Şehrivan Özel – Mehmet Ali Ekinci – Hakim İnalöz

Van’ın son zamanlarındaki en önemli gündemlerinden biri de trafik konusu olurken, yıllardır çözülmeyen sorun Katlanarak artmaya devam ediyor. Kent nüfusunun giderek arttığı bu dönemde şehir içi trafiği de iyice içinden çıkılmaz bir hal oluştururken, sıkışıp kaldığı yerden çıkamayan kentin çevre yolu olmaması da bu sorunu iki kat büyük hale getiriyor.

Son zamanlarda trafik yoğunluğunun azaltılmasına yönelik adımlar atılsa da kentteki nüfus artışının yaşanması ve araç sayısının da giderek artması nedeniyle sorun olduğu gibi sürüyor. Van’ın neredeyse her kavşağında trafik yoğunluğu yaşanırken, şehir içinde ise problem her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşıyor. Yıllardır alternatif yolların yapılması ve trafik sorununa yönelik çağrılar devam etse de ne yazık ki çağrılar karşılıksız kalmaya devam ediyor. Van’daki birçok sorun gibi trafik sorunu da kronikleşmiş sorun içerinde yer alırken, diğer sorunlar gibi çözüm önerileri de sürüyor. Şehrin küçük dar bir alanda sıkışıp kalması ulaşımı kötü etkilerken, insanları da mağdur ediyor. Bu anlamda benzeri konular tekrar tekrar tartışılırken, her geçen gün büyüyen kentte sorun kangren haline gelmeyi sürdürüyor. Trafik sorununun yaşandığı kentte tartışmalar devam ederken, Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise şehrin kesinlikle açılmasına ve mevcut sıkışıklıktan kurtarılması getektiğine işaret etti.

VAN’IN TRAFİK SORUNU GİTTÇİKÇE BÜYÜYOR

Van’ın trafik sorunu ile ilgili konuşan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, “Trafik sorunu giderek artmaktadır ve içinden çıkılmaz bir hale dönüşmüş durumda. 2 Nisan, Cumhuriyet Maraş ve İskele Caddesi var ve bu dört tane cadde de sağlı sollu araba parkları mevcut. İnsanların parka ve otoparklara karşı bir alerjileri var. Van'da yeteri derecede park sayısı var. Ancak insanlarımız hiçbir şekilde araçlarını otoparklara bırakmıyor. Hep sokaklar ve merkezdeki caddelere park yapılıyor. Ana caddelere ise parkomatlar getirildi. Bu sefer de insanlar para vermemek için araçlarını ara sokaklara bırakmaya başladı. Bu sefer de dar olan ara sokaklar daha daraldı. Anlayacağınız ara sokaklar da ellerimizden gitti.” Dedi.  

TUĞRUL, “ŞEHRİN AÇILMASI GEREKİR”

Van’ın büyük bir şehir olduğunu hatırlatan Tuğrul, her an ne olacağını kestirilemiyor diyerek şunları söyledi: “Bir yerde olay olduğu zaman bir araçla hastaneye gitmesi en az yarım saat ve 45 dakikayı buluyor. Bu durumda da ambulanslara da yol veremiyoruz. Caddenin sağında ve solunda yapılan parklar ne yazık ki şehir trafiğini felç ediyor. Bu saatten sonra ne kadar park ve otopark yapsak da bu sorunu çözemeyiz. O yüzden bu şehrin kesinlikle açılması gerekiyor. Şehir sadece dört caddeden ibaret ve iki caddeye sıkıştırılmış durumda. İpekyolu Caddesi’nin de artık şehir trafiğine cevap veremediğini hepimiz görüyoruz. Bölge Hastanesi'nin yanında alt geçit yapıldı. Ancak bu geçidin ara ara tıkandığını da görüyoruz. Otogar ve emniyet kavşağı başlı başına bir sorun.”

