ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ – Dünya’da ve Türkiye’de Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle hayat durma noktasına gelirken, Müslüman âleminin dört gözle beklediği 11 ayın sultanı ramazan ayına da salgın tedbirleri gölgesinde girildi. İçişleri Bakanlığı, salgınla mücadele kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte Van’da ramazan ayının ilk günü ve yasağın da diğer günlerinde cadde, sokak ve kentin sembol mekânları sessizliğe büründü.

VAN, İLK DEFA RAMAZAN AYINI BÖYLE KARŞILIYOR!

Türkiye’de Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) hızla yayılırken, salgınla mücadele kapsamında tedbirler alınmaya devam ediliyor. Müslüman âleminin dört gözle beklediği 11 ayın sultanı ramazan ayı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle sokaktaki yoğunluğu azaltmaya yönelik İçişleri Bakanlığı, salgın tedbirleri kapsamında 31 kentte sokağa çıkma yasağı uygulamasını dört gün olarak ilan etti. Özellikle sokağa çıkma yasağına denk gelen ramazan ayının ilk günleri geçtiğimiz yıllara nazaran salgın tedbirlerinin gölgesinde girildi. Son yıllarda Van’da ramazan aylarında yaşanan heyecan ve gerçekleştirilen etkinlikler bu yılki ramazan ayının ilk günü ve yasağın da diğer günlerinde cadde, sokak ve kentin sembol mekânları sessizliğe bürüdü. Kentte geçtiğimiz yıllarda pide ve çiğ köfte kuyruğu oluşurken bu yıl salgın nedeniyle uzun uzun kuyruklar oluşmayarak sosyal mesafeye dikkat edilerek alındı. Daha önceki yıllarda her ilçede kurulan iftar çadırları da bu Ramazan tedbirler nedeniyle kurulmazken, en büyük burukluk ise camilerin boş kalması oldu. Öte yandan vaka sayısındaki düşüş ve iyileşen hasta sayısındaki artış ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan sonrası normalleşmenin başlayabileceği ile ilgili açıklamaları ise umut oldu.

KENTİN EN İŞLEK YERLERİ BOMBOŞ KALDI

Türkiye'nin en kalabalık kentleri arasında yer alan Van, ramazan ayına sakin girerken, geçtiğimiz yıllardaki ramazan ayının güzellikleri aranır oldu. Vatandaşların dışarı çıkmamasından dolayı sessizliğe bürünen kentte, sokak ve caddelerde kuş sesleri yükseldi. Kentin en işlek caddelerinden olan Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi ve çevresi başta olmak üzere Beşyol Meydanı, vatandaşların yoğun olarak kullandığı diğer cadde, sokak ve birçok nokta yasak ile birlikte sessizliğe büründü. Sokağa çıkma yasağında vatandaşların genel itibariyle yasağa uydukları görülürken, kentte sokağa çıkma yasağının etkileri ana yollar, sokaklar, caddeler ve en işlek bulvarlar ile parklar gibi kentin tüm noktalarında hissedildi.

BU SENE İFTAR ÇADIRI KURULMADI

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında toplu iftarlar, iftar çadırı kurulumu ve iftar davetleri gibi organizasyonların kısıtlanmasından dolayı ramazan ayı sessiz başladı. Türkiye’nin birçok kentinde salgın nedeniyle evlerine kapanan insanlar ramazanın ilk gününden itibaren geçtiğimiz yıl kurulan iftar çadırı ve etkinliklerin burukluğunu yaşıyor. Van’da son yıllarda özellikle belediyelerce kurulan iftar çadırı ve etkinliklerle insanların ramazan ayının heyecanını dolu dolu yaşamasına vesile olurken bu yıl yaşanan salgın nedeniyle iftar çadırı ve etkinlikler yapılamadı.

PİDE VE ÇİĞ KÖFTE KUYRUĞU DA YOK

Ramazan ayının ilk gününde geleneksel olarak sofraların vazgeçilmezleri olan pide ve çiğ köfte bu yıl Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında 31 ilde sokağa çıkma yasağı gölgesinde kaldı. Türkiye'nin en kalabalık kentleri arasında yer alan Van, Ramazan ayına sakin girerken, geçtiğimiz yıllardaki Ramazan ayının güzellikleri aranır oldu. Özellikle pide ve çığ köfte almak isteyen vatandaşlar sosyal mesafe kuralına uyarak pide ve çiğ köfte alırken geçtiğimiz yıllarda sokaklarda oluşan uzun kuyruklar oluşmadı. Ramazan ayının heyecanı ve güzellikleri salgın nedeniyle bu yıl buruk başlarken vatandaşların dışarı çıkmamasından dolayı sessizliğe bürünen kentte, sokak ve caddelerde kuş sesleri yükseldi.

