Van'ın Başkale ilçesinde günlerdir aralıklarla süren sağanak sele neden oldu. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Van-Hakkari kara yolu sel ve heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Van'ın Başkale ilçesinde 3 gündür aralıklarla süren sağanak sele neden oldu. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Van-Hakkari kara yolu sel ve heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı. Van’ın Hakkari ile olan yollarında büyük tahribat yaratan sel kentin dört bir yanında da şiddetini artırmaya başladı. Sadece Başkale, Özalp, Çatak gibi ilçelerde değil merkezde de etkili olan yağışlar kurumların tedbir alma ve çağrı yapma sebebi olurken önceki gün Bostaniçi Mahallesi’ndeki tedirgin edici görüntülerden sonra Van Valiliği halkı dikkatli olmaya çağırdı. Kentte etkisini devam ettiren olası yağışlar için çağrılar sürerken bir taraftan da Başkale olmak üzere diğer ilçelerde yaraların sarılması ile ilgili çalışmalar sürdü.

Geçtiğimiz haftadan beri Başkale’de büyük mağduriyetler yaşatan sel felaketi Van merkeze kaymaya başladı. Başkale’de büyük bir yıkım, hasar ve kayıba neden olan sel sonrası Van ve bağlı ilçelerde de yoğun yağışla birlikte sel oluşmaya başladı. Önceki gün İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde etkili olan sağanak sele neden oldu. Bostaniçi Mahallesi'nde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait spor salonu sel suları altında kaldı, o anlar cep telefon kamerasına yansıdı. Bölgeye Büyükşehir Belediyesi, UMKE ve AFAD ekipleri ile Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler hasar tespit çalışması yaparken, sel mahalledeki bazı evlere de hasar verdi.

SEL SULARI OTOMOBİLİ SÜRÜKLEDİ

Van'ın Başkale ilçesinde meydana gelen selin sürüklediği otomobille vatandaşların paniği saniye saniye kameralara yansıdı. Başkale ilçesinde öğle saatlerinde bastıran sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Başkale ilçesinin en kalabalık caddesi olan Mahmut Ertuş Caddesi’ni kaplayan sel suları, park halindeki otomobili sürükledi. Metrelerce sürüklenen otomobil ile vatandaşların panikle bağrışmaları cep telefonu kameralarıyla saniye saniye görüntülendi. Öte yandan, İpekyolu ilçesine bağlı Erçek Mahallesi bölgesinde meydana gelen sel ise hasara yol açtı.

BAŞKALE’DE SELZEDELER İÇİN ÇADIR KURULDU

Van’ın Başkale ilçesinde meydana gelen sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya devam ediliyor. Esenyamaç Mahallesi’yle bağlı Onikidere mezrasında kuvvetli sağanağın ardından oluşan sel nedeniyle birçok evde hasar oluştu. Yaşanan sel felaketinde onlarca hayvan telef olurken, birçok ev, ahır ve iş yeri ise hasar görmüştü. Yaşanan sel felaketinin ardından mağdur olan vatandaşlara geçici barınmalarını sağlayacakları yaşam çadırları AFAD gönüllüleri ve güvenlik korucuları tarafından kurularak teslim edildi.

Sel felaketi yaşanan bölgelerde AFAD ekipleri çadırların kurulmasını sağlarken, Kızılay tarafından da sıcak yemek yardımı yapılıyor. AFAD İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Sel afetinden etkilenen Esenyamaç ve Onikidere mezrasında yaşayan vatandaşlarımızın geçici barınmalarını sağlayacakları yaşam çadırları AFAD gönüllülerimiz ve güvenlik korucularımız tarafından kurularak teslim edilmiştir” denildi.(İHA)

MURADİYE’DE SEL MEYDANA GELDİ

Muradiye ilçesinde gün içinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Uluşar, Topuzarpa, Otlakbaşı, Dağören mahallelerinde sel meydana geldi. Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Muradiye İlçe Grup Amirliği, Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Daire Başkanlığına bağlı Muradiye Şantiyesi ve Muradiye Belediyesine bağlı ekipler kısa sürede bölgeye gitti. Yapılan incelemede herhangi bir can kaybının yaşanmadığı belirlenirken, selde bazı evler ve ekili arazilerin sular altında kaldığı tespit edildi. İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nurettin Yavrutürk ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Aslanbay ile birlikte bölgeye giden İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Erkan Savar da, mahalle muhtarları ile görüşerek, vatandaşın yanında olduğunu dile getirdi.

