Kış aylarının gelmesiyle birlikte tren yolculuğu yeniden gençlerin yönünü Van’a ve bölge illerine çevirmesini sağladı. İlk olarak Doğu Ekspresi’nin Kars’ı yerli turizmin gözdesi haline getirmesi ile başlayan akım tüm bölgede bir çılgınlığa dönüştü. İlk başlarda bir grup insanın başlattığı tren seferleri daha sonra on binlerce insanın katıldığı etkinliğe dönüştü. Şehrivan’ın da geçen yıl sık sık gündeme getirdiği Van Gölü Ekspresi ile kente gelen on binlerce yerli turist kent ekonomisine de en zor zamanlarda büyük katkılar sundu. Bu seyahatler yıl içinde büyük de bir festivalin Van’da düzenlenmesinin önünü açarken kış ayları ile birlikte seferlerde yine ciddi artış oldu. Kars’ta otellerde bahara kadar otellerin yüzde 100 doluluğun oluştu. Van Gölü Ekspresi ile Van’a gelenlerin sayısında da büyük artış yaşanırken, Van Gölü Ekspresi ise hala daha çok sahiplenilmeyi bekliyor. Van’ı cazibe merkezi kılabilecek bir adım olan Ekspres ile ilgili yerel dinamiklerin bu işin bir parçası olması yönünde beklentiler sürerken gençler de o tren seferleriyle yaşadıkları eşsiz güzellikleri önemli yayın organlarında, topluluk sayfalarında ve sosyal medyada paylaşarak adeta Van’a gelmeleri için gönüllü tanıtım elçiliği yapıyor.

 

 

Yerli ve yabancılardan yoğun ilgi gören, hat üzerindeki dağların karlı yamaçlarından süzülerek gelen Vangölü Ekspresi, eşsiz güzellikteki manzaralar eşliğinde seyahat imkanı sunuyor. Yolculardan Yunus Emre Akdeniz, "Ekspresin kışın bölge turizmine büyük katkısı olur. Çünkü kışın muhteşem manzaralar ortaya çıkıyor. Turistlerin de o manzaraları görmesi gerekir" ifadesini kullanırken, Ekspresle ilk kez yolculuk yapan Canan Çakmak ise "Yurt dışına gidip geziyoruz. Her şeyi görüyoruz. 'Ne kadar güzel' diyoruz. Aslında vatanımızın her köşesi çok güzel" dedi.

 

 

UNUTULMAZ BİR DENEYİM VE TANITIM HAMLESİ

 

Geçtiğimiz yıl ilk olarak Şehrivan Gazetesinin gündeme getirdiği Vangölü Ekspresi akımı tüm yıl devam etti. Akın akın trenle seyahat etmeye koşan gençler, aynı zamanda Anadolu’nun eşsiz güzelliğine doyuyor. Ankara-Tatvan seferini yapan Vangölü Ekspresi, bölgenin güzelliklerini daha yakından görmek isteyenlere fırsat sunmaya devam ediyor. Hat üzerindeki Muş ve Bitlis'teki dağların karlı yamaçlarından adeta süzülerek gelen Vangölü Ekspresi'nin yolcuları, eşsiz güzellikteki manzaralar eşliğinde seyahat yapma imkânı buluyor.

 

 

HEM YERLİ HEM DE YABANCI TURİSTİN İLGİ ODAĞI OLDU

 

Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş güzergâhlarından geçerek Bitlis'in Tatvan ilçesine gelen Vangölü Ekspresi, kentin ve bölgenin turizm ve ekonomisine katkı sunuyor. Farklı illerden ekspresle ilk önce Muş Garı'na gelen yolcular, ardından Bitlis'te önemli turizm potansiyeline sahip Atatürk ve Nemrut Dağları ile Van Gölü'nün eşsiz manzarasına karşı çaylarını ve kahvelerini yudumlayarak keyifli bir yolculuk yapmanın tadını çıkarıyor.

 

 

 

ÖĞRENCİLER BU İŞİ SEVİYOR

 

8 vagonu ile 320 yolcu kapasitesine sahip Vangölü Ekspresi'ni tercih eden yerli ve yabancı yolcular, seyahat boyunca karşılaştıkları yerleşim yerlerinin ve doğal güzelliklerin fotoğraflarını da çekmeyi ihmal etmiyor. Elazığ'dan ekspresle Tatvan'a gelen Fırat Üniversitesi öğrencisi Yunus Emre Akdeniz, Vangölü Ekspresi'nin öğrenciler için mükemmel bir imkân olduğunu söyledi.

 

 

“ÖZELLİKLE KIŞIN GÜZEL MANZARALAR VAR”

 

Ekspresin hem otobüslerden ucuz olduğunu hem de yatak, restoran ve lavabolarının içinde bulunduğunu anlatan Akdeniz, şöyle konuştu: "Bunların tamamı Vangölü Ekspresi'nde var. Öğrenciler için ucuz olması da önemli. 9 kez bindim. Elazığ'dan binip Tatvan'a geliyorum. Manzarası çok güzel. Güzergâh boyunca özellikle kışın güzel manzaralar var. Kartpostallık fotoğraflar çekilebilir. Ekspresin kışın bölge turizmine büyük katkısı olur. Çünkü kışın muhteşem manzaralar ortaya çıkıyor. Turistlerin de o manzaraları görmesi gerekir. İnsanların güzergâh boyunca doğal güzellikleri de görmeleri turistik açıdan çok önemli."

 

 

"EĞLENCELİ VE KEYİFLİ BİR DENEYİM OLDU"

 

Ailesi ve arkadaşlarıyla İstanbul'dan Ankara'ya gelerek ekspresle seyahat eden Birgen Şimşek ise "Gönlümüzden geçtiği gibi bir şeyler yaparak yolculuğu daha renkli hale getirmeye çalıştık. Eğlenceli ve keyifli bir deneyim oldu. İlk kez ekspresle seyahat ettim. Ancak bunun devamı da gelebilir. Küçük bir tatil kaçamağı için trenle seyahat ettik." dedi.

 

 

EŞSİZ MANZARALAR SUNUYOR

 

Yolculardan Serap Çakmak da Manisa'dan ailesi ve arkadaşlarıyla Ankara'ya geldiklerini ve ardından Van'a gitmek için ekspresle seyahate devam ettiklerini kaydetti. İlk defa ekspresle seyahat ettiğini anlatan Çakmak, şöyle konuştu: "Tatvan'dan sonra Van'a gideceğiz. Neler yapılabileceğimizi internetten araştırdık, arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Bizim için keyifli bir yolculuk oldu. Ekspreste arkadaşımızın doğum gününü kutladık. Doğum günü için kompartmanı süsledik. Arkadaşlarla çok keyifli vakit geçirdik. Kesinlikle herkesin gelmesi gerekiyor. Herkese tavsiye ediyoruz." Canan Çakmak ise Vangölü Ekspresi ile seyahat boyunca nehirler, dağlar, ağaçlar, kırsalda yaşam ve hayvanları gördüklerini dile getirdi.

 

 

ANADOLU’NUN EŞSİZ GÜZELLİĞİ

 

Çakmak, "Yurt dışına gidip geziyoruz. Her şeyi görüyoruz. 'Ne kadar güzel' diyoruz. Aslında vatanımızın her köşesi çok güzel. Herkesin yaşamasını isteriz. Arkadaşlarımız buraya gelmek için sosyal medyadan bize sordu. Bu daha fazla insana duyurulsa daha çok insan gelebilir. Trenler çok konforlu. Kendi odanız gibi kimse sizi rahatsız etmiyor. Mahremiyetinizi koruyarak trende 24 saat geçirebiliyorsunuz. Tuvaletler son derece temiz." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

HARİKA BİR DENEYİM OLDU!

 

Hürkan Aktaş ise arkadaşıyla İstanbul'dan Ankara'ya geldiğini ve buradan seyahate devam etmek için Vangölü Ekspresi'ni seçtiklerini aktardı. Aktaş, "Ankara'dan trene bindik. Değişik bir seyahat olsun diye Vangölü Ekspresi'ni seçtik. Beklediğimizden daha iyi bir yolculuk oldu. Herkese tavsiye ederim. Çok rahat ve temiz. Doğu ve Güney ekspresleri ile de yolculuk yapmayı planlıyoruz. Harika bir seyahat oldu. Benim için anlatabileceğim bir anı." dedi. (AA)

 

 

Editör: TE Bilisim