ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Van Gölü Kirliliği’nin ve korunmasının gündemden düşmediği süreçte alt yapı eksikliğinden, arıtma tesislerinden ve diğer etmenlerden dolayı kirlenen Van Gölü bir taraftan da göl etrafındaki insanlar tarafından kirletiliyor. Yaz boyunca Van Gölü’nün dört bir yanında sahillere akın edip piknik vatandaşlar gittikleri alanları adeta çöplüğe dönüştürüp ayrılıyor. Son haftalarda sosyal medyada da sıkça paylaşılan kirlilik görüntülerine adeta tepki yağıyor.

Son yıllarda göl turizmine yönelik yapılan yatırımlar ve artan plajlarla birlikte yaz mevsiminde Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen birçok kişiyi misafir eden Van Gölü, sahilleri, doğası ve temiz suyuyla Akdeniz ve Ege sahillerini aratmazken, tatile giden vatandaşların piknik yaptıktan sonra çevrede bıraktıkları çöpler sahil ve gölün kirlenmesine neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Van Gölü için hayati önem taşıyan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin açılışı gerçekleşirken tesis ile kirliliğin ciddi manada engellenmesi hedeflenirken vatandaş eliyle gerçekleşen kirlilik ise üst seviyede devam ediyor. Göl kenarında piknik yaptıktan sonra evlerine giden vatandaşlardan kalan çöpler ve atıklar görenleri hayretler içinde bırakıyor. Gördükleri manzara karşısında şaşırdıklarını belirten vatandaşlar, herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini konusu dikkat çekerken kirlilik hem göle hem de bu alanlarda sorumlu belediyeleri ve çalışanları zor durumda bırakıyor.

DUYARSIZLIK VAN GÖLÜ’NÜ KİRLETMEYE DEVAM EDİYOR!

Son haftalarda bir çok vatandaşın da kamerasına yansıyan ve tepki alan görüntüler paylaşılmaya ve Van Gölü sahilleri en yoğun zamanlarını geçirmeye devam ederken çöp manzaraları tepki almaya devam ediyor. Van’ın göz bebeği insan eliyle de müthiş bir şekilde kirletilirken çöp içindeki sahilleri kentin turizmi için de büyük bir olumsuz algı oluşturuyor. Tüm bu paylaşımlar yaz boyunca devam ederken vatandaşlar bu kirlilik algısını ve paylaşımlarını Şehrivan aracılığı ile değerlendirdi. Hafta sonu tatili için Van Gölü sahillerine giden vatandaşlardan Doğan Ödül, sahil kenarına bırakılan çöplerden dert yanarak şunları söyledi: “Öncelikle Van’ın nadide ve güzel yerlerinden biri olan Ayanıs’tayız ve burası gerçekten çok güzel bir yer. Sahil etrafında bulunan çadırlar da buranın daha da güzel olmasını sağlıyor. Buradaki gölün temizliği de ilgiyi artırıyor. Ancak insanlar buraya gelip çöplerini falan bırakıp gidiyorlar. Bu da ciddi anlamda görüntü kirliliğine yol açıyor. Yani aslında çok can sıkıcı bir durum ve Van içinde kötü bir imaj olduğunu söylemek istiyorum.

“GÖL KİRLENİNCE DE SİTEMDE BULUNUYORUZ”

“Buraya gelen yerli veya turistler olur, duyarlılık konusunda biraz daha dikkatli davranılırsa gerçekten çok güzel olur. Kendi ellerimizle güzelliğini bozuyoruz. Eğer buraları temiz tutabilirsek ve düzen konusunda da biraz gayret edersek, insanların daha çok gelmesini sağlayabiliriz. Van’a ve tatil yerlerine değer katmamız için biraz da reklamını yapmak lazım. Bu konuda da halkın bilinçsizliği var. Birbirimizi yeterince uyaramıyoruz. Misal yanı başımızdaki insanlar çöplerini attıklarında gidip de uyarma çabasında bulunmuyoruz. Banane deyip başımızdan salıyoruz. Daha sonra göl ve sahiller kirlenince de neden kirleniyor diye sitemlerde bulunuyoruz.”

“İNSANLAR DUYARSIZ, YETKİLİLER DE ÇOK UMURSAMIYOR”

Van sahillerindeki kirliliğin en büyük nedeni duyarsızlık olduğunu vurgulayan vatandaşlardan Davut Kuşak, “Van Gölü’nü ve sahillerini kendi ellerimizle kirletiyoruz. Ancak tüm sahillerden sorumlu belediyelerde sahillere yalın çöp tenekesi bırakması gerekiyor. Tabi duyarlı olan insan çöplerini toplayıp çöp tenekesine kadar götürür. Ama sahile yakın yerlerde çöp tenekelerinin olması şart diye düşünüyorum. Biz insanlar bu konuda bilinçli olmadığımız için ‘zaten biri toplar’ düşüncesiyle çöpleri olduğu gibi bırakıyoruz. Tertemiz sahillerimizi bile koruyamıyoruz. Piknik yapmaya gelen vatandaşların bu konuda sorumsuz olduklarına defalarca şahit olmuşluğumuz vardır. Van Gölü’nün tüm sahilleri muhteşem bir güzelliğe sahip. Akdeniz ve Ege kıyılarındaki gibi ağaçlandırsak ve düzenlesek çok iyi olacaktır. Biz çöpten dert yanıyoruz ama sahile inmek için yol bile yapılmıyor. İnsanlar duyarsız, yetkililer de çok umursamıyor.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA ÇÖP UYARISI!

Tatile gelen vatandaşların birçoğu çöplerini olduğu gibi bırakıp gidiyorlar diyen Ömer Etlan, “Vatandaşların daha rahat edebilmesi ve ailelerin ise daha güzel zaman geçirmeleri için sahil kenarında çadırlar kurduk. Gelen herkese zaman geçirmeleri için çadırlar veriyoruz. Akşam da kalabiliyorlar. Buraya gelmeleri elbette ki güzel ama keşke çöplerde de aynı güzellik yaşansaydı. Çoğu vatandaş kendi çöplerini bırakıp, küllerini taşların üstüne döküp gidiyor. Sahil boyunca çöplere denk gelemezsiniz. Çünkü burada çalışan elamanlarla birlikte her sabah çöpleri toplar ve buraları yıkarız. Vatandaşları uyarıyoruz ama yine arkalarındaki çöpleri biz topluyoruz. Hiç olmazsa bir alanda toplayın diyoruz. Ancak çoğu onu da yapmıyor. Belediye araçlarının düzenli çöp aldığı yerler var, biz de buradaki çöpleri oraya taşıyoruz. Sahil kenarlarına tatil amaçlı giden vatandaşlara, kendi çöplerini toplamalarını istiyoruz. Van’daki çoğu sahilde eleman yok ve oralar çöplükten geçilmiyor. Bir de sahillere çöp tenekeleri bırakabilirse çok olur.” Diye ekledi.

  

VAN GÖLÜ’NÜ KORUMAK ELİMİZDE

AVatandaşlardan Erhan Adıgüzel ise tatile gelen vatandaşların çöplerini toplayıp, çöp tenekesine kadar götürmekten aciz olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “En iyi bildiği şey çöpleri sağa sola atmak. Halkın bu konuda bilinçlenmesi bu sorunu ortadan kaldıracağını düşünüyorum. Sahil kenarlarında çöp tenekeleri olsa, belki de halk bu kadar duyarsız kalmaz. Belediyeler bu konuda bir çalışma yaparsa çok daha iyi olur. Şuan vatandaşların uğramadığı ya da Van’a biraz uzak sahiller daha temiz durumdadır. İnsanların en çok uğradığı İskele, Tuşba ve Edremit sahilleri çok daha kötü durumda. Çünkü insanlarımız kirletmeyi kendilerine huy edinmiş. Bizim yapmamız gereken tek şey temiz tutmak ve gölü korumak. Bunu yapmakta çok zor değil. Vatandaşlar olarak üstümüze düşen ne varsa yapmamız gerektiğini düşünüyorum.”

Editör: TE Bilisim