SELİN ETKİLEDİĞİ İLÇELERDEN BİRİ DE GÜRPINAR OLDU

Gürpınar’da dün etkili olan sağanak yağış sonrası birçok mahallede sel meydana geldi. Yaşanan sellerden etkilenen mahallelerde Gürpınar Belediyesinin başlattığı çalışmalar sürüyor. Yağış sonrası harekete geçen ekipler, selden etkilenen yaklaşık 8 mahallede çamur temizliği ve yolların onarım çalışmasını yürütüyor. Yaşanan sel felaketinin ardından belediye araç ve personellerinin 7/24 çalışma esasına göre sahada olduklarını ifade eden Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, “Tüm çalışma arkadaşlarımızla sahada aktif çalışma yürütüyoruz. Büyükşehir ve DSİ Bölge Müdürlüğü ekipleri ile koordineli bir şekilde vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. AFAD ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de hasar tespiti için çalışmalarını sürdürüyorlar. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Devletimiz tüm kurumlarıyla insanımızın yanındadır” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN TANIŞ SELZEDERİN TALEPLERİNİ DİNLEDİ

Van’ın Gürpınar ilçesinde dün etkili olan sağanak yağış sonrası birçok mahallede sel meydana geldi. Yaşanan sellerden etkilenen mahalleleri tek tek inceleyen Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, vatandaşın taleplerini dinledi. Ekiplerce selin olduğu mahalle ve mezralara hemen müdahale edildiğini belirten Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, “Hamdolsun selden dolayı ilçemizde can kaybı yaşanmamıştır. Maddi zararların temini için hasar tespiti yapılmaya devam ediliyor. Gürpınar Belediyesi olarak vatandaşlarımızın yarasını sarmak için 7/24 sahadayız. Tek tek mahallelerimizi ziyaret ediyor, selin meydana geldiği alanlarda incelemelerde bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın her daim yanındayız” dedi.

BÜYÜKŞEHİR SU TAŞKINLARINA ANINDA MÜDAHALE ETTİ

Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi ve Karpuzalan mahallelerinde meydana gelen sel ve su taşkınlarına anında müdahale etti. Olayın ilk dakikalarından itibaren İtfaiye, Fen İşleri ile Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri 37 araç ve 60 personel ile sel ve su taşkınlarına müdahale etti. Tüm imkânlarıyla seferber olan Büyükşehir Belediyesi, Fen İşlerine bağlı 27 iş makinası, İtfaiyeye bağlı 3 itfaiye aracı, VASKİ'ye bağlı 5 vidanjör ve 2 basınç aracı olmak üzere 37 araç ve yaklaşık 60 personel sahada çalıştı. Ekipler bölgede bir yandan balçık ve çamur temizliği yaparken, bir yandan da bodrum katlarını basan sel sularını tahliye işlemi gerçekleştirdi.

BAŞKAN VEKİLİ ARSLAN SELİN VURDUĞU BÖLGELERDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Van’ın İpekyolu Belediyesi, ilçede meydana gelen sel felaketine anında müdahale ederek, olası zararları en aza indirebilmek için yoğun bir çalışma yürüttü. Dün kısa sürede etkisini arttıran yağış, İpekyolu ilçesinde sele neden oldu. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile koordineli bir şekilde sele müdahale eden İpekyolu Belediyesi ekipleri, yaşanabilecek olası büyük olayların önüne geçti. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel ile İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, sel bölgesinde incelemelerde bulundu.

VALİLİK UYARIDA BULUNDU: SELE KARŞI DİKKAT!

Van Valiliği, kentte bu akşam etkili olması beklenen sağanak yağış sonrası meydana gelebilecek sele karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. Valilik yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşları olası sağanak yağış ve sele karşı uyardı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bugün akşam saatlerinde yaşanabilecek yoğun yağış nedeniyle Edremit ilçemize bağlı Şabaniye Mahallemizde sel ve su baskınları meydana gelebilir. Olası sağanak yağışta Kurubaş Çayı'nın taşması söz konusu olabilir. Vatandaşlarımızın özellikle dere yataklarında hayvan otlatmamaları, sağanak yağış ve sele karşı duyarlı olmaları gerektiği, kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: TE Bilisim