“TRAFİK SORUNUNUN ARTIK ERTELENMEMESİ LAZIM”

Van'da bulunan toplu taşıma araç sayılarından söz eden Başkan Tuğrul, “106 tane halk otobüsümüz var. 268 tane M plakalı minibüsümüz var. 430 tane T plakalı taksimiz var. 300 tane okul servisimiz var. Okullar kapalı olduğundan 300 tane servisimiz çalışmıyor. 430 taksimiz ise yarı yarıya çalışıyor. 268 minibüs Maraş, Nisan ve İskele caddesini kullanıyor. Bunlardan 40 tanesi Maraş ve 60 tanesi İskele Caddesini kullanıyor. Yani aslında anlatmak istediğim Van'daki trafik sorunun da sadece 400 aracımız çalışıyor durumda. Ne olursa olsun bugünün yarını yarının öbür günü var. O yüzden bu yeni bir sorun değil ve artık ertelenmemesi lazım. Suçu bizim arabalarda bulan var diye belirtmek istedim.” İfadelerini kullandı.

ŞEHİR DÖRT CADDEYE SIKIŞTIRILMIŞ DURUMDA

Deprem sonrası Edremit’te binlerce TOKİ yapıldığına işaret eden Tuğrul, Erciş yolu hemen hemen dolduğunu vurgulayarak şunları belirtti: “Şehrin artık Özalp veya Gürpınar tarafına kayması gerekiyor. Eğer bunlar yapılmazsa zaten mevcut dört tane caddede herhangi bir değişiklik söz konusu olamaz. Kaldırım çalışması ile sadece al asfalt çalışması yapılır. Bugün Cumhuriyet Caddesi’nde kuyumcular mevcut ve insanlar kuyumculara geldiklerinde cadde sıkışıyor. Bu caddeden başka kuyumcuda yok. Aynı şekilde AVM’ler de şehirden en az 5-10 kilometre uzakta yapılması lazım. Şehir içindeki kalabalığı bir nebze de olsa şehir dışına yönlendirmeliyiz. Bunlarda yapılmazsa zaten bu sorunu çözemeyiz.”  

“ÇEVRE YOLU ALTERNATİF BİR YOL OLMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ”

2011 yılında Van'da meydana gelen depremin büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Başkan Tuğrul, “Bu fırsatı avantaja çevirebilirlerdi. Ancak biz ne yaptık çevre yolunu bekledik. Bugün çevre yolu yapılırsa da sadece İpek Yolu’na alternatif bir yol olacaktır. İkinci bir çevre yolun yapılması çevre yolunda kesinlikle yapılması gerekir. Yani şu anki çevre yolu Elmalık ’tan başlayıp Kurubaşa kadar oradan da Bostaniçi mahallesinin altından Özalp yoluna çıkıyor. Yine mahallelerin içinden geçecek. Aynı örneği İpekyolu içinde verecek olursak 1998 yılında ipek yolunun etrafı bomboş durumdaydı. Şu an ise ne trafiği neden nüfusu kaldıramıyor. Şimdi aynı şeyi çevre yolu için diyemeyiz. Çünkü etrafı boş değil ve boş bir alandan geçemeyecek. O yüzden alternatif bir yol olmasından başka hiç bir faydası olmayacak.”

“VAN’IN TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLMEYECEK BİR HAL ALDI”

Van'da ulaşım ana planı yani master planı hazırlanacaktı diyen Tuğrul, cümlelerine şöyle son verdi: “Bu planı uygulamaya koymuş olsalardı belki bir nebze bir hatırlatma olabilirdi. Ancak tamamen ötelendi. Van'daki trafik sorunu duyulmak istenmiyor, diyemeyiz. Çünkü herkes bu sorunu her gün yaşıyor. Aslında sadece Van'da değil her ilde trafik sorunu var. Ancak buradaki trafik artık çözülmeyecek bir hal aldı. Yani alternatif yol olarak belediyelerin bazı çalışmaları var. Sahil yolları ve merkezde açılan alternatif yollar elbette ki trafik için önemli adımlar ama aynı zamanda da yetersiz olduğunu söylemek istiyorum. Alternatif yollar da tek şerit yol yapılıyor. Ancak biz insanlar o yollarda yine sağlı sollu park yapıyoruz. Ağız diş Hastanesi'nin orada alternatif bir yol açıldı ve bu yol Beşyol trafiğini bir nebze de olsa rahatlattı. İlk başlarda tek şehit olan yol ne yazık ki parklardan dolayı çift şeritte döndü.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim