ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van’daki müteahhit, yapsat ve emlakçı sektörünün esnafı bir araya geldi. Van’ın imar sorunu başta olmak üzere, Van’daki birlikte ve beraberliğin konuşulduğu toplantıda Van’ın geleceği için herkesin tek vücut olması mesajı verildi.

 

Van’da müteahhitler, yapsatçılar ve emlakçılar istişare toplantısı yapıldı. İnşaat sektörünün önemli olduğu Van için bir araya gelen müteahhitler, yapsatçılar ve emlakçılar Van için yapılması gerekenleri konuştu. Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantı salonunda bir araya gelen müteahhit, yapsatçı ve emlakçı esnafı burada Van’ın gelecekte daha büyük sorunlar yaşamaması ve aralarındaki sorunları çözüm için fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek imar ile ilgili sıkıntılara değinerek: “Kadastro çizimlerini kim yapmışsa Van’ı katletmiştir, Van’da katliam yapmıştır. Baktığınız zaman kadastro durumuna baktığınız zaman iğrenç bir çizim var. Bunları rahatlıkla görebiliyoruz. Bu da bizi derinden üzüyor.” Dedi. Kentteki çarpık kentleşmeye de vurgu yapan Özdek, siyasi partilere çağrı yaparak: “Bu şehrin geleceğini hep birlikte düşünelim. Bu şehrin sahipleri bizleriz.” Dedi. Müteahhit ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Sıracattin Işıldar da sektörün temsilcilerinin yaşadığı sıkıntılara değinerek kentteki yapılaşma ve emlak sektörü ile ilgili önerilerde bulundu.

 

 

ÖZDEK: SORUNLAR İÇİN BİR ARADAYIZ

 

Toplantıda ilk olarak konuşan Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, toplantının amacı hakkında bilgiler verdi. Özdek, “Gerek emlakçılar gerekse de yapsatçı ve müteahhittiler olarak çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıların üstesinden gelebilmek için ciddi istişare toplantılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Dolasıyla birlikte iş yapabilmemiz için bu toplantıların yapılması önemlidir. Bugün çok amaçlı bir toplantı yapıyoruz. Emlakçı ve yapsatçı kardeşlerimiz burada pastadan beraber faydalanmak, evlerine ekmek götürmek ve var olan sorunların çözümüne adım atmak için bir araya gelmiştir.” İfadelerini kullandı.

 

 

“BİR İLETİŞİM SORUNU GÖZÜKÜYOR”

 

Özdek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hepimiz esnaf olarak kısa ve uzun vadeli işler yapabiliyoruz. Biz diyoruz ki inşat ve emlak sektörü Türkiye’de bir lokomotif sektördür. En çok paranın döndüğü, ekonominin önemli olduğu ve en çok insanın faydalandığı sektördür inşaat sektörü. Bu sektörün insanlara fayda vermesi adına buna benzer toplantıların sürekli yapılması gerekiyor. Bu düşünceyle sizlerle bir aradayız. Şu aşama da emlakçılar ile yapsatçılar arasında iletişim sorunu olduğunu görmekteyiz. Yeterli diyalog olmadığı için ciddi iş kayıpları meydana gelmektedir. Bizde bu iş kayıplarının gerçek kişiler tarafından yapılması gerektiğini savunuyoruz.”

 

 

“TALİHSİZ BİR İL KONUMUNDAYIZ”

 

“Biz burada aynı sektörün insanlarıyız” diyen Özdek, Müteahhitler ve Yapsatçılar Derneğinin önemli işler için adım attığı vurgusu yaptı. Özdek, “Müteahhitliğin gerçek kimliğine sahip olması, kayıt altına alınması ve olgunlaşması adına ciddi işlere imza attılar. Son olarak da kendileri bizimle somut bir adım atmıştır. Ben bu adımdan dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Biz burada aynı sektörün insanlarıyız. Burada birileri yapacak diğerleri ise satacaktır. Bu yüzden koordineli olmak ve birliktelik örneği göstermek önemlidir. Sektörümüzde önemli bir pazar payı var. Peki, bu pazar payında yaşanan sorunlar nelerdir? Bu anlamda hem emlakçılar hem de yapsatçıların yaşadığı sorunlar bizleri hem yaralamaktadır hem de üzülüyoruz. Bizlerde bu yüzden buna benzer toplantıları yapmak istiyoruz. Bunu yapmamızdaki amaçta emlakçı ve yapsatçı kardeşlerimiz yaptıkları işlerdeki zahmetlerin boşa gitmemesidir. Biz Van olarak talihsiz bir il konumundayız. Bunun nedenlerini hepimiz biliyoruz.” Dedi.

 

ÖZDEK: VAN 2 KAT BÜYÜYEBİLİRDİ

 

Van’da imar sorunu olduğunu yineleyen Özdek şunları söyledi: “Van’da 1996 yılından şimdiye kadar ciddi oranda bir imar sorunu yaşıyoruz. Bu sorunu defalarca dile getirmemize rağmen. Yetkili bakanlıklara şu ana kadar ulaştık ve bu sorunu bakanlıklara taşıdık. Bir sorunumuz var ki biz buna çözüm bulamadık. Bu ilde yaşayan 5 yaşındaki çocuğa kadar bu sorun herkesi çok yakından ilgilendiriyor. İmar konusunda şu anda Van 2 kat büyüyebilirdi. Lakin imardaki yetersizlik Van’daki tüm kesimleri ciddi anlamda darboğaza ve ekonomik krizlere sokmuştur. 1996 yılından bu yana bu sorunu ciddi şekilde yaşıyoruz.”

 

 

“VAN YAŞANMAZ BİR HALE GELİR”

 

“Van gelişmekte olan bir ildir” diyen Özdek, “Bu gelişmekte olan il içerisinde neler yapılmalı? Şehir kültürü olması gereken reaksiyonlar vardır. Bunlar reel donatılar, kültürel yaşamlardır. Maalesef ki biz Van olarak bunları çok iyi yaşayamadık. Bir başka şehre baktığınız zaman. O şehir kenti, parkları, yeşil alanları, yürüyüş yolları, mesire alanları, trafiği ve daha birçok alanıyla şehri şehir yapmıştır. Örnek olarak Van’a baktığımızda. Cumhuriyet Caddesi’nde akşam saatlerinde yürüdüğünüz zaman karanlık bir görüntü vardır. Bu kentsel yaşamla alakalıdır. Baktığınız zaman düzensiz yollar, ciddi trafik sorunu, altyapı ve üst yapı sorunlarını hepiniz görüyorsunuz. Bunları göz önüne aldığımızda bu çarpık kent içinde orantısız gelişim bu şehri ileri ki zamanlarda yaşanmaz bir hale getirecektir. Bizlerde bunu bildiğimiz için bizler şimdiden buna dokunmak istiyoruz. Bu şehre ve bu şehrin insanına yazık günahtır.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZDEK: BU HALİYLE YETERSİZDİR

 

Van’a gelen insanlarla birlikte 2 milyona yakın bir nüfusunun olduğuna işaret eden Özdek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu anda Van’da dışardan gelen insanlar var. Dışardan gelen insanlar Van’daki bu kadar fazla yapıya rağmen evsiz kalmıştır. Bu da işin üzüntülü bir tarafı. Neden diyecekseniz? Burası 1 milyon 100 bin insanın yaşadığı bir yerdir. Eminim ki 600 bin insan burada günü birlik yaşamaktadır. Buna yerli yabancı turist, çevre illerden gelen insanlar olarak görebilirsiniz. Baktığınız zaman tiraj olarak 2 milyon nüfusa yaklaşan bir nüfuslar karşı karşıyayız. Madem böyle bir nüfus var. 2 milyon insan için bu şehir ne kadar yeterlidir. Trafik, altyapı, üstyapı anlamında Van yetersizdir.”

 

 

“SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ”

 

“Üstten Van’a baktığınız zaman ciddi bir çarpık kentleşme mevcuttur” diyerek konuşmasını sürdüren Özdek, “Biri 8 kat bina yapmış diğeri 5 kat. Diğer illere baktığımızda ya da gördüğümüz gıptayla bakıyoruz. Bu şehirlerde her şey çok iyi bir şekilde düşünülmüş. Trafik, yaya akışı, tek tip binalar, altyapı, üstyapı çok iyi düşünülmüş. İnsanlarda bu şehirlerde çok rahat yaşıyor. Siyasi partileri bu anlamda göreve davet ediyoruz. Bu şehrin geleceğini hep birlikte düşünelim. Bu şehrin sahipleri bizleriz. Geleceğini düşünmek hepimizin görevidir. Bizler işe ideolojik gözle akmıyoruz. Van’ımızda bir emlakçı doğru düzgün bir parseli bulup satamıyor. Bu emlakçının iş yapamamasına neden oluyor ve evine ekmek götüremiyor. Aynı şekilde bir müteahhit kardeşimiz bir arsaya niyetlendiği zaman binlerce sorunla karşı karşıya kalıyor.” Diye belirtti.

 

“BEDEL ÖDEYEREK İŞLER YAPIYORUZ”

 

Zor şartlar altında iş yaptıklarını aktaran Özdek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler bu sorunları yaşamak istemiyoruz. Buradaki emlakçı, yapsatçı, müteahhit kardeşlerimiz elini taşın altına koyarak, büyük bedeller ödeyerek iş yapıyorlar. Zarar, ziyanlar göz önüne alınarak bu işler yapılıyor. Bu işi herkese de yapmaz. Antalya, İstanbul, Bursa, Kayseri’deki bir emlakçı ile Van’daki bir emlakçının durumu aynı değil. Aynı şekilde yapsatçı ve müteahhit kardeşlerimiz içinde geçerli. İnsanlar orada rahatlıkla işlerini yaparken, aynı işi burada yapan insanlar ciddi sorunlar yaşıyor.”

 

 

ÖZDEK: VAN’I KATLETMİŞLER

 

Van’ın kadastrosuyla ilgili bir araştırma yaptığını ifade eden Özdek, “İmardan önceki kadastroda doğru düzgün bir parsel çizilmemiş. Bu ne kadar acı bir olaydır. Kadastro çizimlerini kim yapmışsa Van’ı katletmiştir, Van’da katliam yapmıştır. Baktığınız zaman kadastro durumuna baktığınız zaman iğrenç bir çizim var. Bunları rahatlıkla görebiliyoruz. Bu da bizi derinden üzüyor. Bu çizimleri yapan insanlar ilkokul mezunu muydu? Bu çizimi yapan insanlar bu kadar bilgisiz miydi yoksa bu kentin düşmanları mıydı? Şimdi aynısı ise imarda yapılıyor. Gerçekten bu il bunları hakketmiyor. Bu insanlara yazık değil mi? İnsanlar burada vergi veriyor ve evine ekmek götürmek istiyorsa yıllardır süre gelen imar ve kadastro sorunları neden bugüne böyle gelmiştir. Derdimizi ne kadar dile getirdiysek karşımızdaki insanları gözleri kördü, kalpleri mühürlüydü ve kulakları da sağırdı.” İfade etti.

 

“BU TÜR TOPLANTILAR ÖNEMLİDİR”

 

Talepleri hakkında çağrıda bulunan Özdek son olarak şunları söyledi: “Bu sorunların içinde bu kadar yorulmuşken, sorunları yıllarca sinemizde hissederken, burada toplantı yapıyorsak, bundan sonraki süreçte Van’ımızın böyle devam etmemesi için bir birimizle kucaklaşalım. Müteahhit, yapsatçı ve emlakçı kardeşlerimizin bir araya gelmesi ve birlikte çalışması gerekiyor. Bu insanlar günü birlik kazançlar düşünmesinler ve bir birlerine yardımcı olsunlar. Herkes bu pastadan pay alsın ama doğru ve düzenli bir zeminde bunu yapsınlar. Ben bu toplantıda emeği olan ve bizi burada bir araya getiren başkanımıza çok teşekkür ederim. Bu tür toplantılar önemlidir. Bu yüzden katılımın daha fazla olmasını istiyoruz. İşleri olan bu toplantılar için gerekirse işlerini bıraksınlar. Herkes bu anlamda üzerine düşeni yapar ve ilkeli çalışmaktan uzaklaşmazsak düzgün işler yapabiliriz. Herkes bu konuda ekmeğini yiyecek. İnsanların ekmek yemesi adına hepimizin dürüst olması ve bir birimize yardımcı olması gerekiyor.”

 

IŞILDAR: BİR ARAYA GELMEMİZ ÖNEMLİDİR

 

Kentteki müteahhit, yapsat ve emlakçı esnafının bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyleyen Müteahhit ve Yapsatçılar Derneği Başkanı Sıracattin Işıldar ise burada yaşadıkları sorunlarla ilgili bir sunum yaptı. Işıldar sunumunda kentteki 1+1, 2+1, 3+1 dairelerin müteahhit karlı ve inşa durumundaki satış fiyatlarını paylaşarak kar, maliyet oranlarına dair sunumlarını gerçekleştirdi. Işıldar sunumunun devamında, “Türkiye geneli m2 satış ortalaması 2622 TL olduğu baz alındığında bizim birim m2 satış rakamlarımızın en azından 2000-2200 TL bandına çıkması gerekmektedir. Unutmayın bizler üretenler, istihdam yaratanlar olarak zarar edersek domino etkisi yaratacaktır. 50-50 kat karşılığı sözleşmesi yapılacak yerler, Van için rantın bu derece yüksek olduğu sadece Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, İskele Caddesinin üst kısmı dışında bu maliyeti kurtaracak bir bölge yoktur. Emlakçı dostlarımızın bilmesini istiyoruz. 50-50 kat karşılığı anlaşmalara örnek olarak gösterebileceğimiz semtler, İstanbul’da Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş, Ankara’da Çankaya, Ümitköy, İzmir’de Kordon gibi bölgelerdir. Buralarda m2 satış fiyatları konutlar için 10 bin TL’nin üzerindedir.” İfadelerini kullandı.

 

IŞILDAR: YATIRIMCILARI YARIŞTIRMAYINIZ

 

Emlakçılara seslenen Işıldar, “Belgesi, lisansı, sertifikası olmayan ve kendini emlakçı olarak tanıtan ofisi bulunmayan odanıza kaydı bulunmayan kişilerle çalışmak istemiyoruz.” Dedi. Işıldar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arsaların değeri, sahiplerinin istediği fiyat değildir. Yolu, Cephesi, İmarı ve Terkinlerden sonra kalan alanı baz alınarak yapılaşma durumuna göre belirlenir. Kat adedi, yapılaşma durumu çok önemlidir. İmar Plan Tadilatları durdurulmuştur. Kat artırımı şu an mümkün değildir. Konuttan ticariye çevirmek şu anki durumda mümkün değildir. Bunları göz önünde bulundurunuz. Bir arsayı birden fazla yatırımcıya sunmayınız. Sözleşmeli çalışmanızı öneriyoruz. Yatırımcıları yarıştırmayınız.” Dedi.

 

“YENİ İMAR ALANLARI AÇILACAKTIR”

 

Işıldar konuşmasını şöyle tamamladı: “Çevre Yolu Etabı güzergahında yeni imar alanları açılacaktır. Diyarbakır Kayapınar yapılaşma modelini örnek alarak yapılaşmak ve kenti dışa doğru açmak istiyoruz. Arsa bedellerinin abartılması durumunda bu imkan elden kaçacaktır. Ekspertiz değerleri konusunda Bankalar kendilerini garantiye almak için değerleri asgari düzeye çektiklerinden dolayı Emlakçılar Derneği’nin bu hususu göz önünde bulundurarak görüşlerini sunmalarını bekliyoruz.”

 

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE DE ÇİMENTO KRİZİ YAŞANMIŞTI!

 

Öte yandan inşaat sektörünün temsilcileri geçtiğimiz günlerde ise Van TSO’da bu kez sezon ortasında yapılan zamdan dolayı bir araya gelmişti. Van Ticaret ve Sanayi Odasında bir araya gelen sektör temsilcileri, sezon başında anlaşmalar yaptıklarını belirterek, “Yapmış olduğumuz anlaşmalara göre müşterilerimize fiyat bildirdik. Bu fiyatlar üzerinden anlaşmalar yaptık. Ancak şu an bölgede bulunan Van, Muş, Kurtalan ve Doğubayazıt çimento fabrikaları bizlere zamlı fiyatlarla ürün veriyorlar. Bu durumu biz anlaşma yaptığımız müşterilerimize yansıtamıyoruz. Dolayısıyla zor bir durumla karşı karşıya kalacağız” diyerek tepki göstermişti.

Editör: TE Bilisim