, sıkıntıların yaşandığı ve gibi bir çok konuyu değerlendiren Memduhoğlu, aksine Van TB olarak çok iyi durumda olduklarını, bölgesel olma anlamında Hakkari’yi bünyelerine kattıklarını anlatta. Memduhoğlu ayrıca Mart ayında açacakları laboratuvar hakkında da bilgiler verdi.

 

Van TB binasında basın mensupları ile tanışma toplantısında bir araya gelen Enver Memduhoğlu, yaptıkları çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Oda yönetimi olarak son 2 yılda üye sayılarını 300’e çıkardıklarını ifade eden Memduhoğlu, 14 yıllık kapalı kutu halinde olan borsanın üye sayısını arttırarak, hizmet olanağına başladıklarını belirtti. Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu, 2016 yılının Mart ayında faaliyete girecek olan Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı'nın akrediteye uygun bölgenin en iyi laboratuvarı olduğunu söyledi. Selman Toprak’ın istifa etmesiyle ilgili de konuşan Memduhoğlu, “Selman Bey iş yoğunluklarından ve işlerinin diğer şehirlerde olmasından dolayı istifa etti. Şimdide bizim başkan yardımcılığında yer alıyor. Kendisinin kovulması ya da görevden alınmasıyla alakalı bir şey söz konusu değildir.” Dedi.

 

MEMDUHOĞLU: 2 YILDA 300 ÜYEYE ULAŞTIK

2 yılda 300 reel üyeye ulaştıklarını söylen Başkan Hemduhoğlu ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “45 kişilik bir heyeti ve üyesi olan bir borsayı devir aldık. Tabi bu borsayı devir alırken son 2 yıl içerisinde nihai olan yaklaşık 300 reel üyemiz var. Yani 14 yıllık kapalı kutu olan bir borsayı biz 2 yıl içerisinde 300 üyeye ulaştırarak, hizmet olanağımıza başladık. Tabi borsa denilince, bölgemizde maalesef bir tanı yok. Hatta bazıları bize siz borsa da para işlemleri mi yapıyorsunuz? Diye bize soruyorlar. Biz kısa süre içerisinde seçimlerle ilgili bazı badireler atlattık. Kısa süre içerisinde bazı seçimler oldu. Bunun yanı sıra bazı yalan yanlış haberler oldu. Bu anlamda bizim ilkemiz, gerçek anlamda borsacılık nedir? Bunu bölge halkına nasıl bir öncülük edebiliriz oldu. Asıl amacımız tarım ve hayvancılığın önemini anlatmak. Bölge halkına ve yatırımcıya nasıl bir destek veriyor olabileceğimiz konusunda ekip değiştik. Yeni bir ekibimizle birlikte bu konular için yol aldık.”

 

“MUHALİFLERLE MÜCADELE ETTİK VE GÖREVE GELDİK”

2 yıl içerisinde farklı muhalifler ve kişilerle mücadele ettiklerini söyleyen Hemduhoğlu, bunun sonucunda ise seçildiklerini belirtti. Hemduhoğlu, “Bu anlamda yönetimin tümü değişti. Yatırımlara son bir yıla odaklandık. Bizim basından kaçtığımız gibi bir şey söz konusu değildir. Biz her zaman denetlenmeye hazırız ve kapımız her zaman açık. Geçmişte yapılmış olan birçok yanlış var. Geçmiş yönetimin muhakkak ki yapmış olduğu güzel şeylerde var. Bizde buna karşılık olarak bir laboratuvar yaptık ve bu laboratuvarın açılışını Mart ayında yapmayı planlıyoruz. Bu bölgenin ihtiyacı olan bir şeydi. Toprak su analiz laboratuvarı olmak üzere 3 dalda çiftçiye, yatırımcıya hizmet verecek. Bu yıl deneme aşamasında olduğu halde 2 bin 400 yakın bir işlem yapıldı. 3 şahıslar ve aracılar tamamen men edildi. Toprak sahipleri buradaki laboratuvarda işlemleri çok rahat bir şekilde yapabilecekler. Bunun yanı sıra fidecilik ile alakalı bir projemiz var. Burada fide dikmek isteyen yatırımcıya yardımcı olmak amacıyla bir ön ayak olacağız. Bu anlamda kendilerine destek vereceğiz ve borsa olarak da meyve fideleri satacağız.” Dedi.

