Anayasa maddelerinin değişikliği, yeni sistem ‘yoğun’ bir şekilde anlatılmaya devam ediyor.

Tempo iyice arttı.

Van’ın neredeyse boş günü yok.

Ankara ekibi ile teşkilatlar nezdinde AK Parti gazı iyice kökledi.

Yüzde 42 ile seçim kazanamayıp yüzde 35 ile seçim kazanan iller ile kıyaslanmak istemeyen Vanlı siyasetçiler bu kez Van’dan güçlü bir ‘Evet’ ile gitmek istiyor.

Milletvekili Burhan Kayatürk de bunu her ortamda dile getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bir panelde yine aynı sözleri tekrarladı.

Diyor ki Sayın Kayatürk:


“Biz Cumhurbaşkanımıza, Başbakan olduğu dönemlerde de gittiğimizde bize sürekli olarak 2014 seçimlerini ve diğer seçimlerimizden duyduğu üzüntüyü hatırlatıyor. Biz de kendisine ama oyumuzu yüzde 42’ye çıkardık diyoruz. Fakat Cumhurbaşkanımız ‘Ama kaybettiniz’ diyor. Biz ama işte şu il yüzde 35 ile kazanmış biz daha yüksek oran aldık deyince, ‘Onlar kazandı’ cevabı veriyor. Biz yüzde 39 oy olana Diyarbakır’dan daha büyük oy oranı yakaladığımızı söylediğimizde bize ‘Ben Diyarbakır’ın yanına bir Diyarbakır daha koymadım. Ama ben Van’ın yanına bir Van koydum’ cevabını verdi.”

 

***

 

CUMHURBAŞKANI VAN YENİLGİSİNİ NASIL UNUTUR?

 

Yani işin özeti şu:

Van’dan çıkan oylar Cumhurbaşkanını üzüyor. Çünkü Cumhurbaşkanı Van’a büyük ilgi gösterdiğini, destek verdiğini söylüyor. Haliyle yüzde 55 bile çıksa Van’da seçim kaybediliyorsa Cumhurbaşkanı için bir anlam ifade etmiyor. Kayatürk de bu yüzden, her fırsatta “Ankara’ya elimiz güçlü gitmeliyiz.” diyor. Çok yükleniyor, şu sıralar gece-gündüz Van ve ilçelerinde çalışmalar sürdürüyor. Bir heyecan getirdiğini de söylemek gerek.

Şimdi Van’ın siyasetçileri Cumhurbaşkanına Van’ın geçmişteki başarısız sonuçlarını unutturmak istiyor.

Çünkü Van’a yapılması gereken, yapılmayı bekleyen çok iş var.

Depremden bu yana yapılan kadar yapılmayan büyük sorunlar var.

Diğer kentlerde adeta yeniden yaratılırken Van bazı önemli hizmetlerden geri kalıyor.

Çünkü parlamentoda temsiliyet en son 6’ya 2.

Son seçimde belediye temsiliyeti 12’ye 2’ye kadar düşüt.

Bu hükümetin Van’da tam saha çalışması için ‘yeterli’ bir sebep.

Şimdi referandum da bunun için büyük bir fırsat.

 

***

 

ZÜLF-İ YARE DOKUNUN

 

Bir önceki yazıda dile getirmiştim.

Anayasa maddeleri iyice anlatıldı, anlatılmaya devam ediliyor.

Buraya kadar sıkıntı yok.

Ama dedim ki: Van’da yüksek bir oy almak için biraz ‘Zülf-i Yar’e dokunmak gerekiyor.

Daha açık bir ifade ile söyleyeyim.

Van’da halk bu bir meclis seçimi, başbakan seçimi olmasa da ‘somut’ birşeyler görmek istiyor.

Yani bu süreçte sahada milletvekillerinden, cumhurbaşkanı başdanışmanlarından, başbakan baş danışmanlarından, bakan yardımcılarından ve temsiliyetleri her ne ise yolu Van’dan Ankara’ya varmış isimlerden ‘güzel’ haberler duymak istiyor.

 

***

 

VANLI NE İSTİYOR BİLİYOR MUSUNUZ?

 

Van diyor ki:

 

-Arap saçına dönen şu Çevre Yolu ile ilgili bir şeyler söyleyin. Madem bakanlığa geçti ne diye halen ağır aksak işliyor. Başlasın artık.

 

-Şu vergi meselesi canımıza tak etti. Ya terkin edilsin. Van ekonomisi nefes alsın. Bize büyük bir iyilik yapın. Ya da şu mücbir sebep hali bitsin. Tarihi vergi affından bile faydalanamadık. Bari şu mücbir sebep bitsin de bize bir ödeme planı çıkarılsın şu vergi borçlarından kurtulalım.

 

-Kars, Sivas gibi iller hızlı trenle buluşuyor, Diyarbakır’da Tramvay için çalışmalar başlatıldı. 2023 vizyonunda Van’ın ayarında bile olmayan bir çok ile hızlı tren müjdesi var. Bizim ise yıllardır bekleyen Kuzey Van Gölü Demiryolu projemiz var. Ha oldu, ha olacak. Bir türlü olmadı. Van Gölü üzerinden vagon taşımaya, gemiler hazırlamaya para harcamak yerine Kuzey Van Gölü Demir Yolu ile Van’ın bağını kuvvetlendirin artık.

 

Bunun dışında güvenlik sorunu var, işsizlik var, trafik çilesi var… Var da var… Hadi çok teferruata girmeyelim. Ama en azından 3-5 temel sorunun çözümü noktasında kent sakinleri bu işlerin çözüleceğine dair bir şeyler duymak istiyor.

 

***

 

MÜJDE GELSİN DEVAMI DA GELSİN

 

Geçtiğimiz günlerde gazetecilerle bir araya gelen Beşir Atalay, benim de olduğum toplantıda bir çok madde paylaştı. 5 ana ve Van’ı yakından ilgilendiren konuda müjde verdi. Dedi ki:

 

-Çevre Yolu yapılacak sorun yok.

-Et ve Süt Kurumu ihaleye çıkıyor.

-Van Stadyumu için bu yıl temel atılacak.

-Organize Hayvancılık Bölgesi kurulacak.

-Van Zehra Üniversitesi referandum sonrası meclise gelecek.

 

Heyecan yarattı. Yani Sayın Atalay zülf-i yâre dokundu. Bu konularda olumlu bir şeyler söyledi. Şimdi vatandaş bu müjdelerin en kısa zamanda hayat bulmasını bekliyor. En basitinden Çevre Yolu… Hemen başlaması ve tez zamanda bitmesi şu an herkesin en çok konuştuğu ve beklediği konulardan birisi. Diğerleri de öyle.

 

***

 

BÜYÜKŞEHİR NE YAPACAK?

 

Şimdi siyasiler zülf-i yâre dokunsun da.

Peki siyasetçilerden başka dokunması gereken başka isimler yok mu?

Var. Van Büyükşehir Belediyesi.

Üstelik ne diyoruz: Tarihi bir fırsat var!

Meclis yok, oy çokluğu yok, muhalefet yok. O yok, bu yok.

Bu süreçte vatandaşı rahatlatacak adımlardan birini de tam burada Büyükşehir’in atması gerekiyor. Edremit’te bariz ve belirgin olarak bir Sahil Yolu gören vatandaş umutlu örneğin. İnsanlar bir proje olduğunu, üstelik bu projenin hayata geçtiğini gördü. Artık şüphe duymuyor. E bahar geldi. Van Büyükşehir Belediyesi’nden de bekliyor bu tür adımlar.

Artık ufak tefek işler, sosyal çalışmalar ve diğer işler dışında vatandaşı heyecanlandıracak plan, proje, çalışmalardan bahsetmek gerekmiyor mu?

Bence tam zamanı…