ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 

Bir yıldır geri sayımı yapılan gün geldi çattı. Van tam 100 yıl önce Ermeni işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını görkemli bir şekilde kutladı. 2 Nisan 1918’deki kurtuluş öncesi aylardır farklı kurum ve kuruluşların etkinlikleri ile önceden startı verilen 100’üncü yıl etkinlikleri Valilik, Büyükşehir ve kurumların dün gün boyu yaptığı etkinlikler ile zirveye ulaştı. Sabah erken saatlerden itibaren başlayan etkinlikler korteş yürüyüşleri, yemek ikramları, koşular, şenlikler ile devam etti. Haftalardır festival coşkusunun da sürdüğü kent bir kez daha büyük bir coşku yaşarken önümüzdeki günlerde devam eden etkinliklerle kentteki güzel görüntülerin devam edeceği öğrenildi.

 

Van’ın 100 yıl önceki düşman kurtuluşunu çok sayıda etkinlik ve kutlamalarla tamamladı. Van’da rekorlar kırıldı, koşular yapıldı ve güzel görüntüler ortaya çıktı.

 

1918 yılında Rus işgal girişimi altında olan Van, 2 Nisan 1918 yılında Ali İhsan Sabis komutasındaki 4’üncü kolordunun gelmesiyle birlikte düşman işgalinden kurtarıldı. Kurtuluşun üzerinden tam olarak 100 yıl geçti. Van, dün düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılını çok sayıda etkinlik ile geçirdi. Sabah saatlerinde başlayan etkinlikler akşam geç saatlere kadar devam etti. Sabah başlayan etkinlik dizisi akşam havai fişek gösterisi ile tamamlandı. Peki, Van kurtuluş etkinliklerinde ne yaptı? Sabahın erken saatlerinde çelenk sunumu ve Vali Murat Zorluoğlu’nun konuşmasıyla başlayan kutlamalar, korteş yürüyüşü, halk oyunları gösterisi, zeka oyunları, Van konulu sergi, basketbol, paten ve bisiklet Showları, 100. Yıl halk koşusu, Kurtuluşu Temalı Açık Hava Resim Sergisi rekoru, Ayran aşı ve balık ikramı, lokma ikramı, 100. Yıl park açılışı fener alayı ve dilek feneri, Van oturma gecesi ve son olarak havai fişek gösteri ile tamamlandı.

 

ZORLUOĞLU: ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM

 

Van’ın düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla valilik ve büyükşehir belediyesi koordinesinde çeşitli etkinlikler yapıldı. Programlar kapsamında ilk olarak valilik bahçesinde Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından açılış konuşması yapan Van Valisi Murat Zorluoğlu, “Van’ın düşman işgalinden kurtarılışının 100’üncü yıl dönümünde, kurtuluş bayramımızı bir kez daha gururla, heyecanla ve coşkuyla kutlamak üzere bir aradayız. Canları pahasına bugünün Van’ını bizlere yadigar bırakan; 2 bin 500 Zeve şehidimizi, Van genelinde katledilen 30 bin Vanlı Müslümanı, imam Serveri, Ali İhsan Sabisi, Naifa anayı, 120 kahraman çocuğu ve binlerce isimsiz neferi rahmetle ve minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum.” Dedi.

 

“4’ÜNCÜ KOLORDUNUN YETİŞMESİYLE KURTULUŞA ERMİŞTİR”

 

Zorluoğlu, Van’ın Urartulara başkentlik yaptığını, Selçuklu ve Osmanlı’dan önemli izler taşıyan, kadim medeniyetlere ait bir coğrafyasının olduğunu ifade ederek, “Birinci dünya savaşında uğradığı mezalimin etkisiyle 3 yıl içerisinde adeta harabeye çevrilmiş, 100 bin olan nüfus 3 binlere geriletilmiştir. Yağma ve yıkımlara maruz kalan şehrimiz, Allah’ın yardımı ve hiçbir zulmün ilelebet payidar olamayacağı gerçeğiyle; nihayet 2 Nisan 1918’de Ali İhsan Sabis komutasındaki 4’üncü kolordunun yetişmesiyle kurtuluşa ermiştir. Dile kolay gelen bu eşsiz mücadele, unutmayalım ki; üzerinde yaşadığımız şehrin “belde-i şüheda” yani şehitler beldesi unvanını almasına vesile olmuştur.” İfadelerine yer verdi.

 

ZORLUOĞLU: VAN’IN YILDIZI PARLADI

 

Zorluoğlu konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Tarihi İpekyolu’ndan günümüze uzanan ticaret yolu, Ortadoğu ile orta Asya’nın buluştuğu bir merkez olan Van’ın bu yüzden de uğruna büyük mücadeleler verilen Van’ın geçmişi olduğu kadar geleceği de parlaktır. Şu sıralar kentimiz, aslında düşman işgalinden kaynaklı olmasa da yeniden inşa sürecinden geçmektedir. 2011 yılında yaşanan büyük depremin yaraları, devletimiz ve hükümetimiz eliyle hızlı şekilde sarıldıktan sonra sıra; eksik bırakılan hizmet ve yatırımları Vanlılarla buluşturmaya gelmiştir. Son 1 yıldır yeniden yıldızı parlayan Van, 100’üncü kurtuluş yılında; gelişen, üreten, büyüyen ve tüm bunların etkisiyle huzurla anılan bir kent kimliğine bürünmüştür.”

 

“DEVLETİMİZİN DE YARDIMIYLA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

 

Zorluoğlu, 2023, 2071 gibi, hem kent için hem de ülke açısından büyük kıymet taşıyan hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, “Bizler de kurtuluşunun 100’üncü yılında bu hedefler doğrultusunda önemli icraatların hayata geçirilmesi konusunda, devletimizin de yardımıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elbette ki 100’üncü kurtuluş yılında kalkınması ivme kazanmış bu kentin en büyük ihtiyaçları; barış ve huzur ortamının tesisidir. Allah’ımıza hamd olsun, devletimizin ve milletimizin kararlılığı ile 1 yıl gibi bir sürede terörün kentteki tüm yapılanmasına son verdik.” Dedi.

 

VAHŞİ DEPOLAMA ALANI DÖNÜŞTÜRÜLECEK

 

Zorluoğlu belediye olarak Van’a 2017 yılı içinde cumhuriyet tarihi döneminde yapılmayan bir yol hizmetiyle 967 kilometre sıcak asfalt yaptıklarını belirterek, “Van’da son 10 yılın en büyük problemi gösterilen çevre yolunda, Van’a özel çıkarılan bakanlar kurulu kararı ile çalışmaları hızlandırdık. En kısa zamanda inşasına başlıyoruz. Van’ın 100 yıllık tarihinin simgesi olan 2 nisan caddemizi; yol, ışıklandırma ve kaldırım çalışmalarıyla kentin prestij caddelerinden biri haline dönüştürdük. Van’ımızın en büyük değeri Van denizini, yıllardır maruz bırakıldığı kirlilikten kurtarmak için proje ürettik. Modern bir artıma tesisinin ihale sürecini tamamladık, çok yakında inşaatına başlıyoruz. Özalp yolundaki vahşi depolama alanının yerine yeni bir dönüşüm merkezi ve elektrik üretebilecek tesis için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Diye konuştu.

 

BAKAN KURTULMUŞ VAN’A GELİYOR

 

Zorluoğlu, “Sadece dünyanın en büyük Urartu müzesi ile değil artık modern ve benzeri az görülen bir kent müzesi ile Van’ın geçmişini günümüze taşımaya hazırlanıyoruz. Ve modern bir şehrin olmazsa olmazı ‘kent meydanı’ için ilk kazmayı vurduk. 25 dönüm alan üzerinde kurulacak meydan, inşallah sadece Van’ın değil, bölgenin en ihtişamlı yaşam alanlarından biri olacak. Merkezi idarenin ve belediyemizin, günlük yaşamınızı kolaylaştırıp güzelleştiren, hak ettiğiniz hizmetlerini, yaşayarak görüyor, memnuniyetlerinizi de farklı ortamlarda bizzat şahsıma dile getiriyor, hayır dualarınızda dillendiriyorsunuz. Sağ olun, var olun. Buradan Van için Vanlılar için önemli bir haberi, belki de bir müjdeyi açıklamak istiyorum. Turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen kentimiz, bu yıl turizm sezonu açılışına, kültür ve turizm bakanımızın da iştiraki ile ev sahipliği yapacak. İnşallah bu gelişme de turizm faaliyetlerimize hatırı sayılır katkı sağlayacak.” Şeklinde konuştu.

 

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN MESAJ GÖNDERDİ

 

Zorluoğlu son olarak, Van’ın 100’üncü kurtuluş yılında yüzleri güldüren hizmetlerle, anlamlı yıla yakışan etkinlik ve programlarla, huzur ve güven içerisinde geçirileceğini ifade etti. Zorluoğlu’nun konuşmalarının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Van’ın kurtuluşu yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajları okundu. Yapılan konuşmaların ardından çeşitli okullarda şiir, kompozisyon ve resimde dereceye giren öğrencilere hediye taktim edildi. Ayrıca geçtiğimiz gün düzenlenen kedi güzellik yarışmasında Türkiye’nin en güzel Van kedilerine de hediyeleri verildi. Hediye taktim sonrası valilik önünden eski belediye binasına kadar bando eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Program dâhilinde daha sonra halk oyunları gösterisi, mehteran takımı gösterisi ve resim sergisi yapıldı.

 

VAN "11 BİN RESİMLE" REKORLAR KİTABINA GİRDİ

 

Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, 100 okulda 11 bin öğrencinin yaptığı 11 bin resim, açık hava çocuk resim sergisinde sergilenerek, "Dünya Çocuk Rekorları" kitabına girdi. Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle "Kurtuluş Günü" temalı açık hava sergisi düzenlendi.

 

BATTAL: REKORU ALDIK

 

Kent genelindeki 100 okulda 11 bin öğrenciye ait 11 bin resim, 7 kilometrelik İskele Caddesi'nde sergilendi. Rekor denemesi, Dünya Çocuk Rekorları Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural nezaretinde gerçekleştirildi. Kural, 'Dünya Çocuklar Rekorları' belgesini imzalayarak, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'a teslim etti. Rektör Battal, yaptığı açıklamada, huzur ortamı olduğu sürece yeni rekorlara imza atacaklarını söyledi. "Bugün Van'ımız için yeni bir rekor kırılmış oldu. Çocukların yapmış olduğu 'Kurtuluş' temalı resim sergisinde, 11 bin resimle 'Dünya Çocuk Rekoru'nu almış olduk" diyen Battal, "Rekor kaydını alıp bize uygunluğuyla ilgili belge sunan Prof. Dr. Orhan Kural ile ekibine ayrıca teşekkür ederim. Huzurlu olduğumuz sürece buna benzer birçok rekora hep birlikte imza atacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

 

KURAL: BÜTÜN TÜRKİYE'DE ÖRNEK OLUR

 

Dünya Çocuk Rekorları Tescil ve Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kural da "Dünya Çocuk Rekorlar"ını birçok ilde yaptıklarını aktardı. Van'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kural, şunları söyledi: "Dünya Çocuk Rekorları olarak, değişik illerdeki organizasyonlarımızdan 75'incisini düzenledik. Şu an 'Kurtuluş' temalı en büyük açık hava çocuk resim sergisi, '11 bin çocuk ile 11 bin resim rekoru'nu imzalamaktan büyük bir onur duyuyorum. Dilerim Van'ın bu güzel başarısı bütün Türkiye'de örnek olur. Vatanımızın birliğe ihtiyacı var. 248 ülkeye gitmiş ve dünyada 35. sırada bulunan bir gezgin olarak, Van'da bir daha bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum." Öğrencileriyle rekor denemesine katılan öğretmen Betül Diyar Gökçenay da serginin çok güzel olduğunu belirterek, bu tür organizasyonların artması gerektiğini söyledi.

 

VAN’DA "HALK KOŞUSU" DÜZENLENDİ

 

Van Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Van’ın Kurtuluşunun 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında halk koşusu düzenlendi.

 

Van’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle halk koşusu düzenlendi. İskele Caddesi Beşyol mevkiden başlayan yarışa genci yaşlısı yüzlerce vatandaş katıldı. Yarış Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun start fişeğini ateşlemesiyle başlarken yarışa katılanlar İskele Caddesinden İpekyolu kavşağına kadar koştu. Oldukça çekişmeli geçen yarışta erkeklerde 1’inci Berkan Ceylan, 2’inci Mahsun Değer, 3’üncü ise İslam atlı oldu. Kızlarda ise 1’inci Hasret Durgun, 2’inci Elif Bardak, 3’üncü Eylem Gür oldu. Sıralamaya giren yarışmacılara ödüllerini Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ve Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Muzaffer Aktuğ’dan aldı.

 

CEYLAN: VAN BAYRAM YERİ GİBİ

 

Yarışta erkekler kategorisinde birinci olan Berkay Ceylan “Koşmayı çok seviyorum. Bugün bu yarışı düzenleyen Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Van bugün gerçekten bayram yeri gibi. Tüm organizasyonlar her şey çok güzel. Uzun zaman sonra ilk kez Van’ı bu kadar mutlu görüyorum” dedi. Yarışmalara ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, daire başkanları ve kurum amirleri katıldı.

 

KURTULUŞ BALIK VE AYRAN AŞIYLA KUTLANDI

 

Van Büyükşehir Belediyesi, Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklerde Van Balığı, Ayran Aşı ve sıcak lokma ikramında bulundu. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi başkanlıkları tarafından 100'üncü yıl etkinlikleri çerçevesinde programa katılan vatandaşlara çeşitli ikramlar verildi. Büyükşehir belediyesi tarafından Eski Karayolları Bölge Müdürlüğü bahçesinde kurulan mobil mutfak tırı ile yaklaşık 5 bin vatandaşa Van Balığı, Ayran Aşı ve lokma ikram edildi.

 

VANLILAR ETKİNLİKLERDEN MEMNUN KALDI

 

İkramlardan dolayı Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Üyeys Gümüş ilk defa böyle bir 100'üncü yıl etkinliğine şahit olduğunu belirti, “Etkinliklerde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Sabah Kortej yürüyüşüne katıldık. Ardından halk koşusu yaptık. Şimdi de Büyükşehir Belediyesi’nin ekmek arası balık, ayran aşı ve sıcak lokma ikramlarını alıyoruz. Çok güzel bir gün herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi. 100'üncü yıl etkinlikleri fener alayı yürüyüşü, Van oturma Gecesi ve havai fişek gösterileri ile devam etti.

Editör: TE Bilisim