 

MEMDUHOĞLU: DEMEÇ VERMENİN ANLAMI YOK

Basına söylemlerle değil hizmetlerle çıkmak istediklerini dile getiren Hemduhoğlu şöyle devam etti: “Biz medyaya çıkmak istediğimiz zaman söylemlerle değil, gerçekten bölgeye sunacağımız eylemlerle çıkacağız. Yani her gün basının karşısına geçip bir demeç vermenin bir anlamı yok. Bu benim fıtratıma yanlış bir şeydir. Biz yatırım yaptığımız zaman yatırımımızla birlikte çıkarız basının karşısına ve bunu hizmet diye söyleriz. Bizim için önemli olan budur. Biz bu şuurla yola çıktık. Bu oda halkın ve bölgenin odasıdır. Biz yanlış işler yapmadan odamıza, halkımıza ve insanlara hizmet getirmek için çalışacağız. Hayvancılık sektöründe olması gereken yerde olmadığımız kanısındayız. Özellikle küçükbaş hayvanda Türkiye’de 1’inci konumdayız. Tabi 90 yıllara göre daha gerideyiz. O dönemlerde 5 milyon civarında olan hayvancılık bu dönemde 2 bin 700 civarındayız. Bu konunun esprisi olmaz. Bunun yanız sıra arıcılık konusunda arıcılar ile görüştük ve STK olarak kendilerine destek vereceğiz. Otlu peynirle alakalı girişimlerimiz var. Bizim borsa olarak tek hedefimiz olan Van ile ilgili enezem olan konuların önünü açmak için çalışmalar içerisinde olacağız.”

 

“GAZETECİLERİ ŞAHİT OLARAK GÖRÜYORUM”

Hemduhoğlu basının haber yaptıklarında kendilerine de başvurmalarını istediğini söyledi. Hemduhoğlu, “Sizlerden bir ricamız olacak. Biz sizin haber yapmanıza asla karşı değiliz. Ancak bir haber yaptığınız zaman kulaktan dolma yerine haberi yaptığınız zaman odaya başvurmanızı istiyoruz. Birilerinin gelip bir şeyler anlatmasıyla değil yani yanlış bilgiler ile değil gerçek olanlarla olmasını istiyoruz. Ben gazetecileri her zaman şahit olarak görüyorum. Bu anlamda gazetecilerin işi çok zor, bu yüzden neye şahitlik edeceklerini 2 kez düşünerek söylemelerini ve yazmalarını diliyoruz. Bu anlamda gazetecilerin varsa bir şeyleri bize sorarak ve bize danışarak kamuoyunu bilgilendirmesini istiyoruz. Bizim ilkemiz bu yöndedir. Kısacası biz hizmet için geldik. Daha iki yılımız var. İnsanlar bizim arkamızdan Allah razı olsun dediği zaman bu bize yetişir, Allah kahretsin dedikleri zamanda bu gelir bizi bulur. Biz bu şuurlar bu işe yaklaşıyoruz. Bizim borsa olarak hiç kimseyle bir küskünlüğümüz yoktur. Biz Van için yapılacak her şeyin destekçisi olacağız.” Sözlerine yer verdi.

 

MEMDUHOĞLU: MANTIKLI BİR KARAR ALDI

Başkan Hemduhoğlu’nun açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Önceki başkan Selman Toprak’ın istifasıyla ilgili sorula soruya Hemduhoğlu şu cevabı verdi: “Selman Bey halen bizim başkan yardımcılık görevi devam ediyor. Selman Bey işlerinden dolayı buradan ayrılmak zorunda kaldı ve istifa etti. Odanın zarar görmemesi adına, bazı işlerin daha iyi yürümesi dışında her hangi bir sıkıntısı yok. Böyle bir şey olsaydı şu anda kendileri yönetimde görev almazdı. İşlerinin Eskişehir ve Bursa’da yoğunluklu olmasından dolayı kendileri buradaki görevlerinden istifa ettiler. 6-7 ay boyunca ben vekâleten zaten burada görev aldım. Kendileri buraya fazla zaman ayıramadıkları için mantıklı olan bu kararı almıştır. Selam Beyin kovulması ya da görevden alınması gibi bir şey söz konusu değildir.”

 

“YENİ HAYVANCILIK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Yeni hayvancılık projesi ne aşamada? Sorusuna da cevap veren Hemduhoğlu,Yeni hayvancılık proje anlamında biz Torku Konya’dan, Denizli ve buna benzer birçok ilden biz emsal teşkil eden örnekler aldık. Nasip olursa projemiz ilerleme aşamasındadır. Bu proje için yoğun bir mesai harcıyoruz. Az öncede dediğim gibi biz her zaman yaptıklarımızla sizin karşınızda olmak istiyoruz. Bu anlamda proje bittiği zaman bu konuyla ilgili de sizlere bilgi vereceğiz. Tarih olarak şuan bir tarih vermek çok doğru olmaz. Ama dediğim gibi yoğun bir çaba harcıyoruz.” Dedi.

 

MEMDUHOĞLU: BÖLGEYE DE HİZMET VERİYORUZ

Hakkâri’de şube açılması gündeme geldi. Bu anlamda sonuç ne oldu? Sorusu üzerine Başkan Hemduhoğlu bölgeye hizmet verdiklerini söyledi. Hemduhoğlu şu sözlere yer verdi: “Hakkâri’de şube açtık. Orada bir istihdam sağlamış olduk. Hakkâri’nin yanı sıra Yüksekova’da aynı şekilde bir temsilcimiz var. Yine burada Erciş bildiğiniz gibi bizde değildi. Erciş’te te temsilcilik açtık. TRB2 Bölgesi’nde sizin de bildiğiniz gibi 4 il var. Biz Hakkâri’yi buraya bağlayarak iyi bir iş çıkardık. Tabi geriye 2 il kalıyor Muş ve Bitlis gibi, bu illerin de Van’a bağlanması konusunda çalışmalar yaptık. Ancak bu illeri alma konusunda büyük mesailer harcanıyor. Bizim geriye kalan iller içinde talebimiz oldu. Bunun içinde gerekli çalışmaları yapacağız. Biz borsa olarak fazla para kazanmadan tamamen bir hizmet STK’sı olmak istiyoruz. Bölge biraz bakir bir bölge bu yüzden yatırımları yaparken ileriye dönük yatırımlar yapmamız gerekiyor.”

 

“BÖYLE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Borsanın iflas ettiği, çok sayıda borcu olduğu konusunda söylemler var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz? Sorusuna cevap veren Hemduhoğlu, “Borsanın şu anda iflasın eşiğinde gibi durumu söz konusu değildir. Borsamız şuanda nasıl bir geliri var ise reel olarak da gideri vardır. Bu anlamda hiçbir zaman hesap vermekten kaçmadık. Bizler şuanda Borsa yönetmenliğindeki yönetim şekli nasıl ise o şekilde yönetiliyor. Eğer ki Borsa’nın iflası söz konusu olmuş olsaydı şuan Türkiye gündemindeydi. Böyle bir durum söz konusu değildir. Borsamız her zaman denetleniyor ve paramızda vardır. Şuan hiçbir işlem yapmasak bile elimizdeki paramız bizleri belirli bir yere kadar götürür. Doğru iş yaptığımız için eski kişilerin yanlış işlemlerini iptal ettiğim için bizlere böyle bir iftira atılıyor. Bu konuda bizim hiçbir sıkıntımız yoktur.” Söyledi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim