ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Ülkenin ve Van’ın son zamanlarda en çok konuşulan sorunlarından biri olan kuraklık problemi, ciddi boyutlara ulaştı. Dünya genelinde olduğu gibi ülke ve kent gelinde de kuraklık sorunu için çözüm arayışları sürerken, İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş ise yağmur suyu toplama sisteminin Van için öneminden söz etti.

Türkiye son yılların en kurak yıllarını geçirirken Van’da ise durum daha ciddi boyutlara ulaştı. Son bir yıllık süreçte Van, sahip olduğu su zenginliğine rağmen Türkiye’nin en çok kuruyan ve kuraklığı aşırı derecede yaşayan kenti oldu. Ülke genelinde baraj ve doğal oluşum göllerde sular gözle görülür şekilde azalırken, kentte birçok göl çöle dönüştü. Kuraklıkla mücadele kapsamında tasarruf odaklı ve israfın önüne geçen tedbirler konuşulurken İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş son dönemlerde sıkça konuşulan yağmur suyu toplama sistemi projesinin ve kuraklıkla mücadele konusundaki diğer detayları Şehrivan aracılığı ile anlattı.

KURAKLIĞI YAKINDAN TAKİP EDEN İSİM ŞEHRİVAN’A ANLATTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak artık iki bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında ‘yağmur suyu toplama sistemi’ yapılması zorunluluğu getirildi. Gün geçtikçe kuraklık ve sel durumunu artık çok yakından yaşayan Van’ın su depolama ihtiyacı da artıyor. Kurulan sistemle toplanan yağmur sularının bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplanması amaçlanıyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, Van’ın kuraklıkla mücadelede mevcut su stokunun korunması vurgulayarak, halkın suyu tasarruflu kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kentteki kuraklık ile mücadelede atılacak diğer adımlar, barajlarla ilgili tedbirlere de değinen Görünüş, su israfı konusuna da özellikle dikkat çekerek, “Halk, suyun tasarruflu kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli, kuraklıkla kent olarak hep birlikte mücadele edilmelidir.” Dedi.

GÖRÜNÜŞ: VAN CİDDİ BİR KURAKLIK SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA!

Van’da yaşanan kuraklığa dikkat çeken İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, şunları kaydetti:  “İçerisinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli problemlerinden biri olan küresel iklim değişikliği sebebiyle ülkemiz, sıcaklık artışına bağlı olarak tehlikeli bir kuraklık sürecine girmiştir. Bununla beraber özellikle tarım alanları, park ve bahçelerde önemli derecede su ihtiyacı hasıl olmuştur. Buna bağlı olarak tarım ve hayvancılık kentti olarak bilinen Van’da ciddi anlamda kuraklık yaşanıyor. Bunun da başta en büyük zararı çiftçilere ve daha sonra da halka yansıyacaktır. Çünkü tarım ve hayvancılık birbirleriyle bağlantılıdır. Misal tarımdan az verim elde edilirse, bu da fiyatlara yansıyor. Bunun dışında da güneşten dolayı sararan yerlerin dışında birçok göl kurudu. Bunlara karşı da çözüm önerileri devam edilse de ne yazık ki daha bir sonuca varılmamıştır.”

YAĞMUR SUYU TOPLAMA SİSTEMİ NEDİR?

Van’ın mevsimlere oranla yağmur düşme oranında da değişiklik gösterebilir diyen Görünüş, her yerde olduğu gibi Van’da da yağmur suyu toplama sisteminin gerekli olduğunu söyledi. Görünüş, “Yağmur suyunu çatıdan borularla çekerek bir depolama tankından biriktirmeye yarayan bir sistemdir.  Toplanan yağmur suyu, borularla yağmur suyu filtresine aktarılır ve filtrelenen su depoda toplanır. Bu filtreleme ile büyük miktarlarda yaprak, kum, kuş pislikleri gibi kirleticilerin sudan ayrılması sağlanır ve elde edilen su özellikle tarımsal sulama ve kişisel temizlik gibi birçok ihtiyaç için kullanılabilmektedir. Bu sistemin maliyeti kullanılacak deponun büyüklüğüne ve özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kentte yapılan yeni yapılarda yer alması gereken bir sistem. Her zaman ihtiyaç duyulan bir malzemedir. Biliyorsunuz dünya kuraklık krizi yaşıyor ve aynı şekilde Van’da ciddi anlamda bunun olumsuzluklarını görebiliyoruz. Bir şekilde bunun önüne de geçmeliyiz.” Dedi.

İŞTE O PROJENİN DETAYLARI

Yağmur suyunun acil durumlarda (deprem, ani susuzluk, vb.) durumlarda rahatlıkla kullanılabilirliğinden söz eden Görünüş, bu sistemin zorunlu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne eklenen yeni bir madde ile artık 2 bin metrekareden büyük parsellerde yağmur suyu toplama sistemi projesi zorunlu hale getirilmiş. Ayrıca ilgili idarelere 2 bin metrekare sınırının altındaki parsellere de yağmur suyu toplama sistemi istenmesi yetkisi verilmiştir Öte yandan acil durumlar dışında yağmur suyu toplama sistemiyle toplanan sular, çamaşır makinesi, WC rezervuarı, bahçe sulama, temizlik işleri, araç yıkama, fabrika ve imalathanelerde, ev içi genel kullanım gibi birçok alanda kullanılabilir.”

GÖRÜNÜŞ: SİSTEMİN AVANTAJLARI ÇOK

Bu sistemin avantajlarını sıralayan Görünüş, birçok kentte olduğu gibi Van’da da içme suyu dışında da kullanılan suların ücretli olduğunun altını çizerek şunları açıkladı: “Öncelikle ücretsiz ve alternatif bir su kaynağı olmasının yanında şebeke suyu kullanımını azaltması avantajı sunuyor. Buna bağlı olarak kullanım alanında yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmesi, kullanımının ve işletmesinin kolay olması, olumsuz çevresel etkilerinin az olması, mevcut su kaynaklarının kullanılmasını azaltması, şebeke yükünü düşürmesi, acil su ihtiyaçlarında kullanılabilmesidir. Bu suyun içme suyu olarak kullanılamaması ise dezavantaj olarak sayılabilir. Bu sistem de özellikle hava limanlarında, askeri bölgelerde, stadyumlarda, turistik tesislerde ve çatı alanı yeterince büyük olan binalarda yağmur sularının toplanarak, basit arıtma işlemlerinden geçirilip kullanıma sunulması binalarda su korunumu için alınabilecek önemli bir önlemdir.” Şeklinde sıraladı.

VAN’IN SU İSRAFINA DİKKAT ÇEKTİ!

Görünüş son olarak şunlara değindi: “Yağmur suyunun yeraltı suyunu beslediği gerçeği göz ardı edilemez fakat yüzey sularında yüzde 50’lere varan buharlaşma gerçeği de göz önüne alınmalıdır. Bana göre yağmur hasadı her durumda daha avantajlıdır. Van kuraklıkla mücadelede mevcut su stokunu korumalıdır. Özellikle baraj ve göletlerde yüzeydeki buharlaşmayı azaltacak tedbirler alınmalı ve sulama amaçlı yeni göletler inşa edilmelidir. Yeraltı suyu en kötü zamanlarda kullanılmak üzere saklanmalı ve öncelik mevcut su rezervlerinin korunması olmalıdır. Bu nedenle şu an için yeraltı suyuna hiçbir şekilde dokunulmamalıdır. Halk, suyun tasarruflu kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli, kuraklıkla kent olarak hep birlikte mücadele edilmelidir.”

Editör: TE Bilisim