SALGIN TEDBİRLERİ GÖLGESİNDE RAMAZAN ALIŞVERİŞİ YAPILDI

Türkiye’nin 31 kentinde Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulanmasının Ramazan ayının ilk günlerine denk gelmesi vatandaşların salgın tedbirleri gölgesinde alışveriş yapmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından Ramazan ayı dolayısıyla alınan karar gereği, 09.00-14.00 saatleri arası hizmet veren bakkal ve marketlerde, hiç yok denecek kadar az sayıda vatandaş tedbirleri gölgesinde maskeleriyle alışveriş yaptı.

VAN’DA SOKAK VE CADDELERDE DENETİM YAPILDI

İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında 31 kentte sokağa çıkma yasağı uygulamasını dört gün olarak ilan edilmesinin ardından Van’da sokak ve caddeler boş kaldı. Kısıtlamayla birlikte ramazan ayının ilk günlerinden itibaren emniyet güçleri, kentin birçok noktasında önlem alırken, istisna kapsamındakiler dışında vatandaşların sokakta olmasına izin vermeyen polis ekipleri denetimlerini sürdürüyor. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentin giriş çıkış noktalarında da araçları durdurarak uygulama gerçekleştiriyor.

RAMANZAN DOLASIYLA VAN’DA KAPI KAPI EKMEK HİZMETİ VERİLECEK

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte kentteki vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda açık olan fırınlar, ramazan ayıyla birlikte yoğun hizmet sunarak ekmeği vatandaşın kapısına kadar götürüyor. Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) mücadele kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı kent sessizliğe bürünürken kısıtlama süresince birçok sektörden iş yeri kepenk kapattı. Kısıtlamadan muaf tutulan fırınlar ise yoğun bir hizmet vererek; mahalle mahalle, sokak sokak, kapı kapı vatandaşın ayağına sıcak sıcak ekmek götürüyor. Kentin en ücra köşelerine kadar ekmek hizmeti sunan fırın çalışanları, ramazan ayı dolayısıyla yoğun bir çalışma sergiliyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ RAMAZAN ÖNCESİ DENETİM YAPTI

Van Büyükşehir Belediyesi, Ramazan ayı öncesinde kent genelindeki unlu mamul üretim noktaları ve fırınları denetlendi. Van’da Ramazan öncesi büyükşehir zabıtası halk sağlığını ilgilendiren konularda denetimlerini arttırdı. Bu kapsamda Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri gıda mühendisleri eşliğinde kentte faaliyet yürüten unlu mamul üretim noktaları ve fırınlarda denetim yaptı. Yapılan denetimlerde gramaj, hijyen, maske, eldiven, bone kullanımı, üretimde kullanılan mamullerin son kullanım tarihleri ve sosyal mesafeye kuralına uyulup uyulmadığı kontrol edildi. Korona virüs salgınına karşı ekmek ve unlu mamullerin üretildiği alanları da büyük bir titizlikle inceleyen zabıta, işletme sahipleri ve çalışanları da hijyen konularında bilgilendirdi. Yapılan denetimlerde yönetmeliklere uygun davranmayan işletmelere cezai işlem uygulanırken, denetimlerin Ramazan ayı boyunca devam edeceği belirtildi.

TUŞBA BELEDİYESİ RAMAZAN PİDESİ VE ÇÖREK ÜRETECEĞİNİ DUYURDU

Tuşba Belediyesine bağlı olarak piyasanın çok altında bir fiyatla ilçe sakinlerine ekmek satışı yapan Mavi Tuşba Halk Ekmek, Ramazan pidesi ile çörek üretecek. Halkın temel gıda ihtiyacı olan sağlıklı ve kaliteli ekmeği en uygun fiyata karşılayan Mavi Tuşba Halk Ekmek, ilçe halkının talepleri doğrultusunda ekmek yelpazesinde değişikliğe gitti. Daha önce 210 gram olan ekmeği 80 kuruştan satan Mavi Tuşba Halk Ekmek, Ramazan dolayısıyla çiftli ekmek olarak halka sunulacağı 360 gramlık Ramazan pidesini 1 lira 60 kuruştan satacak. Bunun yanında halkın talepleri doğrultusunda üretilecek olan çöreğin de 80 kuruştan satılacağını ifade eden Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, “Mavi Tuşba Halk Ekmek, Ramazan geleneği olan pide ekmeği üretecek. Vatandaşlarımızın yoğun talebi doğrultusunda üreteceği 360 gram Ramazan pidesini yine piyasanın çok altında bir fiyatla halkımıza ulaştıracak” dedi

“4 MOBİL ARAÇ İLE HALK EKMEĞİ DAĞITILACAK”

Ramazan dolayısıyla merkez mahallelerde bulunan 18 adet Mavi Tuşba Halk Ekmek Satış Büfesinin çalışma saatlerinden de değişikliğe gidildiğini vurgulayan Başkan Akman, “Daha önce 07.00-12.00 saatleri arasında açık olan merkez mahallelerimizdeki ekmek satış büfelerimiz, Ramazan ayı boyunca 13.00-17.00 saatleri arasında açık kalacak. İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda iftara 2 saat kala ekmek servisini tamamlayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması olduğu günlerde ise daha önce olduğu gibi merkez mahallelerde bulunan 18 adet satış büfemiz kapalı olacak. Bunların yerine Tuşba Belediyesi logosu ile giydirilmiş 4 adet mobil araç ile mahallelerde ekmek dağıtımı yapılacak. Ayrıca kırsal kesimlerde bulunan 57 mahallede de eskiden olduğu gibi yine 4 mobil araç ile halk ekmeği götürülerek vatandaşa kapıdan teslim edilecek” ifadelerini kullandı.

