ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ-NECMETTİN DURSUN

Geçtiğimiz haftalarda Van Valiliği’ne atanan Ozan Balcı, göreve gelir gelmez hazırlığını yapmaya başladığı haberini verdiği programı ‘Van’ın Geleceği’ Çalıştayı başlığı ile hazırlatıp dün de lansmanını gerçekleştirdi.

VAN BİR KEZ DAHA HER YÖNÜYLE MASAYA YATIRILIYOR

Önemli sorunlarını ve ihtiyaç duyduğu yatırımları almak için bekleyen Van’da, bu sorunların çözülmesi ve kentin hakettiği yere gelmesi noktasında girişimler devam ediyor. Yeni Valiler ve Büyükşehir Belediye başkanları döneminde vizyonunu yenileyen kentte bu anlamda adımlar atılmaya çalışılırken Valilikler eliyle son 10 yılda iki önemli buluşma ile bu anlamda çözüm üretilmeye çalışıldı. 2023 Vizyon Van adı ile kentteki kurumların bir araya gelip Van’ı tüm yönleriyle ele aldığı çalışmalardan sonra Beşir Atalay’ın Van vekilliği döneminde de yine Valilik, Büyükşehir ve kentteki tüm kurumların paydaşı olduğu Van Güç Birliği Platformu kuruldu. Bu platform kentteki önemli konularla ilgilenip çözüm üretirken, bu buluşma ilk seçimle birlikte son buldu.

MASALAR KURULDU, VAN’IN GELECEĞİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Van’ın her yönüyle konuşulduğu yeni oluşum ise yeni Van Valisi Ozan Balcı eliyle kuruldu. Göreve gelir gelmez kentin sektörler bazında detayları ile çalışılacağını söyleyen Vali Balcı’nın hazırlığını yürüttüğü Van’ın Geleceği Çalıştay’ı ilk hazırlıkları tamamlayarak ilk toplantıyı yaptı. Tüm paydaşların katıldığı lansmanda konuşan Vali Balcı, “Burada 16 masamız var. Eğitimden sağlığa, politikalardan, spora, kültür turizmden ulaşıma, iletişime, enerjiye, kırsal kalkınmadan tarıma kadar değişik sektörlerde bu işbirliğini sağlamak istiyoruz.” Dedi. Çalıştay’ın lansmanına Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, kaymakamlar, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, hocalar ve öğrenciler katıldı.

16 MASA KURULDU

Van’da bir türlü çözüme kavuşmayan sorunlar konuşulmaya devam ediyor. Kronik hale gelen sorunlar için çağrılar sürerken, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ortaklığında kentin her alanda geleceğinin istişare edileceği ‘Van’ın Geleceği Çalıştayı’nın lansman toplantısı Edremit Uygulama Oteli’nde düzenlendi. Kentin en büyük problemi olan istihdam ve işsizlik başta olmak üzere turizm, göç, eğitim, sağlık, tarım, çevre ve imar gibi birçok konunun konuşulacağı çalıştayın 16 farklı masadan oluşması planlanıyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden de rektör Hamdullah Şevli ile birlikte 109 akademisyenin yer aldığı çalıştay kent için farklı başlıklar altında hazırlıklar yaparak sürekli olarak bir araya gelecek.

BALCI: ŞEHRİMİZDE BERABER İŞ YAPMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRECEĞİZ

Lansman toplantısında konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, uzlaşmacı şehirlerin çok başarılı olduğunu ve Van’da uzlaşmayı geliştirmek istediklerini belirterek sözlerine şöyle başladı: “Bir şehrin en büyük zenginliği uzlaşma, iş birliği, birlikte iş yapma kültürüdür. Uzlaşmacı şehirler, iş birliği yapan şehirler, koordine edilen şehirler, birbirini seven şehirler çok başarılı oluyorlar. Bunun parasal bir değeri yok. Eğer bir şehirde insanlar uzlaşmayı bilmiyorsa, iş birliği yapmayı bilmiyorsa, birlikte iş yapma kültürleri yoksa o şehirlerin ilerlemesi çok zor bence. Burada da aktörler; başta ilin valisi olmak üzere, belediye başkanları, milletvekilleri, siyasi partinin başkan ve üyeleri, iş dünyası, esnaflarımız, üniversite, bürokrasi, kamu çalışanları, çiftçiler, esnaf kesimi, basın ve diğer aktörlerin uyumlu iş birliğinin olduğu şehirler çok başarılı oluyor. Bizim 1 numaralı yapmak istediğimiz de budur. Şehrimizde uzlaşmayı, iş birliğini, birlikte iş yapma kültürünü geliştireceğiz. Birbirimizi daha çok sevip sarmalayacağız. Aynı zamanda bu aktörler arasında da uyumlu iş birliğini gerçekleştireceğiz.”

