ŞEHRİVAN HABER: SERCAN CANSIZ

Van depreminde ağır hasar gören otobüs terminalinin yıkılıp yerine yenisi yapılması gerektiği kabul edilmesine rağmen sadece mevcut yerin yenilerek hizmet vermesi birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde etkili olan yağış sonrası otogarda çekilen görüntüler sosyal medyada gündem konusu oldu. O görüntüler kentte yeniden tartışmanın fitini ateşlerken HDP Van Vakili Sarısaç, konuyu bir soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı.

“ÜZERİNDEN GEÇEN ON YILA RAĞMEN HERHANGİ BİR ADIM ATILMAMIŞTIR”

Bakan Soylu’ya sunduğu bir önerge ile konuyla ilgili bilgiler talep eden Milletvekili Murat Sarısaç aynı zamanda mevcut durum ile ilgili de bir değerlendirme paylaştı. Sarısaç, otobüs terminalinin depremden sonra yıkılıp yenilenmesi gerektiğini kabul edilmesine rağmen hiçbir adım atılmadığını ifade ederek şöyle devam etti, “Van’da 23 Ekim – 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremde; birçok konut ve işyeri yıkılırken birçok bina ağır hasar almıştır. Buna karşın üzerinden geçen on yıla rağmen depremin izleri tamamen silinmemiştir. Depremde Van Atatürk Şehir Stadyumu ve Şehirlerarası Otobüs Terminali de ağır hasar gören yapılardan olmuştur. Her ne kadar depremden sonra yıkılıp yeniden yapılması gerektiği kabul edilmişse de üzerinden geçen on yıla rağmen herhangi bir adım atılmamıştır. Buna rağmen Van’da yurttaşların, STK’ların ve siyasi partilerin temel taleplerinden bir tanesi daima otogar olmuştur. Çünkü Van, bir milyonu aşan nüfusuyla büyükşehir olmasının yanında birçok şehrin ortasındaki konumuyla önemli bir kavşakta bulunurken uçak bilet fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı otobüs yolculuğunun yoğun bir şekilde tercih edildiği bir ildir.” Dedi

ASIL SORUN OTOGARIN HER ANLAMDA YETERSİZ OLMASIDIR

Belediye tarafından yapılan bakım-onarım çalışmaları yolcuların ve firmaların ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirten Sarısaç, “Van’da otogar ihtiyacını kalıcı olarak çözmek yerine stadyum sorununda olduğu şekliyle palyatif çözümler geliştirilmiştir. Bu kapsamda birçok defa yüksek meblağlarla tadilat ve bakım çalışmaları yapılmıştır. Son olarak da kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 Aralık 2019 tarihinde yapılan ihaleyle bakım - onarım kararı alınmıştır. Yapılan bakım ve onarıma rağmen otogar, yolcuların ve firmaların ihtiyaçlarına cevap vermezken etkili olan yağmurla birlikte tavandan akan yağmur suları sosyal medyada gündem olmuştur. Yurttaşlar ciddi paralar harcanarak bakım ve onarım yapmak yerine yeni bir otogarın yapılması gerektiğini tekrar vurgulamışlardır. Çünkü sorun, sadece otogarın bakımdan geçirilmesi değildir; asıl sorun; otogarın peron kapasitesi, firma sayısı barındırma, otobüs ve ilçe minibüsleri ile yolcu yoğunluğunu kaldırma noktasında yetersiz olmasıdır.” İfadelerini kullandı

HARCANAN PARALARLA YENİ BİR TERMİNAL YAPILABİLİR

Sarısaç son olarak şu ifadeleri kullandı “Bir diğer önemli husus ise ağır hasar almasından dolayı yıkım kararı alınan bir yapının ısrarla yıkımının gerçekleştirilmeyerek deprem riski taşıyan Van’da güçlü bir yapının yapılmamasıdır. Yurttaşlar da bu hususların altını çizerken bakım, onarım ve tadilat adı altında harcanan paralarla Van’a yaraşır bir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yapılabileceğini belirtmektedirler. Buna rağmen Çevre Yolu, Şehir Stadyumu vb. sorunlar gibi otogar meselesi de Van’da ciddi bir eksiklik ve sorun olagelmiştir.”

Bu bağlamda;

TERMİNALİ’NİN YAPILMAMASININ SEBEBİ NEDİR?

Van’da depremde ağır hasar almasına rağmen yıkılarak yerine modern bir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yapılmamasının sebebi nedir?

TERMİNALİN BAKIM ONARIM İŞ İHALESİ” NE KADAR BEDELLE HANGİ FİRMA/ŞİRKETE VERİLMİŞTİR?

Van’da önerge tarihine kadar Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin tadilat, bakım ve onarımına harcanan tutarın toplamı ne kadardır?  “Şehirlerarası Otobüs Terminali Bakım Onarım İş İhalesi” ne kadar bedelle hangi firma/şirkete verilmiştir? Bakım ve onarım çalışmasının toplam maliyeti ne kadardır?

SOSYAL MEDYAYA YANSIYAN GÖRÜNTÜLERDEN HABERDAR MISINIZ?

Van’da etkili olan yağmurla birlikte 1 Kasım 2021 tarihinde Şehirlerarası Otobüs Terminali’yle ilgili sosyal medyaya yansıyan görüntülerden haberdar mısınız? Konuyla ilgili neler yapılmıştır? Van’da ihtiyaca cevap olacak modern bir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yapılması amacıyla adım atacak mısınız? Bununla ilgili herhangi bir planlama var mıdır?

Editör: TE Bilisim