ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Sınır kenti olmamasına rağmen üretimini pazarlaması nedeniyle birçok kentin uzağında kalan ve ihracatta Türkiye’nin sondan 12’inci ili olan Van, üretim ve ticarete konu olan ürünlerin azlığından dolayı Kapıköy gibi önemli bir kapıya sahip olmasına rağmen ihracattaki hedefinin uzağında kalmayı sürdürüyor.

VAN, HALA HEDEFİNİN ÇOK UZAĞINDA

Son yıllarda dış ticaret anlamında önemli adımlar atılmasına rağmen Van, ihracatta istediği rakamlara bir türlü ulaşamıyor. Türkiye’de rekorlar ardı ardına gelirken Van ise yerinde sayıyor. Mart ayında yüzde 19,8’lik artış yakalayıp 22,7 milyar dolar ihracat yapan Türkiye tüm zamanların en yüksek ihracat rakamını yakalarken Van’da ise rakamların yerinde saymaya devam etti. Kent üretim noktasında düşük bir profil çizerken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Ocak-Şubat aylarının ihracat rakamlarını da bu durağanlığı doğruladı. Van’ın TRB2 bölgesindeki komşularından Muş, 2022 yılının ilk iki ayında 15 milyon 971 bin, Hakkâri 13 milyon 560 bin dolarlık rakamlara ulaştı. Van ise 5 milyon 148 bin dolarda kaldı. 2023 hedefi 1 milyar dolar olan Van bu hedefin gerisinde kalırken konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak, Kentin iyi bir durumda olmadığına dikkat çekerken, Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin ise kentin bir türlü üretemediğine vurgu yaptı.

OCAK-ŞUBAT AYLARINDA İTHALAT ARTTI, İHRACAT AZALDI!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Ocak-Şubat aylarının ihracat rakamlarını paylaşarak, Van’ın ihracattaki kötü gidişatını bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin genelinde ve birçok ilinde rekorlar ardı ardına gelirken Van, Ocak ayında 2 milyon 594 bin dolar, Şubat ayında ise 2 milyon 554 bin dolarlık ihracat yaptı. 2020 yılında 25 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu sayı 2021 yılında 28 milyon dolara yükseldi. 1 milyar dolarlık ihracat hedefi olan ve TRB2’nin lokomotif ili olan Van, öncü rol üstlendiği bölge illerinin de gerisinde kalarak Türkiye’nin en az ihracat yapan 15 ili arasında kaldığı sıralamasını sürdürdü.

VAN, BÜTÜN İLLERİN GERİSİNDE!

Kentin ihracattaki durumunu Şehrivan’a değerlendiren Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere artık bakmak istemiyoruz çünkü bütün veriler ilimiz açısından iç karartıyor. Açıklanan ihracat rakamları da yüzümüzü güldürmedi. Bölgedeki bütün illerin gerisinde kalmış bulunuyoruz. Oysaki ilgili ve yetkililer 2023 yılı için bir milyar dolar ihracat yapılacağını öngörmüşlerdi. Bu gidişle bu rakamlara 2071 yılında bile ulaşmak mümkün olmaz. O günlerde bu hayali öngörüde bulunan siyasetçiler planlamacılar ve kalkınmacılar bir açıklama yaparlar mı acaba? Bu kadar büyük yanılgı nasıl olabiliyor” dedi.

IRAK: İYİ DURUMDA DEĞİLİZ!

Van’ın birçok alanda kötü olduğunun altını çizen Irak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimde, sağlıkta 81 il içinde 75’inci, İnsani Gelişmişlikte 78’inci, GSYİH’da 80. sırada yer alan bir il 2023 yılında nasıl bir milyar dolar ihracat yapacak? Diğer taraftan bu kadar büyük yanılgıda bulunanların zaman zaman basına yaptıkları açıklamalara ve sosyal medyada yaptıkları paylaşımlara baktığınızda sanırsınız ki Van uçuyor. Oysaki maalesef iyi durumda değiliz. İşsizlik Türkiye ortalamasının iki katı, kişi başı milli gelir Türkiye ortalamasının yarısı bile değil. Ama dediğim gibi yaptıkları açıklamalara baktığınızda her şey süt liman. Üzülerek izliyoruz başta siyasetçiler olmak üzere ilgililer şapkalarını önlerine koyup düşünecek yerde karşılıklı ziyaretler çay kahve plaket hediyeleşmekle nostaljik takılmalarla zaman geçiriyorlar.”

ŞAHİN: DIŞ TİCARET HACMİMİZİ BİR TÜRLÜ GENİŞLETEMİYORUZ

Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İbrahim Şahin ise şunları söyledi: “Van’ın en önemli sebeplerinden birisi sahibinin olmamasıdır. Bundan dolayı da diğer konular gibi ihracat ve üretim konusunda çok eksik kalıyoruz. Bir de Van’da zaten pek bir şey üretilmiyor. Bu konuda da ciddi eksiklerimiz var. Tüketim kenti olduğumuzdan dolayı, dışardan sürekli ürün almaya alışık bir hale geldik. Yine yanı başımızda İran Devleti olmasına rağmen biz dış ticaret hacmimizi bir türlü genişletemiyoruz. Bunun yanında Ermenistan ve Irak gibi devletler de var. Konum açısından önemli bir yerde bulunmamıza rağmen ciddi anlamda eksiklerimiz var.”

“VAN’IN İHRACAT YASASINA BAĞLANMASI LAZIM”

Bölgenin destekler açısından eksik kaldığının da altını çizen Şahin, “Sınır ticareti kapsamının dışına çıkılması gerekir. Van’ın ihracat yasasına bağlanması lazım. Sınır ticareti anlamında da yanı başımızdaki İran’da ambargo var. Bundan dolayı istediği ticareti bir türlü yapamıyor. Burası 6’ıncı bölge kapsamında yer alıyor. Teşvikler var ama bu teşvikleri de yeterince değerlendiremedik. Üretemediğimiz malların birçoğunu ise dışarından alarak ihraç etmeye çalıştık. Bu anlamda da serbest bölgelerde ihracat daha uygun oluyor. Kapıköy ise serbest bölge kategorisinde yer almıyor. Burası da diğer iller gibi serbest bölge olarak kullanıldığı zaman kent ihracatta verim alacaktır diye düşünüyorum” diye aktardı.

BİRLİK VARSA BAŞARI DA OLUR

Kent ekonomisinin güçlenmesi gerektiğini kaydeden Şahin, son olarak şunları vurguladı: “Ekonomiyle ilgili artık ciddi tedbirlerin alınması lazım. Kentin dinamiklerinin bir araya gelerek bu konuda kafa yormaları lazım. Özellikle istihdam ve üretim konularının gündeme alınması gerekiyor. Aynı şekilde kentin tüm siyasi partilerinin de bu işin içinde olması lazım. Hepimiz bir olursak kenti kalkındırabiliriz. Yoksa yine eski yerimizde saymaya devam ederiz. Bizim mücadelemiz kent olmalı ve kalkınma olmalıdır. Birlik olmayı başardığımız zaman çok iyi işler çıkarabiliriz.

TÜRKİYE İHRACAT REKORU KIRDI!

Öte yandan dün itibariyle açıklanan Mart ayı ihracat rakamlarında ise Türkiye adına yeni rekorlar kırıldı. Türkiye genelinde, Mart ayında aylık ihracat yüzde 19,8 arttı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 22,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamı gerçekleştiğini belirtti. Muş, mart ayı dış ticaret rakamlarını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte düzenlenen bir basın toplantısı ile aktardı. Ticaret Bakanı Muş: "Martta ihracat geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 artışla 22,7 milyar dolar oldu. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamı." dedi. Bakan Muş, "Ocak ve şubatta da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Mart ayıyla birlikte bu yıl 3'te 3 yapmış olduk." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim