ŞEHRİVAN HABER: M.ALİ EKİNCİ-ORHAN SAĞLAM

Van Gölü havzasında yaşanan kuraklık ciddi boyutlara ulaştı. Havzaya düşen yağışlar hızlıca buharlaşırken, Van Gölü’ndeki çekilmeler ve su seviyesindeki azalmalar metreler ile ölçülmeye başlandı. Kuraklık sadece Van Gölü’nü değil kentin gelecekteki tüm su kaynaklarını, barajları ve göllerini de etkilerken aylardır gündemden düşmeyen konu Van YYÜ ve Van TSO’nun ortaklaşa gerçekleştirdiği panel ile ele alındı. Kentin geleceği ile ilgili en önemli konu olmasına rağmen panele kentteki konuyla alakası olan yetkili, yönetici ve siyasetçinin katılmadığı gözden kaçmadı.

İŞTE PANELE KATILAN SINIRLI SAYIDAKİ İSİMLER!

Panel sonrasında da bu ilgisizlik dikkat çekerken panelistler dışında panele kentten katılanlar ise şu şekildeydi: Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, Van YYÜ rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Prof. Dr. Fevzvi Özgökçe, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van TSO yönetim kurulu üyeleri Fevzi Çeliktaş, Şefik Eren, Serdar Balandi, TOBB Van Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Seyhan Demir. Bu isimler üniversiteden akademisyenler ve vatandaşlar dışında panele katılan olmadı.

İlgisizlik toplantıdaki isimler tarafından da dile getirilirken konuyla panelde konuşan panelistlerden Prof. Dr. Menaf Turan, konuşmasında panelde olması gereken kurum ve isimleri tek tek sayarak su krizinin yönetiminde kurumların önemine de dikkat çeken ifadelere yer verdi. Öte yandan Moderatörlüğünü İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş’ün yaptığı programa mevcut katılımcıların dışında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Prof. Dr. Menaf Turan, Prof. Dr. Semra Demir, Doç. Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Doç. Dr. Serkan Kemeç sunumları ile katıldı.

VALİ YARDIMCISI CANPOLAT: VAN GÖLÜ HAVZASI EN ÖNEMLİ SU KAYNAĞIDIR

Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, “Küresel ısınmanın dünyadaki bütün su kaynaklarını tehdit ettiği günümüzde gelecek suyu yönetebilen ülkemiz ve milletler olacaktır. Bu noktada 3717 kilometre karelik yüzölçümü ile ülkemizin en büyük gölünü barındıran Van Gölü havzası ülkemizin en önemli su kaynaklarından birisidir. Kaplı havza olması sebebiyle kırılgan bir yapıya sahip olan havzamızda suyu doğru yönetimimiz geleceğimiz adına hayati bir öneme sahiptir. Bu noktada bu kıymetli panelde ortaya konulacak bilimsel veriler ve öneriler havzamızdaki suyu etkin ve verimli biçimde yönetebilmemizde önemli rol oynayacaktır.” Dedi.

REKTÖR ŞEVLİ: ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRMELİYİZ

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, iklim değişikliğiyle mücadelenin tartışılacağı programın çok değerli olduğunu söyledi. Yakın zamanda Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'nı kabul ederek küresel ısınma ve kuraklıkla mücadelede önemli bir adım attığını hatırlatan Şevli, "Van Gölü'nün hızla çekilmesi, akarsuların kuruması konusu biz yöneticilere önemli görevler yükledi. Yakın zamanda İran'daki Urmiye Gölü kurudu. Van Gölü'nde benzer bir durumun yaşanmaması konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz." Şeklinde konuştu.

TSO BAŞKAN VEKİLİ ÇELİKTAŞ: SU YOKSA HAYAT YOKTUR

Van TSO Başkan Vekili Fevzi Çeliktaş ise dünyada hızla değişen iklim değişikliğine karşı yeni yöntemler denemek gerektiğini belirterek, "Su varsa hayat vardır, su yoksa hayat yoktur. Suya saygıyı insana saygı olarak düşünüyoruz. Mutlaka suya ve geleceğe sahip çıkmalıyız." ifadelerini kullandı.

VAN GÖLÜ HAVZASINDA ‘SUYUN GELECEĞİ’ KONUŞULDU!

Van’ın son dönemlerde yaşadığı olumsuzlukların başında gelen ve kentin gelecekte yaşayabileceği en büyük kriz olarak görülen su konusu ve kuraklık Van YYÜ’nün deneyimli akademisyenlerinin sunumları ile katıldığı Van Gölü Havzası'nda Suyun Geleceği konulu panelde konuşuldu. Küresel ısınmaya ve bölgedeki su kullanımına bağlı olarak oluşan kuraklık ve alınacak önlemler tartışılırken kentin yaşadığı büyük su krizine dair çarpıcı yaklaşımlar ve değerlendirmeler ortaya konuldu.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ!
 

Editör: TE Bilisim