“ŞEHRİN GELECEK KUŞAKLAR İÇİN HAZIRLANMASI GEREKİR”

Balcı, toplantının önemine değinerek, “Şehrin gündelik problemlerini halletmemiz gerekiyor. Şehrin sadece gündelik problemlerinin halledilmesi yetmez, şehrin aynı zamanda gelecek kuşaklar için, gelecek nesiller için hazırlanması da gerekir. Burada da ortak akıl devreye giriyor. Akıl akıldan üstündür. İlin işi için herkese eyvallahımız var. Benim de ilin valisi olarak eyvallahım var. Türk toplumunda yaygın bir şey var; benim eyvallahım yok kimseye gibisinden ama bu çok sıradan bir şey. Herkesin birbirine ihtiyacı da var, eyvallahı da var. Biz üstlendiğimiz görev itibarıyla, yaklaşık 1 milyon 141 bin Vanlı hemşehrimizin, kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle işlerini halletmeye çalışan insanlarız. Bu yüzden iş birliğini, uyumu çok önemsiyoruz. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Bugünkü toplantımızın amacı da budur” dedi.

BALCI: ÇALIŞTAYDA 16 TANE MASAMIZ VAR

Çalıştayın amacının, Van’ın geleceğini hazırlama ve gündelik sıkıntılarını çözme olduğunu dile getiren Balcı, “Van’ın Geleceği Çalıştayı dedik. Biz kafamıza göre de problemleri söyleyebiliriz ama bu derme çatma olur. Herkesin fikrine çok önem veriyoruz. Herkesi çok önemsiyoruz. İnsanlar hiç akla, hayale gelmeyecek problemleri söylüyor. Bu Van’ın geleceğini hazırlama ve gündelik problemlerini çözme ile ilgili çalıştay. Burada bayağı bir katılımcı bir anlayışla yapıyoruz. Kurum amirlerimiz var. Siyasi partilerimiz var. STK’larımız, iş dünyamız var. Üniversitemiz var. Çalıştayda 16 tane masamız var. Eğitimden sağlığa, sosyal politikalardan spora, kültür turizmden ulaşıma, iletişimden enerjiye, kırsal kalkınmadan tarıma gibi değişik sektörler var. Burada yapmak istediğimiz, katılımcı bir anlayışla problemleri ortaya koyacağız. Burada arkadaşlarımız birkaç gün Van’ın problemlerini tartışacaklar” şeklinde konuştu.

“MASALARDA EN FAZLA 20 KİŞİ OLACAK”

Balcı, her bir masada en fazla 20 kişinin olacağını ifade ederek, “Örneğin, eğitim konusunu ele alalım. İlgili aktörler tartışacaklar. Yuvarlak masa olduğu için katılımcılar sınırlı olmak zorunda. En fazla 20 kişi olmak zorunda. Başka fikri olan arkadaşlar sosyal medya hesaplarına görüşlerini beyan edebilirler. Onları da değerlendireceğiz inşallah. Açık ve net olarak yol haritamızı ortaya çıkarmış olacağız. Örneğin, eğitimde bir yılda ne yapmak istiyoruz. İkinci yılda, üçüncü yılda ne yapmak istiyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede ne yapmak istiyoruz, bunu ortaya koymuş olacağız. Bu çok güzel olacak. İnşallah önümüzdeki pazartesi günü tekrar sonuçları dinlemek için burada toplanacağız. Yani eğitimde ne yapılmak isteniyor, 1’inci, 2’nci, 3’üncü yılda veya sağlıkta ne yapılmak isteniyor” diye belirtti.

BALCI: VAN’IN YOL HARİTASINI ORTAYA ÇIKARMIŞ OLACAĞIZ

Çalıştayla birlikte Van’ın yol haritasının ortaya çıkacağını vurgulayan Balcı sözlerine şöyle devam etti: “Muhtemelen Van’daki konuların yüzde 90’nını halletmiş olacağız. Aynı toplantıları ilçelerde de kaymakamlarımız yaptılar. Dolayısıyla Van’ın bütün yol haritasını ortaya çıkarmış olacağız. Bu projenin çok güzel olacağını düşünüyorum. Bu bizim elimizde bir rehber gibi olacak. Muhtemelen yüzde 90’ını da belirlemiş oluruz. Ondan sonra ilin valisi olarak benim koordinasyonunda denetimde bütün kamu kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, il ve ilçe müdürlerimiz, iş dünyamız, sivil toplum örgütlerimiz, siyasi partilerimiz, üniversitemiz ve vatandaşlarımızın da desteğiyle el ele verip problemleri çözmek için gayret göstereceğiz.”

“DÜMENİMİZİ SAĞLAM TUTACAĞIZ VE ROTAMIZI DA BELİRLEMİŞ OLACAĞIZ”

Her masada 2 lise, 2 de üniversite öğrencisinin olacağını belirten Balcı, “Dümeni bozuk olan gemiye hiçbir rüzgâr yön veremez derler. Biz dümenimizi sağlam tutacağız ve rotamızı da belirlemiş olacağız. Çok güzel ve faydalı bir çalışma olacağını düşünüyorum. Her masada bir muhtar, ilgili kurum amiri, siyasi partilerden temsilciler, STK’lardan, iş dünyasından kişiler var. Hatta her masada 2 tane de lise öğrencisi, 2 tane üniversite öğrencisi olsun dedik. Onları da önemsiyoruz. Bu masadaki herkes kendi alanındaki kesimleri temsil edecek. Bayağı da katılımcı olduğunu düşünüyorum ben. Van Yüzüncü Yıl Üniversite de ilimizin bir değeri ve kıymetidir. Hocalarımıza ve rektörümüzü de destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Çünkü hem pratik hem de bilimsel formatta yapılacak bir iş” diye aktardı.

BALCI: HARİKA BİR ÇALIŞMA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Balcı, her masada bir daire amirinin de olacağını dile getirerek şunları kaydetti: “Her masada ayrıca bir daire amirimiz de olacak. Mesela eğitimle ilgisiyle Milli Eğitim Müdürü olacak. Belediyenin de bir daire başkanı olacak. İşte öğrenciler, gençler, STK’lar, iş dünyası… Harika bir çalışma olacağını düşünüyorum. Yol haritamız belli olacak. Neler yapmak istediğimizi bilmiş olacağız. Zaten modern anlamda kamu yönetiminin en önemli unsurlarından biri de istişareyle karar verilmesi. İstişare ederek, iş birliği yaparak karar verilmesi. Bunu da gerçekleştiriyoruz. Böylece bunu kim üretti gibi tartışmaların da önüne geçmiş olacağız.”

“YAPILACAKLARI DA ÖNEM SIRASINA GÖRE KOYACAĞIZ”

Çalıştay bittikten sonra yapılacakların önem sırasına göre düzenleneceğini ifade eden Balcı, “Memlekete, millete, Van’ımıza, Vanlı hemşehrilerimizin huzuruna, refahına ilişkin, onların yararına fikri olanlar, katkısı olanlar sosyal medya hesaplarından da fikirlerini beyan etsinler. İnşallah çok güzel bir şey olacak. Önümüzdeki hafta pazartesi günü toplandığımızda da bunun sonucunu görmüş olacağız. Örneğin, eğitimde 1’inci, 2’nci, 3’üncü yıl yapılacaklar. 1’inci yıl yapılacakları da önem sırasına göre koyacağız. Sonra bütçemizi planlayacağız. İnsan gücümüzü planlayacağız. Yol haritamızı çıkartıp Ya Allah, Bismillah deyip işimize başlayacağız” dedi.

BALCI: BİR İŞ YAPARKEN İŞLERİN GÜZEL TARAFLARINI GÖRMEK LAZIM

Balcı, her işin olumlu taraflarına bakılması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Eksik, gedik olabilir ama bu alışkanlığımı da değiştirmemiz lazım. Bir işin hep olumlu taraflarını görmemiz lazım. Yüzde 90 güzelse cımbızla oradan bir eksiği alıp büyütmek de doğru değil ama güzel taraflar var. Güzel taraflarını büyütmek doğru değil. Bu mantığı da değiştirmemiz lazım. Bir iş yaparken işlerin güzel taraflarını görmek lazım. Eksiğini, gediğini de kırmadan düzeltmek lazım. Çok güzel bir çalışma olacağını düşünüyorum. Van’ımıza, Vanlı hemşehrilerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

ARVAS: ÇALIŞTAY, HEYECAN VERİCİ BİR PROJEDİR

Programda konuşan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, geçtiğimiz günlerde lansman toplantısı yapılan ‘Sosyal Destek Hızır Van’ projesine de değinerek şunları söyledi: “Van’ın Geleceği Çalıştayı projesi gerçekten heyecan verici bir projedir. Sayın Valimizin riyasetinde ilk olarak Sosyal Destek Hızır Van Projesi’ne start verildi. Bu ekipler Van’ın tüm evlerini gezecekler. Van ile ilgili vatandaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları tespit edip, bu sorunları ise kısa sürede inşallah çözüme kavuşturacaklar. Bugün ise yine Van ile ilgili Van’ın Geleceği Çalıştayı projesinin lansman toplantısı yapılıyor. Çalıştayda 16 madde de ne yapılabilir istişare edilecek. Bütün paydaşların fikir birliği, istişare ile gerek üniversitemizle, gerek kurumlarımızla, gerekse valiliğimizle bu sorunları tespit edeceğiz.”

“BU GÜZEL PROJEYİ HEP BERABER VAN’IMIZA KAZANDIRACAĞIZ”

Arvas, el birliğiyle Van’ın envanterini çıkarıp, bu güzel projeyi Van’a kazandıracaklarını dile getirerek, “Van’da şu sorun var ve bu sorunla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli çalışmamızı el birliği ile çözeceğiz. El birliği ile Van’ımızın envanterini çıkarıp, bu güzel projeyi hep beraber Van’ımıza kazandıracağız. Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40. yılına girdi ve üniversitemiz bu ilin lokomotifidir. Şehrin önderi, şehrin rehberi ve şehrin her alanına dokunan bir üniversite vizyonu ile inşallah bu hizmet rektörümüze nasip olur. Sayın valimizin vizyonel bakış açısı ile projeler peş peşe gelecek. Biz kentimizin imarı ve inşası için bütün paydaşlarla beraber el birliği ile kentimizin güzelleşmesi, yaşanılabilir bir turizm kenti, tarım, sanayi, huzur, ilim ve irfan kenti olması için hep birlikte çalışacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim