ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

SIKINTIYI VERİLER DE ORTAYA KOYUYOR!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Van Ferit Melen Havalimanını tercih eden yolcu sayısı ve uçak trafiği sayısında büyük düşüş yaşandı. Açıklanan verilere göre, Eylül ayı sonu itibarıyla Van’da iç hatlarda 947 bin 273, dış hatlardan bin 858 toplamda 949 bin 131 kişi Van Ferit Melen Havalimanı’nı tercih etti. Verilere göre, Van Ferit Melen Havalimanında Eylül ayı sonu itibarıyla yolcu trafiği geçen yıla oranla yüzde bir azaldı. Eylül ayı verilerine göre, Van Ferit Melen Havalimanı’na iniş-kalkış yapan uçak sayısı iç hatlarda 11 bin 259, dış hatlarda 52 toplam 11 bin 311 oldu. Verilere göre, bu rakam geçen yıl Eylül ayına göre yüzde 6 azaldı. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, uçak sayısındaki azalışın kent halkını olumsuz etkilediğini belirterek sorun çözülmediği taktirde seneye de aynı sorunların yaşanacağını vurguladı.

İLGİYE VE TALEBE RAĞMEN YOLCU SAYISI AZALDI!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Eylül ayına ilişkin Havalimanı İstatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Eylül ayı sonu itibarıyla Van’da iç hatlarda 947 bin 273, dış hatlardan bin 858 toplamda 949 bin 131 kişi Van Ferit Melen Havalimanı’nı tercih etti. Verilere göre, Van Ferit Melen Havalimanında Eylül ayı sonu itibarıyla yolcu trafiği geçen yıla oranla yüzde bir azaldı.

SEFER AZLIĞI RAKAMLARA YANSIDI

Van Ferit Melen Havalimanı’nı tercih eden yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre büyük düşüş yaşanırken Eylül ayı verilerine göre, Van Ferit Melen Havalimanı’na iniş-kalkış yapan uçak sayısı iç hatlarda 11 bin 259, dış hatlarda 52 toplam 11 bin 311 oldu. Verilere göre, bu rakam geçen yıl Eylül ayına göre yüzde 6 azaldı. Van Ferit Melen Havalimanında ticari uçak trafiği de geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 6 azalarak 5 bin 602 oldu.

VAN’DA VATANDAŞ AYLARDIR MAĞDUR…

Van’daki uçak ve yolcu sayısındaki düşüşle ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, yolcu sayısındaki düşüşe değinerek, “Yolcu sayısının geçen yıla oranla azalması tamamen uçak sayısının azalmasından kaynaklanıyor. Yeteri kadar uçağımız olsaydı ben eminim ki biz bırakın yüzde bir azalmayı belki de geçen seneye göre yüzde 50 artacaktı. Maalesef yaz boyunca Van uçamadı. Uçağımız yoktu” dedi.

BEYAZ: VAN YİNE UÇAMADI!

Beyaz, uçak trafiğindeki düşüşe de değinerek, “Uçak sayısının azalışındaki sebep Türkiye’deki havalimanı sayısının çok fazla olması. Her ile bir havalimanı anlayışı doğru bir anlayış değildir. Bölgesel havalimanları kurularak Türkiye’deki uçak sayısının ülkeye yetecek seviyeye getirilmesi gerekiyor. Havalimanı açmak yetmiyor. Havalimanına uçak da gerekiyor. Bizim Türkiye’deki uçak sayımız maalesef yeterli değil. Özellikle yaz aylarında turizm sezonu açılınca bir yurt dışından turist getirme furyası başlıyor. Bundan dolayı da içeri talebi karşılanmayacak bir sayımız ortaya çıkıyor. En büyük neden budur ama güçlü olan iller bu uçak yokluğundan etkilenmiyorlar. Biz uçaklarımızı kaptırıyoruz maalesef” diye aktardı.

“BU SORUN KRONİK HALE GELDİ”

Uçak sayısındaki düşüşün kenti olumsuz etkilediğini belirten Beyaz, “Uçak olmayışı şehirde çok ciddi bir mağduriyete sebebiyet veriyor. Bizler için önemli olan turizm ayağı ama öbür taraftan kentin sosyal hayat dokusunu bile olumsuz etkiliyor. Çünkü 1 milyondan fazla nüfusu var Van’ın. Bu nüfus kadar da dışarda da vatandaşlarımız var. Yaz döneminde düğünler oluyor, taziyeler oluyor. İnsanların işleri oluyor ama hiçbir şekilde bağlantı kurulamıyor. Ne geliniyor ne de gidiliyor. Dolayısıyla bizdeki uçak yoksunluğu kentin ekonomisini direkt olarak etkiliyor. Bu sorun kronik hale geldi. Biz her sene yaz aylarında bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Son yıllarda hep yaşadık” şeklinde konuştu.

BEYAZ: 1 MİLYONLUK ŞEHRİN VEBALİ UNUTULMAMALI

Beyaz, yaşanan mağduriyetleri ifade ederek, “Hastası olan hastasını götüremedi. Ameliyatına gidecek olan giremedi. Cenazesi olan cenazesine gidemedi. Düğünü olan düğüne gidemedi. Bu devirde bu şehir bu durumda olmamalı. 1 milyonluk şehrin vebali unutulmamalı” dedi.

“BİR YOL HARİTASI ÇİZİLMELİ”

Çözüm bulunmadığı taktirde seneye de bu sorunların yaşanacağını dile getiren Beyaz, “Doğru düzgün bir yol haritası çizilmediği sürece biz önümüzdeki yaz da aynı sıkıntıyı yaşayacağız. Her sene yaz aylarında bu sıkıntıyla baş başa kalacağız. Bunun çözülmesi için de gerekli müdahalelerin yapılması lazım. Ben şimdiden 2023 yazı için bütün yetkili kişileri göreve davet ediyorum. Biz 2022 yazında yaşadığımız sıkıntıları 2023 yazında da yaşayacağız eğer müdahale edilmezse” ifadelerini kullandı.

BEYAZ: HERKES ŞAPKASINI ÖNÜNE ALSIN

Beyaz, gerekli görüşmelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Gerekli görüşmeler yapılmalı yoksa bu sorunlar katlanarak artacak. Bu sene 30 güne kadar bilet bulamazken bu önümüzdeki sene 60 güne kadar bilet bulamayacağız. Herkes şapkasını önüne alıp şimdiden planlamasını yapsın çünkü turizm işi planlama işidir. Günlük değildir. Aylık ve yıllık yapılır. Bizim de önümüzdeki yaz ayı için planlarımızı yapıp tamamlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim