ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM- Van merkezdeki biri devlet birisi üniversite hastanesi Van ve çevre illerden gelen milyonlarca hastaya bakıyor. Doktor sayısının yetersiz, hasta sayısının da tam tersine rekor düzeyde olduğu kentte sayısı 2’ye düşen özel hastaneler de yükü kaldıramıyor. Daha önce 4 özel hastane bulunan kentte özel hastane ihtiyacı her geçen gün artarken vatandaşlar bu talebi Şehrivan aracılığı ile dile getirdi.

Halihazırda biri devlet birisi üniversite hastanesi, ek poliklinikleri ve iki de özel hastanenin hasta baktığı Van’da her geçen gün artan hasta sayısı nedeniyle hastaneler mevcut yükü kaldıramıyor. Bir milyonu aşkın nüfuslu Van ile birlikte çevre illerden Hakkari, Bitlis, Muş gibi bir çok ilden vatandaşların da geldiği hastaneler bu yükün altında kalkamazken Koronavirüs sürecinde bu eksiklik bir kez daha öne çıktı. Virüsten önceki süreçte bile hastanelerde tedavi olmanın ciddi anlamda zor olduğu bir noktada olan Van’da özellikle de özel hastane eksikliği ön plana çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda sayısı 4 olan ve 1’si Türkiye’nin en önemli sağlık zincirlerinden birisi olan özel hastanelerin sayısı geçtiğimiz süre içerisinde 2’ye düştü. Hasta yoğunluğundan dolayı özel hastanelerin yoğunluğu da devlet hastanelerini aratmayacak bir hale gelirken Vanlılar yeni hastane ihtiyaçları bir kez daha dillendirilmeye başlandı. Sağlık çalışanları, esnaflar, vatandaşlar Van’a bir değil en az iki yeni özel hastanenin gelmesi gerektiği hususunu vurgulayarak bu hastanelerle birlikte hem yoğunluğun azalacağı hem de rekabetten dolayı daha iyi sağlık hizmeti ve daha ucuza muayene olma imkanı ortaya çıkacağını söyledi. Özellikle ayakta sağlık hizmetleri noktasında her gün on binlerce insanın başvurduğu polikliniklerin yoğunluğu nedeniyle yeni özel hastane ihtiyacı gün yüzüne çıkarken gözler Diyarbakır, Erzurum, Malatya gibi illerde çokça bulunan zincir hastane markalarının Van’ı da yatırım programlarına alıp almayacağına çevrildi.

TÜM KESİMLERİN TALEBİ ORTAK: VAN’DAKİ HASTANE SAYISI ARTMALI

Türkiye pandemi sürecinde en çok nitelikli hastaneleri, doktorları konuştu. Avrupa’nın hastane krizi yaşadığı süreçte Türkiye’de birçok hastane fark yarattı. Bu anlamda hastane sorunun çok öne çıkmadığı süreçte Türkiye sağlık yatırımları ile öne çıktı. Bu alanda yatırımlar devam ederken daha önce şehir hastanesi talebi ortaya çıkan Van için bu kez de yeni özel hastane talepleri iletilmeye başlandı. Özellikle koronavirüs sürecinde hastanelerin önemi bir kez daha anlaşılırken vatandaşlar Van’da kapsamlı bir hastaneye ihtiyaç olduğuna değindi. Sadece hastane eksiği değil doktor sayısı, fiyatların yüksekliği gibi birçok konuda dert yana vatandaşlar yeni hastaneler ile bu sürecin aşılabileceğini vurguladı. Konuyla ilgili talepler sürerken vatandaş, esnaf, eczacı ile Van Hakkâri Tabip Odası da bu konudaki eksikliği doğrular şekilde açıklamalarda bulundu.

“YENİ HASTANE ÇOK DAHA İYİ DOKTORLAR DEMEK”

Van’daki hastaneler pandemi için yeterli olsaydı izole edilmesi gereken vakaların eve gönderilmemesi gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Şemsettin Temel, “Van çevre illere de hizmet veren bir şehir. Hem çevre iller hem de nüfus bakımından bakacak olursak kesinlikle Van’ın bir tane hastane ihtiyacı var. Şu an Van’da şehir hastanesinin yapılacağını düşünmüyorum. Ama özel hastanenin açılması çok daha iyi olabilir. Çünkü özel hastane demek çok daha iyi doktorların gelmesi demek ya da buradaki çok iyi doktorların başka yerlere gitmemesi anlamına da geliyor. Eskiden devlet hastanelerinden sıra alabilmek için sabahın köründe hastanenin önünde beklemek zorundaydık. Şimdi ise telefon başında saatlerce beklememize rağmen yine 15 gün sonrasına randevu bulabiliyoruz. Ayrıca özel hastanelere gittiğimiz zamanda aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Kısaca, Van’daki özel hastanelerin devlet hastanelerinden bir farkının olduğunu düşünmüyorum.” İfadelerine yer verdi.

VAN’DA COVİD DIŞI HASTALARA BAKACAK HASTANE İHTİYACI VAR

Van’daki özel hastanelere hem para verip hem de mağdur olduğunu belirten Tacettin Baş isimli esnaf şunları söyledi: “Koronavirüs sürecinde hastanelerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Şimdi hastaneler çok kalabalık kimin virüs taşıyıp taşımadığını bilemeyiz. Bundan dolayı normal hastalığı olan vatandaşlar özel ya da devlet hastanelerine gitmeye korkar oldu. Korkması da çok normal çünkü normal hastalık için hastaneye giden ve daha sonra testi pozitif çıkan birçok insan gördüm. Van’da hastane ihtiyacı var, ihtiyaç duyulan hastane covid dışı hastalıklara hizmet verirse daha verimli olacağını düşünüyorum. Zaten buradaki özel hastanelerde covid hastalıklarına hizmet veriyor. Özel veya devlet fark etmeksizin insanlar için tehlike arz ediyor.”

ÖZEL HASTANE AZ FİYATLAR DA YÜKSEK

Vatandaşlardan Volkan Azizoğlu, “Pandemi salgını için kullanılan hastaneler; Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nin ise bazı ve ona ek poliklinikler kullanılıyor. Haliyle Van’ın nüfusu bir milyonun üstünde ayrıca bölge illerini de hizmet veren bir şehir. Bundan dolayı hastanelerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Şu an Van’ın özel hastaneye ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim. Fakat Van’da 10 tane de hastane açılsa halk hastane konusunda bilinçsiz, özel hastaneler devlet hastaneleri gibi çok kalabalık ve çok düzensiz. Aslında bakacak olursak bir tane değil üç dört tane hastane gerekli olduğunun kanaatindeyim. Çocuklarımız ve yaşlılarımız hastalanıyor önce devlet hastanelerine gidiyoruz mümkün değil sıra bulamıyoruz. Daha sonra özel hastanelere gidiyoruz ama devlet hastanelerinde yaşanılan sıkıntıların aynısını özel hastanelerde de yaşıyoruz. Van’da az sayıda özel hastane olduğundan dolayı fiyatlarda çok yüksek, halkta muhtaç olunca bu durumdan faydalanılıyor. Hasta olduğumuz zamanlarda da hastaneye gidemiyoruz, hastanelerin içi tıklım tıklım hem halk bilinçsiz hem de hastane sayısı yetersiz.” Şeklinde konuştu.

“BİR MİLYON NÜFUSU OLAN VAN’A İKİ ÖZEL HASTANE AZ”

Eczacı Alper Cenk Kaplan, Van’daki hastanelerin servis için yeterli olduğuna fakat yoğun bakım anlamında maalesef ki yetersiz kaldığını belitti. Kaplan, “Van’da askeri hastane covid hastanesi olarak kullanıldı yetmedi, ondan sonra ek polinikler kullanıldı onlarda yetmedi. Daha sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi covid hastaları için kullanıldı ne yazık ki onlar da yetmedi şu an bile yoğun bakımda kuyruk var. Özel hastanenin de yetersiz olduğuna değinmek istiyorum. Van’da bir değil birden fazla özel hastane ihtiyacından bahsedebiliriz. Bir milyon nüfuslu bir şehirde iki tane özel özel hastane ile dönmesi mümkün değildir. Pandmeiyi bir kenara bırakıp geçmişe dönün özel hastanelerden sıra almaya gittiğiniz zaman devlet hastanesi zihniyetiyle çalışan özel hastanelerimiz var. Buda hasta yoğunluğundan kaynaklanıyor. O sebepten dolayı özel hastane mevcutyeti Van için daha iyi olurdu.” Diye konuştu.

HASTANE SAYISINDAN DOLAYI VATANDAŞLAR DERTLİ

Şehrivan’a konuşan esnaflardan Dündar Avcı, şunları söyledi: “Van’ın nüfusu artmaya devam ediyor, mevcut hastaneler ise pandemi salgınında yetersiz olduğunu düşünüyorum. Hakkâri ve diğer çevre illerden gelen birçok insan var. Mevcut hastanelerin dışında özel hastane sayısı da çok düşük, devlet hastanesi yetersiz kaldığı zaman insanlar özel hastanelere rağbet gösteriyor. Onun dışında durumu iyi olan vatandaşların hemen hemen hepsi de özel hastaneleri tercih ediyor. Ama gelin görün ki şu an Van’daki özel hastanelerin devlet hastanelerinden farkı yok, öte yandan özel hastane sayısı az olsa fiyatlar yüksek oluyor. Bundan dolayı Van’da daha uygun bir hastaneye ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim.”

KAPSAMLI, UYGUN VE AVANTAJLI HASTANEYE İHTİYAÇ VAR

Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Ömer Alptunç, şu an pandemi için kullanılan gerek özel hastaneleri gerekse devlet hastanelerini yetersiz bulduğunu vurgulayarak şunları anlattı: “Vaka sayısı gün geçtikçe artmakta buda vakaların hastanelerde tedavi olmalarını gerektiriyor. Van’daki hastanelerin bu vaka sayılarını karşılayacak durumda olduğunu düşünmüyorum. Yani Van’a bir tane hastane şart. Sadece pandemi için değerlendirmeyelim, Van’ın nüfusu bir milyonun üstünde ve bunun bir kısmı ise mevsimlik işçi bir kısmı farklı şartlarda batıya göç ediyor. İşte bu durum Van’a hastane ihtiyacı olmadığı gereksinimi doğuyor. Fakat bu işçilerin ya da farklı şartlarda göç eden insanların aileleri burada yaşamaktır. Haliyle giden insanların tekrar geri gelmek zorunda olduğunu da göz ardı etmeyelim. Onun dışında Van’daki devlet hastanelerinin poliniklerinden sıra alıp muayene olmak en az bir ay sürüyor. Özel hastaneler ise çok pahalı çünkü Van’daki ekonomi belli, insanların geliri belli bunları düşündüğünüz zaman insanların sağlıkları için ekonomileri el vermiyor. Daha uygun daha kapsamlı ve Van’da yaşayan halkın ekonomisine hitap edecek bir hastane neden açılmasın.”

TABİPLER ODASI DA AYNI FİKİRDE

Van Hakkâri Tabip Odası Yönetim Kurulu Musahip Üyesi ve Acil Hekimi Dr. Rıdvan Şin ise konuyla ilgili Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede, “Van’da hastane ihtiyacı var, oluşturulacak bir planlanma mutlaka Van’ın etraf illerini de barındırmalı. Van şu an sağlık açıdan etraftaki iller için bir merkez, dolayısıyla oluşturulacak herhangi bir sağlık sisteminin Van nüfusunun çok üstünde bir planlanma yapılmalıdır. Van’da özel hastane ihtiyacı bir tane değil iki tane olmalı. Çünkü özel hastanelerin sistemini ve işleyişini biliyorum, en basiti insanlar tercih yapamıyor. Özel hastaneye gitmek isteyen vatandaşlar Van’da bir tane özel hastaneye mahkûm. Mahkûmu kötü bir tabir bir tabir olarak kullanmıyorum. Fakat Van’da adı bilinen geçerliliği olan bir özel hastane olmuş olsaydı veya iki tane olmuş olsaydı bunlar kendi aralarında ciddi bir kalite rekabetine gireceklerdi. Van’daki özel hastanelerin işini kötü yapıyor demiyorum. Sadece şu an rekabetin olmadığını ve rekabet olmadan da gelişmenin olmadığını söylüyorum.”

“YENİ HASTANELER REKABETİ DE ARTIRIR”

“İşlerin daha iyi yapılabilmesi için rekabet ortamının olması şart. Bunun içinde işini daha iyi yapan veya daha iyi yaptığını düşünen birilerinin buna el atmasını kurumsal olarak veyahut bireysel olarak Van’ın bence bir değil en az iki özel hastaneye veya Tıp Merkezi’ne ihtiyacın olduğunu düşünüyorum. Bunlarında birkaç tane faydası olacak; rekabet olacak bu rekabet vatandaşa fiyat olarak yansıyacak. Ondan sonra hastaların tercih etmesi için kalite olmak zorunda, daha iyi bir kalite ve kalitenin rekabet haline dönüşebilmesi daha iyi işlerin ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Van’daki halkın ekonomisi çok iyi değil bundan dolayı vatandaşa yansıyacak ücretlerin daha uygun olması da çok önemli.” Cümlelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim