ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Kentin yenilenmesi ve modernize edilmesi noktasında son yıllarda Van’da çalışmalar yapılsa da kentin düzeni, çevre yapısı gibi birçok sorun devam ediyor. Kaldırım çalışmalarının devam ettiği kentte, kaldırım üzerinde bulunan toprakların temizlenmemesi rüzgârlı havalarda toz oluştururken, yağmurlu havalarda ise kaldırımlar çamur deryasına dönüşüyor. Kentin birçok mahalle ve sokaklarında sorunlar yaşanırken, biriken sular ve sularla birlikte toplanan çöpler, çevre kirliğinin yanı sıra oradan yaşayan vatandaşları da ciddi anlamda mağdur etmeye devam ediyor. Kentin merkezi toz, toprak, çamur içinde iken şehrin Karayolları bünyesinde bulunan ana arterleri ise bakımsız ve ilgisizlikten adeta kırılıyor. Yıkık dökük, çöp dolu kaldırım ve refüjlere istenilen bakım yapılmazken Van’ın kötü görüntüsüne günlerdir tepki yağıyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar bu kötü manzaranın şehri yakışmadığını dile getiriyor.

VAN GRİ VE KİRLİ BİR ŞEHİRE DÖNDÜ!

Van’ın geçmişten kalan ve bir türlü çözülmeyen sorunları sık sık konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken kent son günlerde kentin yıkık, dökük, kirli ve gri görüntüsünü konuşuyor. Yapılan yenileme çalışmalarına rağmen bir türlü kirlilikten ve kötü görüntüden kurtulamayan Van’da bir yanda estetik kirlilik diğer taraftan cadde, sokak ve kaldırımlardaki fiziki kirlilik tartışılıyor. Toz ve toprak nedeniyle gri bir şehir görüntüsü veren Van’da alt yapı eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkan su birikintileri, çamurlu yollar, yıkık dökük kaldırımlar da ayrı bir tartışma konusu olarak dikkat çekiyor. Bu sıkıntılar devam ederken bu kötü görüntü ve kirlilik bir anda sosyal medyanın konusu oldu. Kentin farklı birçok noktasından görüntüler paylaşan vatandaşlar şehrin kötü ve kirli görüntüsü konusunda büyük tepki gösterdi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER BÜYÜYOR!

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımlarda bulunan vatandaşlardan Mevlüt Seyyahoğlu, “Van da kaldırım ve caddeler estetikten uzak, düzensiz ve toplum sağlığını tehdit eder boyutta.10 yıldır bu şehirdeyim ve hiçbir gelişme yaşanmadı. Kaldırım ve caddelere bostan ek yetişir. O derece toz ve çamur içinde. Kent görünümünden uzak bu manzara yakışmıyor ve biz bunu hakketmiyoruz" ifadelerine yer verirken, Gülten Ulutaş adlı vatandaş ise sosyal medya hesaplarından şu paylaşımları yaptı: "İnsanımız halinden çok memnun. Aynı caddelerin asfaltı sürekli yenileniyor. Birde üç beş ışıklandırmayla ‘Van çok gelişti’ diyorlar, ara sokaklara bakan yok.” Van’ın kötü görüntüsünü sosyal medya hesabından yorumlayan başka bir vatandaş Özge Sezer, "Yürüyüşe çıkıp eve döndüğümde sanki dağda bayırda yürümüşüm gibi ayakkabılarım ve kıyafetlerim toz içinde kalıyor. Bir kaç gündür bu duruma gerçekten sinir olmaya başladım" dedi.

ESNAF TOZDAN NEFES ALAMIYOR!

Kentin kirlilik sorunu artmaya devam ederken, vatandaş ve esnaflardan da tepkiler gelemeye devam ediyor. Özellikle caddelerdeki kaldırımların sökülmesi ve aylar sonra tekrardan yapılması esnafı zor durumda bırakırken, şikayetler de büyüyor. Son günlerde ise kaldırımların üzerinde toz ve çöp yığınları gündeme gelirken, esnaflardan Beytullah Uçar da şikayetlerini şu ifadelerle paylaştı: “İpekyolu caddesi esnafıyım. Yol kenarında birikmiş tozu pisliği çöpü daha bu yıl hiç temizlemediler. Her araba geçişinde toz kalkıyor, nefes bile almakta güçlük çekiyoruz.”

DUYARLILIK YOK, KİRLİLİK HAD SAFHADA!

Yaşanan kirliliğe sosyal medyadan gösterilen tepki ile birlikte vatandaşlar da isyan etti. Şehrivan’a konuşan vatandaşlar bu manzaralar ile ilgili tepkisini dile getirdi. Vatandaşlardan Devran Ali Öztaş konuyla ilgili olarak, “Kentin dört bir yanından kirlilik akıyor. Her tarafı çöp içerisinde. Bu kirliliğe insanlar da alışmış durumda. Çünkü insanlarımız kendi çevresini temiz tutmayı bilmiyor. Bir de belediye de bu konuda çok eksik kalıyor. Belediyenin görevi çevreyi temiz tutmak, yeşil alanlar oluşturmak ve insanların yaşayabileceği alanlar oluşturmak, ancak belediye bunlardan dışında her şeyi yapıyor. Beton yığına dönüşen bir şehirde yaşıyoruz. Onun yanında da her tarafımız kirli ve çöplerle çevrili. Van’ın çöpü bile kent girişinde yer alıyor. Bu kentte düzen hiçbir zaman oturmadı. İnsanlarımız da her şeye alışıyor. Duyarlık olsaydı bu kent bu halde olmazdı.” dedi.

TEPKİLER SONRASI BELEDİYLELER TEMİZLİĞE BAŞLADI

Öte yandan vatandaşların tepkileri sonrası kentteki belediyeler şehir merkezinde temizlik ve cadde/sokak yıkama seferberliği başlattı. Merkez belediyeleri Van Büyükşehir Belediyesi’nin de dahil olduğu çalışmalar başlatarak kent genelinde çöp toplama, yol yıkama ve süpürme çalışmalarına hız verdi. Vatandaş geç de olsa başlayan bu çalışmalara memnuniyet ile karşılarken kentle ilgili bu çalışmaların sürekli olması konusunda hatırlatma yapmayı da ihmal etmedi.

KARAYOLLARI KULAK BİLE ASMIYOR!

Kent genelindeki temizlik seferberliği olumlu hava yaratmasına rağmen kentin yıkık dökük, kötü görüntüsü konusunda birçok kurum ise üzerine düşeni yapmama devam ediyor. Şehir merkezindeki kirlilik ile ilgili çalışmalara rağmen Karayolları gibi kurumların uhdesinde bulunan ana caddelerdeki kirlilik ve kötü görüntü devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Şehrivan’ın gündeme taşıdığı Van’ın şehir girişlerinden belediye sınırlarına kadar olan alanlardaki çöp, kirlilik ve yıkık-dökük görüntü değişmiyor. Özellikle Erciş girişinden Van şehir merkezine kadar olan alanların kötü görüntüsü ile ilgili yapılan onlarca çağrıya rağmen ilgili kurum tepkisiz bir tavır sergilemeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim