Van'ın emektar doktoru daim Dirican olarak bilinen hekimin, kızı tarafından yapılan karşılaştırmada görevini yapan doktorun Daim Dirican olmadığı öğrenildi.


Fotoğrafta görevinbi yapan doktorun kim olduğunun araştırıldığını ifade eden S.B.Ü Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin ÇELİK, fotoğraftaki doktorun kim olduğu ile ilgili araştırma içerisine girdiklerini belirterek fotoğrafta bulunan doktoru tanıyan kişilerin iletişime geçmesini istedi.


1960 yıllarından itibaren Van’da deden toruna üç kuşak boyunca çocuk doktorluğu yapan, Vanlıların gönlünde özel bir yer edinen, Van’ın hemşerisi Dr. Daim Dirican 12.09.2012 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Daim Dirican Kimdir?


Daim Dirican İstanbul Sağlık Müdürlüğünde görevli iken, 1967 yılında Van’a Çocuk Doktoru olarak tayin olmuştur. Van’da göreve başladığı 1967 yılından sonra iki yıl Van İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Çocuk Doktoru ve Halk Sağlığı alanlarında çalışmıştır.


Daha sonra istifa ederek Van merkezde özel muayene açmış ve 2004 yılına kadar bu muayenesinde Van ve çevre illere Çocuk Doktoru olarak hizmet vermiştir. Göreve başladığı 1967 yılından sonra yaklaşık 20 yıl Van ve çevre illerin tek Çocuk Doktoru olarak görev yapmıştır.


‘Daim Beg!’


Dirican Van’da toplamda 35 yıl görev yapmış ve 2004 yılında artık yorulduğu için 75 yaşında doktorluğu bırakarak ve eşi ile birlikte istirahate çekilmiştir. Evladı için yanan binlerce annenin yüreğine su serpmiş Van’ın Efsane Doktorlarından Daim Dirican, Nam-ı diğer Daim Beg…


1967 yılından sonra Van’da, dededen toruna, üç nesle Çocuk Doktoru olarak hizmet eden ve evladı için yanan binlerce anne ve babanın yüreğine su serpen Dr. Daim Dirican Van’da hep ‘Daim Beg’ olarak anılmıştır.
Doktorluğunun yanında eğitime verdiği önemle de bilinen, binlerce öğrenciye maddi destek sağlamış ve Van’ın Gürpınar ilçesi Kuşdağı Köyünde de bir okul yaptırmıştır.
Daim Dirican’ın yanında 35 yıl sekreterlik görevi yapan ve şuan İskele Mahalle Muhtarı olan Faik Önay, Dirican’ın öne çıkan özelliklerinin; vatanseverliği, beyefendiliği, fakir-fukara babalığı ve işinin ehli olarak sıralamıştır.
Sadece Van’a değil çevre illere de hizmet ettiğini, sabah 06:00’da başlayıp gece yarılarına kadar çalıştıkları ve günlük ortalama 100 hasta baktıklarını, bunlardan 10-15 tanesinden hiç ücret almadığı günler olduğunu belirtmiştir.
Muayene yaptığı her çocuğa muayene ücreti karşılığında fatura kesme konusunda da çok titiz olduğunu ve ekonomik durumu olmayan hastalarının çoğundan ücret almadığını hatta bu kişilerin ilacını bile kendi cebinden karşıladığını belirtmiştir.
Evli ve biri erkek (Aydın) ikisi kız (Banu ve Berna) olmak üzere toplamda üç çocukları olup Eşi Perran Hanım Merkez Bankasında görev yapmakta iken Van’a geldikten sonra işini bırakmış ve ev hanımlığı yapmıştır.
Çocuklarından bir doktor diğer ikisi de mühendistir. 12 Eylül 2012 yılında 82 yaşında İstanbul’da vefat etmiş ve Edirnekapı Mezarlığına defnedilmiştir.

Fotoğrafta görev yapan efsane doktorun gerçek adı, araştırılmaya devam ediliyor.

Editör: TE Bilisim