İFTARLAR VATANDAŞIN AYAĞINA GİDECEK

İpekyolu Belediyesi salgın nedeniyle hem sokağa çıkamayan hem de ortak iftar sofralarında bu yıl buluşamayan vatandaşları düşünerek iftar sofralarını ihtiyaç sahibi vatandaşların ayağına götürecek. İpekyolu Belediyesi, İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Kızılay Van Şubesi’nin işbirliğiyle Ramazan ayı boyunca her gün üç çeşit sıcak yemek ve ekmekten oluşan iftar yemeği, ihtiyaç sahibi bin 500 vatandaşa ulaştıracak. Ramazan ayının hoşgörü, birlik ve beraberlik ortamı içerisinde yaşanması için her yıl binlerce vatandaşın aynı sofralarda buluştuğunu ifade eden İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, “Maalesef bu yıl Ramazan ayını salgın tedbirleri sebebi ile buruk yaşıyoruz. Eskisi gibi bir ve beraber olacağımız nice iftar sofralarında görüşmeyi temenni ediyor, kardeşlik ve dayanışma ayı olan Ramazan'ın birlik olmaya ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

VAN VALİLİĞİ, RAMAZAN AYI İLGİLİ ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

Van İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) mücadele çalışmaları kapsamında ramazan ayı dolayısıyla önemli kararlar alındı. Van Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) tedbirleri kapsamında kentte vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmemesine, özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların sokağa çıkarak sosyal mesafe kuralını göz ardı etmemesi için gerekli tüm tedbirlerin alınmasına ve bu ay boyunca türbe ziyaretlerinin kısıtlanmasına karar verildi. Kararda çadır gibi etkinliklerin iptali gibi tedbirler özellikle vurgulanırken, maddeler halinde o kararlar şöyle sıralandı:

1-Vatandaşlarımızın toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık gurupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmemesine.

2-İlimiz genelinde, vatandaşlarımızın dışarı çıkıp sosyal mesafe kuralını gözardı edebilecekleri değerlendirilen mesire ve ören yerleri, park ve bahçeler, baraj ve gölet kenarları, cadde, sokak, yol ve yol kenarları, sahipsiz boş alanlar ile açık ve kapalı ortak kullanım alanları gibi her türlü halka açık yerlerde semaver, mangal, cızbız, mısır, ciğer, kestane gibi ürünlerin etkinlikleri ve satışlarının yasaklanmasına.

EZANDAN 2 SAAT ÖNCE EKMEK ÜRETİMİ BİTECEK, KUYRUKLAR OLUŞMAYACAK

3-Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretlerinin kısıtlanmasına.

4-İlimiz genelinde ramazan davulculuğunun yasaklanmasına, sahur vakitlerindeki hizmetlerin il müftülüğü tarafından belirlenen yöntemlerle ilçe müftülükleri tarafından yapılmasına. (İmsak vaktine 1.5 (bir buçuk) saat kala camilerden sala okunacak)

5-Ramazan süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun oluşturacağı bulaş riskinin önlenmesi amacıyla, fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel sipariş alımının iftardan 2 saat önce sonlandırılmasına (iftar saatlerinden sonra fırınlarda üretim satış ve diğer hazırlık işlemleri devam edecektir)

İFTAR ÖNCESİ YOĞUNLUĞUN DA ÖNÜNE GEÇİLECEK

6-İlimiz geneli çiğ köftenin açıktan satışının yasaklanmasına, sadece lokanta restoran (evlere paket servisi olmak üzere) market ve çiğ kötfe salonlarında hijyen kuralları çerçevesinde daha önceden paketlenmiş hazır bir şekilde yapılabilmesine.

7-Ramazan ayının huzur ve güven ortamında geçmesi için ilimizin kendine has özel ve genel değerleri göz önünde bulundurularak, özellikle iftar ve savur vakitleri arasında olmak üzere oluşması muhtemel diğer yoğunlukları da önlemek amacıyla il genelinde gerekli güvenlik önlemlerinin arttırılması.

8-İftar vakitleri öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak, iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayısının artırılmasının sağlanması, ayrıca iftar saati öncesinde toplu taşıma araçlarında, duraklarda sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve maske kulanımına ilişkin uygulamaların etkin bir şekilde denetlenmesi karları alınmıştır.

Editör: TE Bilisim